Nu, este o blasfemie la adresa lui iahve sa afirmi asemenea tampenie, iahve e absolut nu este impartit in trei, EU SUNT EU inainte de mine nu a fost NIMENI si nici dupa mine nu va nici un mantuitor, iahve este unicat, absolut, dar judeca in mijlocul zeiilor, el este deasupra lor, nici iisus nu a spus mereu ca este egal cu iahve, nimeni nu poate fi egal cu iahve, blasfemia e tampenia cum ca satana este egal cu iahve, iahve este superior, absolut la absolut orice, nimic nu se face fara voia lui = cititi biblia
Există Trinitate. Sunt numeroase evenimente din Biblie care au fost cercetate și au fost dovedite ca a fi adevărate (citești și tu nu îți spun eu). Pe lângă citirea dovezilor adevărate, poți să îi mai ceri și semn lui Dumnezeu să vezi dacă există, și prin existența Sa, este dovedită practic Trinitatea.
Ce legatura exista intre existenta lui Dumnezeu si Trinitate?
Ce legatura exista intre Biblie si Trinitate?
Chiar daca ar fi dovedit ca Dumnezeu exista si a dictat/inspirat Biblia, tot nu ar rezulta ca ar exista vreo Trinitate.
Parerea mea e ca trinitarianismul a redus crestinismul la absurd si ar fi trebuit sa le spuna oamenilor "Plecati acasa si nu mai credeti, tot ce-am crezut pana acum e o prostie!" Teologii, daca-i scuturi bine, vor recunoaste ca Trinitatea este o idee prin definitie absurda.
3in 1 exista in toate domeniile.
Vopsea 3 in 1.
spray antirugina,
carucioare copii 3 in 1.
cafea 3 in 1.
crema antioxidanta etc
De ce nu ar exista si un zeu 3 in 1?
Cuvantul potrivit care desemneaza in limba romana pe singurul Dumnezeu in trei Persoane este Treime!
Biblia ne indeamna sa credem cu inima spre dreptate, iar cu gura sa marturisim spre mantuire.
Eu cred si marturisesc credinta mea intr-un singur Dumnezeu in trei Persoane egale: Tatal, Fiul si Sfantul Duh.
Mantuitorul Iisus Hristos i-a trimis pe Sfintii Apostoli sa invete toate neamurile si sa le boteze "in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. - Matei 28, 19
Avraam a avut revelatia lui Dumnezeu in trei Persoane, in Vechiul Testament, atunci cand Dumnezeu l-a vizitat la stejarul Mamvri in chipul celor trei Ingeri. Avraam s-a adresat Lor ca unui singur Dumnezeu: "Doamne!" - Iesirea 18, 1-3
Sfantul Andrei Rubliov a pictat in sec. XV icoana sfintei Treimi in chipul celor trei Ingeri primiti in ospitalitate de Avraam si Sara.
Vreau atat argumente cat si contraargumente, nu doar parerea sau doar argumente.
Nu exista cuvantul "trinitate" in Biblie. Intreaba pe cei de la care ai auzit de trinitate
Exista in schimb Dumnezeu, exista Fiul Sau Iisus Hristos, si exista Duh Sfant. Mai exista insa, si nu trebuie uitat, multe religii care desi spun ca sunt crestine propovaduiesc o alta invatatura si nu pe cea a lui Iisus. Parerea mea este ca daca cineva vrea sa stie adevarul sa citeasca Evanghelia si nu sa aplece urechea la dogmele diverselor religii. Chiar este asa greu de observat ca aceste religii spun ca au ca invatatura Biblia, si cu toate acestea ele sunt extrem de diferite intre ele?
Inca ceva - credinciosii CRED, nu cauta argumente si nici contraargumente.
Nu! Biblia raspunde la aceasta problema literar, nu trebuie interpretat. In 1 Corintieni 8/6 Pavel afirma :"totuși pentru noi nu este decât un Singur Dumnezeu: Tatal, de la care vin toate lucrurile si pentru care trăim si noi si un singur Domn: Isus Hristos prin care sunt toate lucrurile si prin El si noi."
Maleahi 2/10 :"N-avem toți un singur Tata? Nu ne-a făcut un singur Dumnezeu?
Timotei 2/5:"Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni:Omul Isus Hristos."
Romani 3/30 :"deoarece Dumnezeu este unul singur..."
Efeseni 4/4-6:"Este un singur trup,un singur Duh,după cum si voi ați fost chemați la o singura nădejde a chemării voastre.
Este un singur Domn, o singura credință, un singur botez.
Este un singur Dumnezeu si tata al tuturor, care este mai presus de toți, care lucrează prin toți si care este in toți."La versetul 4 "un singur trup" se refera la trupul format din toți credincioșii si nu la trupul lui Dumnezeu. Exprimarea lui Pavel: un singur Duh, un singur Domn, un singur Dumnezeu ne arata ca exista cu adevărat dar nu împreună formează acel unic dumnezeu, cat privește Duhul lui Dumnezeu acesta este atât Duhul lui Dumnezeu Tatăl cat si al lui Isus si al celor care au fost si sunt binecuvântați cu Duhul Sfânt.
Am auzit o afirmație făcută de un pastor in predica si anume "daca Isus a fost conceput de " Dumnezeu Duhul Sfânt" atunci nu ar fi Fiul lui Dumnezeu Tatăl" Ori cu toții știm ca Biblia ne descoperă ca Isus este fiul lui Dumnezeu Tatăl, iar Duhul Sfânt este Duhul lui Dumnezeu Tatăl.
Si contraargumente? De exemplu cum explici urmatorul verset:
"Căci trei sunt care mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvântul și Duhul Sfânt, și acești trei una sunt."(1Ioan5:7)
Exista, asa cum soarel este (lumina, caldura, putere). Este greu de conceput pentru noi, dar asa este.
Imi poti da exemple de versete biblice in care se afirna ce ai spus?
as vrea si contraargumente adica sa-mi explici versetele care par sa spun contrariul.
Biblia cuprinde cele doua testamente care sunt foarte diferite intre ele. Primul testament a fost dat doar poporului evreu ca indrumator pana la venirea lui Iisus.
"Deci ce este Legea? Ea a fost adăugată pentru călcările de lege, până când era să vină Urmaşul, Căruia I s-a dat făgăduinţa, şi a fost rânduită prin îngeri, în mâna unui Mijlocitor."
(Epistola catre Galateni a Sf. Apostol Pavel – 3/19)
"Căci sfârşitul Legii este Hristos, spre dreptate tot celui ce crede."
(Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel – 10/4)
Unul din motivele pentru care a venit Iisus estesi acela ca a schimbat testamentul;
"acum insa, Arhiereul nostru, a dobandit o slujire cu atat mai osebita, cu cat este si mijlocitorul unui testament mai bun, ca unul care este intemeiat pe mai bune fagaduinte, caci daca (testamentul) cel dintai ar fi fost fara de prihana, nu s-ar mai fi cautat loc pentru al doilea"
(Epistola catre Evrei a Sfantului apostol Pavel – 8/6, 7)
Este normal ca sa fie diferente intre cele doua testamente, si o sa dau un exemplu :
"... Cu răul pe care îl va face cineva-aproapelui său, cu acela trebuie să i se plătească".
(Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise – 19/21)
"Nu răsplătiţi nimănui răul cu rău..."
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 12/undeva intre 4-21)
Subiectul este lung si complex, nu poate fi explicat in cateva cuvinte. Trebuie citita Evanghelia cu scopul de a o intelege, si cine o va intelege va sti TOTUL. A citi doar ca sa vezi daca e adevarat ce scrie acolo inseamna pierdere de timp si ratacire, deoarece ceea ce cauti aia gasesti, deci vei gasi tot felul de intelesuri care sa te conduca spre ceea ce tu de fapt cauti
Evanghelia este SINGURA invatatura pentru crestini, iar daca crezi ca Iisus este fiul lui Dumnezeu atunci ai putin de citit (doar Vechiul Testament adica Evanghelia). Nu este greu de inteles numai ca nu toata lumea o poate intelege deoarece :
"Iar dacă Evanghelia noastră este încă acoperită, este pentru cei pierduţi, In care Dumnezeul veacului acestuia a orbit mintile necredinciosilor, ca sa nu le lumineze lumina Evangheliei slavei lui Hristos, Care este chipul lui Dumnezeu. "
(Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel- 4/3, 4)
Cei pierduti sunt necredinciosii (asa cum scrie si in versetul de mai sus). De aceea ei citesc si nu inteleg nimic, asa cum scrie in urmatorul verset :
"Că vor fi oameni iubitori de sine, iubitori de arginţi, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără cucernicie, Lipsiţi de dragoste, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, cruzi, neiubitori de bine, Trădători, necuviincioşi, îngâmfaţi, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu, Având înfăţişarea adevăratei credinţe, dar tăgăduind puterea ei. Depărtează-te şi de aceştia. Căci dintre aceştia sunt cei ce se vâră prin case şi robesc femeiuşti împovărate de păcate şi purtate de multe feluri de pofte, Mereu învăţând şi neputând niciodată să ajungă la cunoaşterea adevărului."
(Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel – 3/2-7)
Prin Trinitate, eu înțeleg că tu te referi la Sfânta Treime, și de ea aparțin : Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Este logic. Așa ceva este afirmat indirect, îți dau doar un verset, atât. Uite :
★„26.Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!"
Sunt una si nu unul.E diferență mare. Exeplu:Noi cei de pe tpu.ro care nu credem in trinitate suntem una in aceasta privința si nu unul.
Pai trinitatea nu se refera la unul ci la una, ea nu reprezinta o singura Persoana ce indeplineste 3 roluri ci 3 Persoane ce indeplinesc acelasi rol prin urmare sunt una nu unul.
Eu nu inteleg de ce vor oamenii sa aiba raspuns la absolut toate intrebarile. Daca nu stim exact care e treaba cu trinitatea, pentru ca Dumnezeu nu ne-a lasat informatii explicite, de ce trebuie neaparat sa formulam un raspuns chiar cu riscul de a nu fi cel real, cu alte cuvinte de ce chiar este necesar sa fabricam o minciuna? Pentru ca ne indeamna mandria sa aratam altora ca noi stim? Eu cred ca si acest fel de a proceda a facut pe unii sa gaseasca raspunsuri logice dar cu toate acestea diferite unul de altul, si in acest fel au reusit sa faca din invatatura lui Iisus mai multe variante de intelesuri pe care ulterior le-a propovaduit pentru a gasi adepti in vederea formarii de noi religii. Daca cineva a facut asa a gresit, deoarece in final i-a facut jocul lui satana deoarece a reusi sa dezbine biserica lui Iisus si sa faca din ea mai multe biserici cu invataturi diferite in functie de cum a interpretat fiecare. Cred ca e bine sa ne rezumam doar la ceea ce Dumnezeu ne-a lasat sa stim, pentru ca ceea ce a lasat sa stim este mai mult decat suficient pentru a ne mantui, pentru a sti cum sa traim. Oare ce isi doresc unii sa obtina mai mult decat mantuirea? La intrebarea asta nici ei nu pot raspunde, dar lupta, si in mintea lor lupta pentru a obtine o functie cat mai inalta in imparatia lui Dumnezeu. Eu le urez succes!
Duhul lui Dumnezeu nu este o persoana, alta decat Dumnezeu Tatal. Doar Dumnezeu Tatăl si Isus Hristos sunt persoane.In Biblie când se vorbește de Duhul Sfânt de fapt se refera la Dumnezeu Tatăl. Exemplu:"Petru i-a zis:'Anania, pentru ce ți-a umplut Satana inima ca sa minți pe Duhul Sfânt si sa ascunzi o parte din prețul moșioarei?
Daca n-o vindeai, nu rămânea ea a ta? Si după ce ai vandut-o, nu puteai sa faci ce vrei cu prețul ei? Cum s-a putut naște un astfel de gând in inima ta? N-ai mințit pe oameni, ci pe Dumnezeu.'"Fapte 5/3, 5
"Dumnezeu este Duh; si cine se închina Lui, trebuie sa I se închine in duh si in adevăr." Ioan 4/24.
Daca spui tu..., dar iti spun sa mai cercetezi scriptura, chiar argumentele tale spun contrariul daca esti atenta si vezi contextul.
In plus, tot nu mi-ai expilcat care-i treaba cu vetsetul adus ca exemplu - tipic, iti sustii punctul de vedere dar n-ai nimic de spus la argumentele aduse de cei care nu sunt de aceeasi parere.
Citez din cartea Divina Vindecare de David Clayton:" El (Dumnezeu) este omniprezent! Prin spiritul Sau!
Dar daca ne gândim la acest lucru: daca Spiritul Sfânt ar fi o persoana separata de Dumnezeu Tatăl, atunci ar însemna ca Dumnezeu Tatăl nu este prezent împreună cu noi. Ar însemna ca exista o a treia persoana care este aici mai degrabă decât Dumnezeu Tatăl iar asta înseamnă ca Dumnezeu Însuși nu este cu adevărat omniprezent. Membrul trinității care ar fi cu adevărat puternic ar fi Spiritul Sfânt. Putem vedea cum aceasta idee răpește slava Tatălui, si mai mult decât atat, intr-un mod foarte practic, ne răpește relația personala cu Dumnezeu Tatăl.
La fel înțeleg si eu!
Recomand cartea Divina Vindecare de David Clayton.Este gratuita si poate fi comandata pe site Divina Vindecare.ro.
Helper07 întreabă:
LARAaungeoudemon întreabă:
cornelmarius întreabă: