Icoanele pot fi considerate o fereastră spre transcedental, în nici un caz o idolatrie pentru că primii creştini din catacombe aveau icoane prin care slăveau creaţia Lui Dumnezeu (atenţie slăveau lucrarea lui Dumnezeu prin trimişii Lui; NU încercau reprezentarea lui Dumnezeu Tatăl care nu poate fi cuprins de imaginaţia omenească prin lucruri pământeşti). Şi ştim clar că Apostolii au ales prin Har Sfânt primii episcopi, preoţi, diaconi care au slujit celor din catacombe, deci, dacă ei nu vedeau în icoană o idolatrie îţi dai seama că nu era o idolatrie.
De ce spun asta?
Uită-te la imaginile din secolele III-IV perioada incipientă a creştinismului în Europa.
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Christianity
"Christ Jesus, the Good Shepherd, 3rd century."
"Virgin and Child. Wall painting from the early catacombs, Rome, 4th century"
E cel mai bun raspuns pe care l-am primit.
VAI de tine uite aici:"Dar cine va huli impotriva Duhului Sfant NU are iertare in veac, ci este vinovat de osanda vesnica"(Marcu3, 29)sa citesti bine.
Nu are rost sa pui intrebari serioase pe TPU la Religie, ca primesti numai raspunsuri idioate.
Pai icoanele alea nu incalca direct a 2 porunca "Să nu-ţi faci chip cioplit."?
Tu nu te inchini la bucata de lemn sau la hartie tu te rogi la cine este reprezenta in ea.
Adica lui XXXBlackVampireXXX, iai raspuns cu un citat din biblie si ar trebui sa il ia ca atare, iar la mine citatul din biblie nu e valabil?
Am pus o intrebare, tu nu mi-ai dat un raspuns, doar ai atacat intrebarea cu o replica stupida si copilareasca. Repet.
Porunca a 2 a "Să nu-ţi faci chip cioplit." nu este incalcata in mod direct de inchinatul la icoane?
Poi spune-mi tu ma altceva mai bun... versete cap explica nu am chef sa stau la vorba cu inculti
Deja ai inceput sa jignesti si sa deviezi discutia pe alta taramuri. Am scris intrebarea destul de clar, de 2 ori chiar. Daca nu esti capabil sa o intelegi e problema ta. Numai bine.
Daca ai rabdare iti dau un text biblic ca am plina biblia de dovezi
1 Tes, 5 16-17 "bucurati-va pururea / rugati-va neincetat "
"acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevazut, mai intai nascut decat toata faptura" Coloseni 1, 15- Icoana Mantuitorului
"deci, dar, nu mai sunteti straini si locuitori vremelnici, ci sinteti impreuna cetateni cu Sfintii si casnici ai lui Dumnezeu. Ef2, 19
"mai presus decat toata incepatoria si stapania si puterea si domnia si decat tot numele ce se numeste, nu numai in veacul acesta, ci si in cel viitor "- Sf Ingeri mai vrei vreo dovada?
Nu incalca porunca a doua tu cand te uiti la o fotografie te gandesti la o bucata de hartie sau te gandesti la acea persoana?
Daca iei fraze din diferite contexte si le expui ca un tot unitar doar ca sa ai tu dreptate asta nu inseamna ca chiar ai dreptate. Sper ca intelegi ce vreau sa spun.
Adica as putea desena oricand un chip pe o foaie si sa ma rog inchipuindu-mi ca e Dumnezeu. Doar ma gandesc la el ar insemna ca nu incalc a 2 a porunca.
Tu esti cioban!
Baa astea nu sunt luate din context citeste si dupa aceea.
Icoana pe cre este pictat Dumnezeu respecta anumite aspecte. Te rog nu mai interpreta aiurea. Am dat un exemplu.
Hai sa iti explic mai bine. "bucurati-va pururea / rugati-va neincetat " este luat din 1 Tes, 5 16-17, apoi "acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevazut, mai intai nascut decat toata faptura" este luat din Coloseni 1, 15. Deci aceste 2 fraze sunt scoase din contextul lor initial si aduse in aceasta stare doar ca sa imi demonstrezi mie ceva. Ceea ce nu e ok deloc. Avand in vedere ca nu reusesti sa te abtii in a jigni interlocutorul, refuz sa mai am o dicutie cu tine. Succes si numai bine.
Care sunt aceste aspecte? Unde sunt aceste norme care transforma o simpla pictura intr-un chestie "legala" care nu incalca direct a 2 a porunca si de ce nu ar fi valabila si la desenul facut de nepoata mea.
M-am exprimat gresit. Sunt luate din contexte diferite dar in acele contexte este vorba cam de acelasi lucru.
Imi pare rau, dar eu nu am gasit nicaieri explicata chestia cu icoanele, poate este pe undeva expusa vag si usor de interpretat. Eu nu am cunostinta de asa ceva.
Un ciolan ca ala merge cu o iahnie de fasole, ca poate pentru ei se intampla o minune
Sunt icoane care fac minuni, nu iti poti da parerea in legatura cu asta. Daca te referi la existenta lor, atunci eu cred ca exista si... fac minuni.
Chipurile piate sunt putin imaginare, mai ales a sfintilor care au trait demult. Dar ele nu sunt tablouri ci sunt chiar sfintii. Icoanele sunt un mijloc de comunicare intre noi si sfinti. Noi rugabdu-ne la ele cu credinta obtinem ceea ce dorim.
Cum adica putin imaginare? ai vreo dovada ca asa arata dumnezeu in icoana?
aabaaab3278 întreabă:
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: