Ai sensul a ceea ce însemnă poveste, fairy tale în engleză, conte în franceză? Oamenii de când au învățat să vorbească au comunicat între ei și prin povești adevăruri esențiale, așa cum le-au conceut ei atunci. Unele sunt pentru copii, altele pentru oamenii mari. Unele din ele sunt esențiale, mituri, care relatează despre zona aceasta a credințelotr majore ale uni trib, gintă, popor. Aceste mituri au fost întâi orale, apoi au fost redactate în scris. Autorul unui mit, este colectiv, poveste spusă de la bunic la nepot.Ea este repetată la nesfărșit și modificată căte puțin de la un povestitor la altul. Din momentul în care mitul este în formă scrisă, el este imuabil, nu mai poate fi modificat. Astfel, acel scrib, om învățat, primul care a scris pe papirus, pe pergament, pe pier de oaie, pe un vas de lut, Biblia, nu este acel care a creat el însuși textul ci a transcris mitul oral, care este mult mai vechi. Astfel când citești Biblia, despre Adam și Eva ai contact prin ea cu acei oameni din illo tempore. cu gândirea lor, despre cum au conceput eu lumea în care trăiau. Astfel întrebarea ta, cine a scris, când cauți un autor anume la Vechiul Testament, de parcă ar fi azi, un autor de azi, cu o editură este pusă greșit, nu există așa ceva.
Iti recomand cartea "Patriarhi si profeti": https://www.viatasisanatate.ro/patriarhi-si-profeti
O gasesti si la libraria SolaScriptura din localitatea ta: https://www.viatasisanatate.ro/librarii
Sau gratuit in aplicatia "EGW Writing 2" de pe magazin play.
Sau tot gratuit aici: https://m.egwwritings.org/ro/folders/216
Este cea mai buna. Dar dacă recomanzi Biblia cuiva sunt toate șansele să fi refuzat mai înainte de a termina propoziția.
Dar cartea pe care am recomandat-o îl va atrage pe cititor într-un mod plăcut și de dorit către Biblie. Cititorul va înțelege că ambele cărți sunt inspirate de Dumnezeu.
Dacă Dumnezeu nu a apărut niciodată în fața nimănui... cum le-a poruncit lui Adam și Evei să nu mănânce din pomul interzis? Ideea este că am început să am foarte multe dubii în privința existenței lui Dumnezeu și simt că am fost mințită. De asta încerc să cercetez... Dar undeva, rațiunea îmi spune că sunt doar povești.
In fata fiintelor necazute in pacat noi suntem niste fiinte hidose, ce purtam cu noi natura pacatuui -o natura a bolii si a mortii, a suferintelor de tot felul. De aceea ne este interzis accesul in a descoperi si alte lumi create de Dumnezeu, lumi despre care vorbeste si Scriptura.
Inainte de caderea in pacat, Adam si Eva se bucurau de o comuniune directa cu Dumnezeu. Nu exista pacat, si deci nu era nimic care sa desparta pe om de Dumnezeu. Numai dupa caderea in pacat Adam si Eva s-au ascuns de Dumnezeu (Geneza.capitolul 3).
Si da, tu ai fost mintita pana acum. Pentru ca o educatie gresita este de fapt o minciuna; si responsabilii vor fi judecati de Dumnezeu. Nu este de mirare ca societatea in mijlocul careia traim este plina de imoralitate.
Educatia cuprinde absolut toate aspectele fiintei umane. Este mai vasta decat ne imaginam. Iar noi ne-am rezumat doar la "cei 7 ani de acasa" si la educatia scolara. Iar dezvoltarea profesionala a ajuns s aaiba ca scop urmarirea mijloacelor financiare.
Dar ce facem cum partea spirituala? Aceasta a fost neglijata complet d ecatre cei mai multi dintre noi. Cel mult altii au rezuma-to la semnul crucii, lumanari si icoane, urmate neaparat de mancare si bautura. Pai cum sa vada omul pe Dumnezeu cand are burta plina, cand traieste bine si nu duce lipsa de nimic? Un astfel de om pe drept nu are nevoie de Dumnezeu. Iar atunci cand vine necazul si suferinta, oamenii striga la fel ca si cei din vechime: "Sa mancam si sa bem, caci maine vom muri!" - (Isaia.22:13)
Asta este educatia spirituala pe care cunosc oamenii. Tu vei la fel ca ei, sau vei cauta sa cunosti adevarul? Suntem deci fiinte libere si putem sa traim cum vrem. Dar daca vrem sa vedem pe Dumnezeu si sa nu fugim de El, atunci trebuie sa jungem sa-L cunoastem. Si cine va cunoaste pe Dumnezeu va fi imposibil sa nu-L iubeasca.
Pai lasand la o parte noul testament ne mai ramane vechiul testament, care are multi autori printre care cel mai important e Moise. Moise a scris primele 5 carti ale Bibliei, tot el a scris despre Adam si Eva, geneza, caderea, potopul si altele. Dumnezeu i-a relevat lui Moise istoria primilor oameni. Plus ca existau si povesti spuse din generatie in generatie
Cum adica i-a relevat? Pai pot sa ma trezesc si eu intr-o dimineata si sa spun ca mi-a relevat Dumnezeu nu stiu ce. Toti ma vor crede nebuna sau ca aberez. De ce am crede in ceva ce a visat un om oarecare?
Cuvantul corect este: revelat. Dar oricum, revelatia este revelatie doar la persoana intai, singular, pentru toti ceilalti este ceva auzit de la altii sau citit.
Nu chiar, pentru ca atunci cand Dumnezeu i-a revelat lui Moise primele 5 carti din Biblie si evenimentele descrise acolo (geneza universului, potopul, caderea etc.) s-au intamplat si o serie de, puțin spus, minuni...
Evreii au iesit de sub robia egiptenilor prin plaga, transformarea Nilului in sange, moartea primilor nascuti ai egiptenilor etc. A cazut literalmente mană din cer si multe multe altele.
Ce vreau sa zic de fapt e ca Dumnezeu a facut o gramada de minuni prin Moise, toate puse intr-un context, ca sa nu mai vorbim de profeții împlinite (adica profeția nașterii lui Iisus).
Nu oricine poate sa afirme ca i s-a revelat nu stiu ce. Totul trebuie sa aiba un context, o filozofie, o continuitate istorica de mii de ani cum e in cazul crestinismului.
Iar in ceea ce priveste crestinismul nu mai e nevoie de revelatii. Messia (Hristos) s-a nascut deja, apostolii au invatat deja ce era de invatat.
A incercar si Mohamed sa afirme ca a avut viziuni si i s-a revelat nu stiu ce si am ajuns sa avem ISIS si imperiul otoman, ca sa vezi ce "lucruri bune" ies cand cineva vine cu inventia lui de "revelatie"
Izvoarele istorice mentioneaza ca Sfantul Petru prin 30-60 d.Hr. Iar patriahia de la Roma a reusit sa scrie doar un exemlpar unic cu coperta din aur si paginiile din scoarta de stejar prin 340 d.Hr. cand s-a oprit persecutia crestiinilor in Imperiul Roman.
Sfantul Petru a scris-o sub indrumarea Duhului Sfant. In Romania stiu ca editia cea originala si completa e ceea tiparita de Cornilescu in anul 1922 d.Hr.
Nu stiu ce sa zic.
"Marturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta.
Si, daca scoate cineva ceva din cuvintele cartii acestei prorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta, scrise in cartea aceasta." (Apocalipsa.22:18,18)
https://old.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/apocalipsa/22/
Lucrurile nu trebuiesc înțelese mot-a-mot.
Nu trebuie să ne imaginăm că Dumnezeu este unul care de-abia așteaptă să greșim ca să ne pedepsească. Dacă ar fi fost tiran, atunci pe pământ toți oamenii ar fi cunoscut adevărul, și ar fi existat doar o singură religie (dacă ar fi existat și aceea). Dar în același timp ar fi domnit teroarea și groaza față de Dumnezeu. N-ar mai fi existat nici credință în Dumnezeu, și nici dragoste. (Dacă Dumnezeu ar fi omorât pe Satana înainte ca acesta să facă rău, atunci ar fi existat numai teamă în tot universul plin de îngeri). Dar caracterul lui Dumnezeu este cu totul de o altă natură.
Întotdeauna au fost oameni răi care au scos și au adăugat lucrurile în/din Biblie. Ei poate că nu vor fi pedepsiți înainte de moarte, ci după înviere, atunci când ei vor fi înviați pentru judecată. Dumnezeu nu forțează pe nimeni în cunoașterea Lui. Dar și dacă strâmbăm adevărul despre El (scoțând adevărul și adăugând neadevăruri) atunci nu ne putem aștepta să ni se facă vreun loc în mijlocul celor mântuiți al societății ființelor cerești.
Noi nu trebuie să ne gândim la pedeapsa. Ea nu exprimă, și nu caută în mod special ca oamenii să fie pedepsiți. Ci o astfel de pedeapsa exprimă consecințele grave ale denaturării caracterului lui Dumnezeu. Pentru că atunci când caracterul lui Dumnezeu este denigrat, mulți oameni își pot pierde viața veșnică, deoarece mulți vor ajunge să creadă minciuna și astfel se vor pierde pentru veșnicie. Sunt unii care se țin ca de un fir de ață de Dumnezeu; credința acestora poate fi ruptă de tot de Dumnezeu atunci când se strecoară îndoieli, neadevăruri față de Dumnezeu.
Toti autorii sunt cunoscuti. Majoritatea au numele lor chiar in carte, de exemplu Isaia, Maleahi, Mica etc.
Sunt multe povesti evreiesti despre geneza de exemplu, plus ca multe au fost copiate, cele 10 porunci, potopul si multe, dar inainte de iisus cu 500 de ani,rabini au modificat incat sa minta ca au fost monoteisti,dar ei au fost politesti mereu,plus ca iahve este un zeu tiran ca zeus,crime,raboaie,biblia este o carte plina de violenta si legi stupide, iar romani ca sa uneasca si sa mentina oameni pasnici lea bagat ideea cu dai lui zezar cei a lui cezar, biserica catolica doar a impus legile din vt, legi valabile in vechi, in ziua de azi e o afacere si o manipulare in masa, tu fii sclavul meu ca in rai vei fii fericit
Biblia a fost scrisa de cel putin 40 de autori, cei mai multi anonimi.
Vechiul Testament a fost redactat iprin anul 500 î.Hr, ca o masura menita sa tina evreii uniti abia intorsi din exil.Este o culegere le legende si de povesti culese de evrei de peste tot.
Noul in schimb este o poveste siropoasa despre un evreias si ce nazdravanii a facut el intre 30 si 33 de ani.
Nu se stie anul luna si data nasterii dar scrie in Biblie ca varul sau Ioan a miscat piciorusele in burta la Elisabeta cand s-a intalnit cu Maria.
Cata precizie!
Biblia au scris-o niște băieți deștepți. Au avut ca bază de pornire mithraismul, plus alte câteva religii. Au reușit să-i prostească pe mulți care își regăseau tradițiile în cele creștine. Un business ca la carte.
Nu știu ce religie ai, dacă ești practicant al religiei tale sau nu, dar asta e o intrebare care poate lansa o grămadă de discuții.
Cel mai bine e să întrebi lucrurile astea pe preotul din parohia căreia aparții, sau pe un preot mai deschis. Chiar dacă dai de vreunul îmbufnat care te repede, încearcă la următorul și nu le pune etichetă la toți că sunt ca primul.
Dacă ar fi să îți răspund, în cartea Facerii aflăm că Dumnezeu a creeat o lume văzută și una nevăzută. Cea nevăzută este Raiul. Despre iad, se vorbește în Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, pildă pe care o zice Însuși Hristos. Astea sunt exemplele care mi-au venit cel mai repede în minte. În aceeași pildă se vorbește despre Rai, dar sub denumirea de „sânurile lui Avraam" pentru că Mântuitorul se adapta la nivelul ascultătorilor, și degeaba le zicea de Rai că Îi ziceau că îi nebun, asa că a folosit acea sintagmă, pe care evreii o asimilau cu Raiul.
Multe sunt de discutat pe această temă, dar nu găsești răspunsuri pe internet, la așa ceva. Adică găsești, dar trebuie să fii cu mare atenție, că pot fi informații false, sau unele reale pe care tu să le consideri false.
Îmi reiau poziția, sugerându-ți să discuți față în față cu un preot (care să fie de aceeași confesiune cu tine). Dacă ești ortodox(ă) la preot ortodox, dacă catolic/ă la pastorul catolic, dacă protestantă la preotul protestant etc.
Sper că ți-am fost de folos.
Https://ro.wikipedia.org/wiki/Datarea_Bibliei
Da. Asta e ce se preda la seminariile protestante mainline si la cele catolice.
Rizztheseballs6969 întreabă: