Mi se pare chiar cea mai buna alegere pentru cei care nu sunt hotarati in ce priveste existenta unei fiinte care ne-a creat.
Nu vad rostul deismului, e doar un pe care multi teisti il fac spre ateism din moment ce deismul este mai asemanator cu ateismul decat cu teismul.
Ateu vine din greaca de la fara-zei. Deci ateismul implica indiferenta fata de zeitati, nu te inchini lor.
Un ateu spune - nu cred in zei si nu ma rog lor, un deist spune - cred ca exista un zeu intangibil dar nu ma rog lui.
Dupa logica mea atat timp cat nu te rogi unui zeu esti ateu.
Si ca sa iti raspund mai clar, nu cred pentru ca exista atei care cred ca am fost creati de extraterestrii, deci poti fi ateu si sa crezi tot felul de tampenii.
Unde te consideri ca esti pe scara credintei?, despre panteism ce parere ai? eu personal nu cred ca exista un creator deist, consider ca se vrea doar o scapare, o fuga de intrebarea ce a cauzat acel big bang, bagam un creator si gata scapam de intrebarea aia
Teistă puternică: Nu pun la îndoială existența lui Dumnezeu, știu că el există.
De-facto Theist: Nu știu sigur, dar cred cu tărie în Dumnezeu și îmi trăiesc viața presupunând că el este acolo.
Theist Weak: Sunt foarte nesigur, dar sunt înclinat să cred în Dumnezeu.
Agnostic pur: existența și inexistența lui Dumnezeu sunt exact echilibrabile.
Ateu slab: Nu știu dacă există Dumnezeu, dar sunt înclinat să fiu sceptic.
De-facto ateu: Nu știu sigur, dar cred că Dumnezeu este foarte improbabil și îmi trăiesc viața presupunând că nu este acolo.
Ateu puternic: Sunt 100% sigur că nu există Dumnezeu.
Exact asta este. Este un zeu al ignorantei. "Nu stiu deci un zeu".
Panteismul este ciudat, dar in esenta zeul nu este personal deci nu te rogi la el. Si inca nu m-am gandit asa mult la implicatiile filosofice ale panteismului.
Ma consider ateu-agnostic - Nu cred ca exista zei, nu ma rog lor dar nu cred ca putem afla sigur. Deci asta ar fi de-facto ateu dupa clasificarea ta.
Einsten cam era panteist nu? despre noul ateism ce parere ai? Noul ateism este numele dat unei mișcări promovate de câțiva scriitori atei la începutul secolului 21, care susține că "religia nu trebuie pur si simplu tolerată, ci trebuie combătută, criticată și demascată prin argumente raționale,
Stiu ce e deismul si nu am o parere prea buna.Este pur si simplu cea mai "comoda" credinta, ca sa zic asa. Ajunge sa spun ca eu cred ca Dumnezeu a creat Universul, dar nu trebuie sa fac nimic ca sa-mi demonstrez credinta.E de inteles cum a luat nastere aceasta credinta, tinand mai ales cont de perioada in care a aparut.Deistii considera ca pot sa-l cunoasca mai bine pe Dumnezeu doar prin ratiune, nu si prin revelatie, ceea ce mi se pare un concept gresit.Nu prea vad cum te-ar putea ajuta ratiunea, Dumnezeu nu se incadreaza in limitele impuse de noi.In plus, ei cred ca lumea nu e decazuta, ca nu atinsa de pacat.O considera la fel de pura ca atunci cand a fost creata, ceea ce mi se pare o contradictie cu firea lor, ei fiind extrem de interesati de etica.
Adica astia care nu cred in idea de pacat nu ar trebui sa fie etici sau cum?
Nu adica ei punand atat pret pe etica practic contrazic unul dintre principalele lor concepte, si anume ca lumea e pura, fara pacat.De ce sa vorbesti de rau cand el nu exista? Cam asta e ideea.
Pacatul e un concept religios, raul nu e un concept religios. pacatul=rau dar raul nu egal cu conceptul de pacat.
Mda dar ce inseamna o lume pura? Nu lipsita de pacat? Admitand ca Universul in care traim este la fel de pur, de neatins, de fara de pacat cum a fost in momentul Creatiei, nu inseamna ca automat admit si existenta pacatului?
anonim_4396 întreabă: