Modus talento tollens.
O negare conditionala ieftina, negam rezultatul prin negarea antecedentului.
Ce sa zic, foarte desteapta intrebarea...
Întrebarea e deșteaptă pentru că omul e mințit cu nonșalanță că există o forță benevolentă ce-i asigură dreptatea, ajutorul și răsplata.
E normal ca omul să-și pună întrebări atunci când vede că minciuna nu corespunde cu realitatea.
Siiiigur!
E "desteapta" pentru capacitatea ta.
Intrebarea pusa si ca "Problema raului", se tot vantura de niste mii de ani, si daca exista un raspuns, pur si simplu iesea din capitolul Filosofie, user Halogen001.
Nu trebuie sa ai multa scoala ca sa realizezi ca binele si raul sunt notiuni extrem de relative, cat despre Realitate, am demonstrat de vreo zece ori la S&F ca nicio Stiinta, nici macar Fizica, nu este capabila sa o releve.
Din pacate, voi astia materialistii marxisti cu ateismul vostru militant, nu prea frecventati rubrica S&F...
ASTA, nu va da de gandit?
Nu e nevoie sa-mi raspunzi, nu am chef de tampenii.
E normal ca un om mincinos să fie interesat ca minciunile să-i fie crezute. Era foarte bună inchiziția. Nu ar fi ideal ca fraierii să nu-și pună niciodată nici o întrebare și să accepte minciuna ca pe un adevăr incontestabil? Evident că ar fi minunat. O asemenea întrebare e esențială. Un om care scapă de povara minciunii absurde, puerile și primitive pe care o promovează omul mincinos, neserios, necinstit și nesimțit e un câștig real pentru acel om. Un om care nu mai ascultă de omul mincinos e mai liber. Nu mai e nevoit să execute niște ritualuri primitive și face ce trebuie. De exemplu dacă se îmbolnăvește nu mai merge la biserică să pună lumânări, să plătească niște preoți mincinoși degeaba și să se aleagă cu nimic. Merge direct la doctor și face ce trebuie. Nu zic că medicina e așa de avansată să rezolve garantat problemele omului, dar măcar e ceva serios, nu e o minciună primitivă. E problema mea să educ populația? Nu. Fiecare e liber să facă ce crede că e mai bine. Dacă omul e fraier și ascultă de mincinoși și pierde timp și bani degeaba, eu n-am ce să-i fac.
De asta am zis că întrebarea e foarte bună. Atunci când omul își pune întrebări și caută răspuns la ele e minunat. Doar așa omul poate să avanseze și să facă ce e mai bine pentru el și nu pentru niște șarlatani.
Binele și răul nu sunt chiar așa de relative. Binele și răul e legat de viețuitoare și e același pentru toți. Ar vrea mincinoșii să facă din bine rău și din rău bine ca să-i amețească pe fraieri să le asculte minciunile.
Degeaba vorbești de știință, că se vede că nu ai nici o legătură cu așa ceva. Tot ce te interesează e propagarea prostiei și minciunii în masă.
Dacă simți nevoia și dacă întrebarea nu e grea, poți răspunde și la întrebarea pusă de PabloEscobarGaviria, că nu se supără nimeni. Și cum tu ești foarte inteligent (probabil cel mai inteligent din lume) bănuiesc că vei reuși să fii cât mai concis ca să înțeleagă și cei mai reduși la minte ca tine (am vrut să scriu "ca mine", dar din viteză... dar o las așa pentru că gura păcătosului adevăr grăiește) răspunsul la întrebare.
He, he, he, marxismul e chestie fumata, cel putin in Romania. Numeste un marxist din Parlamentul Romaniei. Dar vezi sa nu fie in realitate neoliberal.
De fapt, materialismul a fost inventat de Spinoza inaintea lui Marx. Si mai inainte de Spinoza, de Leucip si Democrit.
Stiu doctore, am spus-o ca sa-l enervez pe Halogen, si in speta, pe toti astia care isi inchipuie ca stiu ei, cu capatanile lor, ce exista si ce nu.
Profit de ocazie sa te felicit pentru calitatea raspunsurilor legate de Biblie, ...si in general, pentru calitatea tuturor raspunsurilor.
Un om mincinos și primitiv nu știe nimic, dar se dă rotund în fața naivilor. În fața unui om normal care e în stare să gândească n-are nici o șansă. Fantezia primitivă și minciuna nu ține loc de realitate, dar e bună pentru prostirea naivilor.
Da, cred in Dumnezeul lui Spinoza, un Dumnezeu care nu se preocupa cu faptele oamenilor si nici nu-i pedepseste pentru pacatele lor.
Daca nu ar exista un Creator moral si noi oamenii nu am fi creati in asemanarea Lui nu ne-ar pasa de chestii absrracte ca binele si raul, cauza suferintei.
In primul rand, nu toti oamenii de pe pamant sunt credinciosi in Dumzneu si rautatea nu tine de credinta!
Credinciosi in dumnezeu sunt doar 30% din populatia globului, restul cred in Alah, in spirite, in alte entitati dar peste 50% din populatia globului NU au nici o religie si nu cred in nici un zeu, spirt sau Dumnzeue.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_popula%C8%9Biilor_dup%C4%83_religie
Rautatea nu tine de religie, ci de caracterul omului, de educatia primita si de constrangerile societatii in care traieste.
In Africa de exemplu, inca sunt furati baietii de la 9-10 ani si invatati sa traga cu arma si sa-si omoare parintii si fratii, doar ca sa asculte de haitele de banditi si asupritori care i-au rapit si i-au transformat in armata lor mercenara.
N-am cum să cred într-o minciună. Dumnezeu e o minciună primitivă, fantezistă, puerilă și absurdă folosită cu succes pentru prostirea naivilor creduli și neștiutori.
Chiar din "cartea sfântă" se vede cu ce fel de Dumnezeu avem de-a face.
De aici de exemplu
https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=59&cap=13
se vede că:
-Dumnezeul cel "atotputernic" și "creatorul Universului" nu are de unde da o bucată de pământ unor oameni;
-Dumnezeul cel "atotputernic și atotștiutor" nu știe ce e pe un anumit teren și sugerează trimiterea de iscoade;
-Dumnezeul cel "atotputernic și drept", sursa "moralității" sugerează trimiterea de iscoade pentru a vedea dacă pământul e bun și dacă locuitorii acelui pământ sunt slabi ca să poată fi deposedați de pământ.
Ce face Dumnezeul cel "atotputernic"? E neștiutor, neputincios și nedrept, pentru că îndeamnă la război, tâlhărie și furt.
E ca și cum eu aș avea o fabrică de mașini și când un om vine la mine să-i dau o mașină, eu îi spun du-te puțin mai în colo la câteva străzi distanță și dacă vezi o mașină frumoasă care îți place și dacă omul din ea e slab, aruncă-l afară din mașina lui și mașina e a ta pentru că ți-am dat-o eu.
De asta se vede că Dumnezeu e o minciună absurdă.
Nu degeaba se spune că Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în traistă. Te trimite la furat, la cerșit, la tâlhărit, la război și în cel mai fericit caz la muncă.
De ce e răutate în lume? Omul e o viețuitoare. Orice viețuitoare face tot ce este posibil ca să supraviețuiască, să se adapteze la mediu, să strângă resurse și să se înmulțească. Rațiunea viețuitoarei (în caz că are așa ceva) ocupă un loc secundar. Un virus, o bacterie sau un parazit nu întreabă omul dacă vrea să se îmbolnăvească. Îl mănâncă de viu și așa apar bolile. Nu e pe baza alegerii făcute de om, de liberul arbitru sau de respectarea/nerespectarea unor cerințe formulate în niște povești primitive și mincinoase. Un om întreabă o oaie dacă vrea să fie mâncată? Nu. Ce vină are oaia ca să fie mâncată? Nici una. Ce face omul mincinos, hoț și tâlhar, întreabă omul dacă vrea să fie înșelat, furat și tâlhărit? Nu. De aceea avem hoție, tâlhărie, înșelăciune și războaie. Nu pentru că omul nu a respectat niște fantezii dintr-o poveste, că nu a ales bine sau că are liber arbitru.
Liberul arbitru e minciuna care maschează lipsa de activitate a zeului imaginar, pentru ca naivii să fie credincioși în continuare.
In cine crede credinciosul? În Dumnezeu? Nu, pentru că Dumnezeu nu există si drept consecință e invizibil și mut. Credinciosul crede in oameni. În care oameni? În oamenii care vorbesc despre Dumnezeu. Când e nevoie de credință? Atunci când nu există dovezi. Când nu există dovezi? Atunci când e minciună. Deci spre ce conduce credința? Spre minciună. Cine are nevoie de credința omului, un zeu atotputernic care nu are nevoie de om și care poate produce dovezi, sau omul mincinos care are nevoie și de om și să-i fie crezută minciuna? Evident că omul mincinos are nevoie de credința naivului pentru a-l putea înșela și pentru a putea da minciuna drept adevăr.
De ce avem purici și păduchi? I-a făcut Dumnezeu? Are nevoie un zeu atotputernic de purici și de păduchi? Evident că nu. Zeul nici nu există. Toate viețuitoarele, inclusiv puricii și păduchii sunt rodul proprietăților materiei și evoluției ei în timp. Așa e și omul o viețuitoare. Avea nevoie un zeu atotputernic de om ca să-l facă pe om? Nu. Are de ce un zeu atotputernic să ajute, să iubească, să răsplătească sau să pedepsească un om? Nu. Mai mult decât atât, Dumnezeu nu există. Ce e atunci Dumnezeu? E o sperietoare de tip Bau-Bau pentru adulții naivi. E o minciună care justifică dorințele și acțiunile omului mincinos.
Ce ar însemna mai mult bine? Atunci când rațiunea va înlocui comportamentul primitiv de viețuitoare pe care îl are omul, atunci când omul va înțelege cu adevărat ce e viața, atunci va fi mai mult bine. Cu minciună mai multă, religioasă sau nu nu se va ajunge la bine.
Daca nu ar fi rautate nu ar exista nici iubire.
Balanta este mereu in favoarea noastra depinde ce anume punem pe primul loc, bine faci bine gasesti.
Lumea asta putea fi creata doar cu iubire, fara rautate. Nu este o regula. De ce sa nu avem noi regulile noastre!?
Dumnezeu este iubire. Doar cei care cred în El sunt binecuvântați cu acest sentiment.
Degeaba avem noi regulile noastre pentru ca oricum o sa fie oameni care le vor incalca.
Dumnezeu este minciună, deci ar putea fi numit și iubire fără riscul de a greși.
De ce exista atata rautate? Din cauza oamenilor, ca aleg cu buna stiinta sa faca rau si sa nu invete din trecut.
Avem liber arbitru, daca ar interveni Dumnezeu mereu, viata nu ar mai avea sens.
Da,cred cu toata inima in Dumnezeu.
Și știi de ce spun asta?
Pentru că de fiecare dată când am avut momente mai grele în viața am simțit o forță divină care m-am ajutat să depășesc acele momente mai grele.
Legat de întrebarea ta răutatea va exista intodeauna in lumea asta.
Păi tu nu vezi că de-a lungul istoriei a existat în fiecare secol cate un om rău care sa provoace dezordine in lume?
Nu exista oameni suta la suta buni și nici oameni suta la suta rai.Doar psihopatii să zicem ar fi malefici in totalitate.
Răutatea oamenilor poate proveni din mai multe cauze:sărăcie, lipsa de educație, frustrare mentală sau îndoctrinare cu ideologii periculoase.
Binele și raul sunt doua elemente aflate într-o lupta continua, dar de fiecare data binele trebuie să înfrunte raul că societatea să meargă mai departe.
Lumea ar fi putut fi creata de la inceput fara rau, doar cu dragoste, bunatate, lucruri frumoasa, fara boli, fara probleme. De ce sa existe rau? Crezi ca nu ar fi fost mai bine sa fie asa de la inceput? Iarta-ma dar fortele divine din jurul tau in momentele grele ale vietii sunt doar energii pozitive care ti s-au intors inapoi pentry ca ai fost un om bun. Dumnezeu unde e cand oamenii sufera de boli, de teroare si altele? Am inteles, trebuie sa murim, dar de ce sa murim in chin si durere? Nu putem sa murim asa deodata?
Eu ma consider agnostic dar cred ca de asta exista atata rautate, ca biblia promoveaza cele mai abjecte lucruri
Cei mai buni sanatosi si normali oameni pe care ii cunosc sunt ATEI, niste oameni care daca fac un bine il fac dezinteresat, care nu te judeca in draci si traiesc ONEST
Cred în Dumnezeu, dar nu așa cum ți-l imaginezi.
Și pentru a răspunde la următoarea ta întrebare, cred că răul este o componentă vitală în ceea ce numim „liberul arbitru", deoarece fără el, tuturor creaturilor ar lipsi rațiunea și, cel mai important, ar pierde legătura cu realitatea.
Nu prea are sens ce spui tu, dar hai sa o numim "religie".
De exemplu: oamenii care vor ajunge-n Paradis, in care nu exista raul, vor fi lipsiti de ratiune?
Este doar părerea mea, asta nu trebuie să implice nicio știință.
În prezent, știința nu poate explica problema răului sau a binelui și este evident de ce, întrucât ambele aparțin metafizicii.
În fine, ceea ce am vrut să spun este că, dacă nu ar exista răul, nu am putea alege ce este bine (și invers), adică am alege inconștient, dar asta ne-ar descalifica de liberul arbitru.
Așa că totul ar fi mai mult...instinctual, nu rational, asa cum se cuvine unor fiinte cu arbirtru liber.
Ps Imi pare bine sa te revad.
Dacă oamenii care vor ajunge în paradis vor fi fără ratiune, nu am de unde să știu asta, dar pe baza ideii că răul este o componentă a rațiunii, atunci nu, pentru că deciziile pot fi luate doar cu cele două componente.
Inca o data: oamenii din Paradis vor fi lipsiti de liber arbitru?
Nu era mai simplu ca Dumnezeu sa creeze toti oamenii cu liber arbitru direct in Paradis, fara etapa cu caderea lui Lucifer?
Daca cineva are liber arbitru nu inseamna musai sa faca raul.
Gresit. Binele si raul sunt concepte de etica, nu de metafizica.
Iti spun asta pentru ca am trecut si examenul de etica si examenul de metafizica, la Universitatea din Bucuresti.
In general etica, drept disciplina universitara, n-are nici in clin, nici in maneca cu Biblia. Si nici metafizica la nivel universitar.
Nu am vrut să spun că metafizica tratează subiecte precum ceea ce este răul, pentru că probabil de asta se ocupă etica, o altă ramură a filosofiei, am vrut doar să subliniez că binele și răul aparțin domeniului suprasensibilului, adică dincolo de lumea exterioară, cel puțin aceasta este ceea ce se caracterizează metafizica.
De ce oamenii din paradis ar trebui să fie lipsiți de liberul arbitru?
Nu cred într-un Dumnezeu care a format o armată de zombi.
Mai mult, niciun verset din Biblie nu sugerează că Adam și Eva au fost creați fără liber arbitru înainte de cădere, niciunul, decât dacă asociați arborele cunoașterii binelui și răului cu constiinta, despre care se intelege că le-a fost data in momentul cand au fost creați.
Cunoașterea e cunoaștere si aparține rațiunii, iar conștiința este conștiință și aparține liberului arbitru, sunt două lucruri diametral opuse.
Si nu, nu e musai sa faci rau daca ai liberul arbitru.
Liberul arbitru e o minciună care să justifice absența și lipsa de acțiune a minciunii numită Dumnezeu.
Rațiunea, voința, cunoașterea binelui și răului sunt consecința selecției naturale și e înscrisă în codul genetic.
Binele și răul are sens doar pentru viețuitoare. Pentru o piatră nu există nici bine, nici rău.
Cum știe viețuitoarea ce e bine și ce e rău? Ce e bine și ce e rău?
O viețuitoare care nu știe ce e bine și ce e rău, nu strânge resurse, nu se ferește de pericole, nu se înmulțește și moare. Dispare atunci viețuitoarea care nu are înscris în codul genetic ce e bine și ce e rău. Prin urmare majoritatea viețuitoarelor știu ce e bine și ce e rău.
Binele pentru o viețuitoare e tot ce ajută viețuitoarea să-și execute programul de viețuitoare: adaptare la mediu, strângere de resurse și înmulțire, iar răul e tot ce împiedică viețuitoarea să-și îndeplinească rolul de viețuitoare. Deci viețuitoarea e un roboțel care execută programul de viețuitoare. Omul ca viețuitoare având capacitate de stocare și prelucrare a informației, pe lângă comportamentul dobândit genetic mai are și un comportament dobândit prin învățare și își face o idee de ce înseamnă bine și ce înseamnă rău. Oamenii învață unul de la altul și minciuna religioasă prinde. Omul se lasă prostit cu povești primitive și absurde și nu mai vede realitatea simplă așa cum e.
Deci știința explică ce e bine și ce e rău. Selecția naturală face tot. Natura fără să știe ce face, programează viețuitoarea ce să facă și ce să-și dorească.
În cazul omului, omul se mai prostește și singur, mai e prostit și de alții ca să-și formeze o anumită idee despre ce e bine și ce e rău.
Selecția naturală programează viețuitoarea, fără să "știe" ce face, fără să înțeleagă ce face, fără să știe să programeze, fără voință, fără rațiune, fără inteligență, fără scop și fără rost. E încercare și eroare. De asta avem așa de multe specii de viețuitoare. Viețuitoarele care au codul genetic dotat cu ce trebuie, inclusiv binele și răul, "voința" și așa mai departe supraviețuiesc și merg mai departe. Celelalte dispar. E logica simplă a selecției naturale. Poveștile religioase fanteziste, primitive și absurde cu zei n-au nici o treabă cu realitatea. Ele sunt minciuni inventate de omul mincinos pentru a-și asigura un trai mai bun pe seama naivilor.
Toți mincinoșii spun că au vorbit cu Dumnezeu și că minciunile pe care le-au inventat sunt "cuvântul lui Dumnezeu". Omul "credincios" care "crede în Dumnezeu", în realitate crede doar în omul mincinos și în minciunile inventate de același om neserios, nerușinat, nesimțit și necinstit. Dumnezeu nu există și atunci orice mincinos poate spune ce vrea în numele lui Dumnezeu. Dumnezeu devine justificarea dorințelor și acțiunilor omului mincinos. Când e nevoie de credință? Când nu există dovezi. Când nu există dovezi? Când e minciună. Cine are nevoie de credința omului, un Dumnezeu care nu există sau un Dumnezeu atotputernic care poate produce dovezi și care nici nu are nevoie de om sau omul mincinos? Evident că omul mincinos are nevoie de credința naivului pentru a-l putea înșela. Deci ce e credința? E drumul spre minciună în general și în special când vorbim de Dumnezeu.
Așa e, binele și răul sunt scrise în codul genetic, dar în opinia mea aceste două opuse joacă un rol cheie în ceea ce numim o ființă liberă, care nu este arbitrată de nimeni si care isi ghideaza viata in functie de alegerile pe care le face, si aici ma gandesc la cele doua concepte dualiste Yin. Yang.
Nu are rost să comentez mai departe ceea ce ai menționat pentru că rezonez cu tot ce spui.
Cu toate acestea, rămâne de văzut cine a scris binele si raul in cod, natura sau un Dumnezeu antropomorf.
Eu merg pe prima varianta.
Lăsând deoparte această discuție fără rost, care oricum nu ajută pe nimeni, vreau să știu ce mai faci, daca ma mai cunosti, dacă ești bine, ce e nou pe TPU smd.
Eu zic că ființa nu e foarte liberă. E doar un roboțel care funcționează constrâns de condițiile de mediu și de programul de viețuitoare. Viața e la întâmplare și după noroc. Viața e ca o reacție chimică complexă. Viețuitoarele interacționează cu mediul și între ele. Yin și Yang e din nou fantezie, pentru că nu ține cont de codul genetic. Nu are profunzime și corespondență cu realitatea. E o construcție artificială simplificată în care un rol important îl are neștiința. Adevărul e că viața are importanță numai pentru viețuitoare și doar pentru că dorința și plăcerea de viață sunt înscrise în codul genetic. Deci viața nu e cu adevărat necesară pentru nimeni, mai ales pentru entități "puternice" și "inteligente".
Proprietățile materiei generează viața în timp. Cine a făcut materia, de ce și pentru ce? Adevărul e că nici nu are importanță. Totul e trecător, iar finalul e nimicul.
Imi aduc aminte de numele Sppin la modul foarte pozitiv, dar am uitat tot și nu îmi aduc aminte exact răspunsuri sau întrebări. Dacă mă uit mai bine, poate îmi voi aminti. Eu sunt bine (pentru un timp (ca toată lumea)). Pe TPU e totul ca de obicei. Inițial eu dădeam răspunsuri la secțiunea tehnologie și acum am ajuns la religie M-am uitat acum. E cont nou Sppin. Nu mai țin minte nimic. Cam așa e și viața. Nimic.
Când spun „ființă liberă", vreau să spun că nu ești ca o păpușă voodoo, controlată de cineva, dacă stii ce vreau să spun.
Yin Yang sunt doi termeni umbrelă pentru bine și rău care există în natură.
Deci nu știu de ce ar fi o minciună.
Ma bucur sa stiu ca esti bine, ca nu s-a schimbat mare lucru pe TPU si ca numele Sppin este asociat cu ceva pozitiv din viata ta.
Sper să activez din nou pe TPU așa cum făceam înainte, chiar dacă mai rar.
Să ne auzim de bine!
Multumesc. La fel îți urez numai bine și tot ce îți dorești să se împinească!
Yin + Yang pare a fi o modelare simplificată a realității ce nu poate descrie bine realitatea. Despre libertatea viețuitoarei nu am o părere prea bună. Tot ce face viețuitoarea e marcat foarte puternic de programul de viețuitoare din codul genetic. Libertatea mi se pare o amăgire. Toate viețuitoarele fac în esență același lucru, deși pare diferit. Viața e doar drumul spre moarte. În timp totul dispare și nu mai rămâne nimic.
Multumesc, la fel!
Intrebarea e de noobi efectiv.
Dumnezeu=zeu biblic ca sa ne intelegem de la inceput.
Si daca la ala te referi, atunci NU. Pentru ca e dovedit ca nu exista.
Daca o exista un zeu sau ceva mai presus de noi POATE NU AM DE UNDE SA STIU. SI NICI TU N AI DE UNDE SA STI.
Dar zeul biblic, aici cu certitudine iti zic ca nu exista.
De asta esti cal?
De asta esti in viata in acest punct, fiindca mai mult nu poti
Iti sugerez sa trollezi crestini.
Imi place sa trollez cai
Habar n-ai tu cat de mult pot
Imi închipui cat poti tu.
Frumos, poate te duci si spre alte zone cum ar fi avansuri la cai.
Multi dintre voi aveti raspunsuri irelevante. Nu ati inteles esenta intrebarii. Indee era ca viata ar fi fost mai usoara si mai frunoasa daca ar fi fost fara rautate si fara ideea asta de rau. Sa ne fi nascut fara a stii despre rautate.
Multumim.
Nu asa s-au nascut Adam si Eva?
Intrebarea ai pus-o ca un ateu, si concluzia din raspunsul de mai sus e religioasa: Genesis - Adam & Eva - problema fructului din copacul cunostintei binelui si raului - definirea constiintei de sine.
E misto sa pui intrebarea ateista numita si "Problema raului", si apoi sa dai un raspuns ilustrat in Biblie.
Tare, ce sa zic.
La final as avea si eu o intrebare simpla:
Cum poti cunoaste ""numai binele,"" ce este bine, cum spui tu, fara a cunoaste si alternativa raului?
Tradus pentru unii mai prosti: ca sa faci ceva bine, trebuie sa ai si o idee foarte concreta de ceea ce NU e bine.
Ups!
Cu asta am raspuns la intrebarea ta principala, si nu doar eu.
Tu nu știi ce e bine și ce e rău. Ție ți se pare că nu poate exista binele față de rău și răul fără bine. Că nu poate exista întunericul fără lumină și reciproc. Ca să înțelegi ce e bine și ce e rău, trebuie să înțelegi ce e viața. Un om care-și bazează raționamentele pe o minciună, pe o poveste primitivă și absurdă nu are cum să ajungă la niște concluzii adevărate. Binele și răul au sens numai pentru viețuitoare în logica vieții și selecției naturale. Binele și răul e înscris genetic. De acolo "știe" viețuitoarea ce e bine și ce e rău.
Pentru o piatră binele și răul nu există.
Doar o viețuitoare știe ce e bine și ce e rău. De unde știe?
E înscris în codul genetic. Cum?
Simplu. Selecția naturală. O viețuitoare care nu are înscris în codul genetic ce e bine și ce e rău, nu se adaptează la mediu, nu se ferește de pericole, nu strânge resurse și nu se înmulțește, deci dispare cu tot cu codul genetic "necorespunzător". Așa scrie natura codul genetic, prin încercare și eroare. De asta viețuitoarea știe ce e bine și ce e rău.
Binele pentru o viețuitoare e tot ce favorizează viețuitoarea să execute programul de viețuitoare: supraviețuire, adaptare la mediu, strângere de resurse și înmulțire, iar răul e tot ce împiedică roboțelul numit viețuitoare să-și execute programul de viețuitoare efemeră.
Binele și răul din cărțile cu povești religioase reflectă doar dorința șmecherilor care au inventat poveștile respective pentru a=și face lor viața mai bună. De ce e așa? O dovadă excelentă în acest sens e tocmai inexistența lui Dumnezeu. Deci ce reprezintă scrierea religioasă? Minciună și înșelătorie. Poate constitui minciuna primitivă și absurdă baza pentru definirea moralității sau pentru definirea binelui și răului? Evident că nu. Minciuna servește interesele omului mincinos și atât. E rău? Nu. Un virus sau o bacterie întreabă omul dacă vrea să se îmbolnăvească? Nu. Il mănâncă de viu. Ar trebui să ne așteptăm ca omul mincinos să renunțe la minciună, când minciuna e modul lui de viață? Nu. Atunci cine are dreptate? In natură, între viețuitoare, dreptate are cel puternic. Dacă omul e slab la minte și se lasă prostit, atunci dreptate are omul mincinos și merită tot respectul și tot ce e mai bun.
Asta e povestea binelui și răului.
Ca să poți înțelege ce e binele și ce e răul, ce e urât și ce e frumos, trebuie să înțelegi mai întâi ce este viața și lucrul acesta nu se poate face studiind niște scrieri primitive și mincinoase cum sunt cele religioase. În acele scrieri se reflectă neștiința, neseriozitatea, nesimțirea, nerușinarea și necinstea omului mincinos care a găsit de cuviință că e bine să prostească oamenii naivi pentru a-și asigura lui un trai mai ușurel.
Din acest motiv acele scrieri sunt lipsite de logică și neconforme cu realitatea, pentru că sunt doar minciuni.
Dumnezeul "atotputernic" e invizibil, pentru că nu există, iar omul mincinos poate spune orice în numele lui "Dumnezeu" care devine astfel o justificare a dorințelor și acțiunilor omului mincinos și necinstit.
Avem mii de religii și majoritatea sunt "cuvântul lui Dumnezeu". Așa avem în Iran obligativitatea femeilor să-și pună un sac în cap (hijab) pentru că e "voința lui Dumnezeu"
În creștinism, numeroși Părinți ai Bisericii recomandau femeilor creștine să poarte văl.[3] Apostolul Pavel, în Prima Epistolă către Corinteni (11:2-16) nota: „Bărbatul nu trebuie să poarte văl căci el este imaginea gloriei lui Dumnezeu, dar femeia este gloria bărbatului, iată de ce ea trebuie să poarte semnul dependenței sale". (din acest motiv, până la jumătatea secolului XX și în special în zonele rurale, femeile își acopereau capul cu un șal, batic sau basma, când mergeau la biserică). https://ro.wikipedia.org/wiki/Hijab
anonim_4396 întreabă:
NuConteazaCineSunt întreabă: