Prejudecata e definita foarte bine in dex
Părere, idee preconcepută (și adesea eronată) pe care și-o face cineva asupra unui lucru, adoptată, de obicei, fără cunoașterea directă a faptelor sau impusă prin educație, societate.
Ideal nimeni nu ar trebui sa aiba prejudecati, dar cu cat nivelul de religiozitate e mai mare cu atat prejudecatile sunt mai multe.
Deci sa înțeleg ca un om, cu cât este mai religios, îndoctrinat, habotnic, cu atât sunt mai mari șansele sa aibă prejudecăți?
Pai nu?
Stii tu vreun habotnic care nu crede ca gay sunt satana in persoana?
Stii tu vreun habotnic care nu crede ca un barbat cu par lung care asculta rock nu e satana in persoana?
Pai teoretic cei care citesc Biblia și cred în Dumnezeu, ar trebui sa înțeleagă ca pentru Dumnezeu toti oamenii sunt egali. Și nu avem dreptul de a ne judeca aproapele, fiecare va da socoteala despre sine înaintea lui Dumnezeu.
Da?
intra putin pe aici pe la aria religie sa vezi cum judeca marii credinciosi
Pai eu consider ca asta e marea problemă: mulți fiind dezgustați de popi și pastori care trăiesc doar ca paraziții pe spinarea oamenilor, se îndepărtează de Dumnezeu, crezând ca Dumnezeu ii aprobă. Mai mult din cauza minciunilor pe care ei le răspândesc, oamenii nu mai cred nu mai citesc și nu aplică ceea ce spune Biblia. Rezultatul? O societate dezbinata, fără credința, o societate creștină care nu are nicio treaba cu Dumnezeu.
Asta nu ar fi rau.
Ar fi bine sa devenim o societate fara credinta. Am deveni mult mai civilizati si evoluati.
Plus am fi mult mai putini ipocriti.
Am avea valori morale cinstite, nu din frica
Se pare ca și tu ai prejudecăți.
Dar uneori ma intreb: cum de oamenii respectă legile fizice, de exemplu legea gravitației, adică oricât de mult s-ar grăbi, nu sar pe geam de la etajul 4-5 sau de mai sus, pentru ca se grăbesc, și pentru că nu le spune lor nimeni ce sa facă.
Dar când vine vorba despre legile morale, și de conduită stabilite de același autor, Dumezeu, nu vor sa le respecte. Ca știu ei mai bine ce, și cum. Și paradoxul este ca așteaptă sa fie împliniți, și fericiți. Cum ar putea oare?
Nu e o prejudecata ce am spus eu.
Sunt fapte.
Societatile puternic religioase si in care religia intervine in conducerea statului au probleme economice grave.
Pe de alta parte, societatile care au lasat-o mai moale cu religia sunt de departe cele mai prospere.
Deci, e un fapt dovedit, nu o prejudecata daca urmaresti primul meu raspund unde am definit prejudecata.
Adica serios? Compari legea gravitatie care te omoara cu o lege morala care doar te face un om mai rau / necivilizat / nedorit in societate? Ti se pare ca urmarile sunt aceleasi?
Cat despre dumnezeu... ca a inventat legea gravitatiei,,,, daca o apuci pe calea asta nu mai continuam discutia ca nu are sens.
Nu a inventat-o.
A stabilit-o.
Urmările da, sunt aceleași. Doar atunci când vine vorba de un stil de viata promiscuu, libertin, pe considerentul ca e viața mea, fac ce vreau cu ea, poate dura ceva mai mult timp pana suporți consecințele comparativ cu atunci când faci ce vrei tu, și o iei pe scurtătura sărind pe geam.
Ai punctat bine, o mare problema este în societățile în care religia/biserica are treaba în conducerea țării. Conform Bibliei creștinii adevărați ar trebui sa fie neutri din punct de vedere politic. Întotdeauna în istorie au avut de suferit națiunile în care a fost vorba despre amestecul asta. politic biserica.
Dar totuși, cum îți explici ca bunicii noștri, străbunicii noștri, erau mai credincioși și le mergea mai bine. Era mai de calitate viata lor. Ziceau o rugăciune seara, un la masa, un doamne-ajuta, și nu-și mai dădeau atât în cap, nu se mai urau atât, nu erau asa lacomi, cum sunt societățile elevate, și fără Dumnezeu. Cum îți explici?
Dumnezeu a stabilit legea gravitatie nu?
Nu are nicio legatura cu ce se afla in centrul pamantului nu?
Deci pentru tine urmarile unuia care umbla cu 5 femei odata, bea, se drogheaza si isi injura vechina varsnica sunt aceleasi ca atunci cand te arunci pe geam?
Loool. Atat pot zice aici.
". Întotdeauna în istorie au avut de suferit națiunile în care a fost vorba despre amestecul asta. politic biserica."
Normal, ca doar de asta a fost inventata religia... pentru a controla masele de oameni si cineva sa castige din asta. Normal ca nu este bine cand planul functioneaza.
"bunicii noștri, străbunicii noștri, erau mai credincioși și le mergea mai bine"
Pai nu le mergea deloc bine. Chiar deloc.
Aveau o viata slab calitativa, o speranta de viata mai mica, lipsa de educatie, lipsa de ingirjire medicala, unii nici nu aveau cu ce sa se hraneasca, traiau in conditii insalubre, lipsa de igiena, nicio libertate de miscare, au trecut prin razboaie, ce sa mai.,... tot ce inseamna strabunicii nostri, mai ales cei care traiau in mediul rural aveau o viata extrem de slaba calitativ, extrem de slaba.
Asta cu ce frumosi, sanatosi si fericiti erau strabunicii nostri e un mit glorificat pentru a nu da credit stiintei si evolutiei. In fapt aveau o viata mizerabila si am descris mai sus de ce.
Scuză-mă că intervin, însă din răspunsul tău anterior nu reiese decât faptul că te folosești de o prejudecată pentru a justifica nevoia de credință în societate, prejudecată, bineînțeles falsă.
Când spui că bunicii și străbunicii noștri aveau o viață mai de calitate decât a noastră pe ce te bazezi? Te-ai gândit, înainte să scrii acel mesaj, la cum trăiau de fapt oamenii pe acele vremuri? Ai încercat măcar să-ți imaginezi viața unui om de atunci? îți spun eu, dacă ai fi trăit pe atunci ți-ar fi fost mult mai greu și ai fi dus, cel mai probabil, o viață mizerabilă. Bunicii noștri mergeau la câmp de dimineața până seara, își rupeau spatele săpând și iar săpând doar ca să poată pune ceva în gură, astăzi este destul să mergi la magazin și ai tot ce vrei. Nu aveai dreptul la liberă exprimare, dacă te auzea cineva vorbind urât despre conducătorii țării sau hulind partidul erai imediat băgat în lanțuri și dus într-un loc întunecos unde erai bătut cu bestialitate și ținut o vreme ca să ți se-n moaie pofta de povești. Oamenii se turnau unul pe altul pentru un kil de făină căci viața era grea iar unii chiar călcau pe cadavre pentru a ajunge mai sus. Bunicul meu a prins cel de-al II-lea război mondial, avea vreo 16 ani pe atunci, și îmi povestea că, atunci când veneau rușii, toate femeile din sat se ascundeau de frica acestora, dar, uneori, aceștia le găseau pe unele și le violau cu brutalitate, bărbații lor neputând face nimic.
Să nu mai vorbim de medicină, care era aproape inexistentă în românia, folosindu-se leacuri băbești pentru orice afecțiune. Bunicului meu i-au murit ambii părinți când el avea vreo 8 ani, tatăl murise din cauza unui spin intrat în picior, picior care s-a infectat și cangrenat, astăzi fiind o operațiune simplă salvarea unui asemenea caz, iar mama lui a murit din cauza tuberculozei, boală care, iarăși, se tratează relativ ușor azi. Media de vârstă la care se murea în acele zile era de vreo 50 de ani, rar care trăiau mai mult, în timp ce azi e plin de bătrâni de peste 70 care o duc încă bine merci.
Nu contează că ești creștin sau nu, nimeni nu ar trebui să aibă prejudecăți pentru că acestea ne fac să vedem lumea într-un mod fals, iar acest lucru ne afectează modul în care relaționăm cu cei din jur. Din păcate însă, orice om are anumite prejudecăți, unii reușesc însă să și le reprime însă alții nu.
Pai ba da, legea gravitației are legătură cu ceea ce se afla în interiorul planetei. Dar planeta și sistemele ei de întreținere cine le-a creat? Sau, tu dacă vezi o cămară (efectul) plină cu bunătăți gătite, conservate, ce zici? Hopa, aceasta cămară a apărut aici din nimic. Ia uite, e și plina cu tot felul de bunătăți. Asa gândești?
Și da. Când umbli cu 5 femei odata, sau mai multe, când bei în exces, și te droghezi, și îți înjuri vecina vârstnică, urmările sunt aceleași ca atunci când sari pe geam, doar ca am explicat că poate dura puțin timp, adică dacă sari de pe geam, fie mori, fie ramai invalid temporar sau definitiv. La fel dacă duci un stil de viata promiscuu, ai stima de sine scăzută, sentimente de vinovăție, nu ești fericit, nu ai prieteni adevărați, fără sa mai zic ca excesele îți deteriorează organele, de la alea 5 sau mai multe femei, (iti dai seama și ele ce calitate a vieții au) mai iei si-un HIV, ori ceva boli venerice. și ce zici? Ajungi sau nu la moarte? Sau dacă nu ajungi la moarte, ai o viata chinuită? Ai. Chiar dacă nu vrei sa recunoști.
Nu la asta ma refeream când am spus ca bunicii noștri erau mai fericiți, aveau o viață mai bună. Ci la faptul ca calitatea umana era mai altfel, se ajutau oamenii între ei, fără bani. Stăteau seara la porți pe străzi și ulițe. puneau o mămăligă pe masă și mâncau toți 7-8 9 sau câți erau. Și erau fericiți. Si nu uitatu de Dumnezeu. Ce astăzi nu ești sclavagit în ultimul hal, ca să ai ce baga în gura? Nu vezi ca un salariu minim e 1.800 lei și dacă ai o rata la banca, pentru un apartament, e aproape 1.800 lei. Că, creste ROBOR'ul. Da, ai ce vrei în magazin, dar pe bani, bani care nu ii ai.
Exista tratament la unele boli, dar nu ai bani sa îl accesezi. Deci ce folos? Cred ca înțelegi acum la ce m-am referit.
Nu am sa raspund acestei intrebari decat prin acest videoclip
https://m.youtube.com/watch?v=c-QSOX7AGQI
Am.mai văzut. Și ce-i cu video asta?
Fix 0 ca valoare. Dacă un credincios si-a trădat crezul de teama morții ce? Sunt toți asa? Sau ce? Și nu vad sensul: care este întrebarea? Și care este răspunsul tău? Avem aici un analfabet funcțional cumva?
Voiam sa spun ca un credincios Adevarat, potrivit Bibliei nu ar trebui ( pentru ca nu are voie! - in special daca inca are o si el o " barna " in ochi ) sa se manifeste fata de ceilalti cu judecati si prejudecati foarte aspre si mai ales mandrie - stii/ cunosti pilda vamesului si a fariseului? Luca 18:9 https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luca%2018%3A9-14&version=RMNN ci sa fie " o lumina in intuneric " pentru ceilalti, fara prefacatorii si inselaciuni de ochii lumii!
Nu inseamna totusi ca un crestin trebuie sa spuna binelui rau si raului bine! Niciodata!
Pt cei care nu au inteles pe deplin mesajul videoclipului sau ce voiam eu sa spun sau jocul de rol..., eu am observat ca " pastorul " si sotia aveau anumite prejudecati asupra lui, dar el cautand " lumina" in ei prin acea incercare - el voia sa vada credinta in ei pentru a o capata/ recapata pe a lui, ei bine in fata ochilor lui Dumnezeu nu a oamenilor oare care e " vamesul " si care " fariseul "? Cel care nu pretinde a fi nimic pentru ca vede si stie ca nu e nimic? aici incearca sa gaseasca lumina care sa-l aduca la Dumnezeu )
Sau cel care pretine in fata oamenilor cu tarie ca e ceva dar in fata lui Dumnezeu cand trebuie sa dea o proba reala, nu e nimic?
( si nu ma refer neaparat la proba suprema, care da, aici era moartea - pentru credinta! )
E greu sa fii crestin, dar ar trebui sa fie usor din moment ce Isus si-a dat viata pentru un pacatos, ca noi fiecare? Eu poate cel mai rau! ( asa ar trebui sa fie/ gandeasca pastorii adevarati, nu cu prejudecati! in special daca si ei pot cadea! )
Eu doar intreb!
Intrebarea mea pentru a gasi raspunsul era
https://www.tpu.ro/......a-sa-care/
vezi descrierea intrebarii pentru a gasi intrebarea
PREJUDECÁTĂ, prejudecăți, s. f. Părere, idee preconcepută (și adesea eronată) pe care și-o face cineva asupra unui lucru, adoptată, de obicei, fără cunoașterea directă a faptelor; prejudeț, prejudiciu. – Pre1- + judecată (după fr. préjugé).
sursa: DEX '98 (1998)
Si da, crestinii trebuie sa aiba prejudecati, altfel nu ar putea crede in conceptul "Dumnezeu".
Daca te nasti fara cunoastere de Dumnezeu, si astepti pana il intalnesti ori sa porti un dialog cu el... mori ateu, fara sa fi ales asta
Asa ca, religia functioneaza doar pentru cei ce adopta ideea de la altii.
Cei care gandesc independent, nu au cum sa ajunga la concluzia ca crestinismul este adevarul. Nu sunt suficiente dovezi, si cel mai important, nu exista dovezi in istoria recenta, demonstrabila. Totul s-a petrecut acum 2000 de ani, cand informatiile erau transmise "pe incredere".
Sa presupunem ca excludem Biblia din ecuație. Deci, spui tu, ca nu avem nicio dovada cu privire la existența lui Dumnezeu?
Pai n-avem. Nimic contenporan, nici o comunicare, nimic.
Bisericile nu garanteaza nimic, faptele par total random.
Daca nu vine cineva sa il indoctrineze cu credinta, omul, cu toata inteligenta lui, nu are cum sa se intersecteze cu Dumnezeu. Pe tot parcursul vietii sale, omul nu este revendicat de catre divinitate.
Si daca e sa ne uitam in Biblie, nici acolo nu s-a afisat Dumnezeu. L-a delegat pe Iisus, iar cativa oameni au sustinut ca acesta ar fi avut superputeri, ca in desenele animate
Restul credintei se bazeaza pe prejudecata, oamenii au incredere in ceea ce a sustinut un grup de oameni care au murit acum doua milenii.
DaciaRomania întreabă: