| Silviuloan a întrebat:

Cine stie ce fruct facea pomul din care au mancat protoparinti nostri, Adam si Eva?

31 răspunsuri:
| monstrulet a răspuns:

Banane

| mihaibrasov a răspuns:

Daca vrei raspunsuri mai concrete in ceea ce priveste mitul caderii din Rai, iti recomand urmatorul clip: http://www.youtube.com/watch?v=TnOKn4avmUU
Pare greu de crezut (e mai lung), dar cam acolo e raspunsul real. Restul interpretarilor cuvant cu cuvant sunt inutile.

| kamykaze88 a răspuns:

Nu specifica in Biblie... din cate stiu eu... scrie doar fructul oprit

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Un soi de mere diferit: fructul oprit. De atunci a ramas si denumirea de "marul lui Adam".

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

O spui cu atata putere: "nu e adevarat". De unde stii?! Toate sunt supozitii. Nimeni nu stie adevarul. Tu ai aroganta sa crezi ca stii. Desi semnificatia lui e, mai degraba, una spirituala (fructul fiind actul sexual), artistii plastici şi poetii au consacrat (probabil definitiv), ca obiect al dorintei ilicite a stramosilor nostri, marul.

| Zenithf a răspuns:

Asa se pare ca era smochin. Dar oare chiar asa a fost? Certitudinea este ca omul este imperfect fata de divinitate, firesc, muritor. Poate am ajuns aici prin neascultare, daca Dumnezeu ne-a creat fiinte perfecte si nemuritoare, atunci intr-adevar s-a intamplat ceva prin ce am decazut la gradul de fiinte firesti si muritoare, si probabil ca din vina noastra. Este posibil ca fructul oprit sa fie doar un simbol a neascultarii, nu ceea ce s-a intamplat in realitate, mai ales pentru ca de la evenimentul descris pana la momentul cand a fost scris prima data s-au scurs sute de ani. Adam si Eva au fost primii oameni, dar au fost ei singurii creati? Despre Cain si fii pe care i-a avut dupa Cain si Abel se zice ca si-au luat neveste dintre surorile lor. Dar 'la izvoarele' umanitatii, oamenii dintr-o casa erau considerati ca facand parte din familie, asa ca surorile lor puteau fi de fapt fetele slujitorilor din casa lui Adam.
Oricum, revendind la oile, adica la fructele noastre. Cine din Europa evului mediu stia ce este aceea o smochina, in afara de cei de 'sange nobila' si de cei care au fost (negustori, mercenari, cruciati, etc.) in calatorii prin Asia Minor/nordul Africii. De aceea s-a raspandit ideea ca era un mar.

| adulahfaapdoøjadjal a răspuns:

Ceafa de porc.

| Silyca a răspuns:

Nu scrie in bible ce fel de fruct era...

| 4b a răspuns:

Fructul opritwinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fructul cunoasterii era reprezentat de mar. Exista un soi de mere care i-a ramas denumirea de''marul lui Adam''

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu este menţionat in Biblie.
Dar...are vreo relevanţă?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu ne spune nicăieri în Sfânta Scriptura ce fel de fruct a fost ci doar că Adam și Eva au mâncat dintr-un anumit pom și anume pomul cunoștinței binelui și raului din care Dumnezeu le-a zis sa nu mănânce :
Și le-a zis : " Din toți pomii puteți să mâncați dar din pomul cunoștinței binelui și raului sa nu mâncați căci in momentul in care veți mânca veți muri ".

| Silviuloan explică:

Zice in Biblie:" cap 3, 7 Atunci li s-au deschis ochii la amandoi si au cunoscut ca erau goi, si au cusut frunze de SMOCHIN si si-au facut acoperaminte."Deci in concluzie cel mai aproape copac era acel copac al cunoasterii binelui si raului, fiind smochinul.Si Sf Parinti ne vorbesc de smochin.

| martzian a răspuns (pentru Silviuloan):

Silviu, tragi concluzii pripite si asumi fara o baza teoretica serioasa.

Pomul din care au mancat - Eva (mai intai) si Adam (dupa ea) - este pomul cunostintei binelui si raului. Daca era smochin sau daca era important sa avem un pom cunoscut, textul l-ar fi identificat clar, nu ne lasa sa dam cu presupusul.

Intamplarea cu blestemarea smochinului este legata de cu totul altceva. Din pacate oamenii nici nu stiu, nici nu citesc, nici nu intreaba – ca sa afle adevarul. Unii vor zice ca Isus a fost nedrept. Ii era foame, dar nu era vremea smochinelor. Prin urmare, de ce sa blesteme bietul copac? Altii, asemenea tie, asuma faptul ca smochinul este pomul blestemat in urma faptului ca Adam a mancat din primul pom (gresit interpretat a fiind smochin). Este evident faptul ca ambele interpretari sunt false.

Isus, la sfarsitul lucrarii sale de 3 ani, a fost martorul unui Israel lipsit de rod spiritual. Interpretarile sunt diferite aici cum spuneam. Realitatea este ca Mantuitorul alege smochinul ca pe un element de "object lesson". De ce? Se stie faptul ca smochinul era un pom foarte raspandit si popular la acea vreme. Pe langa frunzisul des care oferea umbra copacul dadea un fruct gustos ce putea fi colectat de 2 ori pe an. Insasi tara promisa este descrisa in Deuteronom ca fiind "ţară cu grâu, cu orz, cu vii, cu smochini şi cu rodii; ţară cu măslini şi cu miere" (Deut.8:8). Smochinul era un adevarat simbol al multumirii si binecuvantarii.

Ceea ce se intampla la templu, modul in care Isus demasca falsitatea si ia atitudine impotriva transformarii unui lacas de inchinare intr-un business si loc de inselatorie (vezi practicile de la templu, de ex. vanzarile succesive, etc.) este un indiciu al faptului ca Isus le transmite importanta rodirii spirituale. Este o lectie ce vorbeste despre credinta si despre pocainta.

Un lucru interesant pentru cei ce vor protesta, spunand ca ni se spune clar faptul ca nu era vremea smochinelor – prin urmare nu este drept ca Isus sa fi blestemat pomul sau sa il compare cu un om neroditor dpv spiritual. Trebuie sa stiti ca un smochin bun da mai intai rod si apoi face fructe! Smochinul nostru falnic avea frunzele, dar rodul (chiar la stadiu de necopt) nu daduse deloc – prin urmare nici nu se mai putea ca acesta sa vina. Noi toti suntem intr-un proces de crestere din punct de vedere spiritual. Este important ca in viata noastra sa se vada roadele credintei si pocaintei, chiar daca acestea sunt la inceput crude si verzi. Israelul insa (ca si smochinul) nu era la inceput. El era ca un smochin infrunzit, dar fara roada, o imagine deloc placuta.

| Silviuloan explică (pentru martzian):

Citeste din sfinti parinti si vezi acolo.

| martzian a răspuns (pentru Silviuloan):

Credeam ca ne lamuresti tu... Asculta bine aici, ai raspunsul mai sus. happy

| ionut20122 a răspuns (pentru Silviuloan):

Daaa asa e

| Raynn a răspuns:

Un mar ionatan

| charonmario a răspuns:

Silviu în Biblie scrie pomul cunóasterii nu specifica exact ce fruct era sunt supozitii ca era m-ar putea fi ori ce fel de fruct

| shmata a răspuns:

Nu-i specificat in Biblie despre ce fruct este vorba. Metaforic e "fructul cunoasterii binelui si raului". E atat de complexa chestiunea, incat "crede si nu cerceta", e un sfat incredibil de bun. Cel putin in cazul asta.

| Silviuloan explică (pentru shmata):

Multi au cercetat chiar nici nu te astepti ce fruct este.

| shmata a răspuns (pentru Silviuloan):

Pai spune-mi si mie.

| Viviene a răspuns (pentru Silviuloan):

Pai de ce nu ne lamuresti tu ce fruct era?

| Silviuloan explică (pentru shmata):

Astept mai multe raspunsuri.

| vyo81 a răspuns:

Pai acel fruct nu este specificat doar spune despre el ca este fructul cunoasterii binelui si raului dar nu spacifica cum ca ar fi fos mar portocal para sau eu mai stiu ce era doar un fruc si atat

| Silviuloan explică (pentru vyo81):

Ne vorbesc si sfinti parinti de acest copac care l-a blestemat Iisus Hristos in Noul Testament.

| vyo81 a răspuns (pentru Silviuloan):

Pai copacul blestemat de iisus mi se pare ca este smochin

pai mi se pare ca pomul blestemat de iisus este smochinul

| Viviene a răspuns:

Fructul cunoasterii reprezentat simbolic prin mar

| Viviene a răspuns:

Era un sarpe happy