| KhludCiprian a întrebat:

Convertiti un ateu: care e argumentul ce credeti ca ar convinge (aproape) orice ateu?

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Vorbim de adulţi neîndoctrinaţi religios sau eliberaţi de îndoctrinare, da?
Poate...o bruscă criză de stupiditate extremă.

Mi-a plăcut link-ul. :))
http://youtu.be/ld_tg4W7Hf8

159 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns (pentru sublime89):

...sau să consulte un psihiatru.hee hee

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Esti plin de ura, deci crestinismul zice ca si tu vei arde-n iad.

| danut a răspuns:

Nu stiu daca mai citesti raspunsurile dar intrebarea ta este irelevanta. Convertirea se face in urma CREDINTEI si nu a CONVINGERI.

NOname
| NOname a răspuns (pentru doctorandus):

Ei, în cazul lui xochipilli sunt doar aparenţe, cred eu, filosofii haotice şi negre (ca umoruri negre) născute din sentimente morbide la ore morbide. Nimic netrecător. Nu trebuie luat (foarte) în serios.

| godge a răspuns:

Nu exista

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Sunt un nebun si un veninos! sunt parintele iadului

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Ai incercat vreodata disperarea reala? daca reusesti sa o tii destul de mult incepi sa crezi in ingeri

| KhludCiprian explică (pentru anonim_4396):

Deci acest dumnezeu traieste doar cu frica si teroare... imi pare ca terorismul musulman e adevarat, Alah pare a deveni din ce in ce mai adevarat!

NOname
| NOname a răspuns (pentru anonim_4396):

Pe mine disperarea reală mă face doar să vreau să nu mai fiu.

Bine că-i mai rară, altfel viaţa ar deveni insuportabilă.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru KhludCiprian):

Aici vorbim de religii traditionale care au fost substituite unui cult pentru ca islamul nu a fost asa inainte, nu spun ca nu era islam si inainte, dar devine islam pentru ca asa cred musulmanii. daca te uiti la inceputurile lui grupurile violente si insetate de putere nu erau in tot islamul. dar oamenii cred cum ar trebui sa arate islamul modern iar noi nu putem face nimic. si cine cunoaste textele care chiar sunt pasnice din islam? nimeni. si asa religia este impinsa in diferite directii fara sa vedem fundamentele rationale ale religiei impinsa de probleme istorice, de capitalism, de lucruri de care te doare capul.

da. traieste cu frica si teroare. profita de golul pe care il simti si intra apoi ca o femeie plangand dupa iubitul mort.

anonim_4396

Da. e ca si cum ai vrea sa iti bagi un cutit pe gat ca sa opresti ce doare si nu stii unde doare, iti simti corpul invaluit de o a doua piele dureroasa. cred ca am iadul in mine si niciodata raiul. sunt plin de angoasa si in fiecare zi sunt torturi si iad, apoi de fiecare data cand vad un ceas sau vad lumea care se autodistruge intru iar in el. uneori il simt ca pe un cancer in fiecare celula sau ca otrava aia care imi alearga prin sange. eu l-am facut sa ma omoare si intr-o zi o sa reuseasca sa ma castige.

NOname

Îmi aminteşti de cineva tot foarte inteligent, cultivat şi credincios... spre extrem (un fel de paradox pentru mine). Avea aceleaşi chinuri interminabile, gânduri morbide, dar frumoase în întunecimea sa stranie, disperări epuizante şi cronice, demoni, frici, patimi, ţipete silenţioase, morţi, deziluzii... Oricât încercam să-i schimb perspectiva, să o liniştesc, să o alint, zilnic îmi venea cu aceleaşi dureri să i le pup, ca un copil ce şi-a julit genunchii şi vrea să nu-l mai doară. Poate natura ta poetic-masochistă e de vină - parţial sau de tot.

Nici când ţi-e bine nu ţi-e bine? Sau... când ţi-e bine?

anonim_4396

Nu exista bine pentru mine, eu doar m-am nascut anarhist si paranoic apoi libertatea mea i-a atacat pe toti pentru ca o aveam pe a mea si nu m-am supus niciodata unei norme normale si de bun simt asemanandu-ma cu un calugar prost a carui disciplina e varza si am sa sfarsesc protestand pe... turla unei biserici parasite cum merit.

NOname

Eh, măcar ai umor.

| Kaℓi a răspuns (pentru anonim_4396):

L-am intrebat odata pe un musulman despre jihad. Credeam ca stiu ce inseamna si ma asteptam sa il justifice, cred... de fapt nu stiam nimic, jihad inseamna lupta fiecaruia cu demonii lui interiori.
Fiecare pierdem cate o lupta, da?

| Radu284 a răspuns:

Depinde de ateu. Daca este un ateu open minded, ne militant, ne indoctrinat, exista extrem d emutle argumente. BTW, te-ai uitat la al doilea link pe care ti l-am dat? big grin

| KhludCiprian explică (pentru Kaℓi):

Ai dreptate! Am cunoscut foarte multi crestini ce au o imagine "prea stricata" despre Islam. Poate le stii, dar doar un film precum "My name is Khan" este suficient sa distruga multe din miturile societatii "crestin-iubitoare" in care traim.

Si am intalnit musulmani si nu mi-a fost frica ca o sa puna o bomba sau ca o sa ma ameninte...

Multumesc de remarca, e binevenita!

| KhludCiprian explică (pentru Radu284):

Inca nu, dar sper sa gasesc timp. Am un examen (fac niste studii inca la 31 de ani) si am atins calculatorul doar la munca/telefon. Voi vedea daca il pot vedea cand sunt la munca, dar nu promit.

Vreau sa iti fac doar o corectie:
- ateu militant cred ca o vezi ca o stare de fapt a "incapatanarii". Cred ca "militant" ar fi (mai mult sau mai putin) echivalent cu "prozelitism" sau cum numesc unii "evanghelizare" sau cuvinte similare. Sunt ateu militant (cel putin pe acest forum) dar bineinteles ca eu caut sa fiu open-minded.

In fapt stiu mult mai putini crestini ce ar accepta ca dpdv istoric (asta fiind opinia majoritara azi in exegeza, chiar de scholari crestini precum Craig Evans - desi el interpreteaza divinitatea lui Isus in alte versete) putem chiar decide ca Isus n-a zis cel putin nicaieri in Biblie ca este Dumnezeu (desi poate el era unul), decat cineva ca mine sa creada ca partile supra-naturale nu exista. Am repetat de mai multe ori (si voi face si acum o dovada, ce chiar tu ai confirmat-o): daca Iahve exista, mai ales asa cum e in Biblie, ar fi imoral. Ramuri timpurii de crestini precum Gnosticii considerau ca Iehova era imoral si Isus ne arata cum sa devenim Dumnezeu (cu D mare!) ce sa nu mai fie sub influenta unui dumnezeu razbunator al Vechiului Testament!

Ce ti-am zis chiar in sursele tale, am spus ca "nu prefer" si "nu e pe gustul meu", dar n-am exclus o opinie teista (sau spiritista, sau orice de acest gen) doar pentru ca e teista!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Kaℓi):

DA!
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Exact!
m-am exorcizat. pe tot. si nu numai asta. am urmarit cum cad jos in distrugere. dar acuma plang si sunt complet fara speranta si depresiv, enorm de depresiv si imi fac rau cred ca deja ficatul si creierul sunt gata, rani psihice, emotionale, corporale. inca mai sunt in jihad? pentru ca tot in rahat ma simtsad

anonim_4396

Mpai arati cu 10 mai tanar

| KhludCiprian explică (pentru anonim_4396):

Poza e cu doi ani mai tanar, dar chiar asa arat. Adica poza e veche (de acum 2 ani) dar nu are zece ani. O alta poza, in care poate arat mai batran e asta (sunt alaturi de sotia mea belarusianca): https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/......1802_n.jpg
E facuta vara trecuta langa castelul Nesvizh:
http://en.wikipedia.org/wiki/Niasvizh_Castle

anonim_4396

Aw, oriunde te duci, mergi cu toata inima ta - confucius

| Radu284 a răspuns (pentru KhludCiprian):

TTu nu pari ateu militant. Ateii militanti sunt gen Dawkins, care nu numai ca nu cred, si ca vor sa convinga si pe altii sa nu creada, dar sunt si assholes cu oricine care nu adera la punctul lor de vedere.

Intr-adevar, Isus nu a spus nicaieri in biblie ca ar fi dumnezeu. Dar sunt unele hinturi, de genul: "Eu si tatal suntem una", sau "cine m-a vazut pe mine l-a vazut si pe tata" (asta parafrazez, nu am chef sa caut citatele exacte). Totusi, exista multe evidente istorice ca Isus a existat pe bune. Daca vrei, iti dau niste linkuri foare interesante.

Cat priveste moralitatea lui dumnezeu, nu cred ca ne putem pronunta asupra ei. Poti sa zici ca ce a facut el in vechiul testament nu este etic. Moralitatea este ceva personal, fiecare cu morala lui happy

Nu-s militant, phew, si asa "ateu" nu suna bine, "militant" m-ar face monstru! tongue

Legat de Isus si divinitatea, iti voi spune opinia exegetica:
- Isus explicit spus divin ai sa il gasesti in 2 carti: Ev. Ioan si 1 Ioan. Ambele sunt parte din ceea ce e considerat "traditia ioaniana" ce vedeau pe Isus divin, dar primii crestini nu-l vedeau. De aceea ai sa vezi daca citesti exegeza (un domeniu ce ma interesa) ca Ioan nu este considerat de criticii biblici o perspectiva istorica, sau cel putin frazele ce incep cu: "Eu sunt..." sunt considerate ca fiind neistorice (adica Isus nu este intre altele: Cuvantul (Logos), Calea,... etc.)
- dat fiind astea Isus este vazut divin dar de obicei cei ce o fac, ei relationeaza la cateva versete legate de faptul ca Isus "incalca" si "reinterpreteaza" (pun intre ghilimele, deoarece sunt multe ramificatii teologice ce sunt prea multe) Legea lui Moise
- legat de istoricitatea lui Isus, sunt 99.5% convins ca a existat ("beyond a reasonable doubt") sa zic asa, si stiu multe evidente istorice (dar nu artefacte, decat daca consideram zidul Templului din Ierusalim ca artefact ce dovedeste pe Isus).

La final, moralitatea divina in ambele perspective (VT sau NT) mi se par gresite. Prima e clar gresita ca nu putem evalua "vina vecinilor" israeliti. A doua eu o vad gresita ca nu vad moral ca sa "arzi" sau "separi" (ghilimele din aceleasi motive) unii pentru ca au pacatuit temporar.

Dar "vom vedea cum e dincolo"winking

Pai eu nu ma refeream la ce au zis altii despre divinitatea lui Isus (Paul, Ioan), ci la ce a spus el despre asta. Si a "hinted" ca este din aceeasi substanta cu dumnezeu, dar nua zis niciodata ca este dumnezeu. Ba chiar a vorbit cu dumnezeu tatal spre sfarsitul vietii lui (gradina Ghetimani, si la rastignire). Martorii lui Iehova, de exemplu, nu cred ca el este dumnezeu. Deci nu toti crestinii cred asta.

Un alt hint spre diivinitatea lui Isus este in geneza, cand dumnezeu zice: "Uite, oamenii au mancat din fructul interzis si acum sunt ca noi". Adica un plural. Posibil el si cu Isus?

Cat despre moralitate, again, este ceva subiectiv. Moralitatea tine de fiecare persoana. Pentru unii este moral sa omori copii mici, pentru altii nu. Pentru unii este moral sa furi, pentru altii nu. And so on.

| Kaℓi a răspuns (pentru KhludCiprian):

N-am vazut filmul, o sa-l trec pe lista happy

| Kaℓi a răspuns (pentru anonim_4396):

big grin
Esti ok.
Ficatul n-are nimic, esti prea tanar pentru asta.
Si creierul e ok, doar ai nevoie de un sistem.
winking

Legat de Isus sa spuna ca el e divin/dumnezeu, vreau sa iti zic ca ateu ca Isus isi zice in Biblie ca este divin (sau Dumnezeu). Dar o face doar intr-o singura sursa, adica in Ioan (respectiv 1 Ioan, desi 1 Ioan nu e evanghelie, dar e o teologie a lui Isus divin) dar nu de exemplu in Apocalipsa dupa Ioan (dat fiind ca acest Ioan este "alt Ioan").

Nu vreau sa iti dau versetele aici, e pentru o discutie intre martori si crestini, dar sunt de opinia ca Isus a zis (daca ar fi istorica Ev. dupa Ioan) ca este divin. Si nu doar o data!

In fapt relativ multi crestini (sau "proto-crestini" sa le zic asa) credeau ca Isus este divin, atat doseticii cat si gnosticii. Ev. dupa Luca prezinta o perspectiva a lui Isus "aproape divina" (iti recomand Misquoting Jesus sa vezi referinta din Getsimani unde exegetii cred ca este o insertie artifiala ca sa il faca pe Isus mai uman: adica atunci cand plange cu lacrimi de sange).

Totusi sursele cele mai vechi (in special Pavel si Ev. dupa Marcu) nu il vad pe Isus ca fiind divin si ele sunt totodata sursele cele mai credibile in reprezentarea istorica a lui Isus.

Legat de "noi" sau "chipul si asemanarea noastra", explicatiile de azi sunt mai mult legate ca religia canaanita era politeista, unii zei ii vezi ascunsi chiar in Biblie: El, Baal, Asheera, iar El (tot una cu Iehova, dar fiind doua folosite diferit) era casatorit cu Asheera (nu gasesti in Biblie, dar gasesti statuete ce ii arata impreuna). Este foarte probabil cand dai de cuvantul Elohim (sau "dumnezeire" cum ar trebui sa fie tradus) sa nu fi avut nici o legatura cu Isus.

Stiu ca m-am contrazis mult cu unii crestini pe tema asta, despre divinitatea lui Isus. Nu tin mitne sa fi zis el in Ioan ca e dumnezeu. Doar Ioan a zis el, ceea ce a inteles/crezut el, ca Isus a [co]creat lumea. Dar isus nu a zis niciodata explic ca el este dumnezeu. A zis ceva de genul ca este de natura divina, dar chiar nu tin minte sa fi zis ca este dumnezeu.