Nu cred in suflete si spirite pentru ca acestea nu exista fara corp. Ceea ce face un om, modul in care acesta se comporta e dobandit prin evolutie, prin invatare, prin educatie. Un om prost educat are obiceiuri proaste. Majoritatea lucrurilor pe care le stie un om se datoreaza simturilor. Sufletul fara corp e nimic. Un om cand doarme, cand e tranchilizat nu mai stie nimic, deci sufletul nu are nici o valoare fara corp. Daca un om e accidentat sau are o boala care ii afecteaza creierul, poate sa ajunga sa nu mai poata vorbi, sa nu mai poata citi, sa nu-si recunoasca parintii, sa aiba un comportament diferit de cel normal sau un comportament irational si asa mai departe, deci sufletul nu contine in el nici o informatie legata de om, are valoare zero si nu exista. Notiunea de suflet a fost inventata de oamenii primitivi si nestiutori care nu stiau ca omul e condus de creier, nu stiau ca omul nu e o marioneta condusa de niste entitati invizibile numite suflete, duhuri, spirite. Sufletele, duhurile si spiridusii se gasesc din abundenta in scrierile religioase care sunt primitivr, puerile, fanteziste si absurde si au rolul de a-i prosti si insela pe credulii naivi si nestiutori.
Eu cred oarecum în ambele. Sufletul e ceva fizic, vizibil care se manifesta prin dragoste și afecțiune. In schimb, spiritul e ceva ce nu se vede dar se manifesta prin fapte, adică e o forță care e cu tine, te însoțește.
"Sufletul e ceva fizic, vizibil"
Nu stiu ce ai incercat sa spui prin asta, dar corpul e ceva fizic si vizibil, nu sufletul.
Daca e asa vizibil pe cum spui tu, atunci ce forma are?
Pun pariu ca OP se referea la suflet si spirit ca la o singura entitate, dar a dat doua sinonime fara sa puna "/" intre ele.
Raspuns pentru OP:
Eu personal cred, dar nu l-as numi ca suflet sau ca spirit, ci e mintea, constiinta, sau alte sinonime cu acestea.
Constiinta noastra e ceea ce multi il numesc ca si suflet.
Constiinta poate exista si fara corp, dar asta doar in dimensiunile pe care oamenii nu le pot accesa. Cu totii stim ca noi train intr-o dimensiune 3D, dar exista mai multe dimensiuni, unele pe care noi oamenii nici nu ni le putem imagina, dimensiuni unde constiinta poate exista sub forma de energie, iar oamenii nu o pot accesa din cauza corpului fizic pe care il detin. Doar dupa moarte putem intra in acea dimensiune, si ne putem chiar si reincarna.
Mai exista o cale de a reusi sa intri in acea dimensiune, se numeste proiectare astrala, unde mintea se detaseaza de corp, dar asta necesita mult timp si multe incercari, si te seaca de puteri, dar dupa ce reusesti sa o faci prima data, o sa devina din ce in ce mai usor.
Dar e si destul de periculos, din moment ce in acele "dimensiuni" poti intalni si entitati rele. de obicei acele entitati sunt civilizatiile mult mai avansate care au reusit sa treaca de treapta care se numeste corp, cel care ne impiedica pe noi sa vizitam acele dimensiuni, si trebuie sa murim ca sa putem sa existam acolo. Probabil multi care au murit si au venit inapoi spunand ca au vazut raiul sau iadul, au vazut doar o iluzie care a fost produsa in momentul in care se duceau spre acea dimensiune. La fel si cu lumina de la capatul tunelului, probabil acel tunel e intrarea in acea dimensiune, sau in alte dimensiuni.
Sunt lucruri foarte complexe, greu de inteles de mintea omului de rand, dar daca te intereseaza, si ti se pare fascinant, poti sa cauti diferite informatii legate de asta pe internet, si sunt sigur ca exista si carti despre asta, le poti cauta sau cumpara. Multi o sa spuna ca asta e o nebinue, si acesti oameni probabil o sa fie crestinii care vin cu povestile lor stranii si cu toate bazaconiile biblice si alte prostii neadevarate.