| Octavian199 a întrebat:

Ce s-a intamplat de pasti?

17 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns:

A inviat cristy

| Octavian199 explică (pentru RAY):

Cristy? Mai cauta.

| RAY a răspuns (pentru Octavian199):

Dar ce s-a intamplat?

| RAY a răspuns:

Mircea08 iisus asta nu a desfintat semificatia acelei sarbatori, pastele era cand moise a scapat pe evrei de sub robia egipteana si iisus sarbatorea pastele, nu a spus vreodata sai sarbatorim invierea sau nasterea

| anonimg a răspuns:

Explicatia este mai ampla, mai mare. Chiar si asa, poate cineva se va bucura sa cunoasca cum stau lucrurile.

"Pastele" inseamna "a trece peste", a trece peste un lucru. In cazul nostru este vorba de Ingerul lui Dumnezeu insarcinat sa omoare toti copii intai nascuti (adica pe copilul care este cel mai mare din fiecare casa care se afla in Egipt -chiar si din casele evreilor care se aflau chiar ca si sclavi in Egipt). Ingerul nimicitor avea sa "treaca peste" orice casa care avea stalpii usii si pragul de sus stropiti cu sangele unui miel au ied. O astfel de casa stropita cu sange era crutata.
Porunca pe care o daduse Dumnezeu poporului Sau Israel era aceasta:
"In ziua a zecea a acestei luni, fiecare om sa ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casa.

4. Daca sunt prea putini in casa pentru un miel, sa-l ia cu vecinul lui cel mai de aproape, dupa numarul sufletelor; sa faceti socoteala cat poate manca fiecare din mielul acesta.

5. Sa fie un miel fara cusur, de parte barbateasca, de un an; veti putea sa luati un miel sau un ied.

6. Sa-l pastrati pana in ziua a paisprezecea a lunii acesteia; si toata adunarea lui Israel sa-l injunghie seara.

7. Sa ia din sangele lui si sa unga amandoi stalpii usii si pragul de sus al caselor unde il vor manca.

8. Carnea s-o manance chiar in noaptea aceea, fripta la foc; si anume s-o manance cu azime si cu verdeturi amare.

9. Sa nu-l mancati crud sau fiert in apa; ci sa fie fript la foc: atat capul, cat si picioarele si maruntaiele.

10. Sa nu lasati nimic din el pana a doua zi dimineata; si, daca va ramane ceva din el pe a doua zi dimineata, sa-l ardeti in foc.

11. Cand il veti manca, sa aveti mijlocul incins, incaltamintea in picioare si toiagul in mana; si sa-l mancati in graba; caci este pastile Domnului.

12. In noaptea aceea, Eu voi trece prin tara Egiptului si voi lovi pe toti intaii nascuti din tara Egiptului, de la oameni pana la dobitoace; si voi face judecata impotriva tuturor zeilor Egiptului, Eu, Domnul.

13. Sangele va va sluji ca semn pe casele unde veti fi. Eu voi vedea sangele si voi trece pe langa voi, asa ca nu va va nimici nicio urgie, atunci cand voi lovi tara Egiptului.

14. Si pomenirea acestei zile s-o pastrati si s-o praznuiti printr-o sarbatoare in cinstea Domnului; s-o praznuiti ca o lege vesnica pentru urmasii vostri." (Exod. 12:3-14) ( https://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/exod/12/11/#11 )
Astfel evreii trebuiau sa comemoreze aceasta zi in fiecare an, si ca generatiile urmatoare sa nu uite ca ei au fost robi in Egipt, si doar Dumnezeu i-a scos de acolo prin Moise si Aaron.
Chiar si Domnul Hristos a comemorat aceasta zi in toti anii care a trait pe pamant in mijlocul oamenilor. De fapt, in srabatoarea aceasta era vorba chiar despre El, pentru ca El era reprezentat de mielul care trebuia mancat in graba si seara. Pentru ca in graba si seara Domnul Hristos a fost dat in mainile pacatosilor ca sa fie rastignit.
El a spus despre Sine: "Stiti ca dupa doua zile va fi Pastile; si Fiul omului va fi dat ca sa fie rastignit!" (Matei.26:2)
Numai ca astazi nu se mai gaseste carne de miel la biserica, deoarece Mantuitorul ne-a invatat ca aceasta sarbatoare trebuie serbata in alt fel: doar cu paine nedospita si vin nefermentat (must). Daca sunt biserici care au alte practici si alte obiceiuri decat cele hotarate in Biblie, aceasta este problema lor. Pentru ca Biblia ne invata astfel:
"Pe cand mancau ei, Isus a luat o paine; si, dupa ce a binecuvantat, a frant-o si a dat-o ucenicilor, zicand: "Luati, mancati; acesta este trupul Meu."
Apoi a luat un pahar si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicand: "Beti toti din el; caci acesta este sangele Meu, sangele legamantului celui nou, care se varsa pentru multi, spre iertarea pacatelor." (Matei.26:26-28)
Si in alta parte apostolul Pavel ne spune:
"Caci am primit de la Domnul ce v-am invatat; si anume, ca Domnul Isus, in noaptea in care a fost vandut, a luat o paine.
Si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o si a zis: "Luati, mancati; acesta este trupul Meu care se frange pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea." Tot astfel, dupa Cina, a luat paharul si a zis: "Acest pahar este legamantul cel nou in sangele Meu; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de cate ori veti bea din el."
Pentru ca, ori de cate ori mancati din painea aceasta si beti din paharul acesta, vestiti moartea Domnului, pana va veni El." (1Corinteni.11:23-26)
Astfel dar nu se mai aduce in discutie mielul de paste in Noul Testament, deoarece mielul era un simbol al Domnului Hristos care a fost jertfit.
Mai pe scurt iata ce s-a intamplat de Paste:
-in Vechiul Testament evreii au fost scosi de sub robia egipenilor;
-in Noul Testament a fost rastignit Domnul Hristos.

Deci este gresit a se spune ca El a inviat, pentru ca invierea a avut loc dupa 3 zile. La paste mielul se jertfeste; adica se ucide.
Ambele cazuri sunt strans legate intre ele (cel din Vechiul si cel din Noul Testament), chiar daca intre ele exista o perioada foarte mare de timp (cred ca vreo 2000 de ani; nu stiu cu exactitate). Sarbatoarea Pastelui inseamna eliberarea poporului lui Dumnezeu de sub robia pacatului. Pentru ca numai prin jertfa Domnului Hristos noi putem sa fim eliberati de pacat: iertati si curatati de pacate. Pare ciudat, dar nu este deloc ciudat: ceea ce s-a intamplat in Vechiul Testament este doar un simbol al realitatii. Si aceasta realitate este iertarea pe care ne-o ofera Dumnezeu prin jertfa Fiului Sau.
Au fost nevoie de mii de ani de jertfe in istoria poporului evreu (-popor ales de Dumnezeu-) pentru ca omenirea sa inteleaga sacrificiul pe care Cerul l-a facut pentru ca noi sa putem sa fim salvati, eliberati, mantuiti pentru totdeauna de sub puterea pacatului. Sa intelegem gravitatea pacatului, sa ne lasam de el si sa cautam salvare prin sangele Mantuitorului, pentru ca "fara varsare de sange nu este iertare." (Evrei.9:22)

| Holiday a răspuns:

De pasti inseamna ca ai devenit ierbivor.

| Octavian199 explică (pentru Holiday):

Vedeti ca nu stiti.E o sarbatoare iudaica.Au sarbatorit scaparea de sub jugul egiptenilor, nu are nici o treaba cu invierea lui Iisus.

| Mircea08 a răspuns (pentru Octavian199):

Sarbatoarea iudaica de care vorbesti se suprapune peste invierea lui Iisus, asa cum craciunul (sarbatorirea lui Mos Craciun, cu bradul, laponia, renii si celelalte minciuni ) care "intamplator" sesuprapune cu nasterea lui Iisus. Aceste sarbatori sunt pe pamant, unde diavolul a bulversat pur si simplu sarbatorirea de orice fel a lui Iisus.
Iti raspund si la postarea de mai sus - intrebarea era prea simpla pentru orice credincios dar m-a iritat mai mult faptul ca in ea era o capcana, care probabil ducea la acea replica "vedeti ca nu stiti ".

| Octavian199 explică (pentru Mircea08):

Arata-mi dovezi ca exista diavolul sau Dumnezeu.Sa nu ma iei si tu cu 'arata-mi dovezi ca nu exista', ca e amuzant.

Vorbesti ca o moara stricata "dovezi, dovezi", si eu am spus de FOARTE MULTE ORI ca : - Credinciosii se numesc asa deoarece EI CRED nu vin cu dovezi.

Cine naiba a zis ca vin cu dovezi?

în 1 Noiembrie | Octavian199 explică (pentru Mircea08):
"Arata-mi dovezi ca exista diavolul sau Dumnezeu.Sa nu ma iei si tu cu 'arata-mi dovezi ca nu exista', ca e amuzant."
Mi-ai cerut dovezi, iar eu am spus ca cei credinciosi CRED nu vin cu dovezi. Daca e greu de inteles ce spun eu atunci ignora pentru ca nu avem ce discuta. Eu mai explicit decat explicit nu pot fi

Asta pentru ateii ca mine.

| Mircea08 a răspuns:

Nu mai puneti intrebari aiurea, asta inseamna lipsa de respect pentru ceilalti, ba inca ceva mai mult.

E o intrebare de bun simt.Ce s-a intamplat?