| mastadont a întrebat:

Conform celor de la debunched, arca lui Noe avea nevoie de aproximativ 5000000 de metri cubi de spațiu pentru a încăpea toate animalele de pe pământ. O asemenea navă nu s-a construit nici în ziua de azi și era imposibil de construit pe vremea aceea doar din lemn. În plus, arca nu ar fi rezistat datorită valurilor care ar fi pus prea multă presiune pe aceasta și ar fi scufundat-o. Încă un mit biblic fără logică, acum poate fi demonstrat științific că e o bazaconie.
Ce părere aveți? Cum comentați acest episod?
https://www.youtube.com/watch?v=wL9eo9QaJb4

36 răspunsuri:
| CostinAlamariu a răspuns (pentru mastadont):

Extraterestrii si Divinitatea sunt două lucruri diferite care se dovedesc în mod diferit.

O ecuație se dovedește matematic, iar reactivitatea unei substanțe se dovedește chimic. Chimia și matematica sunt două domenii diferite care demonstrează lucruri în două moduri diferite.
Tot așa și dovezile pentru existenta Divinitatii vs pentru existenta extraterestrilor sunt diferite.

Mi se pare ca ai spus ca interpretezi lucrurile intr-un mod postmodernist dar dupa ai spus ca vrei sa interpretezi lucrurile cat mai logic. Asta se contrazice. Daca ai vrea sa fii logic n-ai adopta o viziune postmodernistă.

Ori postmodernism ori logică. Alegi una din două.

Desigur că Biblia presupune existența lui Dumnezeu, dar greșești amarnic când spui ca nu poate fi dovedită. Tu chiar crezi că eu cred în Dumnezeu fara nicio dovada? În niciun caz.

| mastadont explică (pentru CostinAlamariu):

Poate că tu poți să-ți dovedești ție însuți că Dumnezeu există, însă aceasta e o dovadă pur subiectivă care nu ține cont de logică și rațiune, nu e o dovadă obiectivă care să fie reproductibilă, deci nu e o dovadă în adevăratul sens al cuvântului.
Atâta timp cât nu s-au descoperit dovezi de necontestat nici pentru existența extratereștrilor și nici pentru existența lui dumnezeu atunci ambele intră în aceeași categorie, a teoriilor nedovedite.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru mastadont):

A-mi dovedi mie ceva nu are niciun sens. După cum ai zis și tu, dovezile subiective nu sunt în niciun caz dovezi adevărate. De aceea eu vorbeam despre dovezi obiective, întocmai bazate pe logică cu L mare. Logica ca sistem, nu ca expresie așa cum o folosești tu și marea majoritate a românilor.

Cuvântul "logică" a ajuns să însemne "ce îmi sună mie că are sens".

De fapt logica este un sistem de reguli care stă la baza oricărui alt sistem. Dar nu e doar un sistem. Logica cu L mare este un principiu presupus în însăși structura realității. Așa cum o clădire are o structură așa și realitatea are Logică cu L mare ca principiu structural pe care stă. Dovada că Dumnezeu există stă chiar în această presupunere că Logica (cu L mare) există. Dar la nivelul ăsta te-am pierdut, pe tine și pe toți ateii guralivi de aici. Fiindcă deja devine prea complicat pentru voi. O dăm în noțiuni de justificare epistemică și mi-ați dovedit de n+1 ori că nu înțelegeți aceste noțiuni.

Tu să vorbești de Dumnezeu când o să înțelegi câteva noțiuni elementare de filozofie. Până atunci ești la nivelul de Gigel care le știe pe toate: de la politică la religie și până la semințe și manele.

| mastadont explică (pentru CostinAlamariu):

Nici vorbă, logica cu L mare cum o numești tu n-are legătură cu dumnezeu. Logica provine din legile universului, din legile fizicii. Aceste legi au o logică intrinsecă pentru că e imposibil să le spargi, e imposibil să nu te încadrezi în limitele acestora. Dacă aceste legi ale universului imuabile au anumite limite bine-stabilite și dovedibile și examinabile matematic, nu e de mirare că oamenii au venit cu sistemul logic în completare, pentru a încerca într-un fel să copieze aceste legi și la nivel mental și conceptual.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru mastadont):

Am auzit de multe ori răspunsul ăsta, dar e greșit din mai multe motive. În primul rând Logica este conceptuală prin natura ei. Ea nu descrie anumite aspecte ale universului ci mai degrabă descrie ordinea corect aplicată a rațiunii de la premise la concluzie.

În al doilea rând, dacă Logica ar fi pur și simplu felul în care funcționează universul atunci ar trebui să ne așteptăm la legi diferite ale Logicii în diferite părți ale universului, dar știm deja că legile Logicii se aplică oriunde în univers, în spațiu ȘI în timp.

În al treilea rând, dacă legile Logicii ar descrie pur si simplu comportamentul universului atunci nu am avea de unde sa stim si nici nu am avea niciun motiv să presupunem că legile Logicii vor fi aceleași în viitor din moment ce nimeni n-a experimentat viitorul universului. Până la urmă condițiile pe care le observăm în univers se schimbă permanent. Dacă legile Logicii ar descrie pur și simplu aceste condiții atunci ele ar trebui să se schimbe odata cu schimbarile ce se petrec în univers. Dar știm și presupunem în orice raționament că legile logicii rămân constante.

| mastadont explică (pentru CostinAlamariu):

Așa cum legile fizicii sunt constante și se aplică universului fizic, așa și legile logicii sunt constante și se aplică universului conceptual. Dacă nu ar exista nici-o ființă capabilă de rațiune nu ar exista nici logică pentru că nu ar avea cine să se folosească de concepte. Omul a fost nevoit să creeze un mod de a lega conceptele, o lege care să se aplice tuturor conceptelor și așa a apărut logica. Toată această inspirație vine însă din legile fizicii, n-are nici o legătură cu dumnezeu. Orice există este o parte a Universului chiar și conceptele, ceea ce înseamnă că și logica descrie anumite aspecte ale universului.
Ce te face să afirmi că ar trebui să existe legi ale logicii diferite în univers? Acest argument chiar nu are sens. Legile fizicii sunt constante și imuabile, la fel ca legile logicii. Oriunde ai fi în univers se aplică aceleași legi și ale logicii și ale fizicii, schimbările din univers se petrec datorită interațiunii dintre elemente, o interacțiune conformă cu legile fizicii, pe care nu le pot depăși. Condițiile se schimbă exact din acest motiv, însă legile fizicii nici-o dată. Este deci logic să presupunem că, și în viitor, vom avea aceleași legi și ale fizicii și ale logicii. În fond, legile fizicii sunt logice, de aceea pot fi prevăzute anumite lucruri, de exemplu unde va cădea un asteroid, cu ajutorul unor calcule logice. Chiar și matematica este logică, 2+2 nu are cum să fie nici 3 și nici 5, oriunde și oricând te-ai afla în univers, la fel ca și faptul că o planetă care să aibă exact masa pământului va avea mereu o gravitație de 1G.