Poti manca orice in afara de carne, oua si lapte sau ceva care contine unul dintre acestea >
Poti manca orice dar fara lapte ( si derivate : branza iaurt etc ) oua si carne. Poti manca dulciuri dar sa nu contin lapte sau oua. Astea de obcei contin lapte praf. Si de el trebuie sa te feresti!
Poti manca orice, nu te lua dupa nebuniile altora cu postul.Asta'i o prostie.
Daca vrei sa tii post strict, asa cum se tine, se mananca fara carne, lapte, oua, branza, fara ulei, alcool. http://www.sfaturiortodoxe.ro/_post.htm; recunosc ca nu am tinut niciodata post fara ulei, insa. Dulciuri poti manca, dar e mai sigur sa fie facute in casa sau, daca le cumperi, sa scrie"de post " pe ele. Dar, in general, cele din comert sunt cam pline de E-uri. Stiu sigur ca exista salam de biscuiti, cozonac de post, ciocolata de post, cornulete.
Ca să înțelegi ce poți mânca și ce nu poți mânca atunci când ții post, trebuie să înțelegi ce înseamnă să ții post.
Varianta teologică, adică ceea ce îți spune religia sau biserica, este că postul reprezintă abstinența de la plăcerile fizice. Pentru majoritatea înseamnă să te abții de la consumul de produse animale, dar, în esență, este vorba despre abstinența față de orice tip de produs (alimentar sau nu) care îți face plăcere. Dulciurile, sunt, cu siguranță printre ele. Pentru mulți este vorba și de cafea, țigări, alcool, sau vizionarea unui film.
Din acest punct de vedere, scopul postului este să te facă să te concentrezi pe ce este cu adevărat esențial, nu pe micile plăceri ale vieții.
Varianta istorică este puțin mai pragmatică, și, ca toate dovezile de acest tip, ne învață treptat unde oamenii au făcut presupuneri și au inventat răspunsuri în loc să găsească explicația adevărată. Din păcate, ele au fost duse mai departe de religie. Istoria ne arată cum, anumite tipuri de mâncăruri care se găseau cu greu în acea perioadă, au devenit tot mai căutate, influențând astfel economia (care a fost îndelung - și încă mai este în multe țări - controlată de biserică). Pentru că populația se îndrepta spre consumul de alimente ce se obțineau cu greu (în special cele de natură animală, care necesită resurse cel puțin duble - pentru a ajunge să mănânci o vacă, este nevoie să o hrănești timp de 3-5 ani cu aceeași cantitate de legume cu care ai putea hrăni 2-3 oameni în aceeiași 3-5 ani), ele deveneau din ce în ce mai greu de obținut, prețurile creșteau, iar celelalte alimente erau ignorate, prețurile lor scădeau și deseori ajungeau să se strice. Astfel, cei care și-au construit afaceri pe grâne, legume, fructe și alte alimente care au hrănit omenirea zeci de mii de ani, începeau să-și piardă afacerile și implicit puterea de a-și hrăni familiile sau puterea de a oferi locuri de muncă în comunitățile din care făceau parte. Așa că, într-o decizie normală, biserica a intervenit cu perioade în care acele alimente, care distrugeau economia prin consumul lor exagerat, să fie interzise din alimentație în mod regulat. Zilele de post puteau fi alternative (luni, miercuri, vineri) sau perioade îndelungi de post care permiteau comunităților să păstreze alimentele de natură animală pentru sărbătorile ce urmau. Evident, omul obișnuit nu înțelegea astfel de fenomene economice acum sute de ani când postul a fost introdus, astfel că biserica și religia trebuia să ofere o explicație divină, pe care omul să o urmeze cu mai multă convingere decât ar urma o explicație științifică, precum cea de aici :-)
Asta îți arată nu doar cum funcționează postul, dar în general, cum funcționează religia și de ce anumite chestiuni au fost prelungite până astăzi fără să mai fie de actualitate. Evident, în continuare omul crează aceleași probleme în ce privește alimentația (o vacă tot trebuie hrănită cu aceeași cantitate de soia, de exemplu, pentru a ajunge să mănânci din ea într-un final), dar astăzi oamenii consumă înzecit mai mult decât în perioada în care a fost introdus postul. Ceea ce înseamnă că, noi în continuare greșim că mâncăm carne zilnic, fără să avem nevoie să facem asta, doar pentru că este o mică plăcere a vieții.
Astfel că, din punct de vedere religios, n-ar trebui să mănânci dulciuri, pentru că sunt o plăcere de la care, în ideea postului, trebuie să te abții pentru a te curăța. Iar, realistic vorbind, este bine să te abții de la orice mică plăcere atunci când poți, pentru că există lucruri mult mai importante.
Rizztheseballs6969 întreabă: