| Diamond5 a întrebat:

Cine sunt penticostalii?

24 răspunsuri:
| SaveTheNature a răspuns:

Oameni ca si noi.

| sabin89 a răspuns:

Aia care se duc duminica la biserici penticostale...

| whatevernvm a răspuns:

Neoprotestanti

| RAY a răspuns:

Crestini cu numele ca toti crestini de astfel

| milan9 a răspuns:

Sunt membri ai unui cult neoprotestant.

| SaveTheNature a răspuns (pentru milan9):

Raspujns rautacios. Un raspuns conform cu invataturile Bibliei ar suna asa: Penticostalii sunt oameni ca si noi, fii ai lui Dumnezeu si fratii nostri p[e care trebuie sa-i iubim.

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Fiii lui tomilson din 1906

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Majoritatea la noi sunt de etnie rroma

| PedoBarbie a răspuns:

Sunt practicanţii unei religii.

| AragorN88 a răspuns (pentru Jardelin):

E amuzant, dar cand rad altii de religia ta nu mai e chiar asa.
Am cunoscut penticostali in Romania si nu erau asa cum sunt in clipul ala. La americani o buna parte din crestini(48%) sunt protestanti si evident ca se gasesc si idioti care vor sa se imbogateasca pe treaba asta, cum se intampla si la noi cu unii preoti ortodocsi.

| Jardelin a răspuns (pentru AragorN88):

Da, penticostalii de pe la noi au un simt al penibilului ceva mai dezvoltat, desi au loc si la noi in tara manifestari dintr-astea diavolesti cu tavaleli pe jos, istericale, bolboroseli mistice convulsive, vindecari miraculoase pe stadioane in fata multimilor năucite, etc! Ei tare cred in vise si se conduc dupa ele, pun un mare accent pe prooroci, de altfel aproape fiecare biserica penticostala din Romania are proorocul ei, recunoscut si respectat de catre credinciosi. Visele, prorocirile, vindecarile miraculoase, vorbirea in limbi, si delirurile psiho-mistice colective sint la mare cinste la ei!

In particular am cunoscut si eu o multime de penticostali, iar unii dintre ei par oameni normali. Stiu si cazuri ale unor copii din parinti penticostali care nici nu vor sa auda de biserica lor si manifestarile de acolo si se tin departe de ele.

| Jardelin a răspuns:

Si astia:

http://www.youtube.com/watch?v=-Jgv6BS5jP4

Ar fi interesant de aratat aceste videoclipuri (si multe altele asemenea) tuturor celor pe care ii bate gindul sa se converteasca la genul acesta de credinta drăceasca, sa fie informati mai intii care este adevarul despre aceste aberatii mistice care se autointituleaza culte "sola scriptum", si de vazut apoi daca mai vor sa adere!

| anonim_4396 a răspuns (pentru Jardelin):

Acuma depinde unde s-a facut videoclipul(dupa cate vad undeva in Africa)-acolos alte reguli...
La FOSTA mea Biserica oamenii incercau sa para sfinti si de fapt erau niste dracusori(si nu de astia dansatori happy ci veneau si incercau tot felul de alte tertipuri mai subtile)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu eram odata asa ceva...

| Scarbo a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce melancolic.

| dogee92 a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce nu mai esti? sad

| anonim_4396 a răspuns (pentru dogee92):

Crede-ma am o gramada de motive-dar o sa enumar doar cateva:
-oameni falsi(nu toti cei adevarat)si in plus daca o iei asa pe tot locul si in toate reliigile o sa gasesti doar ca aici am intalnit oameni PREFACUTI de-a DREPTUL(adica se presupune ca ei fug pentru a scapa de ispita diavolului la Biserica si de fapt ei incearca cu aceelasi tertip sa-i indobitoceasca (un cuvant prea simplu) pe altii(probabil ca no sa intelegi ce-am vrut sa spun pentru ca ma refeream la o experienta proprie)
-penticostalii de aici( cel putin) se enerveaza daca pui intrebari si daca nu stiu sa raspunda asfel incat sa te lamureasca.
Ok! Inteleg ca nu stau bine cu explicatiile dar cu nervii AR TREBUI!
Adica ce fel de crestin(ori de ce religie) reactioneaza in mod iritat si/sau nervos la auzul unei simple intrebari?
As putea sa-ti dau ZECI de motive pentru care NU mai vreau sa fiu penticostala si aproape niciunul important pentru.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:



Originea cultului penticostal



Numele de „penticostali" vine de la cuvantul Pentecosta (Cincizecime), sustinand ca ei sunt botezati cu Duh Sfant si cu foc, daruri primite de catre Apostoli la Cincizecime sau la Pogorarea Duhului Sfant.

In 1901 Carol Parham, pastor baptist din Kansas sustine ca asupra sa si a unui grup de 13 persoane s-a pogorat Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in limbi.



Punctele doctrinare importante din Marturisirea de credinta a Cultului penticostal



Ritualuri: ungerea cu untdelemn a bolnavilor, consacrarea pastorilor si a caselor de rugaciune, prin punerea mainilor.



Duhul Sfant este loctiitorul lui Hristos pe pamant, coborandu-Se din cer, de la Tatal, in ziua Cincizecimii.

Ingerii sunt fapturi duhovnicesti create de Dumnezeu, fara pacat, si puse in slujba Sa.

Botezul sau ceremonia filiala este oficiat de pastor si are dublu aspect cu multiple efecte:

a) Botezul in apa este poruncit de Hristos. Acest botez il oficiaza pastorii pentru cei care accepta „credinta" noua. El este un simbol al mortii fara de pacat si al invierii la o viata noua. Oricine crede in Hristos, potrivit Evangheliei, urmeaza a fi botezat in apa, in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Botezul in apa se poate accepta inainte si dupa primirea botezului cu Duhul Sfant. El se oficiaza prin scufundare in apa o singura data, iar in cazul cand prima data nu s-a oficiat dupa Cuvantul lui Dumnezeu, se poate administra a doua oara sau chiar de mai multe ori.

Copiii adeptilor se boteaza la varsta cand acestia pot sa inteleaga singuri ca Hristos este Mantuitorul lor personal. Ei sunt totusi admisi la casa de rugaciuni spre a fi binecuvantati.

b) Botezul Duhului Sfant este imbracarea celor nascuti din nou cu putere de sus, pentru ca ei sa poata rezista ispitelor si incercarilor, pe de o parte, iar pe de alta parte, sa poata marturisi Evanghelia prin puterea lui Dumnezeu.

Botezul cu Duhul Sfant se poate primi atat prin punerea mainilor, cat si fara aceasta practica, atat inainte de botezul in apa, cat si dupa primirea lui. Acest „botez" ofera puterea darurilor.

Cina Domnului este al doilea asezamant, dupa penticostali, ca forma exterioara, in Biserica Iui Dumnezeu. Cina Domnului se oficiaza cu paine nedospita (azima) si rodul vitei, nefermentat.

Cina Domnului se savarseste ori de cate ori este posibil, fara deosebire de zi sau data.



Alte practici si ceremonii:

Curatirea sau spalarea picioarelor unul altuia (Matei XXVI, 28; I Corinteni XI, 23-29; Ioan XIII, 13-17), un obicei pe care unii pastori il leaga de ceremonia Cinei, altii il separa.

Casatoria - Cuvantul lui Dumnezeu opreste legarea in casatorie a unui credincios cu un necredincios (adica nepenticostal).

Se poate dezlega casatoria cand cealalta parte a cazut in adulter dovedit. Recasatorirea este permisa de Cuvantul lui Dumnezeu si atunci cand unul din cei doi a incetat din viata.



Darurile Duhului in Comunitatile penticostale

Acestea sunt in „numar" de noua si le imparte Duhul cui voieste. Darurile duhovnicesti ajuta propovaduirea Evangheliei depline. Nu toti credinciosii poseda astfel de daruri, insa toti adeptii sunt indemnati a le ravni si a umbla pe calea cea mai aleasa a dragostei;

Darul feluritelor limbi - Prin „darul feluritelor limbi se intelege vorbirea supranaturala prin care adeptul pocait, „inzestrat" cu acest dar, vorbeste intr-o limba pe care niciodata n-a invatat-o; ea este o vorbire a Duhului Sfant, care utilizeaza organele vorbirii pentru reproducerea ei; e o minune a vorbirii si o descoperire personala a lui Dumnezeu pentru fiecare crestin penticostal. Exprimarea vine din chemarea lui ca urmare a botezului cu Duhul Sfant. El simte prezenta puterii lui Dumnezeu, ca efectul unui „curent electric", insotit insa de o bucurie dulce care ii inunda intreaga fiinta. Aceasta stare de inaltare sufleteasca provoaca in viata credinciosului nostru (penticostal) schimbari morale profunde. Darul vorbirii in diferite limbi se manifesta prin intermediul duhului nostru, care intrebuinteaza organele vocale pentru exprimare. Exprimarea se poate face fie intr-o limba omeneasca, cunoscuta de cineva dintre ascultatori, fie necunoscuta. Ea poate fi si o limba necunoscuta pe pamant (o limba care astazi nu se mai vorbeste); mai poate fi si o limba „ingereasca".





Dizidente

1. In anul 1929, in cadrul „Bisericii lui Dumnezeu apostolice" care functiona la Arad, ca asociatie religioasa condusa de Gheorghe Bradin, s-a constituit o dizidenta, noua grupare intitulandu-se: Crestinii botezati cu Duhul Sfant. Apoi a avut sediul la Bucuresti si era condusa de Sodoy Alexandru (venit din Ungaria), Isbasa Alexandru (Lugoj), Bodor Eugen si G. Cojocarii, din Bucuresti.

2. In scurta vreme, din ramura de la Arad s-a desprins o noua fractiune, care s-a intitulat: Ucenicii Domnului lisus Hristos si era condusa de Ioan Popa din Sebis (Arad) si Ioan Crisan.

3. Biserica Apostolica de Ziua a 7-a sau „Penticostalii de Ziua a Saptea". Gruparea a aparut in satul Valea Florilor din comuna Ploscos (judetul Cluj). Dizidenta porneste de la premisa ca in cadrul cultului nu se respecta unele practici si sarbatori prevazute in Vechiul Testament si nu se pastreaza regimul alimentar prescris acolo.

Revenind de pe front, unde a trecut prin mai multe incercari care i-au „intarit credinta", dupa anul 1950, Ioan Boer, initiatorul gruparii, a luat legatura cu alte elemente dizidente din judetele Cluj, Hunedoara, Maramures, Suceava, Caras-Severin, Arad etc, in vederea largirii gruparii dizidente si pentru intocmirea unor memorii in scopul obtinerii recunoasterii lor drept cult.

Cum insa gruparea respectiva nu avea nimic comun cu notiunea de cult, nu se putea pune problema recunoasterii acestor calitati, neintrunind nici una din conditiile necesare: existenta unei credinte unitar-marturisite in mod statornic si public de un numar suficient de adepti, cat si exteriorizarea acestei credinte printr-un ansamblu de practici constituite intr-un ritual unitar si stabil.

Dupa anul 1958, gruparea a incercat sa se incadreze in Cultul penticostal, cu conditia ca membrilor ei sa li se permita continuarea practicilor proprii. Ulterior, a incercat, fara succes, sa fuzioneze si cu Cultul advetist de ziua a saptea, in aceleasi conditii.

4. Biserica lui Dumnezeu cea Apostolica botezata cu Duhul Sfant (Universalistii). Miscarea a aparut si s-a dezvoltat in ultimii 25 de ani. in prezent, numarul adeptilor nu se cunoaste. Fondatorul miscarii este Victor Chirila din Arad.

Membrii gruparii exclud sub orice fel de forma contactul cu statul.

5. Gruparea „al 13-lea Apostol" sau „Penticostalii negri".

Gruparea a aparut in anii '70 si are aderenti in judetele Timis, Arad, Bihor, Hunedoara, Caras-Severin etc.

Printre practicile acestor adepti retinem: intensificarea „vorbirii in limbi" si facerea de proorociri, sustinand ca au „glasul Domnului"; sub influenta Duhului Sfant, fiecare membru face noi „descoperiri" pentru ceilalti.

6. In cadrul cultului penticostal se manifesta si alte curente dizidente care, pe plan local, au luat diferite denumiri, cum ar fi: a) Crestinii liberi; b) Misiunea populara libera, cu aderenti in orasul Cugir (jud. Alba), (la specific, gruparea insista pentru necesitatea celui de al doilea botez pentru toti cei ce cred (penticostali); admit ca fiinta suprema doar pe Dumnezeu si tagaduiesc rolul lui Iisus si al Duhului Sfant; propaga ideea unirii tuturor credinciosilor crestini intr-o singura adunare (penticostala) pentru a capata forta si traire.

7. Credinta Nouapostolica sau Biserica Nouapostolica Internationala. Secta a aparut inainte de „constituirea" penticostalilor clasici (dupa 1913).


Patrunderea si dezvoltarea in Romania

Acest cult isi are originea in America la inceputul secolului al XX-lea.

In Romania penticostalii au patruns prin Pavel Bur din Arad plecat in SUA, inainte de 1910. Revenit in tara „convertit" si cu sprijinul unor maghiari instariti, da „nastere" acestiu cult in Banat si Transilvania.

Ion Bododea, pescar din Brailita, fost pastor baptist, paraseste „credinta" veche pentru „gustul" vorbirii in limbi.

Pe seama lui Pavel Budeanu se pune si traducerea in limba romana a „marturisirii" de credinta penticostala: Declararea fundamentului adevarat al Bisericii lui Dumnezeu.

In Romania se poate considera deschisa prima casa de adunare penticostala, cea din casa sotilor Bradin, la 10 septembrie 1922. In 1923, s-a organizat a doua adunare in comuna Cuvin. Siguranta statului de atunci, afland de existenta acestei secte, a interzis-o.

La 29 ianuarie 1925, Ministerul Cultelor si Artelor, prin Decizia 5734, a inclus in randul sectelor interzise si pe aderentii penticostali. Aceasta decizie, fiind publicata in ziare, opinia publica a fost interesata sa cunoasca natura si credinta acestei secte. Luand adresa din decizie, prin scrisori si vizite personale, fratele Gh. Bradin a fost solicitat sa dea unele lamuriri. Multi sectanti desprinsi din cultele neoprotestante ale vremii sau nemultumiti de pastorii lor s-au unit cu penticostalii.

O data cu schimbarea climatului politic din tara noastra, la 23 August 1944, penticostalii au iesit din ilegalitate, comunistii i-a declarat pe penticostali egali cu Biserica Ortodoxa Romana.

La 20 mai 1945, in orasul Arad, a avut loc o conferinta foarte restransa, in cadrul careia s-a discutat reorganizarea Asociatiei religioase penticostale si reeditarea unei reviste intitulate „Vestitorul Evangheliei". Gheorghe Bradin a fost in fruntea acestei organizatii, ca presedinte.

La 14 noiembrie 1950, prin Decretul nr. 1203, s-a primit recunoasterea juridica sub titulatura: Cultul Penticostal sau „Biserica lui Dumnezeu Apostolica".



Structura organizatorica a bisericii penticostale din Romania

Cultul penticostal din Romania este alcatuit din adunari, comunitati si uniuni, incercandu-se uniformizarea. Se incearca un model de organizare local. Cultul are in frunte un presedinte al Comitetului Bisericesc Penticostal, de fapt seful cultului.

| Dumniezău a răspuns:

Mafia cu batic.

| Scarbo a răspuns (pentru Dumniezău):

Cum de nu m-am gandit la asta laughing).

| Roman_Florinel_1956 a răspuns:

Yuda pe pamint

| labontdumitru a răspuns:

Sunt ca si crestinii dar nu isi fac cruce cand se roaga.

Întrebări similare