| Mădă0611 a întrebat:

Crestinii spun ca fara dumnezeu nu exista moralitate, ateii spun ca moralitatea e dictata de empatie. Crestinii spun ca mustrarile de constiinta sunt de fapt vocea lui dumnezeu, ateii spun ca sunt grija pentru moralitate. Ati plans vreodata la un film? Daca da, v-ati intrebat de ce? Daca totul e de la dumnezeu, de ce plangem cand vedem ceva trist, chiar daca stim ca nu e real?

68 răspunsuri:
| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Exista si moralitate fara Dumnezeu, restul e vina glandelor

| RAY a răspuns:

Salut mada, eu cred ca moralitatea vine din frica de a nu face ceva nu din empatie. omul din frica nu omoara, fura etc
religia e buna ea ajuta cu frica ei sa spun asa, parerea mea frica opreste omul de a deveni o bestie

| Moisie a răspuns:

Moralitatea nu este dictata de empatie ci de DIALECTICA, adica suma experientelor soceiatatii umane de-a lungul istoriei.
Asa se explica si faptul ca moralitatea difera de la o civilizatie la alta, sau de la o cultura la alta!
Si asta explica de ce unii plangeau cand s-au prabusit blocurile gemene la New York, iar altii dansau de bucurie!

NOname
| NOname a răspuns:

Empatie.

| doctorandus a răspuns:

Iudaismul si crestinismul nu au inventat moralitatea. In paganismul greco-roman morala tinea de obiceiurile grupului social din care facea omul parte iar la cei educati de filosofia moral-politica. Adica etica era separata de religie. Nu inseamna ca religia ar fi fost imorala, dar religia se ocupa cu a avea noroc in viata (din partea zeilor). Iar crestinii nu au si nu au avut toti aceeasi etica. Sunt crestini care ar considera ridicole/bizare obiceiurile altor grupuri de crestini, ceea ce ele considera la randul lor drept buna crestere.

| Mădă0611 explică (pentru RAY):

Frica de ce?

| Mădă0611 explică (pentru Moisie):

Pai ce crezi ca e empatia si de ce o avem? Doar n-a aparut peste noapte, la fel ca frica de intuneric, pe care aproape toti o avem.
Eh, doar oamenii sanatosi au asa ceva, asa se explica bucuria unora la gandul ca oameni nevinovati au suferit si murit in chinuri.

| RAY a răspuns (pentru Mădă0611):

Mada fara legi si frica omul face de toate,de ce frica pentru ca e normala, fara frica ar fi anarhie, am vazut eu personal oamenii care fara reguli o luau razna, se comportau aiurea, frica te opreste sa faci rau, rusinea de societate, teama toate astea

| Mădă0611 explică (pentru RAY):

Si ce lege te obliga sa dai mancare unui caine flamand si vai de el pe care il vezi pe strada? Te pedepseste cineva daca treci pe langa el si nu-l ajuti? La fel in cazul unui om flamand.

| RAY a răspuns (pentru Mădă0611):

Da aia e emapatie

| Moisie a răspuns (pentru Mădă0611):

Si empatia este ceva ce tine de cultura si astfel de dialectica societatii in te-ai format ca om!
De ex, nu simt aceeasi empatie ca tine, de ex. canibalii din Papua Noua Guinee, care s=-ar bucura cand le fierbi tu in oala, sau cand te invartesc pe tine urland de durere pe un rotisor!

| Mădă0611 explică (pentru besleaganicolaecosmin):

Pai glandele "tale" la ce reactioneaza, sau cum functioneaza de e vina lor ca plangi la un film?

| Mădă0611 explică (pentru NOname):

Vezi Grave of the fireflies. :')

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Doi sobolani in doua cutii diferite cu mechanism de inchidere identic. Se dreseaza un sobolan sa invete sa deschida cusca. Se pune ciocolata intr-un colt al camerei. Se deschide cusca sobolanului dresat sa se vada cmportamentul. Ce face lighioana? Se duce si deschide cusca lui fratisu apoi amindoi tabara pe ciocolata. Morala? Si fara dumnezeu exista sensul de supravieturiire si mila este un semn al organismelor avansate deoarece ajuta sa supravietuire. Furniciile de exemplu le doare-n paishpe cind var alte furnici moarte, trec pe linga ele ca si cum ar fi simplu obstacol deci furniciile, inca, nu au avansat de la supravieturire simpla la aia mai avansata precum sobolanii care, inca nu au dumnezei, doar lideri de gasca. Ce ti-am zis a fost experiment filmat. Hai acum sa iti zic ceva nefilmat dar observant de mine: iau viespea regina, ii distrug cuibul si alea 30-40 de garzi si sclavi cite erau acolo, dupa care o las in pace. Se duce boarfa pe perete exact unde era cuibul inainte si sta acolo si toate viespiile ce se intorceau de unde au fost se aseasa in jurul ei si pe ea si in juma de ora nici nu mai vezi regina: au acoperit-o! (cine nu stie cum este cu cuibul viespiilor sa inteleaga ca este ca un aeroport si mereu decoleza cite 2-3, aterizeaza cite 2-3). Deci si viespiile au lideri si ii protejeaza si in curind, daca au noroc poate ajunge mesajul lui Isus si pe la ele ca doar ala a murit pentru toti, problema e ca alea respecta numai female deci cred ca religia vispiilor o sa fie isus era virgin si a nascut pe fica lui dumnezeu pe maria. Vreau sa fac bai deci am sa produc icoane cu Fecioru Isus in brate cu fata lui, Maria hahahha. Suna penibil pentru ca este. Religia este penibila si adevarul doare.

| Mădă0611 explică (pentru anonim_4396):

Nu e ca furnicile sau albinele nu sunt "avansate", doar ca numai "reginele" pot depune oua, supravietuirea speciei depinde de ele, producand (oua) 24 din 24 de ore. :O Nebanuite sunt caile naturii.

NOname
| NOname a răspuns (pentru Mădă0611):

Ok. Mersi. : )

| anonimg a răspuns:

Nu exista moralitate fara Dumnezeu. Oamenii doresc sa Il indeparteze pe Dumnezeu din viata lor ca sa indeparteze moralitatea. Asa au facut locuitorii cetatilor Sodomei si Gomorei, si tot asa au facut si oamenii de pe timpul lui Noe. Omul fara Dumnezeu nu poate sa fie moral.
De ce plang oamenii cand se uita la un film? Din fire -din firea naturala.

| Mădă0611 explică (pentru anonimg):

Oky doky, dar de ce plang din firea naturala cand vad ceva trist sau ca plange cineva?

| anonimg a răspuns (pentru Mădă0611):

Pentru ca exista 3 categori de firi:
1. duhovniceasca
2. naturala(i se mai spune si "firea pamanteasca"), si
3. draceasca. Orice om se incadreaza intr-una din ele. In mod normal noi ne nastem cu ce-a naturala; dar pe parcusul vietii unii isi schimba aceasta fire. Dar numai aceia care vor dobandi firea duhovniceasca vor intra in Imparatia Cerurilor.
Apostolul Pavel spune: "Intre ei(adica intre cei necredinciosi) eram si noi toti odinioara, cand traiam in poftele firii noastre pamantesti, cand faceam voile firii pamantesti si ale gandurilor noastre si eram din fire copii ai maniei, ca si ceilalti." (Efeseni.2:3)

| Mădă0611 explică (pentru anonimg):

Bine, bine, dar de ce firea naturala ne face sa plangem cand vedem ca altii plang, sau sa radem cand altii rad, desi nu e vreo gluma, e doar fericirea celuilalt?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La film plang doar cei care se lasa manipulati.

| NGheorghe a răspuns:

-"Ati plans vreodata la un film?"
- Da
-"Daca da, v-ati intrebat de ce?"
-Era strain si nu pricepeam ce se vorbeste... dar mai tarziu cand am stiut sa citesc m-am oprit din plans.
Apropo, filmele te strica de cap. Normal ca iti vine sa suferi intotdeauna cand se face un abuz sau o nedreptate. Criminali, hotii, mincinosii au un anumit comportament si ii poti identifica de la distanta (unii ajung chiar sa ii simta) si astfel ii poti evita foarte usor. Dar actorii criminali sau hoti sunt doar actori si nu au nicio legatura cu realitatea. Porci (si toate celelalte animale) simt cand urmeaza sa fie taiate si se zbat ca sa scape... si oamenii bineanteles ca simt, dar daca hotii (sau criminalii sau etc) zambesc atunci majoritatea celor care empatizeaza incep si le zambesc reciproc, cu toate ca si vad comportamentul lor, nu pot sa isi dea seama ca de fapt sunt victime. Sau invers, cand cineva seamana cu un actor negativ, este considerat identic din start, fara sa aiba nici cea mai mica inclinatie de gen. Cum ziceam, filmele te strica si te lasa nepregatita in fata adevaratelor pericole.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te nasti cu sensibilitatea pentru suferinta altora.
apoi e toata societatea asta si tot ce se vrea de la tine si ce ar trebui sa fie.
incat bunatatea ta se perverteste.
mi se pare mai normal sa-l vezi in tine si pe langa tine decat printr-un sistem de credinta neaplicat
este un film de drayer, ordet.
Johannes invie la un moment dat o femeie amintindu-si acea fraza"Cere si ti se va da", si cere cu o oarecare profunzime si credinta in ce va urma. ceilalti, prinsi in propriile lor "credinte", uita sa ceara.

| godge a răspuns:

Chestia cu "plangem cand vedem ceva trist, chiar daca stim ca nu e real" n-are legatura cu teismul sau ateismul ci cu instinctele primare.Acum multe zeci de mii de ani cand ceva parea sa fie un lucru chiar era acel lucru.Creierul si instinctele noastre s-au adaptat mediu real nu simulatiilor sau simbolurilor.Plangem cand vedem ceva trist, chiar daca stim ca nu e real pentru ca creierul nostru il percepe ca real.La fel si cand ne emotionam cand vedem poza cuiva drag.

Filmul era un exemplu. The pianist cica ar fi o poveste reala, oricat de porci ar fi evreii, tot ti-e mila de ei, sau daca nu ti-e pe moment, te mustra constiinta, care ziceam ce e. Oky, vezi un copil mic, murdar, flamand, nu te intristezi? Daca ii dai o bucata de paine si il vezi ca plange de fericire, pentru o bucata de paine, adica ceva de aruncat pentru unii, nu iti vine si tie sa plangi? Daca da, de ce?

| Mădă0611 explică (pentru NGheorghe):

Dar de ce suferi cand se face un abuz sau o nedreptate? Prezentul ma intereseaza mai putin, eu sap la radacina devil, filmul era un exemplu, in realitate doar copiii, animalele si betivii pot fi exemplificati, desi din cate am observat, unele animale incep sa copieze comportamentul nostru, sa se prefaca, dar asta cica ar fi dovada de inteligenta, totul pentru supravietuire.

| Mădă0611 explică (pentru godge):

Cum sa n-aiba? Explicam in intrebare de ce are, pentru teisti, sau ma rog, majoritatea teistilor, doar animalele au instincte primare, iar oamenii nu sunt animale, de asta vreau sa aflu ce e cu sensibilitatea asta si de ce ne-a dat-o dumnezeu? Cum functioneaza?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Mădă0611):

Cand vad un copil mic flamand, murdar la cinema imi imaginez ca este inferno cand era mic si nu ma las impresionat.
happy

Ce rau esti! Eh, baietii nu recunosc ca plang, dar stiu ca plang, raspunsul e in intrebare, ascuns bine. tongue

| NGheorghe a răspuns (pentru Mădă0611):

Suferi - pentru ca nu cunosti tot "mecanismul". Cand il vei cunoaste atunci nu vei mai "suferii" ci iti vei vedea de propria ta treaba.

De ex: In Africa sunt mii si mii de bolnavi, de saraci si amarati care nu au nici apa. Peste tot pe net vezi cate o poza cu un copil subnutrit (Imaginea "copiilor nevinovati" te afecteaza intotdeauna cand nu vrei ca urmasii tai sa ajunga identic... dar cel din poza nu este urmasul tau! ). Dar in spatele acestor reclame pentru strangerea de fonduri sunt minciuni foarte multe, pentru ca din anii '80 de cand stiu eu ca se strang fonduri, ar trebui ca fiecare african sa locuiasca in propria vila cu piscina, ceva de domeniul science-fiction-ului. Dar cine imparte aceste fonduri, parte isi face. Asa ca niciodata, orisicat de mult s-ar strange tot nu va fi de ajuns. Intreaba-te si tu: de unde un muritor de foame are bani sa isi cumpere arme? ...cand munitia este mai scumpa ca o arma. Eu am vorbit cu un congolez si are zeci de filmari din viata reala ce au teme ca: "exploatarile de aur si diamante din Africa pe bani de nimica" - pe care nu le vede europeanu contribuitor. Di Caprio a jucat in unul de gen, dar ala era artistic, (bun si asa).
Tu mai poti sa suferi cand vezi ca cu cat se strang mai multe fonduri cu atat problemele aficanilor se dubleaza? (ca sa nu zic "tripleaza" de frica sa nu fiu mai aproape de adevar).
Idem in medicina moderna: cu cat se dezvolta mai mult si se produc mai multe medicamente cu atat numarul bolnavilor creste exponential - ma refer mai ales la cei bolnavi "mintal"

http://www.youtube.com/watch?v=II96QkZaz1E

Dupa mine, bolnavi mintali au devenit exact cei care cedeaza la anumite informatii pe care nu are cum sa le verifice, si sufera. Ei nu s-au intrebat niciodata daca acele informatii sunt false si preparate special ca sa il faca sa sufere cu scopul de a scoate bani de pe el.

Mai continui? sau ti-a trecut cheful de a suferii in necunostinta de cauza?