Am o parere pozitiva,doar ca omul nu poate coexista in lipsa unei dorinte,a unui scop in viata, este o filozofie lipsita de divinitati, zeii, reincarnarea este mai mult metaforica nu la propiu, este o filozofie care implica iubirea fata de aproapele tau, moralitate, ințelepciune
Mircea08 ateismul este lipsa credinteti in zeii,ce legatura are afirmatia ta bazata pe credinta cu ateismul?
ateismul nu este o stiinta,nu este nerostiinta, de asta se ocupa stiinta, dumnezeu este explicatia a tot ce nu stim si este usor sa spui dumnezeu a facut si gata, pentru mintile lenese, puturoase faza cu dumnezeu este perfecta, de ce sa gandesti?
| milan9 clar nu ai habar de propia credinta, suferinta te duce la dumnezeu, iisus a suferit, suferinta este unirea cu divinitatea crestinule
Despre conceptia pesimista potrivit careia totul ar fi suferinta si ca scopul existentei ar fi stingerea identitatii si a constiintei intr-o presupusa nirvana impersonala? O parere cat se poate de proasta...
Dezvolta.
N-am chef.
E clar că nu o să atingi Nirvana prea curând
Vreau sa ating opusul nirvanei.
Exista acolo adevaruri pe care nici stiinta nu le-a descoperit. De ex. memoria - ei sustin ca informatiile nu sunt in creier ci pe un suport energetic de forma corpului si care dupa moarte insoteste sufletul. Este logic sa fie asa deoarece daca informatiile ar fi in creier dupa moarte ele s-ar distruge odata cu distrugerea creierului, iar la judecata de apoi nu vei sti de ce esti judecat si ca ai gresit vreodata.
Stiu ca am dat munitie la atei, dar ce conteaza, oricum au ceva de criticat
O admir foarte mult și poate fi un pansament excelent împotriva multor probleme cotidiene, de natura mentală, mai ales în occidentul tehnologic dominat de stres.
Prefer filosofia hindusa advaita Vedanta(non dualitate), totuși, pentru ca după mine are mult mai multa culoare și profunzime și nu sunt de acord cu conceptia budista potrivit căreia nu exista un Sine universal, adică spirit, ci doar conștiința, mintea.
In acest fel, reincarnarea budista este de natura metaforica și nu are conotații metafizice.
Samsara este ciclul etern de renașteri ale comportamentelor viciate cauzate de dorințe, în aceasta viata, și nu întruparea spiritului universal Atman, în diferite forme de viață, cauzata de legea karmica, asa cum prevede Hinduismul.
Totuși respect foarte mult budismul și calea de mijloc propusa de Buddha este relevanta lumii moderne.
Inițial a fost întemeiata in urma observației de atunci ca hinduisii prefera o viata ascetica care în opinia lui Buddha, reprezinta o extrema și nu conduce spre iluminare.De asemena polul opus al hedonismului trupesc exagerat al oamenilor. Buddha le-a experimentat pe ambele. În general viata lui este fascinanta.
De asemenea, mai mult decat ramurile clasice budiste, admir budismul zen care este o sinteza între budismul mahayana și Taoismul lui Lao tzu din China.
Zenul este acum o parte fundamentala din viata spirituala a japonezilor, cealaltă fiind shintoismul, religia lor indigena, dar mai redusa.
In ce-l privește pe userul dihanie:atitudine tipica de crestin ignorant, rigid in fata oricărei alte filosofii care nu il are în prim plan pe un Dumnezeu inventat.
Iar pe Milan îl sfătuiesc sa îl citească pe Alan Watts.
Budismul este pesimist numai în ochii unui occidental influențat cultural și spiritual de creștinism.
Pentru indieni, chinezi și japonezi, budismul nu este pesimist și le aduce cea mai mare bucurie.