Nu, pai ecuatia unui zeu complica nu simplifica o ecuatie
ma bucur cand oamenii se ajuta intre ei, cand religia face din om unul bun
Nu prea exista sens in spusele tale dar tin sa spun ca necunoasterea religie face omul mai bun. Sa faca o persoana ce scrie in biblie si sa vedem cum ies lucrurile.
Daca tiai folosi neoroni ar prinde sens raspunsul meu
Daca te-ai fi explicat ar fi fost de mai mult folos de cat sa faci atac verbal.
"pai ecuatia unui zeu complica nu simplifica o ecuatie " nu are niciun sens dar am inteles ce ai vrut sa spui.
Sa crezi in lucruri fara sa ai dovezi e de obicei o greseala. Daca vom gasi vreodata ceva zeu sau zei, atunci putem crede. Tu crezi in unicorni sau zane? Probabil ca nu. Dar daca am gasi vreodata dovezi ca exista, am crede cu totii. Insa iti dai si tu seama ce sanse sunt sa aflam vreodata asa ceva.
Da, asa este. Si aici intervine acoperirea Dumnezeului Abrahamic, este pretudindeni si invizibil de la crearea lumii, acum 6 mii de ani. Dar care sunt lucrurile bune pe care le vezi in religie?
Sansele ca d-zeul abrahamic sa existe sunt egale cu sansele ca zanele sau unicornii sa existe. Simplul fapt ca ar fi creat lumea acum 6000 de ani ii face existenta imposibila.
Eu nu am o parere prea buna despre religii, in general. Le vad doar ca pe niste incercari esuate a unor oameni nestiutori, de a explica lumea in care traiesc. Practic, toate religiile au fost inventate intr-un trecut in care nu stiam nimic despre noi si despre Univers. Nu stiam nimic despre varsta lumii, despre istoria vietii pe pamant, despre evolutia ei si a omului, sau lucruri precum forma Pamantului, sau faptul ca facem parte dintr-un sistem solar, si ca ne invartim in jurul Soarelui. Sa nu mai zic ca nu stiam nimic despre distantele enorme din cosmos, sau ce sunt stelele, sau ca Soarele e o stea, sau ca exista alte planete, sau ca facem parte dintr-o galaxie, doar una din sutele de miliarde de alte galaxii, etc. Cand am inventat religiile eram analfabeti din punct de vedere stiintific. Atunci cum ar putea fi adevarate? E cat se poate de clar ca sunt toate false. Poate sunt unele avantaje sociale pe care religiile le-au adus. Poate ca au ajutat la organizarea societatii, la controlarea maselor. Poate ca fara ele ar fi fost anarhie, si am fi disparut ca specie. Dar astea sunt speculatii. Niciodata nu vom putea sti ce ar fi fost daca religiile n-ar fi existat. Dar indiferent de rolul pe care-l au in societate, ceea ce e cu adevarat important e ca nu sunt adevarate. Aici e punctul lor slab. Ele pretind cu aroganta ca detin adevarul absolut, dar a fost destul ca Galileo sa priveasca cerul cu o luneta primitiva acum 400 de ani, ca sa zguduie din temelii cea mai puternica religie din lume. Asta spune totul.
Din pacate nu toate religieiile: Mormonismul si scientologia sunt noi si au multi adepti.
Sunt total de acord cu tine si cred ca e timpul sa mergem mai departe. Poate, incetul cu incetul, sa renuntam de tot la religie dar nu sunt sigur ca ar fi un lucru foarte bun deoarece aceasta controleaza masele care au nevoie de o "salvare" si o rasplata.
Da, sunt si religii mai noi, si vor mai aparea si-n viitor, desigur. Religiile evolueaza ca orice altceva. Poti vedea exact cum au evoluat in imaginea asta: https://jerichobrisance.files.wordpress.com/......escent.jpg
Eu cred ca ceea ce nu e bazat pe adevar ar trebui eliminat dintr-o societate care se vrea sanatoasa. Dar oamenii sunt inca foarte superstitiosi si tematori de necunoscut, si au nevoie de religii pentru a se simti mai bine, si a avea o speranta. Daca un basm frumos ii ajuta sa treaca peste greutati, treaba lor. Pe mine insa, nu ma satisfac basmele, oricat de linsititoare ar fi.
" Tu crezi in unicorni sau zane?"
In acest caz in permit sa fiu agnostic
Acum serios vorbind, universul e mare, poate intr-o alta dimensiune exista si asa ceva
Asa am putea spune ca orice poate exista intr-o alta dimensiune, pana si Mos Craciun. Deci putem crede in el.
Mos Craciun chiar a existat ca persoana, erau in Evul Mediu un om pe nume Nicolae (de aici Mos Nicolae, dar ma rog acu s-a ajuns sa se faca confuzie), care avea obiceiul de-a face cadori la copii, saraci. Daca nu ma insel a fost episcop in Constatinopol:http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_de_Mira#Legenda
Deci se poate spune, ca a existat :)
Il incurci pe Sf. Nicolae al crestinilor cu Mos Craciun-Santa Claus, personajul inventat de cei de la Coca Cola pentru a vinde cat mai multe produse.
Glumesti, nu? Doar nu crezi c-o sa stau sa dezbatem daca exista sau nu Mos Craciun. Invata sa faci diferenta intre legenda si realitate.
Am zis doar ca, legenda e inspirata dintr-o persoana reala.
Mda, de fapt nu incurc, legenda in timp a suferit mutatii si a devenit una destul de comerciala. Dar la origine totul a pornit de la acesta personalitate.
Religia e una. Crezul e altul. Un ateu ca mine, poate crede in Dumnezeu. Si sa-l numeasca energie, constiinta colectiva, univers sau cum vrea fiecare. Fizica cuantica a demonstrat multe lucruri, precum faptul ca materia care ne inconjoara este de fapt energie. Sentimentele si gandurile noastre ne creeaza lumea in care traim. Experimentul lui Young e unul din cele mai simple si frapante. Dar tema se poate extinde la infinit. Fiecarea are dreptatea lui... asa ca aceste cateva randuri fac parte din dreptatea mea si daca tu imi spui ca adevaratul Dumnezeu este Allah, la fel ai dreptate. Fiecare cu crezul sau.
Este din start o intrebarea prost pusa pentru ca inseamna manipulare. Intrebarea e daca stim sau nu stim daca exista sau nu Dumnezeu. Raspunsul meu e sincer " nu stiu ". Dar vreau sa stiu, sa fiu sigur. Citeste si tu despre spiritualitate, budism, desim, gnosticism, ezoterism, magie(nu balarii ce se vand la spectacole). Eu iti sugerez sa fii deschis catre orice si sa ai curaj sa experimentezi. Religie inseamna unire cu absolutul, nu frica, nu iad, nu credinte, nu ura, nu separare.
Depinde de religie si daca te referi la budism, nu este o religie. Cand am intrebat de lucrurile bune din religie ma refeream la morala crestina.
"daca te referi la budism, nu este o religie"
Esti sigur?
Ai auzit de marile religii ale lumii?
Buddhismul este una dintre ele.
Daca ai mai mult de 8 ani ar trebui sa te mai informezi inainte sa decretezi tampenii pe aici.
Fiecare este liber sa creada ce vrea, chiar si in Tom Degetelu!
Dar acolo unde credinta este perceputa ca realitate, desi personajele acelei credinte nu au fost si nici nu sunt parte a realitatii, atunci inseamna ca vorbim de o aberatie.
Iar cine este atata de aberat incat sa confunde credinta cu realitatea, acela nu este altceva decat un caz pentru psihiatrie
Da, avand in vedere ca sunt crestin.
"Ce v-ar face sa va schimbati parerea?" Nu stiu.
"Daca sunteti credincios care sunt lucrurile rele ale religiei(nu vorbim de bigoti)?"
Religia nu cred ca are o parte rea, ci oamenii din religie au o parte rea, care e acesta fata intunecata a religiosilor? Ipocrizia si fanatismul.
Eu cred in mai multe "zeitati", cum ar fiumnezeu, zeii din mitologia nordica, zeii din mitologia greaca si zeii din mitologia japoneza