Deismul a aparut intr-o era in care stiinta inca se chinuia sa iasa la lumina, si nu existau inca dovezi impotriva design-ului inteligent, de exemplu. Deistii si-au dat seama ca religiile si zeii inventati de oameni nu au cum sa existe, pentru ca erau mult prea imperfecte, sa zicem asa. De exemplu, zeul biblic comite genociduri repetate, ceea ce nu ii face o reclama prea buna. Daca ar exista un astfel de zeu, am fi cu totii pierduti. Si e cam la fel cu toti ceilalti zei din celelalte religii. Asa ca deistii au apelat la un creator al universului care sa nu aiba nimic in comun cu zeii despre care vorbeam. E un creator care nu intervine in creatia lui, deci nu te poti ruga la el. De asemenea, deistii nu credeau ca acest creator iti ofera si o viata de dupa moarte. Era o gandire foarte avansata si decenta pentru secolele 18-19. E mult mai greu sa combati deismul decat o religie obisnuita. Stiinta nu va putea niciodata, probabil, sa dovedeasca 100% inexistenta sau existenta vreunui creator al universului. E ca si cum i-ai cere stiintei sa demostreze daca exista sau nu un unicorn invizibil pe undeva.
In prezent insa, deismul si-a cam pierdut din farmec, mai ales datorita noilor descoperiri care par sa contrazica conceptul de design inteligent. Universul nu pare sa fie creat de vreo inteligenta, cel putin asa cum ne-o putem noi imagina. Evolutionismul a contribuit si el foarte mult la slabirea deismului. Intr-un univers in care totul evolueaza de la sine, nu prea mai e nevoie de credinta intr-un "d-zeu" creator.
Deiştii admit existenţa lui Dumnezeu, dar neagă intervenţia lui în creaţie.
Cred ca daca ar analiza mai atent Biblia ar fi de acord ca Dumnezeu a creat lumea.
"va interveni pentru ca sa puna capat suferintei si rautatii." aha, 2 milenii nu i-a ajuns, mai asteapta 2. ce oameni
Deismul este dovada că omul, ca fiinţă raţională, cu cât avansează mai mult, cu atât se îndepărtează mai mult de credinţe şi religii.
Deismul s-a manifestat în Epoca Luminilor, perioadă în care omenirea a beneficiat de evoluţii în toate domeniile.De aici, cred că rezultă destul de uşor că religiile şi credinţele se pierd odată cu avansarea societaţii.
Adepţilor deismului de acum câteva secole nu am ce să le reproşez, având în vedere că trăiau într-o societate încă dominată de religie şi care nu le oferea prea multe explicaţii. Însă deiştii din ziua de azi, care au accesul la teorii mult mai raţionale, nu sunt cu nimic mai diferiţi faţă de restul credincioşilor.
E si asta un pas mare spre ateim, cel putin eu stiu mai multi pasi
deism poate cineva a creat universul
ateism negativ poate nu exista zeii dar nu stiu sigur
ateism pozitiv nu cred ca a creat cineva universul
mai este si panteismul metaforic un fel de ateism imbracat in mireasa sa spun asa
Meh - Asta e parerea mea.
Sunt oameni care il muta mereu pe dumnezeu la granita ignorantei umane.
anonim_4396 întreabă:
frato întreabă: