Ouale fac parte din fondul "cultural" POPULAR al unei ţări, n-au a face cu învăţătura de bază a Bisericii.
Comportă cel mult nişte semnificaţii creştine, nişte simboluri, nişte asocieri culturale, simbolice, nimic mai mult.
Chestia cu iepurele care aduce oua este pur comerciala si anti-crestina.
Biserica nu ţi-a vorbit niciodata despre pagânisme cu iepuri de paste!
Există tradiţii culinare şi semnificaţii creştine, dar, iepurele şi ouăle verzi şi albastre nu au legatura cu semnificatii creştine...
Este simplu, comertul nu are suflet crestin. Unele sunt vechi semnificatii crestine mai vechi decat Biblia, altele (iepurasul, crocodilul..., ouale verzi) sunt doar pur comerciale...
Ouale rosii comportă cel mult nişte semnificaţii creştine, nişte simboluri, nişte asocieri culturale, simbolice, nimic mai mult...
Nu prea au nicio legatura, pentru ca sunt obiceiuri pagane. Crestinii au incercat sa inventeze anumite povesti care sa lege ouale rosii de rastingnirea lui Isus. Cand eram la scoala, profesoara de religie ne-a spus ca sangele lui Isus a curs de pe cruce peste niste oua aduse de ceva femeie.
Iar acea femeie era Maica Domnului. Asta am auzit si eu la religie.
Da... Nu inteleg de unde scot crestinii povestile astea, daca in biblie nu scrie asa ceva. Oricum, pana la urma si biblia e doar o colectie de astfel de povesti.
Cartea Curiosities of Popular Customs (Curiozităţi despre obiceiurile populare) scrie: „Politica neschimbată a Bisericii timpurii a fost să dea o semnificaţie creştină acelor ceremonii păgâne existente care nu puteau fi dezrădăcinate. În cazul Paştilor, transformarea a fost deosebit de simplă. Bucuria simţită la răsăritul soarelui fizic şi la trezirea naturii din moartea iernii a devenit bucuria răsăritului Soarelui dreptăţii la învierea lui Cristos din mormânt. Unele ceremonii păgâne care se ţineau în jurul datei de 1 mai au fost şi ele schimbate pentru a corespunde celebrării Paştilor". În loc să se ţină departe de obiceiurile păgâne şi de ritualurile magice tradiţionale, conducătorii religioşi le-au scuzat şi le-au dat o „semnificaţie creştină". Unii consideră că bucuria asociată acestor sărbători şi fericirea pe care le-o procură ele sunt suficiente pentru a le celebra. Totuşi putem învăţa ceva din episodul în care israeliţii au adoptat o practică religioasă egipteană şi i-au dat un nume nou: „o sărbătoare pentru DOMNUL". Şi ei ‘au stat jos să mănânce şi să bea şi s-au sculat să joace’. Însă acţiunile lor l-au supărat foarte mult pe Dumnezeu, care i-a pedepsit în mod aspru. — Exodul 32:1–10, 25–28, 35.
Oul este simbolul germinării care are loc la începutul primăverii.
si are radacini pagane, sub nici o forma nu reprezinta oua inrosite de sangele lui Isus.
. Iepurele este un simbol păgân care a reprezentat întotdeauna fertilitatea". — The Catholic Encyclopedia (1913), vol. V, p. 227.
Exista mai multe mituri legate de vopsitul oualelor rosii pentru Paste. O varianta ar fi ca ouale reprezinta reinvierea, reluarea ciclurilor vietii. Oul fiind purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei. O alta legenda spune ca atunci cand Iisus a fost batut cu pietre, acestea atingandu-l s-au transformat in oua rosii. Se mai zice ca Feciaora Maria, venind sa-si vada fiul rastignit i-a adus oua care s-au insengerat sub cruce. Cat despre legatura dintre iepurasi si Paste ar porni de prin secolul al XIII-lea unde locuitorii Germaniei de pe vremea aceea se inchinau la zeita Eostra (insemnand Paste in lb germana- de aici derivand de altfel si cuvantul Easter- Paste in lb engleza). Oamenii de acolo participau la niste petreceri de primavara iar aceste petreceri erau inchinate acelei zeite al carei simbolul era iepurele.
Se spune ca sanele lui Iisus a curs pe niste oua si acestea au ramas rosii.
De ce s-ar fi dus cineva cu un cos de oua langa stalpul de tortura a lui Isus? ce logica sa aiba?
Deci nu au absolut nicio legatura...e o prostie sa crezi astea..sunt niste povesti inventate de oameni.
Ouale rosii = oua pe care sa scurs sangele lui Iisus.
Dar nu stiu ce legatura au iepurii
SecretKiss întreabă: