| Jardelin a întrebat:

Ceea ce nu stiu neoprotestantii de rind de aici de pe la noi (pentru ca nu li se spune), este ca in apus se petrece o descoperire si imbratisare avida a ortodoxiei, a valorilor sale profunde, tainice si sacre, de catre tot mai multi occidentali aflati in cautarea adevarului si a credintei adevarate.

Ortodoxia este Viata!
Ortodoxia este Dragoste!
Ortodoxia este Supunere!
Ortodoxia este Bucurie!
Ortodoxia este Lupta!
Ortodoxia este Iubire!
Ortodoxia este Smerenie!
Ortodoxia este Familie!
Ortodoxia este Prietenie!
Ortodoxia este dragostea sfinta pentru Pururea Fecioara Maria!
Ortodoxia este intreaga ta viata inchinata lui Hristos!
Ortodoxia este MINTUIRE!

http://www.youtube.com/watch?v=2ynklArdRxw

41 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Mai trebuia sa scrii ca ortodoxia este Dumnezeu! laughing

Da-ne si noua macar un verset din Biblie unde sa scrie asa ceva. Nu confunda religia cu credinta! Ortodoxia a aparut muuuult mai tarziu. Pastrati credinta care s-a dat sfintilor!

| Jardelin explică (pentru EmaS):

O regula de bun simt ar fi ca, daca tu mi-ai interzis sa-ti raspund la postarile tale, nici tu sa nu raspunzi la ale mele.

Eu nu ti-am dat "Ignore", insa ca urmare a unui spirit de reciprocitate si de fair play, era bine daca te ignorai singura!

Asta este singurul mesaj pe care ti-l mai adresez in public. Daca mai ai ceva de lamurit cu mine o facem in privat.

| EmaS a răspuns (pentru Jardelin):

O regula de bun simt ar fi sa nu mai faci afirmatii nefondate si postari de acest gen. Chiar daca nu sunt de acord cu multe practici ortodoxe, nu am facut niciodata postari in care sa combat alte convingeri religioase. Tu si Buciumela ii faceti de rusine pe ortodocsi. Unde este dragostea de care vorbesti? Divorturile intre crestinii ortodocsi sunt la moda. Romania se scalda in sangele copiilor avortati. In Romania sunt in acest moment 40.000 de copii abandonati. Copii care nu au cui sa spuna mama sau tata, si exemplele ar putea continua. Eu prin postarile mele nu caut sa fac reclama unui cult sau unei confesiuni ci incerc sa indrept oamenilor privirile in sus si sa devina putin mai buni!

| milan9 a răspuns (pentru EmaS):

"Ortodoxia a apărut mult mai tarziu?" Nu este adevărat. Şi când crezi că a apărut, în 1054 cumva? Nuuuu, se vor supăra catolicii! happy În 1054 doar s-a conturat deplin şi s-a definit Biserica Catolică! Este anul ei OFICIAL de naştere!

Denumirea de "catolică" a fost introdusă în 1054, iar toate DEOSEBIRILE (toate INOVAŢIILE şi SCHIMBĂRILE) faţă de ortodocşi, le aparţin catollicilor, şi au fost introduse la ei cu aproape un secol înainte de despărţire! Chiar aceste schimbări ale învăţăturilor creştine autentice, au reprezentat puncte de discuţii, tensiuni şi în final, separare!

Iată o parte dintre ele:
1.Papa e locţiitorul lui Hristos pe pământ, (pretenţia de conducere sau jurisdicţie universală);
2.adaosul filioque;
3. existenta purgatoriului;
4.folosirea azimelor;

Referitor la Biserica Ortodoxă, mergând pe firul istoriei, fiecare moment din aceastã istorie, confirmã faptul cã suma de învãþãturi lãsate de Hristos Bisericii şi de Apostoli, primelor comunitãþi creştine, au rãmas neschimbate în Biserica Ortodoxã, cea care a însoþit întreaga istorie a creştinismului...

Meritul Bisericii Catolice este că a păstrat şi ea neschimbate ÎNVĂŢĂTURILE DE BAZĂ ce ţin de Biserică: transmiterea harului iertării prin ierarhia preoţească în Biserică, lucrarea sfintelor taine, "Predania" ca cel de-al doilea izvor al Revelaţiei divine, etc...

| EmaS a răspuns (pentru milan9):

Trebuie sa recunosti ca dupa anul 200, oamenii din dorinta de a-si increstina mai repede copiii au inceput sa ii boteze.Dar nu uita ca botezul este marturia unui cuget curat. Deci eu trebuie sa marturisesc ca doresc sa Il slujesc pe Dumnezeu toata viata mea. Este scris :''Cine va crede se va boteza.''Observi ca este conditionat ''a crede'' cu ''a se boteza''. Dar, nu doresc sa intru in polemici. Eu apreciez postarile tale si ale utilizatoarei de 3xfemeie, ca nu aduceti jigniri celor cu alte connvingeri religioase. Asa trebuie sa fim lumina!

Dacă aceasta ar fi fost traducerea, atunci ai fi avut dreptate. Ar fi existat o consecutivitate, o interdependenţă, o legătură intrinsecă între ''a crede'' şi ''a se boteza''.

DAR, iată că traducerea corectă presupune şi conjuncţia "ŞI", cea care a fost scoasă din context:
- "Cel ce va crede "ŞI" se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi." Marcu 16, 16

Prin conjuncţia "ŞI", verbele ''a crede'' şi ''a se boteza'' rămân foarte bine independente şi distincte! Din acest motiv cel care a făcut traducerea greşită A AVUT GRIJĂ SĂ SCOATĂ ABUZIV conjuncţia din text! Astfel, această conjuncţie exprimă doar ENUMERAREA unor lucruri importante pentru mântuire. Dar bineînţeles că este doar o exprimare contextuală iar Marcu nu a dorit să înşire TOATE lucrurile necesare pentru mântuire. Mai avea de adăugat: faptele bune, necesitatea primirii harului, iubirea creştină, smerenia, nădejdea, etc... El prezintă doar contextul în care oamenii primeau atunci creştinismul. Pentru că nici o familie nu era la început creştină, când apostolii vizitau o comunitate pâgână, nu începeau pur şi simplu să le boteze pruncii şi apoi să le dea bună ziua. La început au fost vizaţi părinţii, şi mai apoi copiii.

La început când nu exista nici o comunitate creştină, apostolii nu îndrăzneau să se gândească la vremuri în care familiile să fie deja creştine. Marcu 16, 16 nu se referă la modul în care, în mod normal se botează creştinii! El se referă NUMAI la RĂSPÂNDIREA creştinismului, la problematica acceptării (se va mântui) sau neacceptării lui (se va osândi)!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Am subliniat atunci când am avut ocazia, cât de importantă este o traducere corectă! De multe ori, O VIRGULĂ SAU O CONJUNCŢIE intenţionat "adăugată" în plus, sau "scoasă" din context, a schimbat şi denaturat sensul intenţionat de apostoli şi a condus la fel de fel de interpretări fanteziste (în general vorbesc) şi la denominaţiuni şi grupări dizidente.

| EmaS a răspuns (pentru milan9):

Este scris ca botezul este marturia unui cuget curat.Stie un bebe mic sa aleaga sau poate el sa faca un Legamant atat de important?

Botezul înseamnă transmitere a harului, absolut necesar copilului, pentru creşterea sa fizică dar mai ales spirituală, este un DAR, nu o OBLIGAŢIE. Nu ai de ce te teme. În cazul botezului pe care presupun că l-ai primit atunci când erai mică, nu s-a trecut peste libertatea ta prin primirea unui DAR, a harului Mântuitorului Hristos, aşa cum nu se consideră încălcare a libertăţii în cazul primirii darului vieţii!

Comparativ, PRIMIREA DARULUI VIEŢII este cumva o eroare (pentru că nu am optat noi singuri pentru a ne naşte)? Harul lui Hristos care acţionează CA DAR, şi în care va creşte copilul, este cumva ineficient? Omul, trăieşte fără să fi ales să se nască (dar este un "dar" eficient), iar apoi, creşte în starea de har (primit prin botez), şi tot un "dar" eficient este şi acesta!

Nu te teme. Rămâne suficient spaţiu pentru MANIFESTAREA LIBERTĂŢII omului. Ce va face omul mai departe cu DARUL VIEŢII, sau, ce va face mai departe cu HARUL primit la botez, de el depinde, atunci vor interveni MERITELE PERSONALE. Omul le poate păstra, sau, din păcate, le poate abandona pe amândouă. Este LIBERTATEA lui RESPONSABILĂ, el îşi va construi viitorul...

| Mădă0611 a răspuns (pentru EmaS):

Parca ateii erau aia naşpa si din crestini dadea moralitatea afara, de multa ce era. laughing
Iubesc discutiile crestin vs crestin love struck

| anonim_4396 a răspuns (pentru EmaS):

Desi nu sunt crestin sunt de acord cu tine

| EmaS a răspuns (pentru Mădă0611):

Iubeste-le,cine te opreste?

| HowdidIgethere a răspuns (pentru EmaS):

"Eu prin postarile mele nu caut sa fac reclama unui cult sau unei confesiuni... "

Parca imi amintesc de o postare in care intrebai userii daca au participat vreodata "la un program".

In colo, toate cele bune!

| EmaS a răspuns (pentru HowdidIgethere):

Faceam un sondaj de opinie!

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Dragul meu, nu cu mine ci cu Cuvantul lui Dumnezeu. Nimeni nu poate si nici nu are dreptul sa hotarasca in dreptul meu unde, cand, si cum sa ma boteze. Eu personal sunt raspunzatoare pentru deciziile mele.Cui crezi ca se adreseaza Dumnezeu,unui bebe mic?,, Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta,, - Deuteronomul 30:19

| OOOLEOOO a răspuns:

Ortodoxia poate fii si o afacere ^^.
Cam egoist, lasa ceva si pentru ceilalti crestini neortodoxi, pana la urma ar trebui sa fiti uniti.

| doctorandus a răspuns:

Nu umfla cifrele.

| Jardelin explică (pentru doctorandus):

Nu stiu cifre, de aceea nici nu am dat cifre. Ceea ce stiu, este ca ortodoxia rusa din occident sporeste numeric constant (precum si cea greaca). Oricum, fenomenul exista si este destul de mare ca sa fie sesizabil.

| Dandanache a răspuns:

Si cum ai aflat tu de acest fenomen occidental? Ne dai o sursa?

| Dandanache a răspuns:

Cu siguranta, si neoprotestantii pot sa vina cu filmulete si siteuri care sa demonstreze "o descoperire si imbratisare avida" a a crestinismului originar. Desigur, nu vor demonstra nimic. E doar un ambalaj, cum ai facut si tu. Nu vorbim de un fenomen de amploare, ci de comunitati limitate. Care atrag, inevitabil, adepti.

| RAY a răspuns:

Ce mi-a placut ortodocsi a fost ca nu se INTERPRETEAZA BIBLIA acum cum e scris popa acela explica nu interpreteaza cum are el chef in scimb la sectanti ce fac aia cu biblia e jale, desi o data eram uimit cum din 2 cuvinte au facut o poveste am ajuns acasa ca sa vad continuarea era total altceva
in plus voi nu va bateti joc de tatal nostru, colinde etc

nu-i de mirare numarul urias de ortodocsi din Romania

negativ
nu-mi place ca s-a bagat craciunul nu nasterea lui isus si e promovata acea religie pagana

nu-mi place de bor

| Jardelin explică (pentru RAY):

Salut Ray!

Sa stii ca si la ortodocsi este interpretata Biblia, de fapt in toate credintele crestine! Diferenta intre ortodocsi si protestanti este ca la ortodocsi se foloseste o (una) singura interpretare a Bibliei, cea a Sfintilor Parinti, de aici si caracterul unitar al ortodoxiei, pe cind la protestanti fiecare pastor (secta) da Bibliei propria interpretare, de aceea sint aproape 20.000 de secte, culte, etc. de sorginte protestanta. Este un haos la protestanti, nu exista o interpretare singulara a Bibliei care fundamenteze o singura credinta.

Daca poti sa crezi, in America sint culte neoprotestante formate dintr-o singura biserica! Deoarece un pastor s-a gindit el sa dea Bibliei o interpretare proprie, si-a tras linga el un grup de adepti, apoi s-a dus la tribunal si s-a inregistrat ca entitate juridica!

Pe aici pe la noi nu prea se discuta lucrurile astea, insa in America sint o multime de culte care mai de care mai originale. Au diferite feluri de a se manifesta, unele de-a dreptul bizare! Mai nou, am auzit ca au aparut denominatiuni care au adoptat credinta ca Fecioara Maria este Pururea Fecioara si ca intr-adevar nu a mai avut alti copii in afara de Iisus! Cum spuneam, este un haos!

| RAY a răspuns (pentru Jardelin):

Da multe religii, o singura biblie, am auzit ca sunt 3500 de secte crestine isi dai seama, referitor la ortodocsie ma referam ca se citeste tot capitolu si apoi se explica

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Pai daca sunt mandri si atoatestiutori, ei put de mandrie si Dumnezeu celor mandri le sta impotriva! Cum ai vrea sa vada daca au barna in ochi? Sarbatori fericite si la multi ani!

| Alphawolf a răspuns:

Ce m-ai emotionat cu descrierea ortodoxiei, uhhaha... mi-au dat lacrimile.

| Jardelin explică (pentru Alphawolf):

Am scris si eu cum m-am priceput! Dar sa stii ca nu e chiar o descriere. Sint niste semnificatii la care m-am gindit pe moment, intr-o ordine aleatorie, inspirat si de filmuletul prezentat.

| Alphawolf a răspuns (pentru Jardelin):

Nu m-am uitat la acel filmulet, nici nu cred ca o s-o fac, dar nu inteleg un lucru: Ce te face sa fii atat de sigur ca ortodoxia este cea mai aproape de adevar, sau ce te face sa crezi ca adevarul se stabileste in functie de numarul de adepti?

| Jardelin explică:

Unele postari ne ofera si momente amuzante!

"Dar, nu doresc sa intru in polemici. Eu apreciez postarile tale si ale utilizatoarei de 3xfemeie, ca nu aduceti jigniri celor cu alte connvingeri religioase."

User-ul "3xfemeie" a devenit "de 3xfemeie"! happy

Draguta de ea! Cum aflam noi fara sa vrem fanul caror emisiuni era! happy

| 3xfemeie a răspuns (pentru Jardelin):

laughing Daca la emisiunea asta te-ai dus cu gandul, se vede cine era fan. Vezi? Tocmai de asta pastrez numele, ca aud multe interpretari. laughing
ps Daca te simti bine atacandu-ma, esti liber/a sa o faci.

| Jardelin explică (pentru 3xfemeie):

De ce sa te atac?! Par a fi fioros?! Te invit, daca vrei, sa citesti istoricul postarilor mele, sa vezi cind si in ce conditii am atacat pe cineva. Si ca sa nu mai pierzi vremea iti spun eu. Nu am atacat, ci mi-am aparat credinta atunci cind cineva a denigrat-o! Atita tot! Recunosc ca am un stil mai dur de exprimare atunci cind dau o replica unei persoane care merita, insa nu este si cazul tau.

Eu nu am nimic cu nimeni, atita timp cit oamenii sint rezonabili si nu intrec masura. Asadar, poti sa stai linistita in preajma mea ca nu te maninc! happy

Toate cele bune!

| 3xfemeie a răspuns (pentru Jardelin):

Asa ma gandeam si eu. happy Sarbatori fericite!

| 3xfemeie a răspuns:

Uite cuvintele unui ortodox (cu studii teologice si ceva practica in manastire )
" Ortodoxia e buna. Da. Dar ortodoxia nu e totul. Dincolo de ea mai este ceva si multi preoti stiu asta."
Nu sunt sigura daca am reprodus exact, dar asta era ideea.

| ManStrong a răspuns:

Am dreptul s o iubesc si eu pe sfinta fecioara?
Dar ea pe mine?
Poate ma molipsesc si eu si ma ortodoxizez.

| C0nstantin a răspuns:

Exista 2700 de religii la nivel mondial. Toate zic ca fiecare in parte reprezinta religia si credinta corecta.
Atata timp cat nu ai nici o dovada prin care sa demonstrezi ca ortodoxia este mai presus de catolicism, de islam, de budims sau orice alta religie, nu o mai ridica atata in slavi ca o faci degeaba.

| savvy12 a răspuns:

Cat timp crezi in Dumnezeu si faci voia lui o sa fi mantuit. Doar crede in jertfa lui Isus, si comportate pe cat posibil ca Isus, si Dumnezeu va fi multumit, nu conteaza ce esti, nici nu trebuie sa ai o religie, trebuie doar sa traiesti cu iubire, si sa-l iubesti pe Isus si pe Dumnezeu, si sa faci voia lui si gata, nu te mai complica, doar iubeste.

| Jardelin explică (pentru savvy12):

Sint de acord cu tine, cu exceptia "nu conteaza ce esti, nici nu trebuie sa ai o religie"! Pentru mine conteaza ce sint, imi doresc sa fiu ceea ce sint, si ma bucur ca sint asa!

Sa fii iubit!

| Maomau a răspuns (pentru savvy12):

Poi cum sa faca ortodocsii voia lui Dumnezeu daca se cacarisesc pe Legea Lui numita Torah?
Credeti ca Dumnezeu va va mantuii daca va bateti joc nu numai de Lefea Sa (Torah) dar si barfindu-l ca a umblat la o anumita femeie cu care are chiar un copil?

| ciufuliiciii a răspuns:

Cat timp crezi in Dumnezeu si faci voia lui o sa fi mantuit. Doar crede in jertfa lui Isus, si comportate pe cat posibil ca Isus, si Dumnezeu va fi multumit, nu conteaza ce esti, nici nu trebuie sa ai o religie, trebuie doar sa traiesti cu iubire, si sa-l iubesti pe Isus si pe Dumnezeu, si sa faci voia lui si gata, nu te mai complica, doar iubeste.

| MariaMirabell a răspuns:

Este adevarat! In Italia spre exemplu, multi catolici vin cu placere si asculta slujbele preotilor ortodoxi admira faptul ca ne respectam traditiile crestine, posturile asa cum ei actualmente nu o mai fac, ca biserica e plina i toate zilele de saratoare, vin chiar vi innalti reprezentanti catolici din zonala slujbele de Pasti, de Craciun si asista la slujbele noastre ortodoxe.

| Jardelin explică (pentru MariaMirabell):

Foarte frumos! Cind mai ai ocazia mai spune-ne si despre alte lucruri minunate legate de credinta noastra ortodoxa in Italia!