| Fatamuntilor a întrebat:

Cei din generatia mea stiu ca pe vremea regimului comunist orice gandire religioasa era interzisa.Nu ni se dadea voie sa mergem la biserica,(normal ca nu exista ore de religie)Se auzea de biserici,, mutate" sau chiar distruse.Educatia religioasa se facea in familie.
Cu toate aste se mergea la biserica (de multe ori pe ascuns)Si chiar copiii liderilor politici erau botezati.
Credeti ca era mai bine asa?

13 răspunsuri:
| Filip23 a răspuns:

Maica-mea spune ca in biserici erau putini oameni atunci.
Nu era mai bine, era o ingradire a unor drepturi.

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Angycut, nu este adevarat ce spui tu aici. Alphawolf a spus bine, dar si Ray.
Se stie ca Ceausescu era ateu...un ateu in felul lui, pentru ca sarbatorea atat Pastele, cat si Craciunul. El nu a interzis mersul la Biserica..nici vorba! El era impotriva oricarui alt cult religios. Atat!
Ura sectele si bine faceahee hee
Chiar imi amintesc cum se creea panica si aveam o mare frica fata de secte, erau inventate povesti, cum ca sectele fura copii si ii vand pentru organe. Mai mult, era teama fata de Dacia de culoare neagra, care se spunea ca apartinea doar sectantilor.hee hee
Sunt multe povesti...
Insa, ca se mergea pe ascuns la Biserica( ortodoxa) e eronat!

NOname
| NOname a răspuns:

Nu (întrutotul şi pentru toţi), dar nici ca acum: îndoctrinarea religioasă forţată 13 ani la rând, finanţarea cultelor religioase de către stat şi peste 18.000 de biserici la 4.000 de şcoli.

caramela
| caramela a răspuns:

Bunahappy
este adevarat ce zici tu, dar bisericile erau tot pline, chiar daca ne zicea la scoala sa nu mergem la biserica, de sarbatori tot ma duceam, mai ales la sfintele sarbatori Pascale, imi placea sa cant si o faceam cu mare drag, doar noua elevilor ne era interzis sa mergem la biserica, si totusi nu am fost sanctionati pentru ca umblam la biserica, astazi bisericile sunt pline chiar si de tineret, era mai bine in trecut din alte puncte de vedere..scoala era scoala si cursurile la fel/avbeau siguranta locului de munca/ si multe altele care in ziua de azi sunt uitate si ne imbolnavim din cauza stresului.
Sarbatori fericitehappy

| doctorandus a răspuns:

Nu era interzisa orice gandire religioasa, de ex. Dumitru Staniloae publica in Glasul Patriei.

| danay72 a răspuns:

Fiecare are dreptul sa faca ce vrea daca sa practice o forma de inchinare. Nu era bine ca se lua dreptul la opinie. Mai grav e ca azi multi considera ca nu e bine sa ai oalta forma de inchinare si nu respecta libertatea religioasa.

| RAY a răspuns:

Nu e adevarat asa ceva,comunisti nu au interzis nimic,ei le pasa doar sa mearga economia atat,au daramat biserici si au facut spitale,scolii,scoli de meseri, fabrici da asa e mult rau a facut, cine vrea mergea nu impusca pe nimeni asta e adevarul, comunismul nu era ateu era un regim poate anti religios atata tot care indemna la ratiune, stiinta sa nu uitam ca au fost multe genii in perioada aia azi sunt da pleaca dincolo, daca lideri erau botezati cum sa se interzica mersul la biserica chiar ceausescu a botezat o fetita in biserica aiureli acuma traim super bine avem 2000 de euro totul e perfect ma scutesti, in concluzie romanii au interese la bine beau, manca la rau se roaga asta e adevarul

| OnuOnulică a răspuns:

Nu chiar, nu neaparat.

| neutrino a răspuns:

Eu zic sa nu deformanm realitatea. Am mai auzit povestea aceasta cu interzisul religiei si a intratului in biserica si crede-ma ca nu am intalnit aceasta situatie, nici la tara si nici in marile orase. Nu duc dorul vechiului regim, ba din contra, dar nu trebuie sa exageram cu trecutul. Am mai auzit o poveste asemanatoare de la o asa-zisa mare doamna, pe un post tv: la tara oamenii nu aveau voie sa-si creasca si sa-si taie propriul porc. Sa o numim minciuna sau exagerare? Este adevarat ca acest lucru se intampla cu ...viteii. Nu aveai voie sa tai vitelul din curte, trebuia dat la stat. Cat despre biserici este adevarat ceea ce ai spui, cu mentiunea ca fenomenul se intampla in marile orase, unde bisericile erau daramate sau mutate, in functie de diabolicul plan de urbanizare. Nu am auzit insa niciodata ca, intr-o comuna oarecare, regimul sa darame o biserica, numai de dragul gandirii ateiste. De asemenea, este adevarat ca familiile liderilor politici nu (prea) aveau voie sa mearga la biserica, dar eu vorbesc despre omul de rand, care nu avea astfel de oprelisti.Nu doresc sa te supar, poate ca am trait amandoi aceleasi timpuri dar, oare, cum se face de le-am vazut diferit?

| sublime89 a răspuns:

Parintii mei imi povestesc cum pe vremea comunistilor spiritul Craciunului era mult mai viu. Daca ieseai in oras in seara de Craciun auzeai colinde peste tot, tocmai pentru ca oamenii faceau ce stiau ca e interzis. Acum ca nu le mai interzice nimeni, nu o mai fac. Nu se mai aude o colinda in tot orasul. E interesant cum aleg romanii sa isi arate credinta cand sunt liberi sa o faca.

| Alphawolf a răspuns:

Din cate stiu eu, in acea vreme, da, era interzisa... dar nu orice gandire religioasa, ci orice gandire religioasa care vroia sa se impuna. Nu e tot una. Se vrea respect, atunci fiecare sa creada pentru el, nu sa indoctrineze si pe altii. Nu e vorba de nicio stiinta, e doar credinta. Nu trebuie sa ne invete nimeni ce sa credem. Nu este nevoie de ore de religie. Educatia religioasa trebuie sa se rezume doar in familie. Nici propaganda religioasa nu este chiar in regula, ar trebui sa fie niste limite, in prezent se intrec orice limite(in sensul ca nu este corecta, se folosesc de orice... pentru a putea racola.
Eu nu am auzit sa fi fost interzis sa se mearga la biserica. Din cate stiu eu, doar secta martorilor a fost interzisa. Era incalcata, intr-o anumita masura, libertatea, drepturile.

Cu parti bune si rele in ambele cazuri.

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Nicidecum. Dar iata ca Dumnezeu ne-a privilegiat cu posibilitatea de-a fi liberi de asuprirea unui regim totalitar, dar poate revenii, asa ca atat timp cat avem,, timp favorabil ", avem posibilitatea sa-l facem pe Dumnezeu parte din viata noastra, sa-l lasam sa ne influenteze viata, sa cautam cunostinta lui Dumnezeu si a lui ISUS CRISTOS, teze necesare pentru adevarata viata. IOAN3:16; IOAN17:3.

| Duhovnicul a răspuns:

Nu era neaparat interzisa religia la modul general, decat in scoli.
Karl Marx a spus ca religia e opiumul poporului.
Cu alte cuvinte, comunistilor nu le pasau ca te inchini la vreun zeu, atata timp cat faci cum spun ei.
E mai bine ca exista libertate religioasa, adica sa poti sa iti practici religia ( daca ai vreuna ), atat in public, cat si in particular, in colectiv sau individual.
Dar si libertatea de a nu apartine vreunui cult religios.
Eu constat cu stupoare ca acum se vrea o impunere a religiei, la fel ca pe vremea Cruciadelor, ceea ce nu este deloc bine, pentru ca ne indreptam catre cealalta extrema.