| Dorotheea21 a întrebat:

Credinciosii au invocarea.
Ce folosesc ateii intr-o situatie limita, cand au nevoie de o reusita, o sansa, o doza de noroc?
Sunt curioasa cum functioneaza mintea celor fara religie in altfel de situatii, cum va descurcati cu hazardul.

Răspuns Câştigător
Răspuns utilizator avertizat
53 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

"Repetiția crează vedere de ansamblu."
După ce îți petreci câțiva ani din viața separând iluzia de realitate devine aproape imposibil sa te mai minți singur. Chiar daca vrei asta...

Ideea de rugăciune la o forță superioara și-a pierdut pentru mine orice semnificatie. Nu mai are sens oricât de mult as dori să aibă. Absurditatea a devenit mult prea evidenta.

În situații la limita "invoc" statisticile. Și dacă ele sunt in totalitate defavorabile mă detașez și merg mai departe.
Am învățat că dacă vrei să fii fericit trebuie sa te poți detașa, la nevoie, de absolut orice, inclusiv de propriul viitor.
Gradul de control pe care îl avem asupra realității este foarte mic.
Când curentul te poarta spre o cascadă, poți să suferi inotand zadarnic împotriva lui sau sa accepți adevărul și sa te bucuri de călătorie. Destinația rămâne neschimbată.

Faptul că accepți adevarul nu înseamnă că nu îți poți alege perspectiva cea mai buna din care să îl privești. Pentru orice fapt concret, oricât de teribil ar fi, exista sute de perspective diferite dar corecte: unele cumplite, altele acceptabile, iar altele chiar satisfăcătoare.

Imagineaza-ti proiecția 2D a unei forme 3D.
Pe măsură ce forma se rotește proiecția ei se schimba, deși corpul nu își modifică forma. Așa este și adevărul pentru mine, maleabil. Poate a fi modelat fara a fi corupt.

| Dorotheea21 explică (pentru Inferno):

Daca tot ai indraznit sa imi raspunzi la intrebare stiind ca ma va enerva. de ce ai mai simtit si ca trebuie sa il jignesti pe Celcestietot?
Ma gandesc sa iti dau funda pentru ca esti un nemernic destept, dar daca ii mai jignesti pe cei cu care vorbesc eu, o sa te tarasti dupa mine prin tot forumul cu trei conturi!
Sper ca le mai ai!
'Pam-pam'.batting eyelashes
Multumesc pentru primul raspuns.

| Inferno a răspuns (pentru Dorotheea21):

Daca îmi dai ignor pâng sad

| Inferno a răspuns (pentru Inferno):

App, cum reușește un pisoiaș mic că tine să vorbească cu băieți de 30 de ani + fara sa se îmbujoreze? laughing

Asa cum reusesc sa vorbesc si cu tine.
Te-am mai ignorat de trei ori, si ti-ai facut cateva conturi ca sa imi scrii.
Uiti repede dragule. laughing

Ești peste mine că vârsta mai mult că sigur. Tot 21 de ani aveai și acum 5 ani când am mai vorbit. laughing

Oh, Doamne! rolling on the floor
Am 24, am pus atunci 21 in avans. Uitasem ca trebuie sa modific numarul in fiecare an. laughing
Cu un copilas m-am certat eu?:o
Incepe sa imi para rau.
pa, pa.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Și dacă au credincioșii invocarea, vine cineva și ajută? Nici Isus pe cruce nu a rezolvat nimic cu invocarea.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Hazardul? Nu mai bine probabilistica, statistica, si rationament? Acum vreo trei saptamini era sa mor sufocat. M-am trezit facind ca pestele pe uscat (inflamatie/infectie pe faringe mai exact), moment in care m-am calmat si am zis ca daca ma sufoc pe gura, stau chill si trag pe nas - nici pe nas nu am reusit sa inspir. Am estimat ca in vreo 40 de secunde maxim pic jos si pa-pa in timp ce ma ridicam din pat si ma gindeam la doua chestii: sa incerc sa caut pe google traheostomie si sa vad exact o poza - cam 15 secunde estimat, sau direct la bucatarie si daca e un cutit pe masa sau trebuie sa ajung si la sertar. Nu dumnezei, nu pacate, nu vai daca mor ce se intampla dupa aia cu mine/familia. Din fericire nu a trebuit sa imi gauresc traheea ca sa intre aer in plamini, am reusit cu chiu cu vai sa tusesc cumva si sa imi reiau respiratia. Noroc? Random factor. De obicei nu am incredere in noroc, asa ca fac tot posibilul sa mi-l fac eu. De exemplu bunica-mea voia sa imi dea o iconita sa imi poarte chipurile noroc cand aveam bacul la engleza la oral. Am zis ca nu, dar a facut ea ce a facut si mi-a pus aia in buzunar la spate ca erau pantalonii pregatiti pe spatarul scaunului. Am gasit-o in drum spre liceu. Am facut-o bucatele si am aruncat-o frumos la primul cos de gunoi, nu pe jos ca toti pacatosii. Am luat 10 cu felicitari personale de la presedintele comisiei. Am dat nas in nas cu ursul la 1 noaptea pe munte. Aici e faza de grup, dar oricum, am actionat cu cap la gramada. Ne-am inapoiat organizat, calmi, si toate s-au terminat cu bine. Vreo doua accidente auto si vreo 3 de bicicleta in care as fi putut sa crap, la fel. Nu e timp de rugat barbosu' in situatii unde ai nevoie de calm.

| Celcestietot a răspuns:

Ateii in situatii limita baga versete interpretate gresit (fara nicio logica), schimba subiectul, iar cand nu mai au argumente deloc, spun ca oricum Dumnezeu nu exista. Majoritatea ateilor de pe TPU dau block si astfel scapam noi crestinii in mod automat de ei, de hazard. Uite cum functioneaza mintea unor atei :

https://www.tpu.ro/......mente-ati/

| Dorotheea21 explică (pentru Celcestietot):

Si crezi ca ma ajuta mult daca amenint si eu ca voi ignora pe oricine imi va scrie ca in situatii limita, de viata si de moarte, el foloseste ratiunea? laughing
Cu tot cu spam, am sase raspunsuri, niciunul care sa ma ajute. sad
Hai sa jucam Fazan, pana adun si eu 174, sau o explicatie.

| Celcestietot a răspuns (pentru Dorotheea21):

Atunci hai sa jucam Fazan happy. Difera de la ateu la ateu modul de a gandi, dar in comun ar avea toti ura fata de Dumnezeu si informatiile nepuse cum trebuie cap la cap. Oricum, majoritatea ateilor nu inteleg mare lucru din Biblie (asta daca citesc).

| Inferno a răspuns (pentru Celcestietot):

Nu exista argumente reale în favoarea existenței divinității creștine.

| Celcestietot a răspuns (pentru Inferno):

Eu consider ca exista.

Totusi, cred ca ateii intr-o situatie limita folosesc numele lui Darwin!

"Totusi, cred ca ateii intr-o situatie limita folosesc numele lui Darwin!"

Uite diferența între o perspectiva corectă și una greșită:

Când un om moare pentru multi este o tragedie.
Pentru mine este o "minune" că acea persoana a trăit.
De ce?
Pentru că știu ce suntem, cum am apărut, cum funcționăm. Un castel de cărți de joc înalt de 10 metri ce se mentine in picioare în fața unui uragan. Asta e viata.
O carte glisează puțin mai mult, o picătură de apă lovește la unghiul nepotrivit și totul se dărâmă.
Știu toate astea mulțumită lui Darwin și mulțumită științei moderne. Iar aceasta cunoaștere îmi oferă perspectiva potrivită permitandu-mi sa apreciez viața.

Pentru un ignorant că tine omul a fost proiectat de o inteligență infinită și creat din resurse infinite. Este limpede că în perspectiva ta eronata viața unui om este infinit mai rezistenta decât în perspectiva mea, oricât de mult ai susține că nu e așa.
Tu ești opera arhitectului absolut și trăiești mulțumită unei forțe vitale infinite și nemuritoare. Eu sunt produsul imperfect a miliarde de ani de rateuri și reușite, sunt cazul favorabil din numărul astronomic de mare al posibilitatilor. Trăiesc mulțumită a milioane de procese fizico-chimice complexe ce au loc în interiorul organismului meu în fiecare clipă. Oricând ceva poate sa meargă prost.

Habar nu ai cum, dar știi că trăiești. Nu ai idee cate zeci de erori genetice au loc în fiecare minut in organismul tau doar pentru a fi corectate de un mecanism pur chimic și neinteligent, de modul în care sistemul imunitar distruge zilnic sute de amenințări. Și nu, nu este nimic inteligent, este totul chimic. Oricând se poate defecta ceva.
Pentru unul că tine viața este precum un castel de piatra, care poate fi dărâmat daca e lovit de un meteorit.

Vino atunci cu argumente care dovedesc inexistenta lui Dumnezeu. Eu m-am informat, inca ma mai informez si tot am ajuns la concluzia ca Dumnezeu exista. Daca eram ignorant ma limitam doar la ceva, dar nu am facut-o. Daca ai avut parte de nereusite in viata (ca majoritatea ateilor romani), nu este vina mea ca ti-ai pierdut credinta. Aceasta este cauza principala. Situatiile din comentariul tau sunt relative. Da, eu sunt opera unui CREATOR inteligent, nu a unui proces natural. Eu nu te-am etichetat in niciun fel si fiecare avem voie la opinii personale. Nu poti baga mana in foc ca NU exista un CREATOR, iar asta o stii si tu foarte bine. Adevaratii ignoranti sunt cei care neaga existenta lui Dumnezeu in totalitate.

| Dorotheea21 explică (pentru Celcestietot):

Eu incerc sa te apar si tu? sad
Daca crezi ca ii poti face fata,,.
Ma gandesc sa abandonez intrebarea asta, si sa va las sa va bateti.
As putea sa ma mut la a lui. laughing
Asa te va lasa in pace, caci pe mine ma uraste el.

| Celcestietot a răspuns (pentru Dorotheea21):

Tu esti scutul, iar eu sunt sabia. Impreuna ii putem face fata :-D!

1. Cel ce face afirmația trebuie sa o susțină. Nu este responsabilitatea scepticilor sa infirme o afirmație nefondată de la bun început.

2. Din faptul că o asertiune nefondată nu poate fi infirmată nu rezultă că este corecta.

Amuzant este că îi poți atrage atenția cu 1 și 2 și unui ateu care afirmă că Dumnezeu nu exista.

Nici teza ca Dumnezeu exista, nici antiteza, Dumnezeu nu exista, nu pot fi validate.
Deci da, nu pot demonstra că Dumnezeu nu exista, ceea ce înseamnă că poate exista.

Însă poate exista la fel de mult cum poate exista, chiar acum, pe luna un cap de elefant roz.

Poți să dovedești că nu există pe luna un cap de elefant roz?
Nu. Deci înseamnă că, pe luna, poate exista unul.

Întrebarea e, de ce pana mea ar exista pe luna un cap de elefant roz? De unde până unde?

Așa și cu Dumnezeu. De ce ar exista o asemenea entitate infinită în toate? De unde până unde?
Cum spunea marchizul de Sade, parafrazând: Dumnezeu nu este necesar realității.

Nu rezultă de nicăieri necesitatea unei asemenea entități absurde, ce sfidează logica și bunul simt?
Dumnezeu avea sens acum mii de ani, când nu știam nimic despre Univers.
Acum, când putem explica apariția întregului Univers până la o fracțiune de secundă, înainte de formarea sa, când putem explica modul în care se formează particulele fundamentale, atomii de hidrogen și heliu, nebuloasele, stelele, restul elementelor, moleculele, planetele, găurile negre, modul în care viața evoluează, TOATE fara sa apelam la un Dumnezeu. In contextul asta Dumnezeu este superfluu. Nu e necesar.
Sigur, sunt lucruri pe care nu le știm: Nu știm exact cum a apărut prima forma de viață, nu știm exact ce s-a întâmplat în momentul 0 în care Universul a luat naștere.
Dar aceste necunoscute reprezintă goluri mărunte într-o pictură aproape complet. Pictura in care Dumnezeu, până acum nu apare. Doar nu vrei să îmi spui că acest Dumnezeu se ascunde în spatele unui gol mititel dintr-o imagine vasta.

Ai o poza 4K, lipsesc 10 pixeli din ea și tu îmi spui că acolo e Dumnezeu.

Dacă entitatea de care vorbești exista, ar fi trebuit sa îi găsim amprenta de mult, la câte știm despre Univers până acum. Și nimic. Totul se produce fara un Dumnezeu, natural, in conformitate cu legile fizicii.

Oare de ce?

P.S: După cum observi nu te-am mai "insultat". Acum nu mai poți spune că ți-a tulburat orgoliul judecata. Aștept răspunsul tău să văd ce ai înțeles.

24 cu machiaj sau fara?

Imi cer scuze ca te-am dominat atat de tare incat te simti mai mic de 24 de ani. Esti inginer de instalatii de la 20? laughing
Sa ma lasi in pace, nu ma joc cu cei care nu imi fac fata.
Te credeam mai destept, vad ca ai doar momente.

Și eu tot 24 am.

,,Dumnezeu avea sens acum mii de ani, când nu știam nimic despre Univers.
Acum, când putem explica apariția întregului Univers până la o fracțiune de secundă, înainte de formarea sa, când putem explica modul în care se formează particulele fundamentale, atomii de hidrogen și heliu, nebuloasele, stelele, restul elementelor, moleculele, planetele, găurile negre, modul în care viața evoluează, TOATE fara sa apelam la un Dumnezeu. In contextul asta Dumnezeu este superfluu. NU E NECESAR.'' -> cum sa nu fie necesar Dumnezeu? Daca nu mentinea El acest sistem solar in heliosfera, noi nu mai puteam exista. Daca se duce heliosfera tinuta de El, iti dai seama ca noi cu toata stiinta noastra actuala si cred ca si cu cea de peste 300 de ani (cel putin) nu putem face nimic, nu? Noi putem explica, dar nu si intretine ceea ce se afla in afara planetei noastre.

,, Dar aceste necunoscute reprezintă goluri mărunte într-o pictură aproape complet. Pictura in care Dumnezeu, până acum nu apare. '' -> pai nu a aparut de-a lungul istoriei Dumnezeu? Unul din cele mai bune exemple ale amprentei Sale in istorie este muntele Sinai.

,, Doar nu vrei să îmi spui că acest Dumnezeu se ascunde în spatele unui gol mititel dintr-o imagine vasta.'' -> El a creat aceasta dimensiune si bineinteles ca provine din alta.

„... si altul o minte scurta care crede ca stie tot." -> te legi de numele utilizatorului când nu ai argumente și strămoșul tau este maimuța. La testele de IQ am luat mai mult ca tine garantat...

Darwinistul care nu are argumente unde era...

Slujitor al lui Satana, te iei de oameni fără rost!

| Holiday a răspuns:

Auzi la ea, invocarea...laughing Pana si voi astia cu spiridusi in cap stiti ca nu foloseste la nimic. De exemplu daca te imbolnavesti, mergi la medic, la fel ca un ateu, nu te bazezi pe faptul ca pupatul in dos al unui spiridus il va determina sa te vindece prin magie.

| Dorotheea21 explică (pentru Holiday):

Uhm, bun exemplu cu doctorul.
Toti mergem la doctor, numai ca tu ai o teama imediat langa tanatofobie de o operatie medicala, sa zicem pe cord.
Ce faci? Invoci norocul? Pregatirea medicala a chirurgului?
Atat nu imi spune, ca esti indiferent! laughing

| Holiday a răspuns (pentru Dorotheea21):

Nu stiu de ce ai impresia ca toata lumea e inebunita de teama mortii. Trebuie sa intelegem ca e inevitabila. E adevarat, e neplacut sa mori, mai ales cand esti relativ tanar, dar in situatia data tot ce poti face e sa-ti alegi un spital bun, un medic cu referinte bune si sa speri ca n-a baut prea mult cu o seara inainte de operatie.
Nu inteleg ideea asta ca ar trebui sa faci niste lucruri care e cert ca nu ajuta cu nimic.
Tanatofobia deja e o afectiune ea insasi, totusi nu cred ca are legatura cu invocatiile, asta mai degraba voi ar trebui sa stiti. Toti cei afectati de asta fac invocatii?!

| Panamax a răspuns:

Cand ma aflu intr-o situatie la limita zic bine ca nu sunt crestin ca cine stie ce tampenii mai spuneam.

| Dorotheea21 explică (pentru Panamax):

Da,da,da! :)))) Sigur!
Si mie imi plac manelele.
Doar doua. :)
Pentru tine,
https://www.youtube.com/watch?v=zUz9OBIuFrs

| Nickniky a răspuns (pentru Panamax):

Pai nu cred ca ai putea sa sa spui o tampenie mai mare ca asta pe care ai spus-o aici.

| Panamax a răspuns (pentru Nickniky):

Nickniky nu esti in stare sa intelegi.Toate la timpul lor.

| Panamax a răspuns:

Exista multe tipuri de atei, asa cum exista multe de credinciosi.
Cand intalnesti exemplare ca Celcestietot iti vine sa te faci ateu.Cand intalnesti atei ca Ray iti vine se emigrezi pe alta planeta.

| Dorotheea21 explică (pentru Panamax):

Te rog sa nu mai folosesti numele membrilor TPU.
M-a trecut un fior rece cand nenea pe care il ignor NU pentru ca este ateu, mi-a atins fundul cu buzele in incercarea de a se baga in seama cu o intrebare care o rastalmaceste pe a mea.
TPU i-a facut-o disparuta, inainte sa apuc sa vad cine si ce a raspuns unei astfel de prostii.
Chiar, poti sa imi spui de ce uneori il vad, daca este ignorat?

| Panamax a răspuns (pentru Dorotheea21):

Ok. fara nume. Unul colorat de la Timisoara mic si chel si altul o minte scurta care crede ca stie tot.

| FreddieM a răspuns:

As vrea sa fac o corectie prima sa raspund.
Eu ca si ateu apartin unei religii, doar ca mentalmente am convingeri opuse credinciosilor. Nu inseamna ca daca sunt ateu nu pot participa la diferite ceremonii de natura religioase uneori bunul simt chiar o cere, sau sa ma bucur ca tot romanul de traditiile noastre. Nu doar atat, sunt cununat religios si am si trei fini botezati de mine, asa ateu cum sunt. Dar nu are nici o treaba cu credinta in nici o divinitate, pur si simplu mi-a facut placere sa ma aflu in aceste calitati de mire si nas.
In cazul situatiilor limita raspunsul e foarte simplu. Daca sunt pe cale sa ma inec, prefer sa incep sa inot decat sa incep sa ma rog. Apoi iluzia vreunei interventii miraculoase ca ultima solutie nu i se intampla nici macar unui credincios cand e la ananghie, deci ateul din start elimina asa o utopica posibilitate.

| Dorotheea21 explică (pentru FreddieM):

Nu cred in raspunsul tau happy
Frica este mai puternica decat iluzia sau deziluzia, si mai cred ca nu ai fost niciodata in pericol sa te ineci.

| FreddieM a răspuns (pentru Dorotheea21):

Faza cu inecul daca o tratezi ca pe o metafora poate pricepi ce am vrut sa spun. Esti libera sa nu crezi, ca si mine de altfel. Pace

| FreddieM a răspuns (pentru Dorotheea21):

Mersi de voturi, o seara minunata.

| Dorotheea21 explică (pentru FreddieM):

Cu placere. happy
Incerc sa votez cat de multe raspunsuri pot, indiferent daca ma ajuta sau numai ma amuza. este un Multumesc pentru cei care stau aici si imi scriu, in loc sa faca altceva.

| Nilsson a răspuns:

Ca să poată răspunde la o astfel de întrebare destul de complexă este nevoie de un nivel suficient de înalt de autocunoaștere, ceea ce de la publicul ateu de la această categorie ceri prea mult.

Dacă stai să te gândești, un ateu care e confruntat cu niște situații critice în care nu mai poate face nimic ar avea 3 opțiuni:

1. Reanalizarea poziției, adică să ia în calcul că s-a înșelat până acum în privința lui Dumnezeu și că trebuie să facă o schimbare.

2. Resemnarea, rămane ateu și se împacă cu situația, acceptănd că nu mai are scăpare.

3. Disperarea sau groaza, cea mai de evitat opțiune, când își dă seama că este pierdut și crede că nu mai poate face nimic.

Referitor la acest subiect, îți recomand cartea lui Christopher Hitchens - Mortalitate. Fiind un ateu renumit, a scris-o după ce a fost diagnosticat cu cancer la plămâni și chiar recunoaște că a avut momente când a luat în calcul existența lui Dumnezeu.

În privința prietenului tău ateu, nu cred că trebuia să îl faci de râs, pentru un bărbat e foarte neplăcut să fie umilit de o fată.
Dacă vrei să folosești cuvinte mai dure, o merită cei care mint pe față și au interese meschine ori încearcă din răsputeri să îi ducă și pe alții la pierzare. Din păcate, sunt aici useri care se califică în aceste condiții.

| Dorotheea21 explică (pentru Nilsson):

Stai lini, imi este doar amic, si imi dau seama imediat care sunt barbatii cu care pot sa fac ce vreau. Ii va trece, daca nu s-a intamplat deja. Am sa il vad maine.
Iti multumesc pentru raspuns, ti-as fi dat funda, dar intrebarea este adresata ateilor.

| slayer09 a răspuns:

Uneori daca sunt intr-o situatie dificila, folosesc injurii si se streseaza si incearca sa dea vina pe sistem, oameni, lucruri...alteori, intampinand greutati mari si dese, care le cam sfasaie sufletul, incep ori sa injure pe Dumnezeu si sa Il fara rau si barbar, ori incep sa se smereasca si sa se intrebe ce este viata asta, pentru ce e facuta ea, de ce e asa de grea si smerindu-se, cu ajutorul Domnului, ajung la o pace si la gandul ca exista Dumnezeu si ca a gresit, si de aici incepe calea cea buna si spre Dumnezeu. Dar fiecare cu interpretarile lui, toti suntem diferiti, toti gandim si percepem diferit pe Dumnezeu, realitatea, emotiile, etc.

| Dragosdoar a răspuns:

La multi le vine involuntat invocarea, am eu niste exemple. Tare mi-ar lace sa aud un ateu ''ce o vrea natura si relatia cauza-efect''

| Dorotheea21 explică (pentru Dragosdoar):

Si eu cred ca au o reactie involuntara, dar care?
Nu a recunoscut nimeni o reactie iar aseara la o pizza l-am facut 'prost' pe cel mai in varsta ateu din grupul cu care eram. sad
La 32 de ani si cu o facultate tehnica, ne-a spus ca el foloseste ratiunea in fiecare moment, ca nu are emotii in nici o situatie.
Vreau cu adevarat sa imi para rau ca a plecat rosu la fata, cu un pretext pe care nici nu l-am retinut.

| Dragosdoar a răspuns (pentru Dorotheea21):

Si tu l-ai facut prost? laughing Eu in locul tau ii tineam tara ca sa se vada prost si sa ma amuz

| sadrian46 a răspuns (pentru Dragosdoar):

Eu sunt ateu și stiu ce vrea natura. Vrea viață, vrea supraviețuire. Despre cauze, citește Aristotel.

| Dragosdoar a răspuns:

Tu pe cine invoci cand dai de paguba?

| LupusDei1993 a răspuns:

Absolut toți credincioșii pe care îi știu eu care invocă fantoma imaginară, li se întâmplă exact situația ca și celor ce cred în alte fantome invizibile, chiar și ateilor. Nu este absolut nicio diferență.

| Dorotheea21 explică (pentru LupusDei1993):

Sunt eu obosita sau chiar nu reusesc sa inteleg ce ai vrut sa imi scrii?
Maine mai fac o incercare.
Noapte buna.

| r3r3r3r3r3r3 a răspuns:

"Credinciosii au invocarea" dar este scris ca nu oricine va zice:"Doamne, Doamne!" va intra in Imparatia Cerurilor.

| Atlas33 a răspuns:

In mintea oricarui ateu, in ultimele clipe de viata va rasuna intrebarea: si daca Dumnezeu chiar exista?! In momentul in care a fost cuprins de indoiala, realizeaza ca a trait o viata intreaga stapanit de o conditie ce nu a fost a lui., de-aici desartaciunea unei vieti de netrait nicaieri niciunde.Nimeni nu e ateu suta la suta cum unici credinciosi au fost doar apostolii. Restul e doar teama, aroganta, filozofie.