Cred ca este gresita abordarea, in definitiv este dreptul fiecaruia sa citeasca ce doreste.
Personal cred ca e corecta abordarea atata timp cat predai cartile ca si stiinta. Adica este incorect sa zici despre martori ca ei vor sa isi omoare copii (dat fiind ca nu accepta sange) deci e incorect din parte martorilor sa prezinte gresit stiinta. Bineintes, daca o carte de-a lor zice: "martorii cred ca evolutia zice ca... " e ok, dar daca zice: "oamenii de stiinta cred ca evolutia..." si nu zice ce e evolutia, chiar cred ca ei trebuie blocati legal.
Stai putin, ca nu am inteles, deci in cartile astea ale martorilor sunt vehiculate informatii stiintifice eronate? Nu am citit toata intrebarea.
In acest caz, consider ca nu numai cartile lor ar trebui arse, dar si cei ce le scriu.
Da, exact asta e problema!
Acele carti (roaga-i pe martori sa iti dea "cartea albastra" sau "Creatia" ce am primit-o in 2012 la final, dar am dat-o inapoi in loc sa o ard, probabl ma gandeam la incalzirea globala) prezinta ca si stiinta o multime de parti ce nu-s adevarate (ca cea prezentata anterior). Imi amintesc ca scrisesem 10 greseli (majore, nu ca a gresit 2 initiale la numele unui autor) in primele 50 de pagini si m-am oprit sa o citesc.
Link-ul se pare ca nu mai este in picioare, dar poate fi citit aici:
https://web.archive.org/......rusban.htm
Aici e link-ul in original la carte (in engleza):
https://web.archive.org/....../sce_e.pdf
Atentie, aceea e doar o mica "scapare", cartea are multe taieri din context si "explicatii ingenioase" ale stiintei.
E ca si cand ai interzice Harry Potter pentru ca promoveaza vrajitoria...nu cunosc situatia de acolo dar nu cred ca vor rezolva ceva cu forta
Sigur de asta au "blocat" cartile religioase? (nu imi merge link-ul). Rusia e o tara foarte ortodoxa, majoritatea dovezilor stiintifice care "atesta" existenta lui dumnezeu si a icoanelor care savarsesc minuni sunt aduse/descoperite de oamenii de stiinta rusi.
Da, martorii s-au batut pana la curtea suprema in Rusia.
Sunt carti ce sunt "poate" pe motive religioase, dar in special cartile ce au tema religioasa (si nu stiintifica) sunt considerate ca fiind gresite pentru "hate speech" (si nereprezentare a pozitiei oponente).
Eu totusi m-am fixat doar pentru o carte stiintifica, ce am citit-o (sau o parte din ea) si pot confirma (de exemplu cu titatul din intrebare) ca e plina de greseli!
Nu stiu ce si cum, dar mi se pare ca dezinformezi. Nu cred ca ala e motivul, martorii nu pot inventa alta poveste despre facerea lumii pentru ca ei urmeaza biblia, exact cartea pe care o urmeaza ortodocsii, acea carte e impotriva stiintei, intr-un fel, logic ar fi ca si cele ortodoxe sa fie "blocate", si ma indoiesc ca o sa se intample vreodata, pentru ca, ziceam mai sus, Rusia e o tara foarte ortodoxa. Apropo, si biblia poate fi pusa la hate speech.
Trebuie sa iti dai dreptate cel putin cu afirmatia:
"Apropo, si biblia poate fi pusa la hate speech."
Daca ai fi citit analzia (cel putin ceea ce martorii zic), in cazul in care cartile (martorilor) in acest caz referentiaza in caz in care este atacata biserica anglicana, si apoi in fraza urmatoare este extinsa la toata crestinatatea (ca fiind razboinica). Aceasta afirmatie e clar ca nu e logica, dat fiind de exemplu ca adventistii (doar primul "martor" fiind Taze Russel un fost adventist) nu merg la razboi exact ca martorii. Deci a pune pe toti in aceeasi oala, dar excluzand exact unii ce fac pe dos, fac afirmatia falsa, indiferent ca "relativ" ar fi corecta!
Legat exact de afirmatia ca "martorii nu pot inventa alta istorie" (legat de creatie), in fapt chiar ei inventeaza: ei chiar zic ca in fapt crestinatatea nu intelege creatia, dat fiind ca "zilele creatiei" sunt "perioade de timp" nu o perioada de 24 de ore.
Indiferent daca ar avea sau nu dreptate in acest caz (dat fiind ca sistemul juridic nu le da dreptate, pot sa cred cel putin teoretic e ca n-au dreptate, mai ales ca stim ca ei s-au judecat in mai multe tribunale ca sa ajunga la curtea suprema!), intrebarea ramane: daca ei nu reprezinta stiinta, ai vedea normal ca o carte "stiintifica" sa fie blocata?
Nu doar ei zic ca o zi din cele 6 de creatie nu e una normala, adica 24 de ore, asta pentru ca apar tot mai multe dovezi ca biblia nu spune adevarul, si totusi, nu am auzit sa fie interzise acele carti.
Din moment ce nimeni nu stie adevarul, nu vad de ce o carte ar trebui interzisa, biblia sau coranul nu sunt, desi ar trebui.
Da, aici e problema: daca prezint Biblia ca o carte data de Dumnezeu, sau Sf. Nectarie sau Mahomed, sau Buda, trebuie tratata ca o carte teologica si are "adevaruri teologice" fiecare intelegand ce vrea prin asta!
Daca e prezentata ca si stiinta, trebuie macar sa prezinte stiinta. Daca prezinta o problema a crestinilor, trebuie sa prezinte pozitia crestinilor. Daca prezinta o problema a catolicilor (de exemplu ca ei cred in papa), trebuie sa fie explicit pusa ca o problema a catolicilor. A spune ca daca un papa a zis: trebuie sa atacam musulmanii (in timpul cruciadelor), este egal ca toti crestinii au facut asta, este o greseala, si daca tu te bati in curtea legala dar nu faci corectii, trebuie sa iti asumi consecintele, inclusiv ca acea carte a ta este blocata.
A te plange dupa aia: "vezi ca erau ortodocsi" sau "vezi ca judecatorul lumii de azi e Satan", e doar denigrare a oamenilor ce cauta sa fie corecti.
Dar la final, intrebarea nu era de acest proces, ci daca o carte ce "prezinta stiinta", ar trebui blocata daca "nu prezinta stiinta".
Sa presupun ca ai fi ortodoxa (poate esti poate nu esti), si daca ai gasi o carte musulmana ce prezinta ortodoxia ca fiind un cult ce "celebreaza bautul sangelui lui Dumnezeu" (desi asta e o dogma catolica, daca nu stiai) si ca toti ortodocsii au masacrat evreii in al doilea mondial, te-ai simti cel putin stanjenit si ai zice: zi ce vrei de doctrinele ce nu le ai de acord, dar nu te lega de rusii ce s-au luptat impotriva germanilor si nu te lega de ortodocsii ce au ascuns evreii! (asta fiind esenta blocarii cartilor aratate!)
Daca acea carte spune: "asta e istoria crestinatatii ortodoxe" este normal sa te simti ofensata! Daca spune: "musulmanii cred ca aceasta e istoria crestinatatii", este deja diferit (dar cartile martorilor nu au aceste "nuante").
Astfel de carti nu ar trebui interzise cu forta, ci marginalizate cu ajutorul unei educatii de calitate. Si asta trebuie facut in scoli. Trebuie sa se faca delimitarea clara intre stiinta si religie. Statul nu ar trebui sa lase religia sa se dea drept stiinta. Dovezile sunt una, si povestile alta.
Nu cred ca ar trebui interzise (obtii mai degraba popularizarea ei), insa sub nici o forma nu ar trebui recomandate ca si carte de "stiinta" sau, mai rau, utilizata ca material didactic.
Dupa mine cel putin, daca o carte afirma ca iti da sfat medicinal, astepti sa primesti sfat medicinal. Daca o carte iti zice: daca ai tumoare, daca o dai cu ceai de musetel, o sa fii bine, si nu mergi la doctor, oamenii isi risca viata.
Similar, o carte ce afirma ca iti da pozitia stiintei, iti poate da o pozitie mai mult sau mai putin extrema, dar macar sa fie stiinta! Iar stiinta merge dupa metoda stiintifica, deci nu poti scrie: "oamenii de stiinta se mira de evolutie" daca ei nu se mira. Sau sa zica: "aceasta carte discuta evolutia adica (parafrazat) abiogeneza, adica (parafrazat) o definitie fara sens ce pare abiogeneza, dar e o versiune imposibila a ei" si apoi arata cum evolutia n-are sens, dar in fapt atacand o caricatura a pozitiei evolutiei.
Iti dau "tema pentru acasa" sa citesti cel putin "cartea despre evolutie" si iti pui mainile in cap. Gandeste-te ca si martorii se simt foarte ofensati pe aici cand cineva doar insinueaza ca ei au o traducere cu probleme, si de exemplu chiar azi unul m-a ignorat ca i-am cerut o afirmatie ce el a sustinut-o: "Biblia spune ca pamantul e sfera" si i-am cerut: "Spune ce traducere da sursa cu pamantul e sfera", si el mi-a zis: Ecleziastul 12:12; si eu am insistat: "Da-mi traducerea cu pamantul e sfera" si m-a ignorat cu butonul "Ignora" pe TPU.
Deci e clar ca nu jucam aceleasi joc de dialog. E doar ca unii "cer respect", si cand o dau in bara, nu accepta corectii! Si atunci, e normal ca sunt dati cateodata in judecata si cartile lor sunt blocate.
Procesul este doar legat de "nereprezentarea a ceea ce crestinismul este" ce cred ca e justificat pentru orice pozitie (inclusiv daca ar ataca pozitia musulmana sau atee), fiind dupa mine o forma de "hate-speech".
Daca iau strict prima intrebare, atunci raspunsul e nu. Nu e justificata blocarea cartilor religioase daca nu reprezinta stiinta. Desi religia mi se pare ceva primitiv si de-a dreptul scarbos, avem libertate de gandire, deci oricine poate sa imbratiseze o religie. Nu cred ca ar trebui interzise carti ca si cele ale lui Arsenie spre exemplu...
In cazul exemplului dat de tine, adica in cazul cartilor care iau stiinta la puricat si incearca sa demonteze o teorie stiintifica bine argumentata care nu se potriveste doctrinei lor folosind pseudoargumente si erori logice lucrurile stau altfel. Daca o carte care pretinde a trata un subiect al stiintei sustine idei complet nefondate sau contraargumente eronate din punct de vedere logic, cartile respective nu pot ocupa alt loc in biblioteca decat "fictiune". Dupa parerea mea, nu trebuie sa facem cenzura si sa blocam cartile "stiintifice" irationale, ci trebuie doar sa le punem etichete (de exemplu, sa aiba un loc separat in biblioteca/librarie la o sectiune "pseudostiinta" sau la "religie")
Sau asa cum pe manualele scolare apare "aprobat de ministerul educatiei si cercetarii" pe cartile de stiinta serioase ar trebui sa apara un semn distinctiv (si bineinteles, prin educarea maselor)