| Fawkes1570 a întrebat:

Cine și CUM i-a,,invățat"pe evrei cămătăria, ulterior sistemul bancar!? Urmariti ce raspuns da chiar textele bibliei. https://www.youtube.com/watch?v=7Y4RUuaogyI

8 răspunsuri:
| oprescudorin11 a răspuns:

Pe evrei 'i-a invatat ' camataria istoria si pozitia lor geografica tonguealestina!
Era o zona in care nu se prea producea nimic, dar era legatura intre orient si occident. Baietii au aflat ca pot cumpara de colo si vinde dincolo.A aparut comertul care s-a dovedit a fi inceputul comertului 'profesionist'.
Venea marfa, nu aveai bani, stiai ca vei castiga mai mult daca imprumutai, luai marfa o vindeai.Asa le-au venit toate ideile! Nu te lua dupa Biblie, acolo te invata doar ce sa nu faci! Lacomia i-a impins spre infiintarea bancilor si camatoriei! Insusi Shakespeare a atras atentia asupra acestui flagel in Negutatorul din Venetia"!
Apoi Noul Testament, neambratisat de majoritatea evreilor. Asa au ajuns poporul favorit, si-au insinuat Holocauste (le-au provocat!) asa stapanesc (deocamdata lumea. De la bani, de la abuzul folosirii lor e pricina raului! Sa vedem ce istorie ne va oferi PREZENTUL! Ca nici aici nu stam prea bine!

Răspuns utilizator avertizat
| oprescudorin11 a răspuns (pentru Fawkes1570):

Ti-am spus doar sa nu te iei dupa anumite propozitii fara sa intelegi tot contextul, in privinta Bibliei.Mai ales Vechiul Testament! Care se intelege, precum spun sfintii parinti doar dupa lecturarea si intelegerea Noului Testament.
Revenind la discutia initiala, as spune ca practica bancara este usurativa pentru o societate complexa.Ca apar excese si aici, asta este alta problema.
Toate razboaiele (mari si mici, mondiale si locale), toate crizele ce au existat pe pamant, toate holocausturile s-au datorat abuzului bancilor.Asta este evident!
Este un RAU deocamdata acceptabil. Dar te intreb eu: ce alta solutie ai gasi? Numai dictaturile intelepte (daca se poate spune asa) au controlat finantele unui stat. Desi, daca te uiti acum la China, aici se pare ca inca nu am inteles manevrele, caci intr-o lume globalizata toti suntem FRAGILI!
Evreii sigur vor pieri in timp, dar sa vedem chinezii care succed la manipularea lumii prin multimea si intelepciunea lor superioara, in viziunea mea.

Biblia in ansamblu (cele doua Testamente ) nu promoveaza rasismul. Iti reamintesc ca Noul Testament este o 'corectie' (daca -mi este permis sa spun) al Vechiului Testament. In Pildele Lui Iisus sunt promovate exact nediferentierea in baza vreunei pareri intre sexe si rase umane.(Pilda samariteanului milostiv Luca 10: 25-37 (Mica 6:8) -regasit in toate cele 4 Evanghelii).Nu ai sa -mi gasesti in NT vreun verset care sa contrazica ceea ce spui. Pe de alta parte, evreii nu sunt toti restini. Ca atare ei au Thora si altele pe care nu le cunosc suficient de bine ca sa pot comenta. Daca acolo apar astfel de situatii, poti sa le expui cu argumente. In practica insa, orice neam tine (in principiu) cu neamul lui.Ca exemplu, in SUA: italienii, irlandezii, portoricanii, englezii, spaniolii etc. sunt uniti intre ei(fiecare dupa natie).
Catolicii sunt deosebiti de protestanti, evrei si asiatici.
Dar nu are nici o legatura cu Biblia!
Biblia in ansamblul ei este bine gandita (milenar), nu ar fi putut sa-i scape acest amanunt.
Atitudinea unui catolic (anglican), a unui evreu, o poti vedea in Negutatorul de la Venezia a lui W. Shakespeare(la acea vreme).
Evreii au alte variante de ghidaj decat Biblia.
Cauta acolo argumente.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Fac o corectura!:in loc de 'Nu ai sa -mi gasesti in NT vreun verset care sa contrazica ceea ce spui', va fi 'Nu ai sa -mi gasesti in NT vreun verset care sa NU contrazica ceea ce spui'.
Imi cer scuze pentru eroare si ambiguitate.

Nu! Dumnezeu este unic! Treaba lor daca Evreii tai il interpreteaza altfel. Vor mai trece cateva holocausturi! Nu se vor invata minte! Crezi ca numai nazistii i-au vanat? Nu : turcii, egiptenii, spaniolii, italienii, englezii si francezii si multi altii!

E popor ales (asa isi inchipuie ei) dar nu au inteles sensul: ca trebuie sa-si bage mintie in cap!
Pana atunci sa nu se mire!
Si exodul de arabi de acum tot ei l-au provocat! Am curaj sa o spun si vei vedea ca s-ar putea ca de data asta chiar sa dispara! Sa creada ca Holocaustul a fost o mangaiere!
Este deosebit de interesant, ca SUA a reluat relatiile cu Iranul, Europa, la fel. Apoi, ca la o farsa, americanii au afirmat, formal ca o sa mai aplice masuri contra Iranului! Iar Israelul tace chitic( nici cu rusii, nici cu SUA, nici cu Europa).
Dar balamucul din orientul mijlociu, ei l-au creat!
Ca de obicei!
Cat le-as tine partea ( ca un democrat), si cat de tampit sa fii sa nu-ti dai seama ca de la banci se trage totul!