anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce părere/păreri aveţi despre diavol (atât din punct de vedere religios, cât şi ştiinţific etc.Mulţumesc.

8 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Este o creatură spirituală rea, reala, care conduce lumea. 1Ioan5:19

| Neverrrrrr a răspuns (pentru danay72):

Nu exista

| danay72 a răspuns (pentru Neverrrrrr):

Depinde în ce crezi. Eu cred în Biblie, iar argumentele logice prezentate și reale m-au convins de existența lui Satan.

| Neverrrrrr a răspuns (pentru danay72):

Nu exista vreo dovada cu privire la existenta lui satan, biblia e o carte cu povesti. Evident ca acolo scrie ca satan e demonul rau si alte povesti dar nu inseamna ca e adrvarat. Daca eu scriu o carte despre unicorni si aceasta rezista mii de ani nu inseamna ca e reala.Nici la fund nu ma sterg cu biblia.

| RAY a răspuns:

Omul mereu da vina pe altcineva, mereu e de vina altcineva pentru orice facem, e de vina satana ca am curvarit nu eu

| SG1995 a răspuns:

Orice religie are un adevăr mitic, dar adevărul mitic nu același cu adevărul cultural. Diavolul așa cum îl cunoaștem noi în cultura noastră iudeo-creștină mult timp n-a existat.

Evrei au relatat în incipent despre un șarpe înțelept, dar viclean care a tentat omenirea să-și piardă nemurirea. Dar acest șarpe precum reiese din Bibliei nu era diavolul, ci era un șarpe în adevăratul sens al cuvântului (deoarece Dumnezeu a blestemat șarpele nu pe Diavol).

Ei bine ca să vorbim despre diavol trebuie să știm că cuvântul vine din greacă "diábolos" care înseamnă add literam acuzator, de aici rezultă că a fi diavol înseamnă a aduce acuzare în termeni juritici. Ca să îți faci o idee despre ce vorbesc gândește-te că prima apariție a diavolului per-see în Biblie apare în cartea Iov când diavolul merge la Dumnezeu și îi zice diavolui : " Nu este adevărat că Iov este cel mai loial dintre supuși mei? ", iar diavolul îi răspunde: " Cu adevărat îți este supus dar asta doar pentru că ți-e protejat, dar permite-mi să mă ating de el." Și de aici știți povestea și încercăriile lui Iov. Adevărul e că în diverse religi existau anumite creaturi testau muritori, ei bine la fel era și la evrei oarecum. Evrei n-au fost tot timpul monoteiști, au fost un timp politeiști, iar mai apoi monolatri, iar în perioada monolatriei vechi zei au deveni mesageri (îngeri) ai lui Dumnezeu, [desigur nu toți, dar uni dintre ei da ( trecerea asta a fost mediata de anumite facțiuni politice)], dar am deviat de la idee, în perioada respectivă la evrei exista în cultura lor un mesager al morți care azi a fost demonizat și anume Azzazel care era venerat de evrei în perioada politeistă, mă rog acest mesager al morți avea rolul de procuror divin ( sistemul de justiție evrei prevedea ca judecătorul să fie și avocat, și existența unui părâș sau acuzator), practic Iov a fost judecat divin. Ideea sistemul laic de justiție era preluat după modelul divin inițiat de religie. Deci până aici e clar cine e diavolul, diavolul e acuzatorul (adică procurul divin) care era numit Azzazel.

Mai trebuie spus că nici satan nu e un nume propriu, ci o denumire înseamnă inamic/adversar, evrei o foloseau atât pentru inamici umani cât și pentru inamici divini (zeitățiile altor divinități), satan a devenit un nume când cultul lui Belzebub ia cu asalt Israelul, evrei conservatori care păstrau tradițiile lui Moise nu suportau inovațiile babiloliene, și atunci Belzebub a fost numit inamic a lui Yahweh luând naștere în mod propriu diavolul care în următoarele secole va influența atât religia iudaică cât și ce-a creștină, deși acest dualism nu va fi așa putenic decât atunci când persi și evrei interacționează (deoarece ambele religi erau similare, fiindcă și persi cred într-o singură divinate supremă care e bună și într-una rea) evrei preiau de la persi dualismul bine - rău, respectiv Yahweh- Belzebub. În secolele ce au urmat sub influența cuceritoriilor acest dualism s-a accentuat în periaoda imperiului macedonian/ grec evrei preiau de la aceștia conceptul de hades, căci evrei nu aveau conceptul de rai- iad aceștia credeau că sufletele sunt moarte până la înviere, iar sub influența mișcăriilor evreiești de tip gnostic care i-au naștere în secolul 1 î. Hr., apare dualismul rai- iad Dumnezeu- diavol.
Astfel când în NT se vorbește de diavolul, se vorbește de Belzebub zeul babilolean.

Totuși istoria diavolului merge mai departe, așa-zisa cădere luciferică nu exista în Iudaism, de fapt nici în creștinismul primitiv, acest mit apare odată cu traducerea Bibliei în latină. Mai exact Isaia spune în capitolul 43:

"Cum ai căzut tu stea a răsăritului, erai ca un heruvim pus în Eden."

Nașterea mitului "Lucifer" are la bază o simplă greșeală gramaticală, traducători pasajului au scos elementul care determina comparația dintre " regele tirului" și "heruvimul din eden", că despre numele de lucifer, stea strălucitoare în latină se pronunță ca "luciux ferre", de reținut că până la demonizarea cuvântului Iisus era numit Lucifer (vezi Apoc. unde Iisus este denumit stea a răsăritului).

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Parerea mea e ca se pot face niste filme faine pe tema asta...in rest e doar fictiune.

| xByte a răspuns:

Acest "diavol" exista doar din punct de vedere religios, fiind o inventie predominant crestina.