Revelaţia divina prezintă clar în egală măsură şi Trinitatea dar şi Unitatea: Trinitatea Ipostasurilor într-o UNITATE desăvârşită a Aceleiaşi FIRI sau NATURI divine. În cadrul divinităţii se păstrează o Unitate absolută...
Natura sau Fiinţa divină este aceeaşi şi ea reprezintă "numitorul comun", legătura Unicităţii divine din Sfânta Treime. Comparaţia cu oamenii poate merge doar până la un anumit punct. Unitatea dintre cele trei Persoane divine este însă una totală, fiinţială, constând într-o singură FIRE sau NATURĂ DIVINĂ...
Învăţătura despre Sfinta Treime este, între toate tainele din învăţătura creştină, cea mai profundă şi mai ascunsă curiozităţii "profane", mai mult decât oricare alta.
Pentru o palidă exemplificare am putea să ne imaginăm trei lumânări distincte aprinse, care stau foarte apropiate una de cealaltă. La un moment dat apropiindu-se la maxim, ele se comportă ca şi o singură lumânare mai mare, în cadrul căreia este imposibil stabileşti unde este delimitarea celor trei flăcări iniţiale corespunzătoare celor trei lumânări, sub aspect energetic, caloric, sau al radiaţiei de lumină. Flacăra unică formată reprezintă pentru cele trei lumânări "un punct" de unitate perfectă. Cu mult mai dificilă ne este însă, reprezentarea lucrurilor sub aspectul naturii spirituale.
Daca un anumit cult necrestin afirma în mod gresit că un anumit lucru este imposibil la Dumnezeu, cum se explica atunci modul în care Dumnezeu I s-a aratat lui Avraam la stejarul Mamvri prin fizionomia distincta a TREI ÎNGERI (sugestie a Sfintei Treimi) care i s-au adresat distinct lui Avraam?
Dumnezeu I S-a aratat lui Avraam la stejarul Mamvri prin fizionomia distincta a TREI ÎNGERI (sugestie a Sfintei Treimi) care i s-au adresat in mod diferit lui Avraam.
Biserica Ortodoxa a ramas fara interrupere si FARA SCHIMBARE Biserica intemeiata de Fiul lui Dumnezeu in Noul Testament.
Să-l lăsăm in pace pe împăratul Constantin - considerat asemeni apostolilor nu pentru vreun model de viata sfanta ci pentru ca prin libertatea acordata crestinilor a evitat sute de mii de masacre la adresa crestinilor din partea paganilor din Imperiul Roman.
El NU a avut nici o iniţiativă doctrinară în învăţătura creştină (nici nu era posibil),
Crestinismul trecuse déjà prin TREI SECOLE DE PERSECUTII, care nu l-au slăbit, ci dimpotrivă, l-au propulsat, l-au făcut mai puternic (sângele martirilor a reprezentat "sămânţa creştinismului"). Cum se putea înclina creştinismul (devenit deja UNIVERSAL în secolul IV) în faţa unor schimbări din afară? (asta pentru cei care presupun în mod greşit că împăratul Constantin ar fi influenţat cu ceva…)
Se pot scrie aici cărţi întregi pentru demonstrarea STĂRII NECLINTITE a BISERICII la sinodul I ecumenic, (bibliotecile de cărţi ale episcopilor din primele 300 de ani, dinainte de sinod, confirmă "parcursul" neschimbat al Bisericii înainte şi după anul 325):
la sinod nu au fost doar 2-3 episcopi, ci sute (la cele sapte sinoade au fost de fiecare dată între 300 şi 600 de EPISCOPI)
mulţi dintre episcopi aveau încă pe corpul lor urmele torturilor la care au fost supuşi pentru credinţa lor NECLINTITĂ! (cum aveau ei să "tremure" în faţa unor presupuse ameninţări?)
Nu există în istorie NICI O SUSPICIUNE care să susţină teroriile tendenţioase ale sectanţilor (dezrădăcinaţi de Biserică…) în privinţa vreunui presupus "amestec" al lui Constantin!
Se păstrează întacte TOATE actele sinoadelor, "stenogramele" de atunci cu tot ce s-a discutat în cel mai mic detaliu. TRANSPARENŢA ESTE TOTALĂ şi ea arată că împăratul a fost prezent doar onorific (de umplutură mai pe româneşte). Nu a avut nici o intervenţie!
Nu putea împăratul să influenţeze lucrările sinodului pentru că TRANSPARENŢA era chiar scopul sinodului: clarificarea liberă prin consens general. Prezenţa împăratului era doar garanţia "democraţiei" şi libertăţii discuţiilor purtate (exact cum ar fi prezenţa presei la lucrările parlamentului );
Nu există în TOATĂ ISTORIA OMENIRII teorii ale conspiraţiei în care să fie incluşi 300-400 de oameni!
Dacă ar fi fost vreun fals imediat ar fi ieşit la iveală! Dar nu există suspiciuni în istorie pentru că nimeni nu e atât de nebun (în afara acuzelor sectante tendenţios interesate de minciună) încât să creadă:
prostia că că a putut cineva să adune 400 de episcopi onorabili pe o rază de mii de km., şi că i-ar fi putut intimida ca pe nişte copii!
minciuna că acei 400 de episcopi trecuţi deja cu fruntea sus prin sângeroase persecuţii), ar fi trădat Biserica şi ar fi acceptat un compromis (pe care sute de mii de creştini deja nu l-au făcut, ci ŞI-AU DAT şi VIAŢA)! Dacă ar fi făcut asta comunitatea celorlalţi creştini i-ar fi ars de vii! (acea comunitate care s-a sacrificat cu sutele de mii PENTRU CA NICI UN COMPROMIS SĂ NU FIE FĂCUT!). Se vede azi că în orice comunitate de pe tot cuprinsul "patriei" atunci când enoriaşilor nu le convine ceva se revoltă! Fără discuţii…
stupizenia că toţi s-ar fi putut întoarce la mii de km. în patria lor liniştită (chiar în afara imperiului unde nu s-ar fi temut de nimeni) şi n-ar mai fi amintit istoriei o astfel de tentativă asupra lor… Numai un nebun, un om fără minte poate crede asta!
Deci aşa de stupizi pot fi unii încât să creadă că a putut Dumnezeu lăsa ca BISERICA SA să fie triumfătoare 300 de ani (sângele martirilor umple paginile istoriei) ca o pădure amazoniană de bambus, după care vine o biată pală de vânt (presupusa manipulare a cuiva…) şi toată pădurea amazoniană dispare ca prin minune!?! sau se transformă în cacadâri!?!
ACEA BISERICĂ ERA DEJA RĂSPÂNDITĂ, fortificată şi CĂLITĂ prin persecuţii. ÎN TOATĂ LUMEA…!)
Daca crezi ca parerea mea are vreo importanta, sa stii ca nu sunt de acord cu 100% din informatiile de acolo.
Cu ce anume nu esti de acord? Poti sa fii mai specific?
„Ortodoxia se identifică cu însăi tradiia apostolică" istoria spune altceva, anume ca Ortodoxia a fost infiintata mai tarziu, cu secole, dupa moartea primilor crestini, in secolul 3 in imperiul Roman sub guvernarea imparatului Constantin. Ortodoxia il numeste sfant, desi el a fost idolatru toata viata, monedele batute pe vremea lui ii aratau devotamentul fata de Marte si Apollo. De asemenea, Constantin, odata ce le-a dat drepturi si libertati crestinilor, a devenit Pontifex Maximus si citez definitia acestei functii „funcție care permitea conducerea religioasă, pe care o avuseseră toți cei cărora li se atribuise titlul de „Caesar", adică conducător al statului roman și al religiei,- bineînțeles păgâne -, funcție deținuta de toți Caesarii, inclusiv cei de dinainte de Hristos." Cu alte cuvinte un pagan a ajuns la conducerea crestinismului, si crestinii au fost de acord cu asta doar pentru ca a pus capat persecutiilor.
„Impăraia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru." fals si asta o demasc cu versete biblice. Isaia 9:6, 7 „Căci un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat şi domnia princiară va fi pe umărul lui. El va fi numit Sfătuitor Minunat, Dumnezeu Puternic, Tată Etern, Prinţ al Păcii. 7 Domnia princiară se va întinde până departe şi pacea nu va avea sfârşit pe tronul lui David şi în regatul său, ca să-l întărească şi să-l menţină prin justiţie şi prin dreptate, de acum şi pe timp indefinit. Iată ce va face zelul Domnului al armatelor."
Daniel 2:44 „Şi, în zilele acestor regi, Dumnezeul cerului va ridica un regat care nu va fi nimicit niciodată. Regatul acesta nu va trece în stăpânirea altui popor. El va zdrobi şi va pune capăt tuturor acestor regate şi el însuşi va dăinui pe timp indefinit,"
Observa deci ca Imparatia sau Regatul lui Dumnezeu este un guvern ceresc real care v-a aduce schimbari radicale pe pamant, in nici un caz nu este o stare a inimii si nu se afla in inima cuiva. Is mult mai multe versete, dar ma rezum la astea doar.
Legat de Treime is de acord ca numai „Biserica învață că este un singur Dumnezeu (...) Tatăl este Dumnezeu adevărat, Fiul este Dumnezeu adevărat si Duhul Sfânt este! umnezeu adevărat, dar nu sunt trei Dumnezei, ci un singur Dumnezeu adevărat." si mai spune ca toti sunt egali, nu e unul mai batran decat celalat sau mai puternic decat celalalt. Din nou, versete biblice care arata ca e falsa doctrina asta.
Ioan 14:28 „Aţi auzit că v-am zis: Plec şi mă voi întoarce la voi. Dacă m-aţi iubi, v-aţi bucura că mă duc la Tatăl, pentru că Tatăl este mai mare decât mine." - Observi? Merge la Tatal care este mai mare decat el.
Ioan 20:17 „Isus i-a zis: „Nu te mai prinde de mine! Fiindcă n-am urcat încă la Tatăl. Ci du-te la fraţii mei şi spune-le: «Eu urc la Tatăl meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul meu şi Dumnezeul vostru»". Observa aici ca Isus il numeste pe Tatal sau ca fiind si Dumnezeul sau. Denota ceva afirmatia asta nu?
Apoi, Isus ii numeste pe apostoli fratii lui in Matei 28:10. Cum e posibil ca niste oameni sa fie frati cu Dumnezeul Atotputernic? Doar daca Isus nu este Dumnezeu, ci este un fiu al sau, o creatie la fel cum sunt si oamenii.
1 Corinteni 8:6 „pentru noi există un singur Dumnezeu, Tatăl, de la care sunt toate lucrurile, şi noi pentru el, şi există un singur Domn, Isus Cristos, prin care sunt toate lucrurile, şi noi prin el."
Din nou, un singur Dumnezeu, si acela este Tatal, Creatorul, iar Domn este Isus.
1 Timotei 2:5 „Pentru că este un singur Dumnezeu şi un singur mediator între Dumnezeu şi oameni: omul Cristos Isus"
Isus este doar mediator intre Dumnezeu si oameni, nu este el Dumnezeu.
1 Petru 1:3 „Binecuvântat să fie Dumnezeul şi Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, căci potrivit marii sale îndurări ne-a născut din nou la o speranţă vie prin învierea lui Isus Cristos din morţi" - nu mai comentez nimic aici.
Isus are inceput, insa Dumnezeu este din totdeauna. Observa Apocalipsa 3:14 „Îngerului congregaţiei din Laodiceea scrie-i: Iată ce spune cel ce este Amin, martorul fidel şi adevărat, începutul creaţiei lui Dumnezeu:"
Coloseni 1:15 „El este chipul Dumnezeului nevăzut, întâiul născut din toată creaţia," Deci Isus a fost prima creatie a lui Dumnezeu, iar 16 spune ca prin el au fost create toate celelalte lucruri si pentru el. Legat de faptul ca e chipul lui Dumnezeu, sa nu uitam ca si noi oamenii avem chipul lui Dumnezeu, deoarece asa suntem creati, insa ce are Isus mai special fata de noi este ca l-a oglindit pe Dumnezeu in sfintenie, l-a imitat in toate detaliile dupa cum spune si Evrei 1:3 „El este reflectarea gloriei sale şi reprezentarea exactă a fiinţei sale."
Bun, in unele pasaje scrie ca Isus este dumnezeu, precum Ioan 1:1 „La început era Cuvântul şi Cuvântul era cu Dumnezeu şi Cuvântul era un dumnezeu." insa hai sa iti arat niste versete care explica ce fel de dumnezeu a fost Isus. Exodul 4:14-16 „Atunci Domnul s-a aprins de mânie împotriva lui Moise şi a zis: „Nu este Aaron, levitul, fratele tău? Ştiu bine că el poate să vorbească. Iată că vine înaintea ta. Când te va vedea, se va bucura în inima lui. Să-i vorbeşti şi să pui cuvintele în gura lui. Şi eu voi fi cu gura ta şi cu gura lui şi vă voi învăţa ce să faceţi. El va vorbi poporului în locul tău şi îţi va fi gură, iar tu îi vei fi Dumnezeu.
Si inca un verset: Psalmul 82:1-6 „Dumnezeu se aşază în adunarea Celui Divin, judecă în mijlocul dumnezeilor: „Până când veţi judeca cu nedreptate şi îi veţi părtini pe cei răi? Fiţi judecători pentru cel de condiţie umilă şi pentru orfanul de tată. Faceţi dreptate celui năpăstuit şi celui sărac. Salvaţi-i pe cel de condiţie umilă şi pe cel sărac, scăpaţi-i din mâna celor răi!" Nu ştiu şi nu înţeleg, umblă în întuneric; toate temeliile pământului se clatină. „Eu am spus: «Sunteţi dumnezei şi cu toţii sunteţi fii ai Celui Preaînalt."
Deci Moise a fost numit dumnezeu, la fel si judecatorii Israelului si Isus. Ce au avut aceste persoane in comun? Toti au actionat ca purtatori de cuvant ai lui Dumnezeu si ca reprezentanti ai sai. Isus a fost numit si Cuvantul lui Dumnezeu, deoarece a predicat ani de zile in numele lui Dumnezeu mesajul sau pentru omenire. Judecatorii judecau poporul conform normelor divine, ca si cum Dumnezeu ar fi fost in mijlocul poporului si i-ar fi judecat.
In fine, as putea sa ma iau si de doctrina iadului ca fiind focul vesnic destinat ca chin pentru oamenii rai insa nu mai am pofta de cautat versete in Biblie. Legat de Constantin cel mare si Ortodoxia, iti las link-ul. Ortodoxia e rezultatul ruperii in doua a crestinismului infiintat de Constantin, cealalta parte care s-a destramat din acel crestinism a fost Catolicismul.
https://ro.wikipedia.org/......n_cel_Mare
Nu sunt crestin ortodox.
„Impărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru." Eu interpretez diferit asta, cred ca se refera la sufletul uman! Toți avem suflet, probabil ca nu vei fi de acord cu asta!
Dar de ce trebuie date interpretari? Daca Isus a fost uns ca rege al Imparatiei lui Dumnezeu, si acea Imparatie v-a lupta cu regatele lumii si le va pune capat, se poate sa se refere la „imparatia inimii"? Matei 4:17 „Din acel moment, Isus a început să predice şi să spună: „Căiţi-vă, căci regatul cerurilor s-a apropiat!" Legat de suflet, nu ma bazez pe doctrine umane, ci pe Biblie cum ti-am aratat Am dovezi multe si solide care sa imi sustina afirmatia. Nu inteleg de ce o iei ca si cum ar fi propria mea opinie cand sunt atatea versete care sa confirme, dar in fine.
Tot ce poți să faci este să-ți dai cu părerea (în general).
Este o întrebare la care nu am putut răspunde:
Care e modul prin care determini ce este adevărat sau fals?
( În afară de biblie, și nu numărul de versete nu ajută!)
Propria persoană este demnă de încredere? Dacă nu cum poți determina adevărul?
Studiind crestinismul original. De exemplu ma documentez despre doctrinele si invataturile religioase. Cred ca stii si tu ca la anumite concilii din imperiul Roman s-au creat invataturi si legi. Dau exemplu doctrina trinitatii. Documentandu-te despre originile ei este un start bun pentru cercetari. Cauti versetele pe care se bazeaza, cauti in invataturile celorlalte religii pagane care ar putea influenta decizia celor care au adaugat doctrina aceea iar in final o verifici cu Biblia. In general ma conving numai ce aud de schimbarea facuta, de invatatura adaugata ca e falsa, pentru ca daca era „apostolica" era deja in crestinism, cercetarile pe care le fac in Biblie sunt pentru a demonstra contrariul. Deci nu, nu imi dau cu parerea deloc, e rezultatul orelor (in cel mai bun caz minutelor) petrecute studiind originea lor si parerea Bibliei despre acel subiect. Numarul versetelor este foarte important, deoarece un verset sustine pe altul si e usor de inteles si de ajuns la o concluzie sigura avand mai multe versete care se leaga intre ele. Cel mai important e sa te bazezi pe Biblie in toate pentru ca ea e sigura, a fost scrisa de oameni fideli care aveau aprobarea divina si detineau adevarul despre Dumnezeu si scopurile sale. Ceea ce caut eu sa fac este sa descopar cat mai aproape invataturile primilor crestini pentru a-mi trai viata in armonie cu acestea. Invataturile unei religii ajung sa se contrazica intre ele, si de multe ori s-au modificat ici-colo cate ceva pentru ca nu se lega prea bine. Biblia desi a fost scrisa pe o perioada de 1500 (aproximativ) de ani nu se contrazice, mesajul ei fiind acelasi.