Nu cunosc asemenea persoane sau aceasta religie, o singura biblie si atatea religii culmea cat de interpretabila poate fi sigur a scris-o vreun creator care a creat universul
Primii creştini au fost cei care au făcut icoane (sec I-II) ca obiecte de cult, folosite de ei spre aducerea aminte a chipului Mântuitorului.
Obiectele de cult insultate cu mare virulenţă de către sectanţi, SUNT DE MII DE ANI ATESTATE prin chiar CUVINTELE SCRIPTURII!
Dacă evreii aveau un anumit fel de obiecte de cult, creştinii au alte obiecte de cult (creştinii Bisericii de azi precum şi cei ai primelor secole).
Ideea este că dintotdeauna acestea au fost văzute ca fiind necesare!
Apărută în urma repetatelor rupturi faţă de Biserica apostolică (mai întâi prin catolici în 1054, apoi prin protestantism 1520 şi apariţia grupărilor neoprotestante – târziu, în sec. 19), gruparea baptistă a pierdut specificul
Bisericii apostolice, a Bisericii primelor comunităţi creştine.
Dincolo de încercarea de a duce o viaţă morală, formaţiunea baptistă a pierdut învăţături de bază ale Bisericii nou-testamentare: preoţia creştină - rolul preotului în Biserică, rol confirmat de Mântuitorul Hristos şi de Apostoli în repetate rânduri, transmiterea harului Duhului Sfânt prin ierarhia Bisericii, lucrărle sacramentale în Biserică, Predania ca al doilea izvor al Revelaţiei divine, cinstirea sfinţilor, etc...
Nu stiu ce sa spun despre cinstirea sfintilor...
Biserica îi cinsteşte pe sfinţi din mai multe motive:
• Însuşi Dumnezeu îşi arată puterea, bunătatea, dreptatea, iubirea şi frumuseţea Sa prin sfinţi:,, Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui" (Psalmul 67, 36).
• Cinstindu-i pe sfinţi noi aducem laudă lui Dumnezeu;
• Sfinţii sunt mijlocitorii noştri către Dumnezeu şi ajutători în obţinerea mântuirii;
• Sfinţii sunt pentru noi modele de urmat pe calea ce duce la mântuire. Nu ne putem mântui dacă nu imităm după puterea noastră viaţa sfinţilor. Însuşi Mântuitorul ne îndeamnă: „Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este" (Matei 5, 48).
• Îi cinstim pe sfinţi pentru ca ei, continuându-şi neîntrrupt existenţa în lumea „de dincolo", ei sunt „prieteni" ai lui Dumnezeu (Ioan15, 14; Efeseni 2, 9) şi „casnici" ai Lui (Efeseni 2, 9).
•
Fiind creştini desăvârşiţi în rugăciune, în smerenie şi în iubire, au primit de la Dumnezeu puterea de a face minuni (Ieşire 7, 10; Facerea 9, 1... ).
Cultul baptist este un cult aparut in secolul 17, inaintea ei existand cultul anabaptistilor condusi Thomas Munzer.
Ca orice secte, acestia se indeparteaza rau de tot de la cuvantul Domnului, deci, sunt eretici.
Despre baptiști am o părere bună.
La religia baptistă aș avea de comentat unele lucruri, dar nu-mi face plăcere. Mă bazez pe faptul că oamenii care studiază Biblia cu sinceritate vor descoperi Adevărul atât cât e nevoie pentru mântuire.
Din câte îi cunosc (nu sunt baptist) sunt oameni de caracter, studioși, calculați, moderați (când e vorba de muzică, de exemplu), oameni pe care te poți baza și cu care merită să ai legături.
Cred că mulți baptiști vor fi locuitori ai Noului Pământ, alături de fiecare om care a trăit în lumina Adevărului pe care a cunoscut-o.
Mie mi-ar face placere sa spui ce anume iti displace la religia baptista.
PS: Nici eu nu sunt baptista.
Pe scurt: poziția față de cele 10 porunci, Decalogul.
Am văzut cu ochii mei pe peretele din biroul unui pastor baptist un simbol:
o cruce din lemn și pe ea țintuită cu un piron o hârtie cu cele 10 porunci. Bineînțeles că mi-am amintit versetul simbolizat de această reprezentare: „A șters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră și ne era potrivnic, și l-a nimicit, pironindu-l pe cruce." (Coloseni 2:14)
Consider că e o eroare de înțelegere aici:
Cele 10 porunci nu sunt împotriva noastră. Datorită păzirii lor avem o stare de lucruri bună sau datorită călcării lor suntem uneori în nesiguranță. Dacă toată lumea ar păzi poruncile n-am avea nevoie de chei la mașină.
Legea divină nu poate fi schimbată. Dumnezeu e neschimbător. Dacă s-ar fi putut schimba ceva în Lege în așa fel încât omul păcătos să devină iertat, n-ar mai fi fost nevoie de Mântuitorul.
Harul și Iertarea nu există pentru a desființa Legea, ci tocmai datorită faptului că Legea nu e ceva schimbător. Jertfa lui Iisus pe cruce arată că Legea veșnică e neschimbătoare.
Eu cred că versetul respectiv face referire la legile ceremoniale (sistemul jerfelor, Legea lui Moise) care s-a sfârșit o dată cu evenimentul Golgota. Adică toate jertfele pe care le aduceau evreii indicau spre Iisus - adevărata Jertfă.
...
Apreciez că niciun baptist (deși teoria de mai sus cu Legea pironită pe cruce e destul de populară) nu va spune că:
- ai voie să te închini la un alt Dumnezeu
- poți să te închini la chipuri cioplite
- poți să iei în deșert Numele Domnului
- poți să n-asculți de părinți
- poți să ucizi
- să comiți adulter
- să furi
- să minți
- să poftești ce nu-ți aparține
Deci, din 10 porunci, despre majoritatea va spune că e păcat să le calci.
Biserica baptista la fel ca orice alta biserica il slujeste pe Dumnezeu, insa il ignora complet pe Duhul Sfant. Singurul pacat de neiertat in Biblie este hula impotriva Duhului Sfant. Cea mai importantă caracteristică a Bisericii este unitatea sa (în credinţă,
speranţă, iubire), unitate generată de Duhul. Cum unitatea nu poate veni decât prin iubire, acolo unde este unitate este iubire şi unde este iubire este unitate. Prin urmare, ereticii (care neagă unitatea credinţei) şi schismaticii (care se separă din
lipsă de iubire) sunt în afara Bisericii. Adevărata Biserică este doar Biserica
mare, unică. Baptiştii, în istoria lor, au avut perioade de oscilaţii în ecclesiologie. La începutul Reformei, Anabaptiştii au respins doctrina Bisericii Universale şi au afirmat doar biserica locală – „Gemeinde" (adunarea, strângerea). Spre deosebire de Protestanţi, Baptiştii cred în biserica locală, vizibilă, autonomă şi completă în ea însăşi. Mărturisind însă credinţa într-o Biserică Universală Invizibilă, o mulţime ideală compusă din toţi cei răscumpăraţi, ei mărturisesc 2 feluri de Biserici distincte, una vizibilă, locală, funcţională, alta invizibilă, universală, nefuncţională. Cum Biserica locală Baptistă nu este deloc expresia Bisericii Universale Invizibile, şi cum Scriptura indică un singur fel de biserică, Baptiştii trebuie să explice care este acest fel de Biserică întemeiat de Cristos şi prezent în întreg Noul Testament. Baptiştii greşesc prin faptul că îl exclud pe Duhul Sfânt, în Biblie Biserica este caracterizată astfel: Biserica reprezinta totalitatea oamenilor nascuti din nou prin Evanghelia lui Isus, care lucreaza prin darul Duhului Sfant la largirea Imparatiei lui Dumnezeu si au ca nadejde mostenirea vietii vesnice.Biserica are o chemare:prin Evanghelia lui Isus, un plan de lucru: prin Duhul Sfant si un scop clar:largirea Imparatiei lui Dumnezeu (faceti ucenici).
Pot sa te contrazic aici, biserica baptista nu il exclude pe Duhul Sf. E fac lururile prin el. Si nu stiu de unde te-ai documentat, dar baptistii nu cred [ sunt sigura] ca nu au nici o treaba cu Biserica universala Invizibila. Religia Baptista este una dintre cele mai noi religii.
Am fost 6 ani în Biserica Baptistă, motivul pentru care am plecat a fost că atât la Conferinţe cât şi în biserică Duhul Sfant era exclus. Lucrarea Tatălui era direct făcută prin El, prin rugăciune, ne rugam pentru vindecarea oamenilor, dar nu ne rugam ca Duhul Sfant să îl apropie de Tată pentru vindecare, nu Duhul Sfânt era cel care crea legătura. Accentul cădea direct pe Tată. Până nu a venit Kris Volloton (pastorul din California, din Biserica celor de la Jesus Culture - cred că ai auzit de ei )în România habar nu aveam despre minunile Duhului Sfânt şi eram adunate 6 biserici baptiste fixate pe trinitate, niciodată căutându-l pe duh.
Cât despre Biserica Invizibilă, Baptiştii Particulari insistau asupra bisericii locale şi spuneau că "Biserica Universală care (în ce priveşte lucrarea internă a Duhului, adevărul şi harul) poate fi numită invizibilă, constă din întreg numărul celor aleşi, care au fost, sunt şi vor fi adunaţi într-unul, sub Cristos, Capul; şi este soţia, trupul, plinătatea celui ce împlineşte totul în toţi". Biserica locală este comunitatea credincioşilor născuţi din nou, nu botezaţi. Această direcţie a fost una constantă în ultimii 70 de ani, în lumea Baptistă.Din istorie reiese faptul că Baptiştii au acceptat teoria unei Biserici universale din 2 motive. Pentru a fi acceptaţi şi recunoscuţi de denominaţii protestante (ex. cazul Baptiştilor particulari din Anglia, sec. XVII – a doua mărturisire de la Londra) Pentru a putea justifica cooperarea cu alte denominaţii creştine pe care înainte Baptiştii le condamnau ca apostate (ecumenism).
Mi se pare de bun gust ca nu accepta cultul icoanelor...
Nu neaparat. Si eu am crezut asta intr-un timp dar cred ca atat timp cat ele sunt un portal spre Cer totul e in regula. Nu se roaga la lemn ci la persoana care este acolo, te duce cu gandul si cu sufletul la cineva.
Nu cred ca ai nevoie de poezii, si de desene ca sa te rogi zeului tau. poti sa o faci simplu si direct
Desigur, credinta e in suflet, insa este o credinta zadarnica fara o relatie cu Dumnezeu.
Nu suntem facuti pentru a judeca, unora li se pare in zadar sa dansezi in Biserica pentru Isus, altora li se pare aberant sa canti la chitara/pian/vioara in timpul programului de Lauda si Inchinare. Sunt pareri diferite, eu una accept icoanele dar asta nu inseamna ca nu ma pot ruga fara a privi o icoana.
Mama mea are la serviciu o colegă care este baptistă. Și această colegă a încercat de nenumărate ori să o convertească pe maică-mea la religia baptistă.
Chiar și pe mine a încercat să mă convertească, dar bună reușit, nici pe mama mea.
Nu este rea la suflet femeia, dar impune religia ei și altor persoane, mai ales celor care nu vor să aibă de a face cu această religie. Sunt prea impunători acești oameni baptiști.
(Eu nu prea îi suport).
Religia baptista respecta in de aproape Scriptura si Sfanta Treime inclusiv Duhul Sfant iar despre baptisti sunt oameni foarte deschisi linistiti si sariotori [nu ma inumar printre ei am fost la scoala primara cu cativa si am asistat la slujbele lor pentru putin timp]
Diasiatat101 întreabă: