| doctorandus a întrebat:

Conform Bibliei crestinii nu au voie sa dea in judecata pe alti crestini. Considerati ca cei care se dedau la astfel de fapte trebuie excomunicati?

Răspuns Câştigător
| KhludCiprian a răspuns:

Scuze ca sunt insistent in felul rau dar:
- nu ati dat o sursa ca Biblia a fost definita/compilata cu carti raspandite timp de aproape 1600 ani. Eu v-am spus cel putin (va pot da si link-uri dar va pot da chiar si falsificari daca vreti) ca nu se stie de ceva din Biblie scris inainte de anul 1000 i.e.n.
- Biblia spune multe lucruri, intre care sa NU te judeci cu statul deoarece "e sabia lui Dumnezeu" si crestinii (sunt sigur ca si confesiunea din care faceti parte) au avut din cand in cand cate un proces cu statul.

Legat de Ioan 3:16 sau Apocalipsa 3:20, ele ar fi esenta crestinatatii mai putin daca nu are mic probleme. Aproape sigur Isus n-ar fi zis aceste vorbe (Ioan le-a zis), dar problema e in esenta alta ce tocmai am zis-o pe alt subiect: fiecare alt soi de crestin crede ca esenta crestinatatii e alta. Si fiecare are alt citat ca sa o sustina. De exemplu pot zice esenta crestinatatii nu e nici faptul ca cineva "scoate demoni" din numele lui Isus, dar doar ca ajuta aproapele
(Marcu 9:38-41)!

11 răspunsuri:
| Filip23 a răspuns:

Biserica ortodoxa nu-i excomunica nici pe cei ce batjocoresc zi de zi credinta. Se excomunica ei singuri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Atunci judecatorii ii bagam in somaj?

"Aşezarea judecătorilor.
18 Să pui judecători şi dregători în toate cetăţile pe care ţi le dă Domnul Dumnezeul tău, după seminţiile tale; şi ei să judece poporul cu dreptate.
Deut 1.16; 1Cron 23.4; 1Cron 26.29; 2Cron 19.5-8;
19 Să n-atingi niciun drept, să nu cauţi la faţa oamenilor şi să nu iei daruri, căci darurile orbesc ochii înţelepţilor şi sucesc cuvintele celor drepţi.
Ex 23.2-6; Lev 19.15; Deut 1.17; Prov 24.23; Ex 23.8; Prov 17.23; Ecl 7.7;
20 Să urmezi cu scumpătate dreptatea, ca să trăieşti şi să stăpâneşti ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău.
Ezec 18.5-9;"

| feysofit a răspuns:

Depinde de perspectiva, daca privesti biblia ca o culegere de legi si de indemnuri atunci da, poti trage tot felul de invataminte din context si in afara contextului.

Insa, Biblia este o colectie de carti canonice, adica inspirate de Duhul Sfant, scrise de diversi autori pe o perioada de ma bine de 1500 ani.

2 Timotei 3:16 "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,"

Atitudia inimii de regret fata de departarea de Dumnezeu, fata de neascultare, cu respect si credinta ca citim Cuvantul lui Dumnezeu care este viu si lucrator in vietiile noastre; aceste aspecte sunt esentiale in abordarea Bibliei.

Judecata in acest caz se refera la altceva. Se refera la raspunsul nostru la iertarea pe care Domnul nostru ne-o da in urma pocaintei. Dumnezeu ne interzice sa fim judecatorii altora cand vine vorba de pacat insa sa mustram si sa aratam spre Scripturi atunci cand este nevoie.

Cele de mai sus sunt valabile in plan duhovnicesc, in plan omenesc, Dumnezeu a lasat ordine si lege in dregatorii, ordine si legi care trebuiesc ascultate insa in si prin ascultarea de Dumnezeu in prin plan.

| KhludCiprian a răspuns (pentru feysofit):

"Insa, Biblia este o colectie de carti canonice, adica inspirate de Duhul Sfant, scrise de diversi autori pe o perioada de ma bine de 1500 ani."
Biblia e o colectie de carti canonice, totusi estimarile asupra datei compilarii Torei este aproximativ in jurul lui 500 i.e.n. restul cartilor apropiindu-se pana cam la 150 i.e.n (de exemplu Daniel). Noul Testament este scris cam pana in 150 e.n., deci daca matematica ma ajuta, sunt in jur de 650-700 ani, nu 1500.

Daca ai alte date, te rog sa imi dai o sursa istorica ce confirma pozitia dvs a scrierii Bibliei acum 1500 ani!

"2 Timotei 3:16 "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire," "
2 Timotei este o carte considerata a fi epigrafica (adica scrisa de un autor anonim, dar nu Pavel sau Timotei), ma mir ca folosesti tocmai un verset din ea ca sa zici ca e data de Dumnezeu.

Totusi ca sa nu scoatem din context, sunt versete ce sunt clare ca nu poti judeca (nici macar in sens duhovnicesc) institutiile de azi, de genul Romani 13. Apoi spune ca, daca cineva iti da o palma, intoarce si obrazul, cum ne zice Isus.

Diferite forme de crestinatate s-au batut in procese de exemplu ca sa ia bisericile inapoi, ignorand ambele: Romani si Ev Matei.

| feysofit a răspuns (pentru KhludCiprian):

Motivul pentru care omeneste este greu sa primesti invatura crestina este acel ca Dumnezeu a gasit de cuvinta ca inlelepciunea umana sa nu fie necesara - ba chiar sa fie potrivnica cu planul divin de mantuire a omului. Personal am luat acest tren si recomand cu bucurie oricui acelasi lucru. Mai departe inteleg ca poate aparea o "cearta de vorbe" pe tema Bibliei si nu doresc acest lucru.

In final, la las cu urmatorul verset:
"Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. Ioan 3:16

| doctorandus explică (pentru feysofit):

Cunosti Biblia asa de bine incat nu ti-ai dat seama ca ma refeream la asta: http://www.biblegateway.com/......?/passage/

| feysofit a răspuns (pentru doctorandus):

In acest caz dat de tine sunt doua elemente, care trebuiesc definite in sens spiritual si nu literal.
In cazul Bisericii este vorba de totalitatea credinciosiilor nascuti din nou, a pietrelor vii care formeaza Biserica. Iar in cazul fratiilor se refera la cei ce se afla din ea si nu dinafara. Cand te afli, daca te afli in ea, trebuie si vei fi judecat dupa alta masura.

Eclesiastul 5:13 "Este un mare rău pe care l-am văzut sub soare: avuţii păstrate spre nefericirea stăpânului lor."
Avem o Biblie in casa... alegem fiecare cum sa o tratam.

Domnul Isus spune "Cine are urechi de auzit să audă"

Apoi, poate veni tacerea. Asa cum a venit si in cazul lui Irod, asa cum a venit in cazul talharului de pe cruce care a preferat sa batjocoreasca decat sa se increada si sa isi recunoasca starea de pacat.

| doctorandus explică (pentru feysofit):

Intrebarea e: doar unul din talhari a facut asta sau au facut-o amandoi? Depinde de ce evanghelie citesti.

| KhludCiprian a răspuns (pentru doctorandus):

Multumesc pentru funda

| sabin89 a răspuns (pentru KhludCiprian):

"Biblia spune multe lucruri, intre care sa NU te judeci cu statul deoarece "e sabia lui Dumnezeu" si crestinii (sunt sigur ca si confesiunea din care faceti parte) au avut din cand in cand cate un proces cu statul."
doctorandus nu face parte din nicio confesiune, te asigur eu. Este un om independent, deschis la minte.

| KhludCiprian a răspuns (pentru sabin89):

Imi pare bine de corectie si imi pare rau de greseala! Orice fel de crestin ar fi fost, afirmatia tind sa cred ca ramanea corecta!

Multumesc inca o data!

| KhludCiprian a răspuns (pentru feysofit):

Scuze ca sunt insistent in felul rau dar:
- nu ati dat o sursa ca Biblia a fost definita/compilata cu carti raspandite timp de aproape 1600 ani. Eu v-am spus cel putin (va pot da si link-uri dar va pot da chiar si falsificari daca vreti) ca nu se stie de ceva din Biblie scris inainte de anul 1000 i.e.n.
- Biblia spune multe lucruri, intre care sa NU te judeci cu statul deoarece "e sabia lui Dumnezeu" si crestinii (sunt sigur ca si confesiunea din care faceti parte) au avut din cand in cand cate un proces cu statul.

Legat de Ioan 3:16 sau Apocalipsa 3:20, ele ar fi esenta crestinatatii mai putin daca nu are mic probleme. Aproape sigur Isus n-ar fi zis aceste vorbe (Ioan le-a zis), dar problema e in esenta alta ce tocmai am zis-o pe alt subiect: fiecare alt soi de crestin crede ca esenta crestinatatii e alta. Si fiecare are alt citat ca sa o sustina. De exemplu pot zice esenta crestinatatii nu e nici faptul ca cineva "scoate demoni" din numele lui Isus, dar doar ca ajuta aproapele
(Marcu 9:38-41)!