| Antipaticul a întrebat:

Cu ce a contribuit religia la dezvoltarea economica, sociala, culturala, morala a lumii?
Cand zic religie nu ma refer doar la crestinism, ci la toate religiile, de la cele antice pana la cele moderne.

15 răspunsuri:
| Urzi23 a răspuns:

Urzi23 A raspuns cu intelepciune :

Ortodoxia a fost pentru neamul Romanesc totul. Daca nu aveam credinta aveam steagul cu semiluna Ortodoxia=Romania

Dupa 1540, s-au tiparit carti. Primele lucrari importante in limba romana au fost traducerile de carti religioase si, fireste, sintaxa este inca influentata de limba din care se traducea - slavona: liturghiere, cazanii, psaltiri si, fireste - in primul rand -, evangheliare. Primele traduceri s-au facut in Maramures; manuscrisele au si fost gasite ("textele maramuresene"). Desi sintaxa era greoaie, vocabularul ne este cunoscut si azi, dupa aproape 500 de ani Au parfumul arhaic, de o mare frumusete: "Psaltirea Scheiana", "Psaltirea Voroneteana", "Psaltirea Hur-muzachi", "Codicele Voronetean". Retinem, deci, ca, din secolul al XVI-lea, se poate vorbi de etapa timpurie a formarii limbii literare, caci romana se vorbea in biserica, deci intr-o institutie, si pentru toti romanii.

Daca aceste traduceri, manuscrise de carti religioase, inseamna primul pas; al doilea il constituie tipariturile. Ele aveau o mare putere de circulatie si, citindu-se duminica de duminica, in biserica au avut darul de a influenta limba poporului, din toate zonele locuite de romani (caci aceeasi editie circula si in Tara Romaneasca, si in Moldova, si in TransilvaniA), unificand limba literara inca de la inceputurile ei si, astfel, punand bazele limbii nationale.

De retinut momentul CORESI, care, la Brasov, a dat numeroase tiparituri de carti religioase in limba romana.

Semnificativ este un eveniment din secolul al XVI-lea: "din porunca Domnului Ilascu-Voievod (Ilias Rares) si a mamei sale, Doamna Elena", o parte din tirajul cartii numite "Apostolul", tiparita in Tara Romaneasca, in 1547 a fost dusa in Moldova. Un important rol, in secolul al XVI-lea, spre unificarea limbii literare romanesti, l-au avut cele noua tiparituri de carti religioase ale lui Coresi, care s-au raspandit in toate cele trei tari romane. in Epilogul la "Psaltirea romana", se vorbeste despre importanta faptului ca, in biserica, sa se foloseasca limba romana, vorbita de intreg poporul. Tipariturile au fost sprijinite de oameni luminati, fie ei domnitori ori clerici de toate rangurile, negustori instariti si, desigur, carturari si tipografi, ei insisi oameni de cultura. in afara sferei literaturii religioase, au mai circulat carti cu caracter literar, cele mai raspandite si mai gustate fiind "Alexandria" si "Istoria lui Minai Voda sin Patrascu-Voda, carele au facut multe razboaie cu turcii pentru crestinatate", lucrari in care textul este expresia oralitatii populare (secolul al XVI-leA).
Mitropolitul Dosoftei al Moldovei, urmasul lui Varlaam, este cu adevarat primul nostru mare poet cult, caci el ne-a lasat o "Psaltire" de 8000 de versuri de o mare bogatie stilistica. Astfel incepe marea poezie romaneasca si va sta sub influenta textelor vechi, pana la Eminescu si, dupa aceea. Influenta literaturii populare asupra celei culte a luat, la romani, mereu alte forme, dar marcand si modernismul si avangardismul si, mai apoi, poezia romaneasca din zilele noastre. Iorga a vazut in Dosoftei un predecesor al lui Alecsandri, considerat primul mare poet influentat de folclor: " nu numai ca text nu este exacta traducerea, dar nici macar sensul nu este exact. Si, poate, tocmai aceasta ii face frumusetea; recunosti in psalmii lui Dosoftei o poezie populara si, de aceea, Dosoftei ar trebui sa intre in orisice antologie " (N.Iorga, op.cit., p.17).

Literatura romana, mai ales in genul oratoric, s-a imbogatit in secolul al XH-lea prin Didahii, de Antim Ivireanul, predici prin care explicau, in biserica, evangheliile, intr-un stil metaforic, intens amotional.

Secolele al XVI-lea si al XVII-lea au fost, de altfel, caracterizate prin inflorirea artei in general si a artei bisericesti in special - : cruci ornamentate, pictura ornamentala, chenare, arta broderiei religioase, arta portretelor brodate si, fireste, arhitectura. Sa nu uitam ca este epoca in care Neagoe Basarab ridica acea ctitorie care a intrat in legenda "Monastirii Argesului" - este vorba de Biserica Episcopala de la Curtea de Arges. "Secolul al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea se caracterizeaza, in arta ambelor tari, prin transformari de forme, care corespund transformarilor sociale ale vremii", scria P.P.Panaitescu, in Contributii la istoria culturii romanesti. Bucuresti, 1971, p.9, precizand: "Bisericile devin mai mari si mai incapatoare, mai fastuoase.". Este momentul umanismului si al celebrului "stil brancovenesc".

Citesc mai sus raspunsul unui utilizator :
" Cu nimic ".

Iar Urzi23 a incheiat cu maiestuozitatea-i caracteristica :

Umbla vorba prin popor unde nimic nu este nici Dumnezeu nu are ce lua vis a vis de usserul de mai sus.
si comp
Dar monumentul limbii literare romanesti, realizat prin traducerea literaturii religioase, este "Biblia lui Serban Cantacuzino", numita, uneori, si "Biblia de la Bucuresti", din 1688. Principalii traducatori sunt fratii Radu si Serban Greceanu care, la randul lor, au la baza si o versiune greceasca, dar si un manuscris al lui Nicolae Milescu Spatarul, care - la randul sau - a incercat o traducere a Bibliei si. de asemenea, se bizuia pe mai vechi traduceri din Vechiul Testament si din Noul Testament. Al.Rosetti scria: "Sfarsitul secolului al XVII-lea e marcat prin aparitia unei lucrari care, prin importanta si proportiilesale, incheie cu demnitate sfortarile traducatorilor anteriori. Biblia e tiparita la Bucuresti, in 1688, din initiativa Voievodului Serban Cantacuzino, un monarh luminat. () Limba acestei carti reprezinta sinteza eforturilor traducatorilor romani pentru dezvoltarea si afirmarea limbii romane literare. () prin aceasta opera monumentala, graiul din Tara Romaneasca s-a impus ca limba literara.".
Pun si cireasa pe tort cine au fost primii dascali ai Romanilor?

Urzi23 Propune cu intelepciune :
Pe repetenti sa ii urcam pe "calul balan" si sa ii miluim pe circa cu "Sf Neculai " sa le ramina scris pe soric,,,,,,,

| hate1t4ll a răspuns (pentru Urzi23):

Urzi,imi pare rau sa te dezamagesc, stiu ca-ti va fi foarte greu acum ca vei afla asta dar...Soarele nu se invarte in jurul Romaniei si nici in jurul religii crestine (sau crestino-ortodoxe).
Anyway,sa trecem la subiect: sunt ateu dar daca as spune "cu nimic" (cum un user a spus mai sus probabil din plictiseala sau ca e cool sa dam raspunsuri scurte fara sa gandim) ar insemna sa spun unul dintre cele mai ipocrite si ignorante raspunsuri.
Sa nu uitam ca absolut toata cultura isi are radacinile in religie: majoritatea educatiei se facea in temple/biserici etc.,tot din religie a aparut si muzica (nu conteaza ce fel,de acolo s-a dezvoltat),dansurile(de ritual la inceput),arhitectura, pictura, toate bazele culturii isi au radacinile in diferite religii.As putea dezvolta mai mult subiectul dar mi-e sa nu va speriati de lungimea textului (asa cum m-am speriat de postul lui urzi, dupa un scroll down l-am abandonat, m-am uitat doar sa vad cata aroganta neintemeiata mai are cu "intelepciunea" lui).

| ardnaxur1961 a răspuns (pentru hate1t4ll):

Urzi ti-a servit copy-paste-ul numai din Wikipedia pentru Romania. Doar nu voiai sa copieze tot net-ul! Are si el/ea limitele ei/lui. Se stie doar cat e de mare "intelepciunea" lui Google!

| Urzi23 a răspuns (pentru hate1t4ll):

Urzi23 A raspuns cu intelepciune :

Eu sunt Roman si ma refer la Blinda Biserica Ortodoxa, La noi in Sf Biserica nu se danseaza. Ortodoxia are cele mai frumoase Sf Slujbe si eu iubesc ce am primit de la stramosii mei.Religia implicit Sf Biserica a tinut neamul Romanesc la un loc ca o closca puii ei. Viata Romanului se impleteste cu Ortodoxia deoarece noi il iubim pe Dumnezeu.

Iar Urzi23 a incheiat cu maiestuozitatea-i caracteristica :

Se mai scoala cite un adormit si critica Sf Biserica slava Domnului ca sunt putini. Avem si o minune in batatura, ea nu vede picturile facute de Grigorescu prin Sf Biserici si nici stilurile arhitectonice care ne definesc si ne aseaza in europa la loc de cinste.Din pacate subiectul este prea vast si nu poate fi dezbatut.

| hate1t4ll a răspuns (pentru Urzi23):

Da...religia a tinut neamul romanesc; poate ca daca nu ascultam religia cu atat strictete aveam o tara mai mare,eram si noi intr-un loc "mai de cinste".Ce ne mai ajuta religia cand ne bateau otomanii,ungurii si altii, cand mereu scapam cu o singura regiune mica ramasa din tara.(don't get me wrong, nu dau vina pe religie pentru asta)
Da...noi si religia noastra: niste virgini in iad.

P.S: Ma bucur ca esti Roman (cu R mare bineinteles ca suntem niste sfinti) si ca in biserica ta nu se danseaza (ce legatura o avea) dar intrebarea nu era "De ce nationalitate esti si carei religii apartii" ci: "Antipaticul intreaba:
Cu ce a contribuit religia la dezvoltarea economica, sociala, culturala, morala a lumii?

Cand zic religie nu ma refer doar la crestinism, ci la toate religiile, de la cele antice pana la cele moderne."

Din nou,Soarele,Europa, Galaxia, Universul si cei dincolo de el nu se invart in jurul Romaniei si a religii tale "care este cea mai frumoasa se stie" (cum ar spune un contemporan).

| Urzi23 a răspuns (pentru hate1t4ll):

Urzi23 A raspuns cu intelepciune :

Tu ai punga in cap si te crezi mare cetatean european Urzi23 este un simplu roman si apara si el cum poate saracia si nevoile si neamul.Tu sa vorbesti cind o sa ai buletin si cind vei invata sa citesti ce scrie pe el.

| hate1t4ll a răspuns (pentru Urzi23):

Mi-am dat seama ca esti un simplu roman dupa felul in care ai raspuns la intrebare:ca un simplu roman.
La intrebarea: "care este cea mai rapida masina din lume" un simplu roman ar spune "eu mor de foame si tie-ti arde de masini",adica total pe langa subiect, ceea ce ai facut si tu, ca un adevarat roman.Nu-mi aduc aminte sa fi spus ceva de cetatean european,dar am observat ca in ultimul timp asta este sistemul de aparare al tuturor idiotilor,sa te acuze ca "te crezi mare cetatea european" sau "vezi ca si tu esti roman".
Grow up old man?!

P.S: Ca un adevarat cetatean roman ce-si respecta neamul si traditiile, mereu incerci sa respecti cu strictete traditia noastra cea mai de pret, in toate posturile tale: semi-analfabetismul.

| Urzi23 a răspuns (pentru hate1t4ll):

Urzi23 A raspuns cu intelepciune : pentru ARAK

Când nimic nu ai a spune,/Insirând cuvinte goale /Ce din coada au sa sune.

Iar Urzi23 a incheiat cu maiestuozitatea-i caracteristica :

Este un lux pentru tine sa gindesti si nu il poti cumpara cu bani, deoarece se dobindeste pe la scoala la care tu nu ai fost Uite si o definitie in care te regasesti http://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_funcțional

| Urzi23 a răspuns:

Urzi23 A raspuns cu intelepciune :

Mare minune in batatura la noi a aparut si o colega care se ocupa cu alegerile a venit si cu caldarile portocalii.Dar nu se dezbara de narav. Poate sa faca ea cit vrea ca ursul in lant tot nu o votez la usserul anului deoarece este o femeie rea si necredincioasa.
Subiectul lincezea si nimeni nu stia ce sa scrie rolling on the floor pina a venit
Urzi23 si a scris cu intelepciunea lui caracteristica,
apoi ca treziti din morti au aparut cei adormiti si dau cu stupid ca niste jucarele stricate

| MMihai a răspuns:

Cu nimic.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

In dezvoltarea economica si sociala nu ma bag, pentru ca...nu ma bag.
Dar, in ce priveste cultura, trebuie sa recunosti ca religia a avut o contributie majora!
Gandeste-te numai la unele biserici/temple sau cum s-or mai numi, care sunt adevarate bijuterii arhitectonice.
Gandeste-te la minunata pictura a lui Michelangelo pe tavanul Capelei Sixtine.
Gandeste-te la muzica lui Bach si a lui Handel, care a fost creata pentru liturghie. Si astea sunt NUMAI cateva exemple.
Deci, cel putin arta, in toate manifestarile ei, datoreaza enorm religiei, oricare ar fi ea.

| ღAnonimღ a răspuns:

TPU nu e pentru teme

| Antipaticul explică (pentru ღAnonimღ):

Alo?
asta nu e o tema

| victoreanu a răspuns (pentru ღAnonimღ):

Cam tot ce baga Antipaticu pe aici e o tema. Pacat ca nu invata nimic.

| vindicator13 a răspuns:

Razboaie,inchizite,crime fara sens-mult sange in general.