Dumnezeu exclude calugaria din cei care l-au slujit sau il vor sluji vreodata, "Voi sunteti SAREA pamantului" spune Dumnezeu, sarea sta in mijlocul mancarii pentru a o sara, adica in mijlocul oamenilor. Calugaria este o forma EGOISTA de automantuire, numai Dumnezeu mantie oamenii, nu sihastria.
Referitor la "personajele" biblice, Sf. Ioan Botezatorul este unul dintre ei.
Si daca te gandesti ca Dumnezeu a spus despre el ca este "cel mai mare barbat nascut din femeie" inseamna ca alegerea facuta de el in viata fara indoiala nu a fost una gresita...
La intrebarea despre fericirea si alinarea gasita de calugari, oare nu crezi ca ar fi necesar sa raspunda calugarii? Ce raspunsuri ti-ar putea da spre exemplu necrestinii?
Parerea mea e ca toti slujesc pentru acelasi Dumnezeu. Nu cred ca si-au gasit fericirea ci doar au o viata care nu le aduce tristete, una foarte linistita care te face sa meditezi si sa te intelegi pe tine. Lucrul acesta il poate face orice om, nu trebuie sa fie neaparat calugar. Eu nu tanjesc dupa fericirea lor, pentru ca fericirea lor o pot avea si acasa prin meditatie, chiar daca este mai greu si nu sunt incurajat de un mediu ca al lor.
"Eu nu tanjesc dupa fericirea lor, pentru ca fericirea lor o pot avea si acasa prin meditatie" - sunt de acord.
Specia asta - calugarii - e pe cale de disparitie si iti spun si de ce: pentru ca orice parcela de pamant va fi umpluta de oameni prin crestere demografica. Priveste la animalele salbatice, ele nu mai au loc in paduri pentru ca multimea de oameni le-a invadat zona prin defrisari. In China se faramiteaza muntii si stancile ca sa faca suprafete locuibile.
Cred ca tine de ruperea legaturilor cu lumea si cu toata drama ce vine cu ea. Eu cred ca ei au gasit pace mentala si spirituala. O viata mai simpla, decat o viata cu plina de nevoi si anxietate.
Inca mai cred ca oamenii care traiesc vieti de nomazi sunt foarte aproape de modul in care un calugar isi taieste viata, multumindu-se de cele mai simple lucruri, cultivandusi esenta spirituala.
Calugaria este calea placuta lui Dumnezeu pentru ca un calugar renunta la toata placerea lumeasca