Modus talento tollens.
O negare conditionala ieftina, negam rezultatul prin negarea antecedentului.
Ce sa zic, foarte desteapta intrebarea...
Dacă oamenii care vor ajunge în paradis vor fi fără ratiune, nu am de unde să știu asta, dar pe baza ideii că răul este o componentă a rațiunii, atunci nu, pentru că deciziile pot fi luate doar cu cele două componente.
Inca o data: oamenii din Paradis vor fi lipsiti de liber arbitru?
Nu era mai simplu ca Dumnezeu sa creeze toti oamenii cu liber arbitru direct in Paradis, fara etapa cu caderea lui Lucifer?
Daca cineva are liber arbitru nu inseamna musai sa faca raul.
Gresit. Binele si raul sunt concepte de etica, nu de metafizica.
Iti spun asta pentru ca am trecut si examenul de etica si examenul de metafizica, la Universitatea din Bucuresti.
In general etica, drept disciplina universitara, n-are nici in clin, nici in maneca cu Biblia. Si nici metafizica la nivel universitar.
Nu am vrut să spun că metafizica tratează subiecte precum ceea ce este răul, pentru că probabil de asta se ocupă etica, o altă ramură a filosofiei, am vrut doar să subliniez că binele și răul aparțin domeniului suprasensibilului, adică dincolo de lumea exterioară, cel puțin aceasta este ceea ce se caracterizează metafizica.
Stiu doctore, am spus-o ca sa-l enervez pe Halogen, si in speta, pe toti astia care isi inchipuie ca stiu ei, cu capatanile lor, ce exista si ce nu.
Profit de ocazie sa te felicit pentru calitatea raspunsurilor legate de Biblie, ...si in general, pentru calitatea tuturor raspunsurilor.
De ce oamenii din paradis ar trebui să fie lipsiți de liberul arbitru?
Nu cred într-un Dumnezeu care a format o armată de zombi.
Mai mult, niciun verset din Biblie nu sugerează că Adam și Eva au fost creați fără liber arbitru înainte de cădere, niciunul, decât dacă asociați arborele cunoașterii binelui și răului cu constiinta, despre care se intelege că le-a fost data in momentul cand au fost creați.
Cunoașterea e cunoaștere si aparține rațiunii, iar conștiința este conștiință și aparține liberului arbitru, sunt două lucruri diametral opuse.
Si nu, nu e musai sa faci rau daca ai liberul arbitru.
Un om mincinos și primitiv nu știe nimic, dar se dă rotund în fața naivilor. În fața unui om normal care e în stare să gândească n-are nici o șansă. Fantezia primitivă și minciuna nu ține loc de realitate, dar e bună pentru prostirea naivilor.
Dumnezeu este minciună, deci ar putea fi numit și iubire fără riscul de a greși.
Liberul arbitru e o minciună care să justifice absența și lipsa de acțiune a minciunii numită Dumnezeu.
Rațiunea, voința, cunoașterea binelui și răului sunt consecința selecției naturale și e înscrisă în codul genetic.
Binele și răul are sens doar pentru viețuitoare. Pentru o piatră nu există nici bine, nici rău.
Cum știe viețuitoarea ce e bine și ce e rău? Ce e bine și ce e rău?
O viețuitoare care nu știe ce e bine și ce e rău, nu strânge resurse, nu se ferește de pericole, nu se înmulțește și moare. Dispare atunci viețuitoarea care nu are înscris în codul genetic ce e bine și ce e rău. Prin urmare majoritatea viețuitoarelor știu ce e bine și ce e rău.
Binele pentru o viețuitoare e tot ce ajută viețuitoarea să-și execute programul de viețuitoare: adaptare la mediu, strângere de resurse și înmulțire, iar răul e tot ce împiedică viețuitoarea să-și îndeplinească rolul de viețuitoare. Deci viețuitoarea e un roboțel care execută programul de viețuitoare. Omul ca viețuitoare având capacitate de stocare și prelucrare a informației, pe lângă comportamentul dobândit genetic mai are și un comportament dobândit prin învățare și își face o idee de ce înseamnă bine și ce înseamnă rău. Oamenii învață unul de la altul și minciuna religioasă prinde. Omul se lasă prostit cu povești primitive și absurde și nu mai vede realitatea simplă așa cum e.
Deci știința explică ce e bine și ce e rău. Selecția naturală face tot. Natura fără să știe ce face, programează viețuitoarea ce să facă și ce să-și dorească.
În cazul omului, omul se mai prostește și singur, mai e prostit și de alții ca să-și formeze o anumită idee despre ce e bine și ce e rău.
Selecția naturală programează viețuitoarea, fără să "știe" ce face, fără să înțeleagă ce face, fără să știe să programeze, fără voință, fără rațiune, fără inteligență, fără scop și fără rost. E încercare și eroare. De asta avem așa de multe specii de viețuitoare. Viețuitoarele care au codul genetic dotat cu ce trebuie, inclusiv binele și răul, "voința" și așa mai departe supraviețuiesc și merg mai departe. Celelalte dispar. E logica simplă a selecției naturale. Poveștile religioase fanteziste, primitive și absurde cu zei n-au nici o treabă cu realitatea. Ele sunt minciuni inventate de omul mincinos pentru a-și asigura un trai mai bun pe seama naivilor.
Toți mincinoșii spun că au vorbit cu Dumnezeu și că minciunile pe care le-au inventat sunt "cuvântul lui Dumnezeu". Omul "credincios" care "crede în Dumnezeu", în realitate crede doar în omul mincinos și în minciunile inventate de același om neserios, nerușinat, nesimțit și necinstit. Dumnezeu nu există și atunci orice mincinos poate spune ce vrea în numele lui Dumnezeu. Dumnezeu devine justificarea dorințelor și acțiunilor omului mincinos. Când e nevoie de credință? Când nu există dovezi. Când nu există dovezi? Când e minciună. Cine are nevoie de credința omului, un Dumnezeu care nu există sau un Dumnezeu atotputernic care poate produce dovezi și care nici nu are nevoie de om sau omul mincinos? Evident că omul mincinos are nevoie de credința naivului pentru a-l putea înșela. Deci ce e credința? E drumul spre minciună în general și în special când vorbim de Dumnezeu.
Așa e, binele și răul sunt scrise în codul genetic, dar în opinia mea aceste două opuse joacă un rol cheie în ceea ce numim o ființă liberă, care nu este arbitrată de nimeni si care isi ghideaza viata in functie de alegerile pe care le face, si aici ma gandesc la cele doua concepte dualiste Yin. Yang.
Nu are rost să comentez mai departe ceea ce ai menționat pentru că rezonez cu tot ce spui.
Cu toate acestea, rămâne de văzut cine a scris binele si raul in cod, natura sau un Dumnezeu antropomorf.
Eu merg pe prima varianta.
Lăsând deoparte această discuție fără rost, care oricum nu ajută pe nimeni, vreau să știu ce mai faci, daca ma mai cunosti, dacă ești bine, ce e nou pe TPU smd.
Eu zic că ființa nu e foarte liberă. E doar un roboțel care funcționează constrâns de condițiile de mediu și de programul de viețuitoare. Viața e la întâmplare și după noroc. Viața e ca o reacție chimică complexă. Viețuitoarele interacționează cu mediul și între ele. Yin și Yang e din nou fantezie, pentru că nu ține cont de codul genetic. Nu are profunzime și corespondență cu realitatea. E o construcție artificială simplificată în care un rol important îl are neștiința. Adevărul e că viața are importanță numai pentru viețuitoare și doar pentru că dorința și plăcerea de viață sunt înscrise în codul genetic. Deci viața nu e cu adevărat necesară pentru nimeni, mai ales pentru entități "puternice" și "inteligente".
Proprietățile materiei generează viața în timp. Cine a făcut materia, de ce și pentru ce? Adevărul e că nici nu are importanță. Totul e trecător, iar finalul e nimicul.
Imi aduc aminte de numele Sppin la modul foarte pozitiv, dar am uitat tot și nu îmi aduc aminte exact răspunsuri sau întrebări. Dacă mă uit mai bine, poate îmi voi aminti. Eu sunt bine (pentru un timp (ca toată lumea)). Pe TPU e totul ca de obicei. Inițial eu dădeam răspunsuri la secțiunea tehnologie și acum am ajuns la religie M-am uitat acum. E cont nou Sppin. Nu mai țin minte nimic. Cam așa e și viața. Nimic.
Când spun „ființă liberă", vreau să spun că nu ești ca o păpușă voodoo, controlată de cineva, dacă stii ce vreau să spun.
Yin Yang sunt doi termeni umbrelă pentru bine și rău care există în natură.
Deci nu știu de ce ar fi o minciună.
Frumos, poate te duci si spre alte zone cum ar fi avansuri la cai.
Ma bucur sa stiu ca esti bine, ca nu s-a schimbat mare lucru pe TPU si ca numele Sppin este asociat cu ceva pozitiv din viata ta.
Sper să activez din nou pe TPU așa cum făceam înainte, chiar dacă mai rar.
Să ne auzim de bine!
Multumesc. La fel îți urez numai bine și tot ce îți dorești să se împinească!
Yin + Yang pare a fi o modelare simplificată a realității ce nu poate descrie bine realitatea. Despre libertatea viețuitoarei nu am o părere prea bună. Tot ce face viețuitoarea e marcat foarte puternic de programul de viețuitoare din codul genetic. Libertatea mi se pare o amăgire. Toate viețuitoarele fac în esență același lucru, deși pare diferit. Viața e doar drumul spre moarte. În timp totul dispare și nu mai rămâne nimic.
Daca nu ar exista un Creator moral si noi oamenii nu am fi creati in asemanarea Lui nu ne-ar pasa de chestii absrracte ca binele si raul, cauza suferintei.
In primul rand, nu toti oamenii de pe pamant sunt credinciosi in Dumzneu si rautatea nu tine de credinta!
Credinciosi in dumnezeu sunt doar 30% din populatia globului, restul cred in Alah, in spirite, in alte entitati dar peste 50% din populatia globului NU au nici o religie si nu cred in nici un zeu, spirt sau Dumnzeue.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_popula%C8%9Biilor_dup%C4%83_religie
Rautatea nu tine de religie, ci de caracterul omului, de educatia primita si de constrangerile societatii in care traieste.
In Africa de exemplu, inca sunt furati baietii de la 9-10 ani si invatati sa traga cu arma si sa-si omoare parintii si fratii, doar ca sa asculte de haitele de banditi si asupritori care i-au rapit si i-au transformat in armata lor mercenara.
anonim_4396 întreabă:
NuConteazaCineSunt întreabă:
DeProfundis99 întreabă: