Eu sunt atenta la ora de religie dar ceilalti colegi ai mei se rad de profa si fac misto de ea etc...
Predarea Religiei in scoli este din ce in ce mai contestata, iar luarile de pozitie, de o parte sau de alta a baricadei se inmultesc. Unii ii vad utilitatea in "transmiterea unor valori" (Radu Preda, teolog), altii o considera "o aberatie totala" (Mircea Miclea, psiholog; fost Ministru al Educatiei).[1]
Biserica Ortodoxa tuna si fulgera, Ministerul se face ca ploua, iar Societatea Civila fierbe. Dar elevii? Care este parerea lor? Ii asculta cineva?
In urma cu citeva zile a fost postata o intrebare pe Facebook: "Cum vi se pare ora de religie? Aveți probleme la oră, cu profesorul/colegii?" S-au strins rapid citeva sute de comentarii.
Cum arata ora de Religie din perspectiva copiilor? Ar trebui sa-i ascultam, pina la urma ei sint beneficiarii.
Sa fie clar, nu este vorba de un studiu sociologic riguros; nici pe de parte. Avem totusi ocazia sa vedem lucrurile dintr-o perspectiva noua la care, de multe ori, nici macar parintii cu copii de virsta scolara nu au acces.
Redau mai jos primele o suta si ceva de raspunsuri, asa cum au fost postate. Am intervenit uneori pe text pentru a creste lizibilitatea din punctul de vedere al unui public adult, de exemplu am sters seriile prea lungi de emoticons sau am inlocuit prescurtarile ("k lumea" -> "ca lumea" s.a.m.d.); din cind in cind am adaugat si semnele de punctuatie necesare.
In fine, pentru cei care nu vor avea timpul sau rabdarea sa parcurga intreaga lista, am selectat pe post de rezumat raspunsul unei eleve de liceu din Galati. Cu luciditate, in doar citeva rinduri, aceasta ne face o descriere inspaimintatoare nu doar a scolii, ci si a societatii romanesti:
Noi tot anul am chiulit la religie, caci e ultima ora vineri, asa ca ne doare fix in *** de biserica si alte chestii din astea. Doar la sfarsit de semestru profesoara ne da doua lectii (si alea scurte) pentru a ne pune doi de 10 la toata clasa. Nu ma pot plange ca as avea probleme. Anul trecut o colega a spus ca e atee, a refuzat sa se roage si a avut un conflict cu profa din cauza "nesimtirii" ei. Din pacate marea majoritate a copiilor si adolescentilor din liceul meu sunt incuiati/indoctrinati din familie si cred ca lucrurile "straine" lor semnifica "forta necuratului". De exemplu colegele mele nu sunt de acord cu avortul, nici cu feminismul. Ele isi imagineaza viata alaturi de barbati bogati, care le intretin pe ele, cu tot cu duzina de copii. Nu discuta decat despre retete de prajituri, telenovele, ultimele manele aparute, "slujba minunata de duminica dimineata" si de norocul lu’ tanti Marghioala care si-a gasit un italian miliardar. Cel putin pe mine ma exaspereaza aceste viitoare femei care in loc sa sustina egalitatea intre sexe preiau conceptiile invechite ca pe niste etaloane de aur in viata si afecteaza imaginea femeii in societate. Alt lucru care ma deranjeaza e faptul ca profesoarele in loc sa le intrerupa din discutiile lor stupide stau si le asculta, ba chiar le mai cer si detalii. Daca pot spune ca am avut discutii serioase si sanatoase referitoare nu doar la viata de zi cu zi, ci si despre arta, literatura, stiinta acestea au fost cu un domn profesor open-minded. De la el am invatat intr-o ora de vorbire libera mai multe lucruri importante si cu adevarat interesante decat ce ne baga pe gat alte cadre. Sincera sa fiu ma simt scarbita de programa scolara si consider ca ar trebui restructurata total. In loc de religie as introduce educatia sexuala (nu ma gandesc la prostii), la orele de dirigentie as inlocui temele despre cutremure si inundatii cu altele referitoare la rolul omului in societate si as baga mai multe cursuri de psihologie, sociologie si filosofie. "Cei de sus" ar trebui prin programa lor sa ajute elevul sa-si descopere si sa-si dezvolte abilitatile, nu sa-l oblige sa memoreze anumite reguli pentru ca "asa trebuie". Et caetera.
Funda?
Consider că îndoctrinarea religioasă nu are ce să caute în şcoli.
http://youtu.be/xpxd3pZAVHI
Eu personal nu am facut religie la scoala, pentru ca nu sunt de religie ortodoxa.Dar in general colegii considerau ora de religie o ora in care puteau chiuli.Azi tinerii nu mai acorda importanta, in general, lucrurilor spirituale si aceasta pentru ca nu le inteleg, dar si pentru ca sunt interpretate in mod gresit si nu cum spune cuvantul lui Dumnezeu, Biblia.
La una din orele de religie profa incerca sa ne vanda niste carticele mici in care un filosof (I'm really Sirius) incerca sa demonstreze cat de eronata este stiinta. Pass.
Sunt absolut de acord cu predarea religiei in scolile din toata tara.Copii trebuie instruiti in spiritul bisericesc
Dar din pacate putini sunt atenti la ore si nu prea baga in cap ceea ce se spune.
Nu e rau sa te invete religie.Dar problema e ca iti preda cam acelasi lucru in fiecare an si ti se cam ia sa te intreba timp de 8 ani "Cine e singurul care a inviat din acesta lume?"
Daca ar vorbi si despre alte subiecte cum ar fi si alte religii sau despre cele 9 cere ceresti adica ingerii, arhangeli, serafimii, despre demoni.Multi evita sa vorbesca despre demoni de parca zici ca acum iese Satana din pamant si ii omoara cu furca.
La noi se vb. despre tot in ora de religie; D-na profesoara glumeste, a facut cu noi activitati extra-scolare, pana si cel mai neastamparat din clasa stie Crezul si a fost nu stiu unde sa-l asculte pe Episcop.
Acum depinde si ce fel de profesor ai si colegi de clasa.Ca daca nu le plac religia nici nu ar merge undeva la o biserica sau la o manastire.
Da, nu conteaza cati sunt atenti, conteaza ca sunt totusi cativa. Si daca nu s-ar mai preda multi elevi nu ar mai avea de unde sa afle ce e bine si ce nu.
Da este un lucru bun.Religia te invata ce este bine si ce este rau.Eu sunt atent pentru ce imi place religia si orele sunt interesante si frumoase.Da si la noi in clasa sunt copii carora nu le place religia si se plictisesc la ore dar profesoara ii sfatuieste sa fie atenti.La revedere.
Rizztheseballs6969 întreabă: