A nu putea pricepe ca teologia creștină este o credință subiectivă este un handicap mental grav. Este vorba de avea creierul atât de afectat încât subiectul nu mai dispune de theory of mind.
Credințele pur subiective nu pot fi corecte în mod obiectiv, de aceea este o prostie să vorbim de „religia corectă", prin definiție religiile nu pot fi obiectiv corecte.
Ce înseamnă obiectivitate în materie de religie: cine spune că știe că Dumnezeu există bate câmpii; cine spune că știe că Dumnezeu nu există bate câmpii; cine spune că știința demonstrează că Dumnezeu există bate câmpii; cine spune că știința demonstrează că Dumnezeu nu există bate câmpii.
Pur și simplu anumite teze sunt credință și nu știință. Sunt teze despre care știința nu are nicio părere și nici măcar în mod teoretic nu le poate cerceta: dacă există Dumnezeu, ce fel de Dumnezeu există, câți dumnezei există, dacă există viață după moarte, ce fel de viață după moarte există, care e religia corectă, care e teologia corectă a acelei religii, etc. Aceste lucruri nu se pot ști (cunoaște), se pot doar crede în mod subiectiv (ca la biserică). De aceea este totală pierdere de timp să ne certăm pe astfel de lucruri.
Despre „Isus e Dumnezeu" nu se poate spune în mod obiectiv nici că e adevărat și nici că e fals. Dar despre „soarta veșnică a omului depinde de a achiesa la o opinie subiectivă și arbitrară (și anume cea a bisericii din care se întâmplă să fac parte)" se poate spune direct „las-o jos că măcăne". Dacă Dumnezeu ar fi considerat credința importantă ar fi adus dovezi importante. Un copil nu poate fi educat de propriul tată cu „Poate că nu-ți sunt tată. Poate că nu exist. Nu doresc să-ți dovedesc că exist."
Drobul de sare de care teologia nu se poate feri este că o opinie subiectivă și arbitrară poate fi respinsă în mod subiectiv și arbitrar. Credințele creștine sunt prin definiție opinii subiective. Deci abandonarea creștinismului nu este din punct de vedere obiectiv o eroare.
Deci noi avem dovezi in natura dar avem si cuvantul viu, biblia.
biblia altor religii de ce nu e la fel de valabila? faza cu argumentele alea nu demonstreaza zeul tau,argumentele pot fi folosite pentru orice creator,biblia de care vorbesti este interpretata de mult religi,secte atat de interpretabila este,scrii acolo ca dumnezeu a trimis,nu a trimis nimic,dumnezeu spune ca inainte de el nu a fost nimeni si nici dupa el nu va fi nici un mantuitor iar pavel spune ca iisus nu era mesia cel asteptat de evrei,de ce nu scrii si asta,fi sincer, scrie acolo ca biblia este o culegere de basme copiate de la sumerieni, canaiti, egipteni, chesti recuoscute si de evrei, dumnezeu judeca in mijlocul zeiilor, vorbim de monoteism serios, dumnezeu de care tu vorbesti avea un singur popor cel evreu
Am realizat bombe nucleare care pot distruge jumatate din planeta in doar cateva secunde, am realizat armament de razboi pentru a cuceri si distruge natiuni, am realizat droguri, alcool puternic, boli si dependente
voi crestini ati realizat bombe nucleare si tot voi ati si folosit primele bombe impotriva cuiva,scrie si asta, scrie si ca razboaiele modiale au fost creatie crestina, crestini se omorau intre ei, asa mult va iubiti intre voi, culmea e ca americani sunt cu dumnezeu sa binecuvanteze america cei care au detonat bombele, asta te faci ca uiti
Dragul meu prieten naiv, Biblia este o carte de povesti expirate.
Si se scrie cu majuscula adica cu litera mare.
"Deci noi avem dovezi in natura dar avem si cuvantul viu, biblia"
Sau orice alta scriere religioasa care fabuleaza pe subiectul asta...
Cei care cred cu adevarat in Dumnezeu, asa cum zici tu, NU pot avea dovada CONCRETA a existentei lui.
concrét = care se poate percepe prin simțuri Si: palpabil, real. 3 a Care exprimă obiecte perceptibile prin simțuri. denumește obiecte ce se percep cu simțurile. 6-7 av, a (într-un mod) bine determinat Si: precis. Categorie filozofică desemnând latura palpabilă, vizibilă a fenomenelor în timp și spațiu.
Asadar, doar daca esti bolnav sau internat la Balaceanca (adica la nebuni) poti spune ca ai dovada cocreta, palpabila, fizica a existentei lui Dumnezeu.
Pentru ca, stiintific si concret vorbind, ea nu exista.
Incearca sa convingi un buddhist de "adevarul" tau sau de "adevaratul" tau zeu. Incearca sa convingi un siit sau un sunnit. Mai degraba te omoara decat sa renunte la religia lui. La fel sunt si crestinii de indoctrinati.
Si de ce ai vrea sa incerci sa convingi un necredincios? Doar oamenii slabi si neconvingatori incearca sa-si impuna principiile altora sau sa caute validare prin impunerea in fata altora.
O teza este stiintifica sau nu. Si se cerceteaza dupa metoda stiintifica. De ce si-ar pierde stiinta vremea cu mitologia? Intrebarile puse de tine - existenta lui dumnezeu, cati dumnezei etc tine de o materie separata care se numeste mitologie. Si de istoria religiilor, desigur.
Cum sa spun: stiintele pot analiza opinii (credinte) despre cati dumnezei exista, dar acest numar nu este un fapt obiectiv (fiecare religie poate avea alta parere in privinta asta).
"Planetele se invart in jurul unei axe imaginare si nu se muta mai la stanga sau mai la dreapta nici macar un cm, altfel ar intra in coliziune."
Tu nu stii ce-i aia planeta, la o scara as de mare cum e planeta noastra, 1cm, 1km, 1km nu inseamna nimic.
Ai doar aer in cap.
Este doar un fel de a spune, am vrut sa spun ca planetele nu se muta de pe axa lor nici macar un cm, in cazul in care s-ar muta, ele ar intra in coliziune, nu am vrut sa spun ca un cm face diferenta dintre viata si moarte, citeste corect si nu scoate cuvinte din context, te rog.
DeProfundis99 întreabă: