| sabin89 a întrebat:

Credeți că zilele de creare din Geneza sunt zile propriu-zise, de câte 24 de ore?

7 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Cred ca, in intentia autorului, sunt zile obisnuite, dar autorul nu gandea in ore. O zi, urmata de o noapte, fiecare. Dar sa zicem ca sunt perioade enorme de timp, ere. Asta inseamna ca plantele au fost create cu trei astfel de ere inaintea soarelui, ele faceau fotosinteza milion dupa milion de ani, in absenta luminii solare. Deasemenea, pamantul a stat ere intregi in absenta stelelor, adica fara sisteme solare si galaxii, o planeta unica in abis.

| sabin89 explică (pentru minrest):

"Dar sa zicem ca sunt perioade enorme de timp..."
Doar să zicem, sau chiar au fost?

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Nu au fost, pentru ca nu poate sta pamantul singur cu un spatiu gol in jurul lui patru astfel de ere. Pamantul a fost creat in prima zi, iar stelele parca a patra. Deasemenea, plantele nu pot vegeta ere intregi, milion dupa milion de ani, in absenta soarelui. Mai sunt multe lucruri create dupa altele care sunt conditia lor necesara, dar dau doar aceste doua exemple. Mai ramane sa vedem ce a avut in vedere autorul, zile sau ere?

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns:

Daca ar fi sa analizam modul in care este scrisa povestea creatiei, cel mai probabil nu sunt zile propriu-zise. Mitul creatiei este un poem, ceea ce sugereaza clar ca este metaforic. Textul are repetitii si pare sa cuprinda si un tipar in naratiune, pentru ca mai in fiecare zi este descrisa o componenta a creatiei, ca mai apoi secventa sa se termine cu "ai astfel a trecut ziua x" sau "Si a vazut Dumnezeu ca era bine". Textul este, prin urmare, o creatie literara, iar creatiile literare (mai ales cele poetice) sunt metaforice.

| EestiSodalane a răspuns:

Consider că nu prea are importanță. Este de luat în considerare și faptul că timpul este resimțit diferit în funcție de subiect. Ce înseamnă să treacă "24 de ore" dacă nu există om să experimenteze acele "24 de ore"? Timpul e fenomenologic adica depinde de experiența umană. E ca problema aia cu "daca un copac cade intr-o padure unde nu sunt oameni face acel copac zgomot?"

| Pocait01 a răspuns:

Depinde de perspectivă. A scris Moise, deci din perspectiva sa au fost 6 zile.

| stepbystep2001 a răspuns:

Termenul „zi" se poate referi la diverse intervale de timp. De exemplu, întreaga perioadă în care au fost create planeta noastră și formele de viață de pe ea, pe parcursul celor șase „zile" de creare menționate în Geneza, capitolul 1, este numită în Biblie „ziua în care Dumnezeu a făcut pământul și cerul". (Geneza 2:4) Foarte probabil că fiecare dintre aceste șase „zile" în care Dumnezeu a pregătit Pământul pentru a susține viața și a creat viața să fi fost o perioadă foarte lungă de timp.
Biblia spune că Universul a avut un început și descrie cum arăta Pământul inițial și cum a apărut viața. Atunci nu ar fi logic ca Biblia să-l identifice în mod precis și pe Cel care a creat toate aceste lucruri? În Encyclopædia Britannica se spune: „Faptul că viața este rezultatul unui eveniment supranatural... nu este incompatibil cu descoperirile științifice actuale".