"Logodna este slujba prin care mirii fagaduiesc unul catre altul ca se vor cununa." Logodna se poate savarsi si impreuna cu casatoria si separat. Uite ce mai scrie aici: http://www.parohiamacin4.org/cununie.htm. Cred ca acum preotii o savarsesc mai mult impreuna cu cununia din cauza vremurilor in care traim. Cine se mai logodeste, traieste in curatie si dupa aia se casatoreste? Nimeni. Iar daca te-ai logodit la biserica si te-ai razgandit si nu te mai casatoresti (si in ziua de azi...), rupi logodna, acest lucru este considerat divort. Asa ca se fac mai mult impreuna.
Slujba logodnei este una si slujba cununiei este alta. In zilele noastre nu mai are rost sa fie separate, dar unii oameni nu cunosc sensul celor doua slujbe si nici preotul nu se oboseste sa le explice.
In vechime, slujba logodnei se oficia in cazuri extreme: barbatul pleca la razboi si prin logodna ii promitea iubitei sale ca se va intoarce la ea si impreuna vor forma o familie. Azi, logodna separata de cununie este inutila. Multi tineri cred ca daca s-au logodit pot trai ca si cununati, dar nu este adevarat. Logodna este promisiunea iar cununia este marea taina a unirii barbatului cu femeia. Verighetele sunt simbolul logodnei iar cununia este reprezentata de punerea pe cap a cununiilor. Sa traiesti cu femeia/barbatul doar cu logodna facuta este pacat, deoarece cununia nu s-a infaptuit si binecuvantarea Domnului nu s-a revarsat asupra celor doi tineri ca fiind unul singur (cei doi vor fi un singur trup).
Din cate am vazut eu, multi tineri apeleaza la logodna inaintea cununiei din motive financiare. Adica "hai sa ne logodim si vedem noi, strangem bani si om face si cununia. Dar pana atunci sa fim o familie". Este gresit! Si aici preotul poarta o mare parte din vina.
Acuma eu zic o parere daca vrei accepti dar nu e obligatoriu.Eu cred ca e normal ceea ce tu simti in sufletul tau ca e normal.Eu inca asa ceva nu am auzit ce zici tu dar e drept ca eu nu m-am logodit in ziua cununiei pentru ca de cind ma stiu eu asa cred ca logodna e buna sa ai o perioada in care sa stii ca te potrivesti cu viitorul ori ba timp in care te poti razgindi sau nu. Pina la tine nu am auzit pe nimeni pe care sa deranjeze ca exista o perioada de vreme ce trece de la logodna la cununie.Toate rudeniile prietenii cunostintele dar absolut pe toti pe care ii stiu prima oara s-au logodit si pe urma la o alta data s-au cununat si nu numai ca nu le-a deranjat dar l-au considerat absolut firesc si normal.La noi se sarbatoreste logodna adunindu-se familiile celor doi si eventual rude mai apropiate si prieteni mai apropiati.Se face masa intinsa iar la un anumit semnal al viitorilor nasi se trag inelele.Si se face petrecere in continuare.Iar la cununie bineinteles e o petrecere mai mare dupa pentru ca e nunta.
Eu de exemplu m-am logodit pe 31 decembrie, am avut starea civila pe 18 martie si cununia pe 5 august.Si toate aceste evenimente au fost sarbatorite pe rind cu multi oameni.Si a fost frumos si bine.De trei ori am primit cadouri.Dar am si investit de trei ori.Adica parintii.
Aici este vorba de slujba Logodnei, nu despre o cerere in casatorie.
La noi la catolici nu exista slujba logodnei.Despre ortodoxie scuze nu stiu nimic.
Nu o despart.si chiar deloc. logodna este o binecuvantare a relatiei, si verighetelor.cununia este o taina prin care cei doi devin un singur trup, si prin care se sfinteste casnicia in biserica in fata lui Dumnezeu.am o parere proata despre cei ce nu cunosc problema dar isi dau cu parerea.
RAY întreabă: