| IvanMihai a întrebat:

Conform credinței creștine sufletul este energie?
Am vazut ca multe websiteuri afirma asta!

23 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Energia este capacitatea de a depune lucru mecanic.

| drutzix a răspuns (pentru doctorandus):

Deci pot alimenta o masina cu suflete? laughing

| doctorandus a răspuns (pentru drutzix):

Eu nu am afirmat ca sufletul ar fi energie. Dupa parerea mea sufletul e constienta iar constienta nu se stie ce este.

| drutzix a răspuns (pentru doctorandus):

Am zis in gluma stai linistit.
Dupa parerea mea sufletul nu exista si constienta e rezultatul proceselor din creier.

| suffarstar a răspuns (pentru doctorandus):

Daca nu stim ce este constienta, inseamna asta ca nu o avem? happy

| doctorandus a răspuns (pentru suffarstar):

Eu nu am spus ca nu am avea suflet.

| milan9 a răspuns:

Sufletul - se refera UNEORI si la puterea vietii organice (inferioare), in timp ce "spiritul" se refera DOAR la puterea VIEŢII SPIRITUALE (superioară, raţională).

Astfel, în acord perfect cu limbajul metaforic, simbolic, preponderent al Scripturii, PSIHICUL este numit uneori doar "SUFLET" dacă în viaţă nu depăşeşte "strictul trupesc", şi se numeşte " SPIRIT" (DUH) dacă se ridică prin "har" şi stăruinţă în bine la o viaţă ce depăşeşte "naturalul". Opoziţia nu este structurală sau fiinţială, ci doar "de nuanţă".

CA DOVADĂ, despre această "opoziţie" între omul duhovnicesc (spiritualizat) şi cel neduhovnicesc (nespiritualizat, "trupesc") se vorbeşte şi în I Corinteni 2, 14-15; I Cor.15, 45-46; Galateni 5, 16-17, etc...

Iată doar alte trei din zecile de versete Scripturale care pun în evidenţă MAREA DIFERENŢĂ dintre "trup" şi "suflet" (duh, spirit):

- "Ci eu, deşi departe CU TRUPUL, însă de faţă CU DUHUL, am şi judecat, ca şi cum aş fi de faţă, pe cel ce a făcut una ca aceasta:" I Corinteni 5, 3
- " Să daţi pe unul ca acesta satanei, spre pieirea TRUPULUI, ca DUHUL să se mântuiască în ziua Domnului Iisus." I Corinteni 5, 5
- " Şi este împărţire: şi femeia nemăritată şi fecioara poartă de grijă de cele ale Domnului, ca să fie sfântă ŞI CU TRUPUL şi cu DUHUL." - Corinteni 7, 34

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Cuvântul "suflet" ARE ÎN BIBLIE MAI MULTE ÎNŢELESURI:

1). uneori se referă la VIAŢA (trupului) unei persoane;
2). alteori la PERSOANA însăşi;
3). iar în alte cazuri se referă la PARTEA LĂUNTRICĂ CE SUPRAVIEŢUIEŞTE MORŢII OMULUI!

Gruparea "martorilor lui Iehova" neaga în mod conştient greşit această ultimă semnificaţie a cuvântului "suflet". Dar sunt contrazişi de toate celelalte versete referitoare la suflet ale Bibliei:
- "Şi Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai." Luca 23, 43;
-"Şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat." Ecclesiast 12, 7
-„Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El A PUS ÎN INIMA LOR (a tuturor) şi VEŞNICIA, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit."- Ecc. 3, 11
-"Şi a murit săracul (Lazar) şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam." - Luca16, 22;
- "Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul şi după aceea nu vă mai pot face nimic. Am să vă spun de cine să vă t temeţi: temeţi-vă de Acela care după ce a ucis, are puterea să arunce în gheenă; da, vă spun, de Acesta să vă temeţi" (Luca 12, 4-5). Textul ne spune că după moartea omului, el poate fi aruncat în gheenă. Dacă nu ar mai rămâne nimic după moarte, aşa cum pretind unii, ce mai poate fi aruncat în gheenă? Etc...

| oprescudorin11 a răspuns:

Conform Credintei Crestine, Sufletul este chiar Energia Dumnezeeasca. Daca nu exprima asa, o face pentru ca te-ar impiedica sa o obtii!
Pare paradoxcal: daca nu aprofundezi cerintele Credintei, nu poti beneficia de aceasta 'energie'. Caci nu e cea pe care o percepi ca o are incarcatorul tau de la I-phone.desi cam tot asa este in final.

| suffarstar a răspuns:

Nu te lua dupa religii, fac doar presupuneri, cu atat mai putin dupa Martori care sunt spalati pe creier de organizatia de la Brooklyn. Citeste Vedele sau alte scripturi. Daca vrei sa alfi care-i treaba cu sufletul, observa-te si mediteaza. Crestinii si prietenii lor New Age jura ca sufletul e energie si ca argumente iti aduc fizica cuantica. Nu merita luati in seama astfel de oameni.
Iti recomand sa citesti Din tainele vietii si ale Universului de Scarlat Demetrescu.

| VelaJohnny a răspuns (pentru suffarstar):

Vei afla pana la urma care oameni sunt spalati pe creier.winking

| suffarstar a răspuns (pentru VelaJohnny):

Asa e, aia care incearca sa gandeasca ei singuri, sa citeasca si sa se raporteze obiectiv la ceea ce citesc, sunt spalati pe creier. Logica si bunul simt sunt clar semnele ca cineva e spalat pe creier. Unu' care nu are voie sa citeasca altceva in afara de Turnul de veghe, care considera ca transfuzia e pacat si care merge din usa in usa sa aduca "vestea buna", ala are ratiune, e baiat inteligent, n-ai ce sa zici. Tine-o tot asa. Societatea are nevoie de de-astia ca tine in numar cat mai mare.

| VelaJohnny a răspuns:

Te vei lamuri citind versetele astea. Inainte insa vreau sa iti spun un lucru, sufletul si spiritul nu sunt acelasi lucru. Unele traduceri ale Bibliei au tradus termenul grecesc psykhé (suflet) si termenul pneúma (spirit) prin suflet, desi nu sunt acelasi lucru.

Geneza 2:7 „Iehova Dumnezeu l-a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă şi omul A DEVENIT un suflet viu". Unele traduceri spun ca „omul a devenit o fiinta vie".

Geneza 9:5 „Mai mult, voi cere înapoi sângele sufletelor voastre" (deci sufletul are sange). In ebraica termenul néphesh este echivalentul termenului grecesc psykhé si cum spuneam mai sus, inseamna suflet.

Iosua 11:11 „Ei au lovit cu ascuţişul sabiei toate sufletele" Deci sufletele pot fi patrunse de sabie.

Leviticul 24:17, 18 „Dacă un om omoară vreun suflet de om, trebuie să fie omorât negreşit. Iar cine a omorât un suflet de animal domestic să dea despăgubire pentru el, suflet pentru suflet." - deci si animalele sunt suflete, ca si oamenii.

Apocalipsa 16:3 „Ea s-a făcut sânge ca de mort şi orice suflet viu a murit, da, lucrurile din mare". Deci sufletele pot muri. Cum spuneam mai sus, unele traduceri ale Bibliei au tradus termenul grecesc psykhé prin fiinta sau faptura.

Uite niste lucrari de referinta legat de ceea intrebarea ta.

„În V[echiul] T[estament] nu există nicio dihotomie [separare în două]: corp şi suflet. Israelitul vedea lucrurile concret, în ansamblul lor, considerând omul o persoană, nu o fiinţă compozită. Termenul nepeš [néphesh], deşi este tradus prin corespondentul nostru «suflet», nu înseamnă niciodată suflet distinct de corp sau de persoană... Termenul [psykhé] din N[oul] T[estament] corespunde cuvântului nepeš. El poate însemna principiul vieţii, viaţa însăşi sau fiinţa vie." — New Catholic Encyclopedia (1967), vol. XIII, p. 449, 450.
„Termenul ebraic pentru «suflet» (nefesh, ceea ce respiră) a fost folosit de Moise. . .; el înseamnă «fiinţă însufleţită» şi se poate referi în egală măsură la celelalte fiinţe, nu doar la om... Psychē («suflet») este folosit în Noul Testament cu sensul pe care îl are nefesh." — The New Encyclopædia Britannica (1976), Macropædia, vol. XV, p. 152.
„Concepţia că sufletul continuă să existe după descompunerea corpului este mai degrabă o speculaţie filozofică şi teologică decât o profesiune de credinţă şi, drept urmare, nu este exprimată în mod expres nicăieri în Sfintele Scripturi." — The Jewish Encyclopedia (1910), vol. VI, p. 564.

Poti verifica toate informatiile astea, ai bibliografia la sfarsitul citatelor.

Legat de spirit, e alta treaba, si hai sa iti explic si cum sta treaba cu el ca sa te lamuresc.

Deci termenul ebraic pentru sprit este rúach şi cel grecesc pneúma.
Termenul ebraic şi cel grecesc sunt folosiţi cu referire la: 1) vânt, 2) forţa de viaţă care acţionează în fiinţele de pe pământ, 3) forţa motrice care izvorăşte din inima figurativă a unei persoane, determinând-o să vorbească şi să procedeze într-un anumit fel, 4) afirmaţii inspirate care provin dintr-o sursă invizibilă, 5) persoane spirituale şi 6) spiritul sfant a lui Dumnezeu.

Psalmul 146: „Spiritul lui iese, el se întoarce în pământ şi în aceeaşi zi îi pier şi gândurile". Unele traduceri redau prin suflare. Cand suflarea sau forta de viata paraseste persoana, gandurile ii pier in acel moment.

Eclesiastul 3:19-21 : „Căci sfârşitul fiilor oamenilor este ca sfârşitul animalelor; au acelaşi sfârşit. Cum moare unul, aşa moare şi celălalt; toţi au acelaşi spirit şi omul nu întrece cu nimic animalul, căci totul este deşertăciune. Toţi se duc în acelaşi loc. Toţi au venit din ţărână şi toţi se întorc în ţărână. Cine ştie dacă spiritul fiilor oamenilor se duce în sus şi dacă spiritul animalelor se duce în jos, în pământ?"

Observa aici doua lucruri, noi suntem suflete, si avem spirit. Apoi, intrucat am mostenit imperfectiunea de la Adam, ne intoarcem in tarana la fel ca si animalele.

Luca 23:46 „„Isus a strigat cu glas tare şi a zis: «Tată, în mâinile tale îmi încredinţez spiritul [în greacă, pneúmá]!» Spunând aceasta, şi-a dat ultima suflare". Remarca faptul ca Isus si-a dat ultima suflare. Când a ieşit spiritul lui, el nu era în drum spre cer. Isus a înviat abia a treia zi. Şi, aşa cum se arată în Faptele 1:3, 9, au mai trecut 40 de zile până s-a înălţat la cer. El a vrut să spună că, odată mort, perspectivele sale de a reveni la viaţă depindeau în totalitate de Dumnezeu prin faptul ca i-a incredintat spiritul.

| IvanMihai explică (pentru VelaJohnny):

M-ai bagat complet in ceata!
Deci suflet nu avem! In schimb avem spirit care iasa din noi si se intoarce in pamant! Cu alte cuvinte nu mai ramane nimic din noi!
Astept si alte raspunsuri!

| VelaJohnny a răspuns (pentru IvanMihai):

Conform Bibliei, suntem suflete pentru ca sufletul se refera la a fi o fiinta, la a fi o faptura. De asta apare in unele versete „suflet viu" si „suflet mort", cu alte cuvinte „fiinta vie" si „fiinta moarta". Spiritul este forta de viata, suflarea omului, este viata organismului. Cand ii piere viata normcal ca corpul se decompune, adica sufletul. Mai clar acum?

| VelaJohnny a răspuns (pentru IvanMihai):

Si legat de ceea ce afirma Milan9, Biblia pe care o foloseste el traduce gresit cei 2 termeni grecesti, ti-am aratat ca sunt diferiti, insa traducerea lui nu face diferenta intre suflet si spirit, traducand ambii termeni prin suflet. Intr-o traducere exacta, Eclesiastul 12:7 nu va traduce prin suflet termenul ebraic rúach care inseamna spirit prin suflet. Asta e motivul pentru care e confuz si cum am aratat mai sus, sufletul poate fi strapuns, ucis, mort. Ceea ce afirma el este eronat, ca ar fi vesnic si este o parte launtrica. Si daca traducerea lui traduce si rúach (ebraica spirit) si néphesh (ebraica spirit) prin suflet, normal ca poate afirma despre el urmatoarele:

„Cuvântul "suflet" ARE ÎN BIBLIE MAI MULTE ÎNŢELESURI:

1). uneori se referă la VIAŢA (trupului) unei persoane;
2). alteori la PERSOANA însăşi;
3). iar în alte cazuri se referă la PARTEA LĂUNTRICĂ CE SUPRAVIEŢUIEŞTE MORŢII OMULUI!"

Am aratat frumos versetele ca spiritul supravietuieste mortii „mergand" la Dumnezeu, si cum se arata, este forta de viata sau suflarea care tine in viata corpul in timp ce sufletul moare. Ezechiel 18:4 „Sufletul care păcătuieşte, acela va muri." Cu spiritul e alta treaba. In fine, daca traducerea nu face diferenta normal ca omul este indus in eroare. In fine, o sa dau si eu un ochi peste raspunsurile acelea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da,pai internetul a fost facut inaintea sufletului, sigur ca websiturile stiu, fiindca ele daca afirma, se cheama ca o afirmatie e pozitiva, nu negativa, nu e pozitiva, deci e musai ca asa e.Sufletul e un abur care se plimba.Asa zis-a Ilie Moromete.

| 6684464 a răspuns:

Sufletul este constiena, altceva nu ar avea ce si nu ar avea de ce sa existe Iad si Rai(daca nu ar fi asta).
Daca-ti bagi creierul intr-un alt corp tot tu esti, nu?

| IvanMihai explică:

Am gasit altudeva pe TPU raspunsuri la aceeasi intrebare:
http://www.tpu.ro/......u-energie/
Si raspunsurile de acolo sunt mult mai interesante decat ce este aici!

| milan9 a răspuns (pentru IvanMihai):

"Spiritul şi sufletul" se referă la aceeaşi natură spirituală, diferită de trup (materie), a omului.
În timp ce prin "spiritul" se face trimitere doar la preocupările de natură spirituală, termenul de "suflet" se mai referă şi la forţa vitală care animă trupul, energie de cu totul altă natură decât materia trupului, bineînţeles.
Aceşti termeni, neavând însă un sens exclusivist, pot da naştere foarte uşor la confuzii... thinking

În Sfânta Scriptură, termenii de "suflet" şi "spirit" (sau "duh") sunt întrebuinţaţi ŞI ÎN RELAŢIE DE SINONIMIE, denumind aceeşi parte din om, cea spirituală!

Deci nu sunt două puteri distincte ci două funcţii ("puteri") ale aceleeaşi naturi spirituale a omului.

Sufletul - este PUTEREA VIEŢII ORGANICE (inferioare), iar "spiritul" – puterea VIEŢII SPIRITUALE (superioară, raţională).

Astfel, în acord perfect cu limbajul metaforic, simbolic, preponderent al Scripturii, PSIHICUL este numit uneori doar "SUFLET" dacă în viaţă nu depăşeşte "strictul trupesc", şi se numeşte " SPIRIT" (DUH) dacă se ridică prin "har" şi stăruinţă în bine la o viaţă ce depăşeşte "naturalul". Opoziţia nu este structurală sau fiinţială, ci doar "de nuanţă".

CA DOVADĂ, despre această "opoziţie" între omul duhovnicesc (spiritualizat) şi cel neduhovnicesc (nespiritualizat, "trupesc") se vorbeşte şi în I Corinteni 2, 14-15; I Cor.15, 45-46; Galateni 5, 16-17, etc...

Iată doar alte trei din zecile de versete Scripturale care pun în evidenţă MAREA DIFERENŢĂ dintre "trup" şi "suflet" (duh, spirit):

- "Ci eu, deşi departe CU TRUPUL, însă de faţă CU DUHUL, am şi judecat, ca şi cum aş fi de faţă, pe cel ce a făcut una ca aceasta:" I Corinteni 5, 3
- " Să daţi pe unul ca acesta satanei, spre pieirea TRUPULUI, ca DUHUL să se mântuiască în ziua Domnului Iisus." I Corinteni 5, 5
- " Şi este împărţire: şi femeia nemăritată şi fecioara poartă de grijă de cele ale Domnului, ca să fie sfântă ŞI CU TRUPUL şi cu DUHUL." - Corinteni 7, 34

Umnezeu este iubire, el nu ucide pe nimeni, nu "desființează" sufletul nimănui. Toate sufletele sunt veșnice!

Păcatul este foarte mare, iar asta concret va însemna îndepărtare de Dumnezeu, o negare conştientă a Lui şi a promisiunilor Sale, a darurilor Sale!

Pe de altă parte, nici un suflet nu va muri, ci va trăi veşnic (depinde dacă în preajma lui Dumnezeu sau în îndepărtare totală de Darurile Sale) pentru că "Dumnezeu A PUS ÎN INIMA LOR (ale oamenilor) şi VEŞNICIA!" Ecclesiast 3, 11:

"Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El A PUS ÎN INIMA LOR (a tuturor) şi VEŞNICIA, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit."- Ecc. 3, 11

Pentru că Biblia preferă şi foloseşte de extrem de multe ori expresii metaforice, înţelegem de ce în Apoc. 21, 8, „moartea a doua" însemnă acolo, pierderea sufletului, „compromiterea" sufletului pentru veşnicie, pierderea mântuirii!

| Iliotropion a răspuns:

Ar fi culmea sa fie doar energie, sufletul e si vointa si afect si memorie vie, mai ales ca la moarte omul vede viata lui ca intr-un film.
Deci nu tine ca se duce in pamant ca si cum n-ar fi altfel Hristos de ce S-a mai pogorat la Iad si a Inviat?

Întrebări similare