Puțină dietă nu strică nimănui, dar nu cred că e bine să obligi copiii să țină post, bunica mea făcea mâncăruri se post vinerea dar nu ne certa dacă noi mâncam ceva ce nu era de post. Părinții mei ajunau uneori dar nu ne cereau și nouă acelalași lucru, Am urmat exemplul lor la maturitate ca o alegere personală. Cred că mai mult influențezi un copil prin exemplu personal decât obligându-l.
"Ce parere aveti...am crescut la Bunici si eram obligat sa postesc"
mda, uite ce antisocial17 ai ajuns!
Nu as vrea sa judec bunicii si parintii, in general vorbind. Dar daca ar fi dupa mine... nu au procedat chiar corect. Pana la urma erai mic. Postul ar trebui sa fie o perioada de "curatare" pentru om, cand simte el ca trebuie. Alimentatia, lipsa de carne si un comporament pozitiv ar trebui oricand sa existe in viata unei persoane (mai ales partea cu comportamentul ar trebui sa fie mereu).
Dar asta nu ar trebui sa te intoarca impotriva acestor lucruri ^^
O prostie. Postul in general e o tampenie. Sunt oameni care nu pot sa tina post din cauze medicale, ei ce fac?
Vorbește cu un nutriționist, sau cu un doctor bun, de ce nu.
Postul pe care-l practică ortodocșii este 'beyond' benefic.
Spunea un doctor că ideal ar fi să luăm masa la 16 ore.
Cine trebuie să mănânce ca să-și ia pastilele să mănânce, dar nu prostii. Postul nu este vorba de înfometare ci de a strânge legătura cu Dumnezeu renunțând la lucrurile inutile mântuirii ce-ți pot distrage atenția.
Așa că... nu ești pe subiect amice.
Am zis eu ceva amice? Normal ca nu e bine sa mananci numai carne si ca e si benefic uneori. Dar sa postesti doar ca asa a zis o inventie si mai ales sa postesti la negru, adica sa nu mananci nimic e o mare prostie. Oameni batrani tin post negru si le vine rau pe strada, foarte benefic.
Nici eu nu mananc carne mereu, chiar n-am mai mancat de saptamani de zile, dar nu m-am gandit nici o secunda ca tin post.
Eu am zis de ideea de post creata de religie ca e o tampenie.
Lumea face asta dupa ureche indrumati de biblie cand initial ar trebui discutat cu un medic/nutritionist asa cum ai zis si tu, dar oare cate persoane ( mai ales in varsta ) fac asta?
Sunt persoane cu probleme mintale care nu se pot controla cand vine vorba de mancat. Ei ce fac? E vina lor ca nu pot sa posteasca?
Ouale si derivatele laptelui sunt foarte benefice. Anumite tipuri de carne sunt foarte sanatoase.
Celor care au probleme medicale și nu pot ține nici Dumnezeu nu le cere...dar postul nu e o tâmpenie. Documentează-te să vezi câte beneficii are pentru sănătate, mai ales cel negru. E ca un "restart" al organismului, un miracol pentru imunitate.
Nu e o inventie. Iisus a postit 40 de zile in desert cand a fost ispitit de diavol.Noi doar incercam sa urmam o viata ca a lui.
Prin post scapi de energiile negative,iti cureti si corpul si mintea si sufletul(corpul de toxine,mintea si sufletul de energii nedorite).
Persoanele cu probleme mintale pot beneficia enorm in urma postului.
Carnea e dovedit stiintific ca iti ingreuneaza circulatia sangelui,mai ales in exces.
Un post miercurea si vinerea nu mi se pare mare greutate,nu mereu dar macar de Paste si de Craciun.
Biblia este un ghid pentru oameni,e un instrument,depinde cum il folosesti.
Si pe mine m-au fortat,nu fizic,ci mi-au impus cand eram mic sa ma duc la biserica,sa tin posturi si nu mi-au facut niciun rau lucrurile astea, de fapt inveti ce inseamna disciplina urmand invataturile sfinte.
Cu toate astea, daca cineva nu vrea sa tina, atunci sa nu tina, nimeni nu este in masura sa forteze alta persoana sa creada ce vor ei.Fiecare are libertatea de a alege.
Dar postul in sine nu este un lucru rau, ba dimpotriva te face mai puternic si mai bun.
"Persoanele cu probleme mintale pot beneficia enorm in urma postului."
Probabil ca de aia e recomandat insistent crestinilor...
"Biblia este [...] un instrument..."
Mare adevar ai grait. E o scula de manipulare a fraierilor si de obtinerea de beneficii de pe urma lor.
O parere foarte proasta.
Nu am dat până acum de un verset din Biblie care sa îndemne pe copii la post și rugăciune.
Asta înseamnă mai rau decat "am trei rânduri de creier", fiindcă copiii nu înțeleg cu ce se mănâncă pocainta, și dacă o înțeleg o înțeleg la nivel de fraza, dar în interior tot copii au rămas, cu aceleași infantilii.
Eu cand vad un copil ca plânge prin biserica, ma gandesc: "Săracul, cel mai chinuie părinții cu rugăciunea lor în lacrimi de față cu el!"
Fiindcă, copilul ce vede, aia și face, numai din inima nu.
Religia nu e cu forta daca nu vine din inima nu stiu ce iese, "Stau la usa si bat a zis Iisus" credeti ca nu are puterea sa intre pe usa sufletului dar lasa omul liber sa aleaga asta pentru ca ne iubeste dar nu ne obliga.
Hristos ne-a adus libertatea, nu constrangerea, nici abuzul. Adevarata libertate este intru Iisus Hristos, daca ramanem in cuvantul Sau, si vom cunoaste adevarul, si adevarul ne va face liberi, asa cum spune El, Hristos Dumnezeu, la Ioan 8:32.
"Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie." - Luca 9:23
Dumnezeu ne-a daruit libertatea de alegere si de constiinta. Orice bine facut din libera alegere ne conduce spre virtute. Fara libertate, niciun act sau fapta nu are valoare morala sau soteoriologica.
Postul se tine numai dupa sfatul si calauzirea preotului duhovnic, la fel cum toata viata noastra duhovniceasca trebuie sa fie sub calauzirea Bisericii lui Hristos.
Ce spune Sfantul Apostol Petru? "Fiilor duhovnicesti, supuneti-va preotilor!" - 1 Petru 5:5
RAY întreabă:
kaynmaincallme întreabă: