Da, citește-o.
Prof. Shaye J.D. Cohen (Harvard): Prin urmare CMB adesea resping „fapte" susținute de către Biblie (de exemplu, a fost Avraam o persoană reală? Au părăsit israeliții Egiptul într-un Exod măreț? A fost Solomon regele unui imperiu măreț?);
Prof. Christine Hayes (Yale): Oamenii care pun semnul egal între adevăr și fapt istoric vor sfârși prin a vedea Biblia cu dispreț, drept o urzeală de minciuni naivă și rudimentară, deoarece este plină de elemente care nu pot fi literal adevărate. Dar a o vedea astfel este o confuzie de gen literar. Hamlet de Shakespeare deși plasat în Danemarca, un loc real, nu este fapt istoric.
CMB=cercetătorii moderni ai Bibliei
Ambii sunt profesori universitari de Biblie.
Biblia e scrisa de oameni "cinstiti" pentru care minciuna si inselarea oamenilor nestiutori, naivi si creduli e modul lor de viata. Contine povesti false, puerile, absurde scrise doar pentru inselarea naivilor. Prin urmare nu recomand o asemenea lectura decat celor care vor sa piarda timpul.
Chiar? Sper ca nu scriu pe aici morti sculati de biblie.
Cata prostie!
Dap, daca incepe cu Geneza 90% sanse sa devina ateu.
Da,citește,dar... Nu o citi ca 99%,doar citești și atât. Gândește ce citești,o să fi uimit cate chestii scrie, daca faci legătura între situațiile prezentate. Bine, multe nu se leagă, tocmai de asta trebuie să îți pui capul (virgulă) la contribuție, altfel mai bine citești o poveste despre fete și băieți ce fac...prostioare,că tot una e
Tradus din en:Talk: Daniel (biblical figure): Aș vrea să adaug aici că motivul pentru care știm că această carte a fost scrisă în secolul al II-lea î.Hr. este că profețiile sunt exacte doar până la o anumită dată: mai exact 164 î.Hr. După această dată, toate profețiile din ea sunt catastrofal de greșite. Singurul mod în care se putea obține o carte cu profeții corecte până la o anumită dată și eronate după aceea este cel în care cartea a fost în mod real scrisă la data respectivă, făcând ca toate „predicțiile" dinainte de acel moment erau de fapt istorie deghizată drept predicții pentru a face predicțiile propriu-zise adăugate după primele să pară întemeiate. --Katolophyromai (talk) 15:41, 3 December 2017 (UTC)
Tabor, James D. (2016). „Ancient Jewish and Early Christian Millennialism". În Wessinger, Catherine. The Oxford Handbook of Millennialism. Oxford Handbooks Series (ed. reprint). Oxford: Oxford University Press. p. 256. ISBN 9780190611941. Accesat în 7 septembrie 2020. "The book of Daniel becomes foundational for the Jewish or Jewish-Christian millenarian vision of the future that became paradigmatic
One of the great ironies in the history of Western ideas is that Daniel's influence on subsequent Jewish and Christian views of the future had such a remarkable influence, given that everything predicted by Daniel utterly failed!
One might expect that a book that had proven itself to be wrong on every count would have long since been discarded as misguided and obsolete, but, in fact, the opposite was the case. Daniel's victory was a literary one.
Daniel not only survived but its influence increased. The book of Daniel became the foundational basis of all Jewish and Christian expressions of apocalyptic millenarianism for the next two thousand years."
Tradus ce-am scris mai sus:
"Cartea lui Daniel devine fundamentală pentru viziunea milenară evreiască sau evreiască-creștină a viitorului care a devenit paradigmatică
Una dintre marile ironii din istoria ideilor occidentale este că influența lui Daniel asupra viziunilor ulterioare evreiești și creștine asupra viitorului a avut o influență atât de remarcabilă, dat fiind că tot ce a prezis Daniel a eșuat cu totul!
Ne-am putea aștepta ca o carte care s-a dovedit a fi greșită din toate punctele de vedere ar fi fost îndepărtată de mult ca fiind greșită și învechită, dar, de fapt, a fost opusul. Victoria lui Daniel a fost una literară.
Daniel nu numai că a supraviețuit, ci influența sa a crescut. Cartea lui Daniel a devenit baza fundamentală a tuturor expresiilor evreiești și creștine ale milenarismului apocaliptic pentru următoarele două mii de ani."
Citeste-o si apoi decide singur daca este adevarata sau nu. Nu te lua dupa spusele nimanui.
Daca incepe cu Geneza este predictibil ce va decide singur.
Trebuie citita oricum, deoarece vrei nu vrei face parte din patrimoniul cultural al omenirii.
Si este distractiv sa poti contrazice un indoctrinat cu pasaje.
Da, Biblia este adevarata, e dreptarul Cuvantului lui Dumnezeu, dar numai daca este tiparita cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Biblia Ortodoxa este adevarata, iar editiile sectante (COARNElescu, NTR) sunt carti eretice pe care nu trebuie sa le citim.
Chiar? Oare in atatia ani de scoala oare n-am invatat sa inteleg un text?
Pai singura ai dat de gol sarlatania bibliei: sa o inteleaga doar cei care cred in Dumnezeu. Cealalata masa multa a prostimii, pacatoasa, nu trebuie sa o inteleaga.
Tu chiar nu-ti dai seama cata prostie si ilogica se afla in afirmatiile tale?
Dap, un profesor universitar poate scrie un tratat de drept penal care e mult mai coerent si mai uman decat Biblia.
Si? Toata lumea moare. Daca nu poti dovedi ca teologia crestina este adevarata: mucles!
Toti teologii doxati sunt de acord ca nu se poate dovedi adevarul teologiei crestine. D-aia se numeste credinta si nu stiinta.
Deci: cauti sa demonstrezi o afirmatie nedemonstrabila printr-o banalitate (un truism). Si tragand linie tot n-ai demonstrat nimic din ce voiai sa demonstrezi. De ce? Pentru ca ce vrei tu sa demonstrezi nu se poate demonstra! Adica nu poate fi cunoastere obiectiva.
Iar ce predau profesorii universitari de Biblie am aratat deja. Atat Cohen cat si Hayes stiu mai multa Biblie decat toti pastorii din Bucuresti. Si au acces la manuscrise ale Bibliei pe care pastorii din Bucuresti nu le-au vazut niciodata. In breasla lor daca nu citesti cel putin cinci limbi moarte esti considerat ageamiu.
Nici nu am nevoie. O sa mor si o sa raman doar o amintire pentru unii.
Da, dar nu pot scrie povesti de prostit multimea. Aici e nevoie de persuasiune unde, cum spunea generalul chinez Sun Tzu, sa se imbine adevarul cu neadevarul, ca sa nu zic minciuna, astfel ca si minciuna sa fie crezuta ca adevar. Ori nu toti pot face acest lucru.