Creator,Forte sau Creatori ai Universurilor e posibil sa existe cum e posibil sa nu existe.
Peste limita noastra de intelegere nu putem spune decat atat.
Despre Dumnezeii si religiile noastre nu e nimic de spus decat fabulatii, basme, indoctrinari si forme de manipulare in masa.
Daca dai unul bun o sa-l votez ca fiind folositor.Indiferent de ce gandesti, adica daca esti pro sau contra...
Am glumit cu funda. Cred ca sunt printre putinii care nu dau nicio importanta fundelor.
Ştiinţa şi relatarea biblică despre creaţie
Mulţi afirmă că ştiinţa contrazice relatarea biblică despre creaţie. În realitate însă, contradicţia nu este între ştiinţă şi Biblie, ci între ştiinţă şi convingerile grupărilor religioase care interpretează Biblia în sens strict literal. Unele grupări de acest fel susţin în mod eronat că întreaga creaţie fizică ar fi fost adusă în existenţă în şase zile a câte 24 de ore, acum circa 10 000 de ani.
Totuşi, Biblia nu sprijină această idee. Dacă ar sprijini-o, multe descoperiri ştiinţifice din ultimii 100 de ani ar pune sub semnul întrebării exactitatea ei. Un studiu atent al textului biblic dezvăluie că faptele ştiinţifice nu vin nicidecum în contradicţie cu Scripturile. Având în vedere toate acestea, Martorii lui Iehova nu sunt de acord cu mulţi creaţionişti. În continuare vom vedea ce ne învaţă în realitate Biblia.
Când a fost ‘începutul’?
Relatarea din Geneza se deschide cu o afirmaţie simplă, dar plină de forţă: „La început Dumnezeu a creat cerurile şi pământul" (Geneza 1:1). Mulţi biblişti sunt de acord că acest verset se referă la o lucrare care nu a avut loc în timpul zilelor de creare, descrise începând cu versetul trei. Implicaţiile sunt profunde. Conform afirmaţiei de la începutul Bibliei, Universul, inclusiv planeta Pământ, exista cu mult timp înainte de începerea zilelor de creare; Biblia însă nu specifică de când.
Geologii estimează că vârsta Pământului ar fi de patru miliarde de ani, iar astronomii afirmă că Universul ar avea nu mai puţin de 15 miliarde de ani. Oare aceste date — şi eventualele lor ajustări — contrazic afirmaţia din Geneza 1:1? Nicidecum, întrucât Biblia nu precizează vârsta ‘cerurilor şi a pământului’. Prin urmare, ştiinţa nu contrazice textul biblic.
Cât au durat zilele de creare?
Dar cât au durat zilele de creare? A fost fiecare literalmente de 24 de ore? Unii susţin că, întrucât Moise, scriitorul Genezei, a făcut mai târziu referire la ziua care a urmat celor şase zile de creare ca la un model pentru sabatul săptămânal, fiecare zi de creare trebuie să fi fost o zi propriu-zisă, de 24 de ore (Exodul 20:11). Sprijină textul din Geneza această concluzie?
Nu. Termenul ebraic tradus „zi" se poate referi la diverse intervale de timp, nu doar la un interval de 24 de ore. De pildă, când prezintă lucrarea de creare realizată de Dumnezeu, Moise se referă la toate cele şase zile de creare ca la o singură zi (Geneza 2:4). În plus, în prima zi de creare, „Dumnezeu a numit lumina Zi, iar întunericul l-a numit Noapte" (Geneza 1:5). Aici, doar o parte dintr-un interval de 24 de ore este definită „zi". Putem spune, aşadar, că nu există nicio bază biblică pentru a susţine, în mod dogmatic, că fiecare zi de creare a fost de 24 de ore.
Dar atunci cât au durat acestea? Biblia nu specifică. Totuşi, capitolele 1 şi 2 din Geneza lasă să se înţeleagă că a fost vorba de intervale lungi de timp.
Şase perioade de creare
Moise şi-a scris relatarea în ebraică, din perspectiva unui observator ce s-ar fi aflat pe Pământ. Ştim, de asemenea, că Universul exista înainte de începerea perioadelor, sau zilelor, de creare. Aceste informaţii elucidează în mare parte controversa referitoare la relatarea despre creaţie. În ce fel?
O analiză atentă a relatării din Geneza dezvăluie că durata unor lucrări de creare nu s-a limitat la o „zi", ci a cuprins două sau mai multe „zile". De exemplu, înainte de prima „zi" de creare, lumina ce provenea de la Soarele deja existent era împiedicată întrucâtva să ajungă la suprafaţa Pământului, probabil de nişte nori groşi (Iov 38:9). Pe parcursul primei ‘zile’, această perdea de nori a început să se rărească, permiţând luminii difuze să pătrundă în atmosferă.
În ‘ziua’ a doua, atmosfera a continuat să se limpezească, între norii groşi de deasupra şi oceanul de dedesubt formându-se un spaţiu. În ‘ziua’ a patra, atmosfera s-a limpezit atât de mult, încât cei doi aştri, Soarele şi Luna, au apărut „pe întinderea cerurilor" (Geneza 1:14–16). Cu alte cuvinte, din perspectiva unui observator de pe Pământ, aceşti doi aştri au devenit vizibili. Toate aceste evenimente s-au derulat treptat.
Relatarea din Geneza mai spune că în a cincea „zi" au început să apară ‘creaturile zburătoare’, termen care se referea inclusiv la insecte şi vietăţi cu aripi membranoase.
Limbajul Bibliei lasă să se înţeleagă că e posibil ca unele evenimente majore din timpul fiecărei zile, sau perioade, de creare, să fi avut loc treptat, nu dintr-o dată, şi ca unele dintre ele să se fi desfăşurat şi pe parcursul următoarelor zile de creare.
După „specia" lor
Demonstrează oare apariţia treptată a plantelor şi a animalelor că Dumnezeu s-a folosit de evoluţie pentru a produce marea varietate de organisme vii? Nu. Din relatarea biblică reiese cât se poate de clar că Dumnezeu a creat toate ‘speciile’ de bază atât din regnul vegetal, cât şi din cel animal (Geneza 1:11, 12, 20–25). Au fost aceste ‘specii’ originare programate să se adapteze la condiţii de mediu mereu în schimbare? Ce anume delimitează o ‘specie’, diferenţiind-o de toate celelalte? Biblia nu ne spune. Ea afirmă doar că vieţuitoarele ‘mişunau după specia lor’ (Geneza 1:21). Această afirmaţie transmite ideea că variaţiile posibile în interiorul unei ‘specii’ sunt totuşi limitate. Şi, într-adevăr, atât dovezile fosile, cât şi studiile moderne arată că principalele categorii de plante şi de animale au suferit foarte puţine modificări de-a lungul unor intervale mari de timp.
Contrar concepţiilor anumitor grupări religioase, Geneza nu ne spune că Universul, inclusiv Pământul şi vieţuitoarele de pe el, ar fi fost creat într-un interval scurt de timp din trecutul relativ recent. De fapt, descrierea pe care o găsim în Geneza cu privire la crearea Universului şi la apariţia vieţii pe Pământ este în armonie cu descoperirile ştiinţifice din epoca modernă.
Din cauza propriilor convingeri filozofice, mulţi oameni de ştiinţă resping declaraţia Bibliei că Dumnezeu a creat tot ceea ce există. Este interesant însă că, în străvechea carte biblică Geneza, Moise a scris că Universul a avut un început şi că viaţa a apărut în etape, progresiv, de-a lungul unor intervale mari de timp. Dar cum putea avea Moise acces la informaţii ştiinţifice exacte acum 3 500 de ani? Există o singură explicaţie logică. Cel care a avut puterea şi înţelepciunea de ‘a crea cerurile şi pământul’ a fost, cu siguranţă, în măsură să-i ofere lui Moise asemenea informaţii. Aceasta dă greutate declaraţiei pe care o face Biblia despre sine, că este „inspirată de Dumnezeu" (2 Timotei 3:16)
Nu! Deoarece exista atat de multe religii in lume si nu exista nici un motiv sa cred in vreuna.Religia este un lucru inventat de om pentru a-si explica anumite fenomene si pentru a se simtii mai bine cand ii este greu. Toate religiile sunt exact la fel, si toti credinciosii sustin ca religia lor este cea adevarata totusi niciodata nu pot dovedi. Daca intrebi un crestin de ce nu este hindu sau de alta religie primesti un raspuns tampit cum ar fi: "Eu simt ca Dumnezeul meu este cel real" sau "L-am visat pe Iisus".
Da,ai dreptate in special cu explicatiile date de crestini- visul este un proces psihic care este in stransa coleratie cu trairile tale din timpul zilei-adica daca toata ziua te gandesti la o chestie e normal sa visezi noaptea acelasi lucru pentru ca creierul ramane activ, doar noi dormim-este un proces stiintific explicat, cam toate explicatiile lor sunt fara nici un sens.Dar ce spui de Biblie -a fost scrisa in urma cu peste 2000 de ani de 40 si ceva de oameni-mie mi se pare foarte complexa, amanuntita, detaliata si oarecum impresionanta-si sa expic de ce-gandeste-te ca atunci oameni nu erau educati si nu prea filozofau despre nimic totusi au scis o asemenea carte-apoi in apocalipsa sunt multe secvente unde se descriu aparate de zbor, avioane dar si tancuri de razboi(nu stiu citatele dar asemanarea din ce au descris ei acolo seamana izbitor cu un avion boeing)-si totusi acesti oameni erau din Evul Mediu. Astept pareri!
Nu descrie nimeni in Apocalipsa avioane sau tancuri sau alte aparate de zbor. De exemplu in biblie scrie despre o invazie a lacustelor, iar unii oameni din prezent sunt de parere ca ei de fapt se refereau la elicoptere. Asta e interpretarea noastra eronata. Incercam sa gasim tot felul de asemanari intre unele cuvinte sau expresii dintr-un basm, si lucruri din prezent. Eu cred ca daca acolo scrie "lacuste", atunci la asta s-au referit, mai ales daca tinem seama de problemele cauzate de aceste insecte in acele vremuri. Pentru ei lacustele erau raul absolut.
Cred ca tu faci referire la cele 7 urgii caci acolo erau lacustele(undeva la mijloc), eu ma refer la capitolul apocalipsa unde este vorba de razboi, locul numit armaghedon in Biblie-campul de batalie intre cele doua forte: binele si raul.
Nu conteaza. Eu am dat un exemplu in legatura cu presupusele aparate de zbor moderne care ar fi descrise in biblie. Sunt doar rezultatul interpretarii noastre subiective si eronate. Cei care au scris biblia nu s-au referit la asa ceva, pentru ca nici nu isi puteau ei inchipui vreodata vremurile pe care le traim noi.
Ce întrebare...
Normal! Toți oamenii ar trebui să creadă în Dumnezeu.
Dacă nu ar mai fi Dumnezeu lumea nu ar mai exista.
Și da, eu cred fiind Creștin-Ortodox.
Tu ai punct de vedere- stii ce e un punct de vedere? -, eu am o opinie sau o parere; da exista, ma ajuta, nu suntem prieteni cum descriu rap-erii
Eu sunt in cautare de raspunsuri-sa-ti explic-exista 2 feluri de persoane:care cred orbeste in ceva dar atunci cand le intrebi de ce cred sau daca au dovezi se pentru a crede in acel ceva; cineva se enerveaza si nu stiu sa raspunda sau iti dau niste raspunsuri care nu au nici cap nici coada.Eu caut DOVEZI.Iar al doilea tip de persoane sunt cele care nu cred in nimeni si nimic. Intrebarea pe care am pus-o a fost, cum zici tu pentru a-mi forma o parere-o parere despre ce cred altii-nu pentru ca eu nu sunt capabila sa-mi fac o parere proprie-ci pentru ca ma gandeam ca indiferent din pozita din care cel care imi va raspunde va aduce si argumente bine plasate-adica un punct de vedere urmat de Dovezi Clare.
Cel mai bine te duci la sfanta biserica asa cum ma duc si eu, informatiile se acumuleaza treptat si nu toate odata, aici n-o sa te umpli de religie ca broasca de raie, ca unul da o parere, altul o traire, altul zice ca sunt aiureli; poate stii fabula cu racul, broasca si stiuca, daca nu citeste-o si o sa-mi dai dreptate
Dupa cum ai dat funda, e exact ce sperai sa auzi si exact invatatura diavolului; nu exista deci stai linistit.de murit oricum vei muri. Dumnezeu nu minte.si mai spunea Dumnezeu ceva despre alegerile corecte in viata.dar fii linistit, ca uite mihai stie sigur ca nu exista.ba chiar ti-a dat si motive bine argumentate.destepti mai santeti mai.bravo.
Raspunsurile lui Danay(cel mai complex,desi fara vreo argumentare stiintifica ar fi meritat de asemenea premiat dar a venit mai tarziu),Mihai si-a spus parerea proprie fara nici o argumentare deoarece mi s-a parut ca nici el nu este foarte sigur-,e posibil sa existe cum e posibil sa nu existe'(parafrazez),deci nu a zis ca Nu exista Dumnezeu ci doar ca nu este sigur, probabil tot din aceasta cauza ca mine, cat despre religii are dreptate-sunt multe, multi pretind ca religia lor este cea mai buna dar putini respecta normele religiei in primul rand iar unii nici macar nu dau dovada ca sunt oameni, deci de ce mai spun ca apartin religiei xwz? Eu consider ca poti trai si fara religie daca poti totusi sa ai inima.Inima face diferenta nu religia.Dar acum vorbem despre dovezi deci nici tu nu ai adus.
Si Besleag are un raspuns fara argumentare, dar il consider foarte interesatnt deoarece priveste dintr-un anumit punct de vedere, totusi nu pot nota raspunsul ca Interesant . Daca tu consideri ca poti aduce, putina lumina' la acest subiect te invit sa argumentezi.
Puiule? Dumnezeu a venit la cei ce-l asteptau, l-ao ovationat, au vazut minunile lui au beneficiat de binefacerile lui, si l-au rastignit.cum o sa crezi tu fiindca spun eu? toma necredinciosul, a fost lasat sa puna mana pe semnul cuielor, pentru a fi martor al invierii nicidecum fiindca nu avea credinta. voia dovezi.si le-a avut; dar i s-a spus kasandro; fiindca ai pus mana, te-ai convins, ai crezut. ferice de cel ce nu a vazut dar a crezut.fiindca noi nu am vazut, dar ucenicii l-au vazut iar toma s-a convins ca mantuyitorul nu era duh, nu era fantoma, iar ranile erau reale.vei crede si tu fii pe pace.dar vei crede o mare minciuna si facatura al tatalui minciunii.si trecand peste toate, arata-mi un singur om in ziua de azi care nu minte asa cum respira si eu il mananc.iar minciuna draguta stim toti unde duce pe om.nu in iad numaidecat.ci in lume, pana mori.cat despre a crede pe Dumnezeu ori pe oameni, vad ca ai ales.si eu am ales.pe oamenii ii cunosc bine.pe Dumnezeu imi face placere sa-l cunosc.
Kasandra? stii tu cata omenire a cerut dovezi si argumente? cui vrei tu sa dau eu argumente? ca mintea omului si inima trebuiesc pregatite ca un ogor pentru a primi samanta cuvantului.vazut-ai samanator sa arunce samanta pe marginea drumului si sa se astepte sa secere grau? nu cred.citeste si tu pilda samanatorului si vezi cum e.si daca intalegi ceva putem sta de vorba. daca nu, nu avem ce discuta fiindca eu sant crestin ortodox, pacatos cat cuprinde, dar incerc sa ma las, iar tu esti TPU-ista care cauta dovezi pe tpu.succes.
Foarte frumos ai raspuns, chiar imi da de gandit.Mersii.Totusi problema mea e alta:inima mea il cere pe Dumnezeu dar mintea vrea raspunsuri,stiu ca nu e locul potrivit unde sa le caut dar as vrea sa aud si parerea altora, sa aud ca acest Dumnezeu chiar a facut minuni in viata unui om, minuni explicabile pentru mintea umana, pentru mine, pentru cei care nu stim incatro s-o luam deci devenim indoielnici.
Kasandra? tocmai am citit in viata libera; a aparut un nou trend, biserica fara Dumnezeu, infiintata de doi actori americani.stii cum trag oamenii la ea? ca mustele la miere.sa nu te mire ca, este profetit; veti cauta un om care sa va invete despre Dumnezeu, in crapaturile dealurilor si pesterile muntilor si nu veti reusi nici acolo sa-l aflati.se va intampla cum este scris si se va face voia Domnului, dupa dorinta si alegerea omului.iar omulmtocmai ce am citit, in shangai au pus doua ecrane, ca poata vedea oamenii rasaritul si apusul soarelui, care nu se mai vad din cauza smogului,{fum amestecat cu ceata} care este irespirabil.frumoasa alegere a facut omul.
Ai primit doar raspunsuri contra si ai desemnat castigator unul dintre ele. Nu ai fost curioasa sa vezi ce spun si cei ce au credinta in Dumnezeu?
Am desemnat raspuns castigator un raspuns oarecum neutru-recitestel si-ti vei da seama-, si asta doar de ce nimeni nu a dat o argumentare oarecum stiintifica explicabila sau macar o minune care li s-a intamplat in viata personala, una impresionanta dar toate raspunsurile le-am luat in considerare- asfel nu asi mai fi scris(parafrazez)-'indiferent de pozita punctului de vedere' si din pacate nu le pot vota pentru ca am rang de Junior-nu am 100 raspunsuri date in cadrul comunitatii TPU-am specificat daca ai citit tot unele puncte de vedere mi se par interesante.
Oricum tu nu mi-ai spus parerea ta ci doar ca nu am votat corect-spuneti si tu punctul de vedere!
Daca prima parte o consideri neutra, sfarsitul spune tot "Despre Dumnezeii si religiile noastre nu e nimic de spus decat fabulatii, basme, indoctrinari si forme de manipulare in masa." Oricum, ai specificat in intrebare ca vrei sa gasesti argumentarea potrivita indiferent ca este pro sau contra. Dar tu? Crezi in Dumnezeu?
Da, a fost greseala mea pentru ca am raspuns mai tarziu. Banuiam ca esti atee si de aceea am simtit nevoia sa intervin. Nu am un raspuns convingator pentru intrebarea ta. E doar credinta si cateva informatii deocamdata.
Eu am observat mai mult partea cu religiile unde sunt 100% de acord,partea cu ''dumnezeii'' este la plural, eu nu am intrebat despre satanism, budism, hindi sau orice alta religie deci acesti ''dumnezei'' in acest plural au si ei un loc, eu vorbeam despre Dumnezeul prezent in Biblie despre acesta ceream argumente pentru ai demonstra existenta deci prima parte pe care a scrii-o Mihai a fost cel mai mult apreciata( desi am spus -.are 0 argumente).
Eu sunt in cautare de raspunsuri. Stiu ca aici nu e un loc pentru a gasi un raspuns definitiv, totusi nu pierd nimic daca interb.Dar parerea ta?
anonim_4396 întreabă: