| mentholinks a întrebat:

Credeti ca Enki, zeul sumerian, exista? Consider ca mi-am pierdut destul timp cu zeul crestin (3 ani) si vreau sa-mi gasesc alt Dumnezeu.

9 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Eu cred in zana maseluta de cand am avut problema cu maseaua de minte, poti sa imi urmezi exemplul daca te supara maseaua ai ales aia de minte, legat de Enki nu exista, asa mi-a spus zeita asta feminista, zeita maseluta prin acel stomatolog mi-a scos maseaua care tot EA mi-a dat de la bun inceput
are si pagina de Facebook nebuna https://www.facebook.com/......malink.php

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Basmele te fac mai bun

In urma cu peste 800 000 de ani, odata cu inceperea dezvoltarii limbajului articulat, omul a creat primele mituri si legende, care aveau atat un rol educativ, cat si de incurajare. De aceea, avand radacini adanci in memoria noastra colectiva, basmul si-a pastrat un impact psihologic asupra oricui, fie copil, fie adult.

Legenda si, mai tarziu, basmul lumii primitive aveau, se pare, un rol foarte important in franarea pornirilor violente umane, omul fiind considerat, ca si in prezent, cea mai agresiva fiinta inteligenta a tuturor vremurilor.

Studiile efectuate anul trecut de catre psihologii olandezi de la Universitatea Einhoven au scos in evidenta faptul ca majoritatea basmelor populare au, prin structura lor logica narativa, dar si prin alte aspecte, o capacitate uimitoare de reducere a starii de fond a agresivitatii umane.

Dr. Annell Von Donhaell a descoperit astfel ca citirea sau ascultarea unor basme, mai ales iarna, poate produce o serie de modificari psiho-fiziologice care au ca urmare diminuarea pana la maxim a acestei agresivitati. Surprinzator, acest efect este sesizabil atat la copii, cat si la adulti, indiferent de temperamentul si nivelul de cultura al acestora.

Basme care cresc agresivitatea copilului1. Basmele foarte scurte, in care un erou principal trece prin prea multe chinuri pentru a obtine ceva tintit.
2. Oricare poveste in care succesul unui personaj implica razbunare sau moartea competitorului.
3. Povestile in care personajul principal reuseste, insa nu se mai scrie despre parintii sau prietenii lui.
4. Basme ca ale lui Hans Christian Andersen, cu final trist.
5. Legendele japoneze cu final neasteptat.
6. Oricare poveste in care predomina teama de moarte.
7. Basmele in care apare pregnant tema posibilitatii de pierdere a fortelor magice sau personajul imbatraneste.

Cum influenteaza basmul?

Basmul, fie citit, fie ascultat, prezinta o serie de aspecte care pot influenta pe cai foarte diferite starea noastra sau a copilului in orice perioada a anului. In paranteza fie spus, este mai recomandabil sa ii citesti celui mic o poveste seara, inainte de culcare, decat sa stati impreuna la televizor sau sa-l lasi sa se joace pe calculator pana tarziu, in noapte.

Iarna, insa, omul este nevoit sa se adapteze, in anotimpul alb, la un mediu total diferit de conditia sa. Omul este, in esenta, o fiinta tropicala, care se simte bine cand afara e cald si frumos, in timp ce frigul si vremea urata au, din contra, un efect puternic depresiv.

Influentele obisnuite ale basmelor asupra psihicului nostru capata, acum, noi valente. Totul este amplificat, si starile de bine, si perceperea violentelor sau a pericolelor.

Din acest motiv, basmele fantastice bine alese pot deveni, iarna, un fel de "terapie", care sa ne vindece de temeri, care sa ne ajute sa evadam si care sa "trateze" agresivitatea inascuta.

Nu uita ca in acest anotimp toti percepem mai intens misterul si tot ceea ce este legat de supranatural.

E valabil si pentru adulti, si pentru copii: o carte de povesti fantastice iti ofera ocazia sa evadezi din cotidian si sa iti imaginezi alta lume

Basme care reduc agresivitatea
1. O poveste cu personaje fantastice puternice, ce infrang orice obstacol, precum zane bune, vrajitori buni, elfi, dragoni etc.
3. Povesti cu Mos Craciun sau adulti protectori.
4. Povesti cu descrieri de peisaje frumoase, in care chiar si zapada capata valente de decor mirific.
5. Povesti cu copii sau tineri eroi ce au sau capata puteri miraculoase ori sunt manati de dragoste sau de o dorinta de a face bine oamenilor.
6. Povesti bine inchegate si detaliate, ce inchipuie o lume diferita de a noastra, in care se poate evada.
Vocea pe care este citita

In mod surprinzator, psihologii au descoperit ca vocea pe care citim oricare poveste de mister iarna este mai deosebita.

Astfel, chiar daca nu ne dam seama, atunci cand citim un basm, iarna, vocea noastra este mai calma, mai profunda, mai misterioasa si mai expresiva. Chiar si atunci cand citim in gand un basm, deseori ne auzim vocea cu o doza mai mare de mister, dar nu si de alerta.

Citindu-i micutului nostru o povestioara oarecare, iarna, putem sa ne dovedim ca vocea noastra are un timbru specific, analizand o simpla inregistrare pe casetofon si comparand-o cu cea a aceleiasi povesti spuse vara.

Acest specific al vocii, ce demasca implicarea noastra in misterul basmului, are un efect foarte important asupra starii noastre de tensiune agresiva. Astfel, s-a constatat ca 86% dintre mamicile si 75% dintre taticii care spun zilnic basme copiilor, iarna, devin mai putin agresivi.

Explicatia consta in faptul ca iarna, atat femeile, cat si barbatii care incearca sa se implice afectiv in basmul pe care-l spun sau il citesc, sufera modificari active ale centrilor nervosi cardiaci. Cercetatorii olandezi au descoperit astfel ca vocea usor soptita, folosita pentru basme, de catre mamici, influenteaza ritmul descarcarilor unor curenti electrici din creier catre inima.

Ca urmare, la randul sau, inima va trimite anumite impulsuri care au menirea sa linisteasca intreg creierul. Astfel se explica de ce copilul care asculta un basm simte calmul si linistea din atitudinea si vocea cititorului. Se intelege ca acest efect conduce la o linistire foarte rapida a micutului, chiar si daca acesta nu intelege basmul citit.

La ce sa fii atenta cand citesti

Alege basmul cu grija – sa nu fie violent, sa contina o stare de totala detasare, impunandu-ti oarecum sa rostesti cuvintele calm, cu intonatie blanda.

Nu folosi tonuri dure si interjectii stridente si nu face excese de modelare teatrala a vocii. Este foarte important sa nu intrerupi la mijloc un basm odata inceput (pentru a pune copilul sa se culce sau pentru ca pur si simplu te-ai plictisit).

Citeste basmul ca si cum l-ai spune in gand si ai incerca sa adormi catre sfarsitul povestii.

Decorurile:
De preferat, alege un basm cu zane, zeite sau spiridusi care ne pot ajuta oricand. Dar nu uita ca povestea sa aiba totusi si un anume pitoresc. Nu alege povesti scrise cu propozitii simple, in care nu sunt descrise amanuntit mici peisaje, mici obiecte sau stari sufletesti.
Povestea trebuie sa abunde in descrieri de aspecte ale lumii de basm, in care se petrece actiunea basmului. In acest fel, tu, si mai ales copilul, va puteti desprinde prin imaginatie de realitate. Ruperea filmului realitatii in basmul de iarna este secretul visarii, romantismului, care scade riscul incarcarilor agresive.

De retinut:
Ai grija, totusi, cand alegi, pentru ca aceste detalii sa nu fie plictisitoare. Daca ii spui copilului din amintire o poveste din cele pe care le stii, pune accent pe a-i oferi detalii despre cum este acea lume. Gandeste-te ce vezi in cazul in care esti unul dintre personaje.

Accentul pe unele personaje

Psihologia moderna a descoperit ca iarna atat copiii, cat si adultii prefera prezenta in basm a anumitor personaje. Astfel, s-a demonstrat ca iarna sunt preferate basmele in care apar zeite, zane bune, care sunt descrise a fi stapane pe destinul omului de rand.

Dorinta arhetipala a noastra este cea de a avea un zeu care seamana unei mamici atotputernice, ce ne poate ajuta oricand am dori. Readucerea in plan constient a acestei dorinte din subconstient prin basm pare uneori un vis foarte viu iarna, cand totul este straniu, stralucitor si alb.

Ca urmare, in foarte multe cazuri, aceasta stimulare a visului viu ne scade tensiunea psihica. In cazul copiilor, efectul zanelor despre care afla din povesti este si mai intens. In realitate, s-a dovedit ca aceste simple vise induse prin basm influenteaza activ unele aspecte electrice ale scoartei cerebrale, depistabile prin E.E.G. (electroencefalograma).

De retinut: Alege sa citesti micutului tau basme cu zeite sau zane bune in care tu incerci sa te implici, ca si cum ai avea varsta la care poti visa sau crede in acea poveste.

Aminteste-ti ce simteai cand erai mica si citeste-i basmul din prisma unei fetite de cinci – sase ani care redescopera acea poveste.

Marius Radu, cercetator Academia Romana

| Nilsson a răspuns (pentru RAY):

La cate copy-paste ai dat peste limita admisa de regulamentul TPU de 200 de cuvinte poti lejer suspendat.
Trebuie doar cineva sa le atraga atentia administratorilor site-lui asupra acestui fapt happy

| RAY a răspuns (pentru Nilsson):

Te ispiteste satana sa ma raportezi a?

| RAY a răspuns (pentru Nilsson):

Https://www.tpu.ro/utilizator/wgql/raspunsuri-castigatoare/
oare sunt singurul care da copy paste?
https://www.tpu.ro/utilizator/aambzl/raspunsuri/
acum o oră | corbulalbrosu a răspuns:
Sangerarea NU se produce in mod obligatoriu in toate cazurile de dezvirginare. Producerea sangerarii sau lipsa acesteia, depinde de mai multi factori printre care cel mai important este cel care se datoreaza gradului de vascularizare a pielitei himenale si/sau a faptului ca himenul areo constitutie elastica si din acest motiv perforatia adica gaurica existenta in himen din nastere, se poate largi foarte mult fara sa se fisureze, crape, lezeze si astfel penisul trece prin himen fara sa-l rupa si din acest motiv NU se produce deloc sangerarea. Pentru a nu fi acuzata ca n-ai fi fost virgina, atat tu cat si iubitul tau ar fi indicat sa cititi cu atentie constatarile specialistilor rezultate in urma studiilor medicale efectuate pe aceasta tema : "Se poate considera ca fiind o situtie cat se poate de normala ca in momentul dezvirginarii sa nu se produca deloc sangerarea si asta dintr-un motiv simplu fiindca pielita himenului nu este deloc vascularizata situatie intalnita in cazul a circa 47% dintrefete/femei. De asemenea in cazul a circa 11% dintre femei himenul se rupe inainte de sexul de dezvirginare din cauza faptului ca himenul din nastere a fost extrem de subtire sau anemic si s-a rupt din alte motive asa cum este descris in mod profesional/medical in revista Descopera.ro din care am extras urmatorul fragment : ""Adesea în trecut, dar şi în zilele noastre, este cerută dovada virginităţi unei fete, iar legat de acest aspect s-au dezvoltat numeroase obiceiuri legate de momentul deflorării. Situaţia a dus mai ales in trecut chiar si in zilele noastre la numeroase drame, cu atât mai mult cu cât conform studiilor medicale, doar 42% dintre femei se nasc cu un himen care poate sângera în momentul deflorării. La circa 47 % dintre femeile lumii, himenul este foarte flexibil şi se rupe relativ târziu mult după primul contact sexual, uneori abia in momentul nasterii primului copil, în schimb în cazul unui procent de 11 % dintre femeile rămase, himenul acestora este atât de subţire încât se poate rupe cu uşurinţă în timpul unor mişcări mai ample ale corpului, facand balet, spagat, gimnastica, la practicarea excaladei/a catararii sau alpinismului, la practicarea ciclismului, sau spre exemplu în timpul efortului intens depus la sport sau în urcarea unui munte." Tu te afli printre cele care pot fi acuzate pe nedrept de o fapta inexistenta fiindca multora le lipsesc cele mai elementare cunostinte si informatii in aceasta privinta. Ar fi indicat ca mai intai fiecare sa citeasca si sa se informeze corect si doar pe urma si doar daca au argmente clare, certe si corecte sa lansezi acuzatii mai mult sau mai putin fondate. Multa sanatate! http://realitateadamboviteana.ro/de-ce-nu-ne-mai-plac-virginele/

Răspuns utilizator avertizat
| minrest a răspuns:

Ai Istoria Religiilor a lui Eliade? Cu cartea aia iti pui o baza solida teoretica in ce priveste religia sumeriana. Daca exista, asta e o discutie grea, e de luat in calcul corespondenta zeilor din diverse panteoane. Acuma, Enki era zeul orasului Eridu, detinea pamant, terenuri agricole, ateliere si depozite uriase. Evident, cultul Lui s-a raspandit si a trecut chiar prin civilizatii succesive, dar oare cum se simte un zeu care avea averi uriase, fara ele, si fara orasul lui? Nu avea nevoie de ele? Ba da, avea, de aceea le detine si inmultea. Ce zici, nu ar fi mai buna zeita Atena?

| Logann a răspuns:

Eu ma inchin la oameni de paie.

| mark2018 a răspuns:

Este acelasi.
Evreii au copiat legendele sumerienilor.