| Henry34 a întrebat:

Ce parere aveti de Marea Schisma din anul 1054? Ce biserica a avut dreptate si ce importanta credeti ca a avut evenimentul? Ca ateu, ortodox, sau sectarii [nu stiu ce sunteti] cum priviti despartirea bisericilor catolica si ortodoxa?

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

Dintre cele două Biserici (Ortodoxă şi Catolică), cea care a făcut pasul în "lateral", cea care a adus schimbări și a inovaţii (lipsite de baze biblice), este Biserica Romano-Catolică. Ea adus schimbarea și "mărul discordiei" înainte de Schisma din 1054!

Anul 1054 este anul ei oficial de "naștere", facand prima modificare fata de ceea ce a lasat Biserica apostolica.

Denumirea de "catolică" a fost introdusă în 1054, iar deosebirile (inovaţiile, schimbările) faţă de ortodocşi, le aparţin şi au fost introduse cu aproape un secol înainte de despărţire! Chiar aceste schimbări ale învăţăturilor creştine autentice, au reprezentat puncte de discuţii, tensiuni şi în final, separare! 

Iată o parte dintre ele:
1.Papa a început să fie considerat locţiitorul lui Hristos pe pământ, (pretenţia de conducere sau jurisdicţie universală);
2. adaosul filioque în crez;
3. introducerea teoriei purgatoriului;
4. introducerea folosirii azimelor la taina sfintei Împărtăşanii (pâine nedospită);

10 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Celcestietot de ce ar fi atei impotriva lui dumnezeu? crestini sunt impotriva lui zeus, atei se exprima liber nu sunt impotriva lui dumnezeu

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ca ateu.
Nici o biserică nu a avut dreptate. Nici o biserică care face politică nu are dreptate.
Despărțirea arată că ambele sunt erezii.
Dacă îl slujeau pe Isus, nu interese politice, erau azi împreună.

| Celcestietot a răspuns:

Ateii vor fi împotriva lui Dumnezeu mereu, deci nu îi întreba pe ei, întreabă niște creștini. Eu consider că, catolicismul este mai rău ca ortodoxismul, din punctul de vedere al greșelilor pe toate planurile. Greșeli : supremația papei, purgatoriul, chestia cu Duhul Sfânt etc. Este totuși una bună despărțirea, deoarece poate acum ascultam cu toții de papă, dacă nu ne despărțeam, practic o nouă ordine mondială ar fi putut a se forma.

| Sindbad a răspuns (pentru Celcestietot):

Pai despartirea a fost a catolicilor: ei au rupt-o cu Biserica, modificand dogmele. Asa ca daca nu modificau dogmele eram bine mersi impreuna si fara sa ascultam de papa.

| Celcestietot a răspuns (pentru Sindbad):

Ok, poate chiar așa este, nu neg.

| Celcestietot a răspuns:

Ray, a fi ateu înseamnă să negi existența Sa. De ce vorbești despre ceva în care nu crezi? Cred că nici nu ști ce înseamnă ateu, din moment ce întrebi. Da, știu că ești ateu, să nu negi asta.

| milan9 a răspuns:

În schimb, în linie directă rămasă neschimbată, (având "obsesia" păstrării neschimbate a învăţăturilor şi a interpretărilor lor pe linia în care primele comunităţi apostolice le-au păstrat) Biserica Ortodoxă a continuat fără nici o deosebire învăţăturile Bisericii primare! De ce a insistat ca esenţa de bază a ei să fie „neschimbabilitatea"? Pentru că doar aşa s-ar fi păstrat şi autoritatea acestor învăţături (provenind fidel de la Hristos şi de apostoli)! 

Vechea biserică apostolică a preluat numele de "Ortodoxă" doar pentru a se deosebi de catolici, începând din 1054.

| Mircea08 a răspuns:

Nu are absolut nici o imporanta. Acolo nu este vorba de crestinism ci de niste dogme religioase. Adevaratii crestini nu sunt interesati de evolutia religiilor, ei au o invatatura care nu se modifica niciodata si anume Evanghelia lui Iisus. Restul sunt lupte pentru putere

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Schisma din 1054 a avut putina legatura cu religia, mai mult cu Politica. Bizantinii nevrand a se supune Vaticanului, au creeat Ortodoxismul care se supune statului, spre deosebire de Catolici care au incercat ca Biserca sa supuna statul.

| Sindbad a răspuns:

Cel mai corect este spus departirea catolicilor de Biserica. Biserica este una singura, esti in ea sau nu. De asta, cred ca este impropriu spus biserica catolica. In secolul IX papa Leo III a pus sa se tintuiasca la Roma o placa de argint cu Crezul asa cum a fost stabilit pin sinodul de la Niceea. Fara adaugiri sau alte improvizatii.
Doua sute de ani mai tarziu, din anumite consideratii obscure care au in mod limpede de-a face cu dorinta de stapani in lumea asta, papalitatea a calcat in picioare placa de argint si a stabilit ca fara Filioque nu se mai poate. In mod amuzant, inclusiv protestantii, intre doua hacuiri cu catolicii, au mentinut modificarea doctrinara, iar protestantismul se intemeiaza puternic pe ea.
In realitate 1054 este doar ultima picatura ruptura s-a desavarsit in cele doua, trei secole anterioare. Pretextul a fost donatia lui constantin si primatul papal.
A fost si este in continuare rau ca foarte multi oameni de buna credinta sunt rupti de Biserica si stau de manuta cu papa. Dar ce sa-I faci? Nu se poate impune cuiva ceva in domeniul spiritual. Si poate catolicii s-or dezmeticii candva din confuzie.