| costis a întrebat:

Ce secte/religii au aparut in sec XX?
Ce secte/religii au aparut in sec XIX?

11 răspunsuri:
| KhludCiprian a răspuns:

Bringmelight are dreptate.

Din memorie imi amintesc doar cateva:
- Oastea Domnului
- BO Rusa e separata in cateva ramuri ce isi scot ochii despre ecumenism

De ce apar sectele astea in miscarea asta "crestina" si "ortodoxa" de timp de peste 1500 de ani?

| costis explică (pentru KhludCiprian):

Era bine daca era doar Oastea Domnului. Eu o priveam ca pe o miscare in cadrul Bisericii. Si pe la noi oricum nu este.

| KhludCiprian a răspuns (pentru costis):

Costis: toate-s miscari ce nu accepta aceeasi autoritate. Daca asta nu-i secta, atunci ce e?
Deci cand preotii din diaspora rusa au zis ca patriarhul rus nu are autoritate si nu accepta autoritatea si se definesc autocefali, cel putin dupa mine trece standardul de a se numi secta.

Ma bucur ca accepti ca exista secte si ele sunt groaznice. Nu mai bine ar fi toti atei, macar astia admit ca nu detin adevarul absolut, deci nu au de ce sa se separe.

La noi la biserica este o organizatie, sub coordonarea preotului, membrii find tineri din parohie, care se intalnesc cu diferite scopuri ( fie ca scot niste brosuri, fie ca ajuta niste batrani din parohie sau bolnavi). Acestia nu sunt secta.
Despre Oastea Domnului nu stiu, nici ce a fost in trecut nici ce statut are in prezent si nu emit opinii.
Nu stiu daca mai bine ar fi atei, pentru ca fiecare are dreptul sa opteze pentru sistemul de valori si spiritualitatea care o doreste. Nu le pot impune eu sa fie atei, nici ortodocsi pentru ca atunci as fi ca tatucul Stalin. Ai grija sa nu o iei pe directia asta.

Deci să înțeleg că două ramuri ce se consideră eretice una pe alta nu-s secte. S-a terminat tot ce credeam că poate fi discutat.

Legat de tătuca Stalin, habotnicia lui a fost cu siguranța hrănit de când a fost învățat ca diacon ortodox. Mi se pare singura concluzie ce poate fi urmată. Ai grijă să nu înveți prea multe ca ortodox că cine știe, poate devii criminal in masă!

Nu stiu ce ramuri. Eu vorbeam de o asociatie de la noi de la biserica, si mai in urma de Oastea Domnului, despre care am spus ce am avut de spus.

Despre alte secte nu prea ai adus vorba, iar intrebarea mea tocmai despre asta era.

Cat despre concluzia la care ai ajuns este o concluzie tipica pentru ateii bine intentionati ca tine: dupa ea toti romanii ortodocsi suntem criminali in masa pentru ca am citit cate ceva carti crestine. No comment.

Deci Oastea Domnului nu e o secta ca aproba autoritatea Partiarhiei Romaniei, aka Daniel. Desi poate asa e, mie imi par tot secte in standardul slab ce il folosesc ortodocsii pentru protestanti.

Dar fie, ce zici de secta asta majora ortodoxa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Orthodox_Church_Outside_Russia

Din ce stiu, ei sunt intre ei separati (eu s-au certat intre ei destul de tare la sfarsitul mileniului anterior), dar oricum eu nu cred ca tu esti interesat de ce secte ortodoxe au aparut, ca tu nu vrei sa recunosti nici una, deci un stiu chiar daca ti-as da astfel de surse le-ai accepta.

O ai pe pagina anterioara de Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Orthodox_Church_Outside_Russia#Schism

| KhludCiprian a răspuns:

Mi-am amintit in special de Oastea Domnului exact ca s-a comemorat
"Centernarul Traian Dorz"
http://youtu.be/Lm9PExg1-so

| Bringmelight a răspuns:

Nu ar fi mai usor sa dai un search pe Google decat sa intrebi aici?

| costis explică (pentru Bringmelight):

De ce te deranjeaza intrebarea?

| Bringmelight a răspuns (pentru costis):

Ti-am explicat. Decat sa astepti sa iti dea cineva un raspuns, mai degraba cauti pe google, e mai rapid.