Am găsit relatată o emoţionantă întâmplare petrecută în ziua celebrării sărbătorii Naşterii Domnului:
S-a întâmplat pe 25 decembrie 1914, pe frontul Primului Război Mondial...
Era deja a cincea lună de razboi, iar nemţii şi englezii duceau bătălii grele, pe un câmp sinistru, într-un ţinut al nimănui, gata să-şi îngroape morţii căzuţi sub golanţă. Ziua de 24 a adus o pierdere grea pentru batalioanele din prima linie a Marii Britanii - 86 de morţi. Ce a urmat apoi întrece toate aşteptările. Noaptea de 24 spre 25 a adus un armistitiu spontan pe front, în plin război, între soldaţii englezi şi cei nemţi. Totul a plecat din tabăra germană, când, din tranşee, focurile de armă s-au oprit şi au fost înlocuite de colinde. Nemţii cântau "Stille Nacht" ("Noapte liniştită", colind german)... iar englezilor nu le venea să creadă ce aud.
"Un soldat german a ieşit din tranşee, a aruncat arma şi a venit spre noi. Ne uitam unii la alţii, dar nu puteam să facem nimic. Nu poţi să tragi într-un om care nu este înarmat.", a povestit ulterior un soldat scoţian, martor la acel eveniment.
Din tranşeele britanicilor a început să răsune "O come all ya faithful" şi toată lumea a înţeles despre ce era vorba. Rând pe rând, soldaţii din ambele tabere au început să se ridice din gropile săpate în pământ şi s-au apropiat unii de alţii. Armele au fost lăsate jos. Şi-au dat mâna şi s-au îmbrăţişat, multi dintre ei au început să plângă. Duşmani de moarte în urmă cu o zi, nemţii şi englezii îşi împărţeau acum ţigările, mâncarea şi sticlele de alcool. Era dimineaţa sărbătorii Naşterii Domnului...
După ce s-a luminat, din tabăra germană a fost aruncată o minge şi soldaţii au încins o miuţă: "Erau sute de oameni care alergau după minge. Fără porţi, fără arbitru, fără goluri, nimic din ce ştiţi despre fotbalul jucat pe stadioanele noastre. Pur şi simplu ne bucurăm că putem să alergăm cu toţii după o singură minge". În cele patru pagini trimise acasă, sgt. Baker explică miracolul văzut cu ochii lui: "S-a apropiat de noi un mesager german, care ne-a spus că dacă nu vom deschide focul în dimineaţa acelei zile speciale, nu o vor face nici ei. Mai mulţi oameni de la noi s-au dus să adune trupurile morţilor de pe câmp, pentru a le îngropa."
"Apoi ne-am ridicat cu toţii, au venit şi ei şi am început să conversăm. Ne-am dat mâna şi ne-am luat în braţe. Am făcut schimb de ţigări şi ne-am dat câte un nasture de la haine ca pe suveniruri. A apărut apoi şi o minge şi unii au început să joace fotbal. Nu s-a tras deloc în ziua Naşterii Domnului. Nici pe 26 nu s-a tras", le-a povestit Baker celor rămaşi acasă.
Armistiţiul spontan din ziua de 25 decembrie 1914 este un moment important menţionat în documentele Primului Război. Cele 48 de ore de pace (25, 26 decembrie) nu au putut să oprească însă prima mare dramă a secolului XX, în care 16 milioane de oameni din întreaga lume şi-au pierdut viaţa.
Stiu ca s-a facut si un film, nu?
Scuze, am mai spus asta, dar pentru ca postarea si intrebarea ta este aceeasi, reiau idea...
"Trebuie sa recunoastem cu totii ca cei prezentati in acele filmulete chiar NU au ce cauta in misiunea preoteasca...
Si nu inteleg de ce nu sunt dati afara de la prima abatere astfel de oameni nepotriviti - cei mai mari dusmani ai Bisericii Ortodoxe.
Exista si astfel de cazuri regretabile.
Cazuri de "lipsă de vocaţie" au existat mai mult sau mai puţin şi în timpul Mântuitorului şi al apostolilor. Şi ei se confruntau cu necesitatea unei aspre selectări a oamenilor care doreau să poarte o astfel de sarcină a preoţiei..."
Fie ca din sufletul tau sa izvorasca numai iubire si credinta, pace si sanatate.La multi ani tie si tuturor! Doar bine!
Mulţumesc.
Fie ca sărbătorile de iarnă să-ţi încălzească sufletul.
Crăciun fericit!
Multumesc! Si tu sa ai parte de sarbatori cu pace si multe, multe bucurii! La multi ani!
Multumesc si Sarbatori Fericite si tie si fie ca aceasta zi minunata sa iti lumineze inima si sa vezi viata elt fel decat o vedeai pana acum.
T30D0RA întreabă: