| Mircea08 a întrebat:

Crestinismul face parte din cultura?
Crestinismul propovaduieste un mod de viata normal (anormal e sa furi, sa ucizi, sa chinui pe altii, sa minti, etc). Cat de cult poate fi un om care nu se comporta normal?

37 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Crestinismul, ca si multe alte religii, propovaduieste un mod de viata normal (anormal e sa furi, sa ucizi, sa chinui pe altii, sa minti, etc).
Insa, Cruciadele purtate in numele crestinismului au demonstrat exact contrariul: maceluri, jefuirea "paganilor", dar la fel s-a intamplat si la cucerirea noilor teritorii "descoperite" (America, Africa, Australia) cu popoarele bastinase care nu s-au supus "crestinilor", care s-au auto-intitulat "stapanii lumii in numele lui Dumnezeu", ducand cu ei "cultura" crestina si distrugand culturile bastinase.

| Mircea08 explică (pentru Bula):

Cruciadele au fost purtate in numele crestinismului, dar cei care le-au purtat nu erau crestini, erau catolici! Crestin inseamna adept al invataturii lui Iisus care este Evanghelia si in care nu o sa gasesti promovata violenta in nici un fel. Dimpotriva daca cineva este violent cu tine spune "sa rabzi!", sa platesti cu bine celui ce iti face rau. A gasit cineva in Evanghelie cuvintele ortodox, catolic, penticostal, martor al lui iehova, sau alte religii care spun ca sunt crestine si care azi exista, si care au invataturi diferite intre ele si diferite de invatatura crestina (a lui Iisus)? Daca vreti sa stiti ce este crestinismul invatati Evanghelia, pentru ca din auzite de pe la cei care nu cunosc decat dogma lor religioasa nu se poate invata nimic.

| Raducons a răspuns:

Nu are nicio legatura cultura cu crestinismul din contra.

| Mircea08 explică (pentru Raducons):

Am inteles - deci cultura nu are nici o legatura cu normalitatea

| Raducons a răspuns (pentru Mircea08):

Nu are nicio legatura.

| Mircea08 explică (pentru Raducons):

Deci tu spui ca oamenii de cultura nu sunt normali!

| Bula a răspuns (pentru Mircea08):

Cum arata un "om normal"?
Inca n-am vazut, dar nici n-am auzit de cineva care a vazut un "om normal"!
Cum arata aceasta "referinta" invocata de multi?

Un om normal este acela care traieste normal, iar in Evanghelie gasesti tot ce trebuie sa faci pentru a trai normal. Cei care cred in Dumnezeu, cred si in faptul ca au fost creati de El si mai cred si faptul ca doar creatorul poate da cele mai bune sfaturi creatiei pentru ca el o cunoaste cel mai bine. Deci daca creatorul nea invatat cum sa traim inseamna ca acea invatatura este cea mai buna pentru a trai normal. Dumnezeu nu a creat pe om anormal, iar daca l-a creat normal i-a si spus cum trebuie sa traiasca normal. Asa e logic, dar daca cineva nu crede in Dumnezeu, normalul poate fi oricum, in functie de preferintele lui. "De esti harnic si cinstit ori esti prost, ori esti tampit" Iata un lucru perfect normal pentru cel care a creat capodopera de mai sus

| Raducons a răspuns (pentru Mircea08):

Nu sunt sunt normali, au ceva in plus fata de ceilalti.

| johnnny123 a răspuns (pentru Mircea08):

Japonezii nu au nici o treabă cu evanghelia. Ți se pare că sunt un popor imoral și anormal? Mie mi se pare că sunt un popor extraordinar de moral, harnic și prosper.

Tocmai această idee că "religia este izvorul normalității și moralității" și că fără religie am fi niște ticăloși care ne-am omorî pe stradă reprezintă cel mai periculos aspect al religiei.

În momentul în care devii convins că tu ești în posesia cuvântului lui dumnezeu iar cei care nu-ți împărtășesc credința sunt niște oameni incapabili de moralitate și decență, tu ești cel lipsit de moralitate și decență.

| Mircea08 explică (pentru johnnny123):

Si in japonia ca si la noi, ca si in oricare alta tara sunt oameni normali si oameni anormali. Ai spus ca religia este izvorul normalitatii - nu stiu de unde ai scos-o, eu tot spun de o vreme ca religiile nu au nici o treaba cu cuvantul lui Dumnezeu, si ca cei care apartin unei religii au ca invatatura DOGMA RELIGIEI din care fac parte. In momentul in care devii convins ca ai inteles cuvantul lui Dumnezeu (nu ca esti in posesia lui) nu mai judeci pe altii, desi asta nu te opreste de a vedea realitatea.
Ai dreptate cand spui ca cei care nu sunt normali se omoara pe strada, si nu sunt normali pentru ca fac exact invers de cum i-a invatat Iisus. De ce e periculos sa stii cum sa te porti frumos?

Asta inseamna ca peste jumatate din populatia Globului (adeptii Coranului, Budhismului, Hinduismului, Iudaismului etc.) nu pot fi normali din start.
Restul oamenilor sunt convinsi ca EI sunt normali, iar altii mai putin.

Din aceste motive ma declar cel mai anormal om din lume tongue

În primul rând, nu eu am susținut că religia este izvorul normalității, ba din contră. Eu am pus această idee între ghilimele, pentru că este ideea care rezultă în mod direct din întrebarea ta. Dacă nu știi "de unde am scos-o" poate ar trebui să-ți recitești întrebarea.

În al doilea rând, nu am spus că este periculos să știi să te comporți frumos.
Am spus că nu ai nevoie nici de evanghelie, nici de Isus, pentru a te comporta frumos. Ți-am adus și un argument clar în sprijinul acestei afirmații: societatea japoneză, care și-a găsit echilibrul, echitatea, libertatea și prosperitatea fără să aibă nevoie de cuvantul lui Isus.

Iar în al treilea rând, pe ce îți bazezi convingerea că TU, și nu alții care gândesc altfel, ai înțeles în mod corect cuvântul lui Dumnezeu?

Mare parte din invataturile din Biblie se gasesc si in coran, si cu acestea toata lumea e de acord. In ce priveste jihadul si alte invataturi care sunt intelese gresit si care duc la terorism, acelea nu prea mai spune lumea ca ar fi normale. In ce priveste budismul, nu vad ce invataturi de acolo ar fi deranjat lumea. Faptul ca ei cred foarte mult in fortele proprii si considera ca pot atinge nirvana prin exercitii fizice e ceva ce nu o sa se indeplineasca (dupa parerea mea ) dar nici nu deranjeaza pe nimeni. Prin urmare sunt si ei normali. Am spus ce inseamna un comportament anormal dar se pare ce e greu de inteles. Am spus ca anormal e sa furi, sa ucizi, sa iti bati joc de altii, sa minti, etc., iat oameni din astia sunt foarte multi in toate tarile de pe glob.

Nici eu nu am spus ca religia este izvorul normalitatii. Poate am spus ca invatatura crestina (care e cu totul altceva) este o invatatura care ne invata de fapt cum sa traim normal. Religiile nu au aceasta invatatura, ele au fiecare cate o dogma a lor care se aseamna cu Evanghelia dar foarte putin. Si sa stii ca si cei din diversele religii propovaduiesc invatatura lui Iisus dar nu toti respecta ceea ce spun ca e bine. Societatea japoneza a fost considerata dintotdeauna ca fiind una evoluata, chiar si atunci cand se spintecau samuraii intre ei. Noi am trecut cu vederea acele aspecte de violenta deoarece am vazut doar cultura acestui popor care era intr-adevar demna de luat in seama.

Creștinismul este o religie. Degeaba încerci să faci o distincție între "învățătura creștină", "dogmă" și "religia creștină". Iar faptul că există atât de multe neconcordanțe și poziții diametral opuse în cadrul aceleiași religii arată cât de interpretabilă și de evident umană (nu divină) este o religie.

Cât despre japonezi, tot nu m-ai lămurit. Pari a fi de acord că sunt o cultură demnă de luat în seamă (deși se spintecau între ei, spre deosebire de creștinii care nu se spintecau deloc între ei), dar nu-mi explici cum au reușit să devină o cultură demnă de luat în seamă fără îndrumarea lui Isus. Este Isus uneori nenecesar?

Unde scrie in Biblie ca, crestinismul este o religie? Nu exista religia crestina ci biserica crestina sau biserica lui Iisus. Iisus nu si-a destramat propria biserica facand din ea mai multe bisericute fiecare cu o alta dogma religioasa - E LOGIC!
Dumnezeu a spus nimanui cum sa evoleze din punct de vedere stiintific. Fiecare popor a evaluat in directia in care a crezut ca e bine. Asa se si explica diferentele de cultura intre popoare. A fi cult nu inseamna a fi bun la suflet, nici a fi bun la suflet nu inseamna a fi cult. Nici eu nu inteleg de ce oamenii leaga Biblia de stiinta sau cultura. E ca si cum ai spune ca industria este acelasi lucru cu agricultura si asta pentru ca agricultura se face cu utilaje produse de industrie

| doctorandus a răspuns (pentru Mircea08):

Ideea de a-i acuza de anormalitate pe necrestini este tembelism juvenil (sau sindrom Korsakov).

Un om normal din punct de vedere psihiatric nu crede ca cei de alte religii sunt bolnavi mintal (din cauza religiei diferite).

Daca ai inteles din Biblie ca necrestinii ar fi anormali, mai bine n-o citeai, tie Evanghelia iti otraveste mintea.

Nu scrie în biblie, scrie în dicționar:
Creștinism sns [At: NEGRUZZI, S. I, 243 / E: creștin + -ism] Religie la baza căreia stă credința în persoana și învățăturile lui lisus Hristos

Acum vei începe să contrazici și dicționarul? Dacă o luăm pe drumul ăsta, atunci nici o discuție nu mai are sens.

Cât despre ce spui mai departe, nimic nu are vreo legătură cu chestiunea pe care o dezbăteam.

Eu susțineam că nu avem neapărată nevoie de învățătura lui Isus pentru a fi buni, morali, echilibrați și pentru a funcționa ca societate. Oamenii pot avea principii și repere morale fără să fi auzit de un ipotetic tâmplar care ar fi trăit acum 2000 de ani într-un sătuc palestinian.

Iar tu nu ai putut să-mi aduci niciun contraargument la această afirmație, așa că ai început să deraiezi discuția.

RELÍGIE, religii, s. f. 1. Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem;
Aceasta definitie nu are nimic in comun cu invatatura lui Iisus.
Daca cineva crede ca invatatura lui Iisus este un cumul de credinte, de dogme, atunci acel cineva nu poate intelege ceea ce citeste, indiferent ce studii are
Logica spune ca invatatura lui Iisus nu poate fi acelasi lucru cu mai multe invataturi, diferite de cea a lui Iisus invataturi facute de mai marii bisericilor acelor religii. E LOGIC, asa cum 1 nu poate fi acelasi lucru cu 2+3+6+9...
Tu sustineai ca nu ai nevoie de invatatura lui Iisus - fiecare decide pentru el ce are sau ce nu are nevoie. Nu am spus eu ca Invatatura lui Iisus este obligatorie. Oamenii sunt liberi sa creada si sa faca ce vor

| Mircea08 explică (pentru doctorandus):

Am spus altceva - am spus ca, crestinismul propovaduieste normalitatea deoarece este anormal sa furi, sa ucizi, sa minti. Asta nu inseamna ca nu mai sunt si alte credinte care propovaduiesc normalitatea. Si legile statului sunt date pentru a instaura normalitatea in societate. Am mai spus ca in afara normalului este anormalul.
Unde saracia am gresit de ma faci bolnav cu capul? inainte de a raspunde citeste atent ce am scris, ca sa nu mai interpretezi gresit ce spun

Imi poti arata un om NORMAL? big grin

Cum adică definiția religiei nu are nimic în comun cu învățătura lui Isus? Crezi în existența unui om care este fiul lui Dumnezeu, crezi în faptul că spusele și învățăturile atribuite acestui om reprezintă dispozițiile precise ale lui Dumnezeu, dar asta nu are nici o legătură cu religia? Este ca și cum ai spune că chirurgia nu are nici o legătură cu medicina.

Nu ai spus în mod explicit că învățătura lui Isus este "obligatorie", dar în același timp ești convins că este cuvântul lui Dumnezeu. Iar dacă este cuvântul lui Dumnezeu, atunci cum ar putea să fie altfel decât indispensabilă și unică?

Și totuși, nu este indispensabilă și nici unică. Aproape 5 miliarde de oameni nu sunt creștini. Iar dacă ne luam după spusele tale, din cei 2, 4 miliarde de creștini, vasta majoritate nici măcar nu interpretează corect învățăturile lui Isus, pentru că învață doar dogma.

De unde tragem concluzia că pe toată planeta există de fapt doar o mână de oameni (dintre care faci și tu parte) care gândesc și acționează în adevăratul spirit creștin, unicul agreat de Dumnezeu.

Și totuși, în aceste condiții, de ce nu ne-am autodistrus până acum? De ce omenirea continuă pe o pantă ascendentă atât din punct de vedere demografic cât și al cunoșterii, toleranței și cooperării?

Cum poți explica faptul că oamenii sunt capabili de lucruri bune chiar dacă nu au intrat în contact cu "învățăturile lui Isus"?

Și încă o întrebare:
De ce, în infinita lui înțelepciune, Dumnezeu ar elabora un "manual de instrucțiuni", dar, în loc să-l declare "lectură obligatorie" pentru toată omenirea, l-ar declara "lectură facultativă"?
Pentru ca apoi, culmea ironiei, să constate că oamenii se descurca cel puțin la fel de bine și fără să-i citească manualul.

E treaba mea ce cred eu
Referitor la ceea ce face Dumnezeu explica-i Lui daca ceva nu-ti convine

Pe El nu l-am întâlnit și mă îndoiesc că-l voi întâlni vreodată. Este dificil pentru un delir (fie el și colectiv) să se materializeze.
Dar te înțeleg perfect dacă vrei să-ți strângi bibliuța și iconița și să nu te mai joci cu mine.

Sigur, daca toate religiile mari si toate statele dezvoltate propovaduiesc comportamentul moral, atunci sofismul tau este accentul: crestinismul nu e prin urmare cu nimic mai breaz ca alte religii sau legislatii seculare. Ori prin intrebarea ta incercai sa sugerezi ca crestinismul este cumva special, ceea ce pentru a para argumentele mele ai recunoscut ca nu este (cel putin din acest punct de vedere). Prin urmare ateii si satanistii pot fi la fel de normali ca si crestinii, asta e concluzia la care ai ajuns singur.

Iar in ce priveste catolicii comiti sofismul "niciun scotian adevarat".

| Vioreldb a răspuns (pentru Mircea08):

Frumos spus.Bravo.

| Vioreldb a răspuns (pentru johnnny123):

Japonezii sunt un popor condus de un om cu un comunism agresiv.
Si oamenii dupa potop au fost inteligenti in ghilimele si au inceput din nou sa faca rau.
Un neam condus de un om rau si inteligent nu inseamna ca e de laudat ci inseamna ca e lasat in voia mintii lui nebune.
Dumnezeu e libertate,Diavolul e persecutie(vezi Japonia, Arabia)
De ce ei persecuta tocmai crestinii?
Chinezii mananca tot felul de uraciuni, ti se par inteligenti?
Ti se par buni la suflet toti chinezii, japonezii sau arabii care Il resping pe Singurul Fiu al lui Dumnezeu?
Un om fara Dumnezeu care este invizibil si vizibil in creatie si in noi, este un om mohorat.
Eu asa vad lucrurile.

Coranul a fost scris de un singur om.
Biblia de foarte multi si chiar este inspirata de Dumnezeu.
Vb din experienta.
In coran Mohamed nu scrie 10 fraze ca aduce aminte de iad.
Il prezinta pe Dumnezeu cum vrea el nu cum vrea Isus si cum de fapt este El.
In Cuvant, Dumnezeu vorbeste ce trebuie nu despre faptul ca dupa ce mori ti se cuvine 7 fecioare, asta deja e batjocura la adresa Divinitatii.
De ce musulmanii ajung sa se sinucida si crestinii ajung sa fie biruitori asupra lumii chiar prin martiriul lor?
Dumnezeu este si ramane iubire infinita nu religii si alte balamucurui neadevarate.
Cel rau Il prezinta pe Dumnezeu neiertator, pedepsitor din orice.
Dar Adevarul sta la cruce.
Criminalul e si mincinos.
Cel rau a inspirat oamenii sa-L ucida pe Fiul mult iubit al lui Dumnezeu.
De ce?
Pentru ca doar Isus L-a prezentat pe Dumnezeu lumii asa cum este El.
Bafta in intelegere.

Adevarat.

| Vioreldb a răspuns (pentru johnnny123):

Cine Il va cunoaste pe Tatal va ajunge sa inteleaga invataturile Fiului.
Nu intelegi...
Nimeni nu vine la Tatal daca nu-L atrage Fiul si nimeni nu vine la Fiul daca nu este atras de Tatal.
Totul este dupa voia lui Dumnezeu.

| Mircea08 explică (pentru doctorandus):

Cum sa ajung la concluzia asta aberanta, ca satanistii sunt normali cand ei fac EXACT pe dos tot ce scrie in Biblie. In Biblie scrie sa nu minti, satanistul spune sa nu spui niciodata adevarul, in Biblie scrie sa nu ucizi, satanistul ucide si mai face si un ritual cu asta, etc. Evident ca slujitorii lui satan nu ating performantele lui dar fac si ei rele foarte multe si le fac cu cea mai mare placere. Pe de alta parte nici credinciosii nu slujesc doar lui Dumnezeu, mai fac si cum spune diavolul, si uite asa se formeaza o patura de mijloc care in Biblie spune ca ei slujesc la doi stapani. Ateii nu conteaza ce fac deoarece nu cred in nimic. Ei isi traiesc viata cum vor, sunt liberi sa aleaga asta si nu poti sa zici nimic

Biserica lui Satan predica iubirea de sine. Ghici ce? Iubirea de sine spune omului ca daca ajunge la inchisoare sau primeste pedeapsa cu moartea o sa fie cam nasol. Deci Biserica lui Satan nu predica omoruri, altfel ar fi fost toti arestati si biserica dizolvata drept banda de infractori.

| benny7 a răspuns:

În plus, creștinismul este în final o parte a culturii și a cultului, închinării. Ceea ce exprimăm în închinarea noastră este atât manifestarea, cât și păstrarea în același timp...

| Vioreldb a răspuns:

Sa nu se confunde religia cu credinta.
Crestinii sunt oamenii care cred in Domnul Isus.
Domnul Isus nu a avut nici o religie,asta din ce am citit in noul testament.
Isus Insusi este Modelul omului care are nevoie de ajutor Divin.
Cand esti cu El, totul este mult mai sigur, viata are sens si iubirea este promovata in sufletul tau.
Cand esti cu El te vei gandi la binele celui de langa tine nu la tine insuti.
Dragostea curata este principiul promovat de Isus.
Religie egal razboaie.
Credinta, nadejde si dragoste, egal pace.

| doctorandus a răspuns (pentru Vioreldb):

Isus a avut o religie: era iudaist (mozaic).

| Vioreldb a răspuns (pentru doctorandus):

Cuvantul religie nu exista in biblie.
Atunci erau triburi precum esenienii care au respectat Legea pe deplin.
Nu te contrazic dar iudeu era numit din cauza ca facea parte din spita lui Iuda, nazarinean era numit fiindca era din nazaret nu pentru ca avea o religie.
Isus a zis biserica(grupare de oameni) nu religie.
Credinta e una religia alta.
De care avem nevoie ca sa fim placuti inaintea oamenilor si a lui Dumnezeu?