| AvalohAlyn a întrebat:

Ce parere aveti despre preot sau monah duhovnic? Ce credeti despre a avea un duhovnic? Duhovnicul este preotul sau monahul la care te duci personal sa te marturisesti,sa iti spui problemele iar el iti ofera consiliere,sa te impartasesti si sa il rogi anumite lucruri gen rugaciuni de dezlegare,rugaciuni speciale,ajutor,sfaturi,adica ca un fel de psihoterapeut dar din perspectiva crestina, ortodoxa sau catolica. etc
Considerati util in viata dumneavoastra prezenta unui duhovnic? Voi aveti un duhovnic? Cum l-ati ales? Il apreciati? De ce?

Multumesc mult pentru viitoarele raspunsuri

13 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

In Biblie Dumnezeu ne indeamna sa-i spunem lui problemele noastre si ne va ajuta, e cel mai bun confident.Psalmi65:2

| milan9 a răspuns:

Dumnezeu nu poate să-ţi răspundă mai concret în nici un alt mod (nu putem solicita cu una cu două minuni, sau semne care ne pot induce în eroare.), aşa cum ar putea să-ţi răspundă printr-un om cu experienţa vieţii spirituale, un duhovnic, un preot.

Dacă doreşti ca sfaturile primite să fie garantate şi din punct de vedere moral, spiritual, şi pentru o mai potrivită împăcare a sufletului, mai potrivit este să mergi la un duhovnic.

În relaţia cu duhovnicul există încredere şi discreţie, există detaşarea prin care el nu doreşte să mustre ci să ajute, există experienţa lui, în virtutea căreia el s-a confruntat (prin consilierile acordate) de nenumărate ori cu orice fel de problemă am avea noi să îi aducem la cunoştinţă...

| milan9 a răspuns:

Existenţa lor se bazează pe Biblie, şi tot existenţa lor este vectorul şi baza Bisericii pe care a confirmat-o Mântuitorul Hristos, despre a care a subliniat că este una singură!

| milan9 a răspuns:

În acest sens există o mulţime de menţionări:

- NOUL TESTAMENT despre preoţi:
1). - I Timotei 4, 14:,, Nu fi nepăsător faţă de harul care este întru tine, care ţi s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoţilor."
2). -Iacov 5, 14 :,, Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn in numele Domnului."
3). -Ioan 20, 21-23:,,Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele se vor ierta şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute."
4). -Tit l, 5:"Pentru aceasta te-am lăsat în Creta, ca să îndreptezi cele ce mai lipsesc şi să aşezi preoţi prin cetăţi, precum ţi-am rânduit."
5). -I Petru 5, 1-2:,,Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună preot şi martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei celei ce va să se descopere. Pastoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câstig urât, ci din dragoste."
6). - Timotei 5, 17:,, Preoţii, care îşi ţin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul şi cu învăţătura."
7). -I Tim.1, 14:,, Comoara cea buna ce ti s-a incredintat, pazeste-o cu ajutorul Sfântului Duh, care sălăşluieşte întru noi."
8). Şi cuvântul lui Dumnezeu creştea, şi se înmulţea foarte numărul ucenicilor în Ierusalim, încă şi mulţime de preoţi erau supuşi credinţei.
9). -Faptele Apostolilor l4.23:,,Şi hirotonindu-le preoţi in fiecare biserică, rugâdu-se cu postiri, i-au încredinţat pe ei Domnului în care crezuseră."
10). -II loan 1.1:,,Preotul, către aleasa Doamnă (Biserica) şi către fiii ei, pe care eu îi iubesc întru adevăr şi nu numai eu, ci şi toţi care au cunoscut adevărul."
11). -I Timotei 6, 20:,, O, Timotei, păzeşte comoara ce ţi s-a încredinţat, depărtându-te de vorbirile desarte şi lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei mincinoase."
12). -Fapte 11, 30 :..."Ceea ce au şi făcut, trimiţând preoţilor prin mâna lui Barnaba şi a lui Saul."
13). -I Timotei 5, 19;,, Pâră împotriva preotului să nu primeşti, fără numai de la doi sau de la trei martori."
14). - Timotei 5, 22:,, Nu-ţi pune mâinile degrabă pe nimeni, nici nu te face părtaş la păcatele altora. Păstrează-te curat."
15). -Fapte 20.17:,,Şi trimiţând din Milet la Efes, a chemat la sine pe preoţii Bisericii."
16).-Evrei 7,24:,,Aici însă, Iisus, prin aceea că rămâne în veac, are o preoţie netrecătoare (veşnică)".
17). – Evrei 6, 2:..."A învăţăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morţilor şi despre judecata veşnică."

- NOUL TESTAMENT despre episcopi (mitropolitul este episcop, având în rândul clerului distincţia harică de episcop, diferenţa de titulatură ţinând doar de organizare):
1). -Fapte 20, 28:,, Drept aceea, luaţi aminte de voi şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câstigat-o cu însuşi sângele Său."
2). -I Timotei 3, 2:,, Se cuvine, dar, ca episcopul să fie fără de prihană, bărbat al unei singure femei, veghetor, înţelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să înveţe pe alţii."
3). -I Timotei 3, 6: "Episcopul să nu fie de curând botezat, ca nu cumva, trufindu-se, să cadă în osânda diavolului."


NOUL TESTAMENT despre diaconi:
1). -I Timotei 3, 10:,, Dar şi aceştia să fie mai întâi puşi la încercare, apoi, dacă se dovedesc fără prihană, să fie diaconiţi."
2). -I Timotei 3, 8-9 :,, Diaconii, de asemenea, trebuie să fie cucernici, nu vorbind în două feluri, nu dedaţi la vin mult, neagonisitori de câştig urât, păstrând taina credinţei în cuget curat."
3). -I Timotei 3, 12:,, Diaconii să fie bărbaţi ai unei singure femei, să-şi chivernisească bine casele si pe copiii lor."
4). -Faptele Apostolilor 6, 6: "Pe care i-au pus înaintea apostolilor, şi ei, rugându-se şi-au pus mâinile peste ei ( i-au hirotonit diaconi)."

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

Niste paraziti sustinuti de neantelegerea oamenilor care se pretind de o anume religie, fara sa-i cunoasca sensul.O privire de ansamblu aruncata asupra activitatii lor, lamureste totul.Dar exploateaza cu pricepere confuzia oamenilor, care amesteca o religie cu traditii populare. Unii nici nu fac diferenta intre religie si credinta, ori n-au deschis o Biblie.

| HueyFreeman a răspuns:

Considerati util in viata dumneavoastra prezenta unui duhovnic? Nu.
Voi aveti un duhovnic? Nu.
Cum l-ati ales? Nu.
Il apreciati? Nu.
De ce? Nu.

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Cel mai bun prieten pe care-l putem avea este chiar Dumnezeu (Iacov 4:8).

| Mikhtarian a răspuns:

Mesagerul Domnului pe pamant, El te sfatuieste, si iti ofera sprijin venit de la El.
De apreciat, multumim lor.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| andri22 a răspuns:

Eu vorbesc despre mine:sincer in viata mea ma bucur ca exista acest duhovnic pentru ca ma indruma unde este bine,l-am ales dupa principiul meutongueai eu de mica de cand m-am nascut el ma botezat,iar de atunci numai la el ma duc si la slujba si la tot chiar daca este ma in varsta nu conteaza est foarte de treaba,intelegator,linistitor,il apreciez foarte mult..., pai in primul rand pentru ceea ce face pentru biserica, pentru sfaturile lui pentru indrumarea catre drumul(calea)cel mai bun spre Dumnezeu, in al doilea rand pentru staruinta si chibzuinta sa de rugaciuni, si nu il ultimul rand pentru apararea si demnitatea lui de preot~!