anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum a apărut ideea de divinitate?
De ce au avut nevoie oamenii de o forță divină superioară tuturor?

Răspuns Câştigător
| sublime89 a răspuns:

A fost o explicatie la indemana pentru oamenii din vechime. S-au uitat in jurul lor, au vazut ca ei sunt singura specie mai rasarita, si au dedus ca lumea trebuie sa fi fost creata pentru ei de un fel de super-om care traieste in cer sau in alte locuri inaccesibile. De ce un super-om? Pentru ca doar un super-om putea crea o lume intreaga doar pentru oameni, dupa logica celor de atunci. Dar si-n prezent mai sunt destui care gandesc asa.
Un al doilea motiv foarte important a fost dorinta de a nu fi singuri pe lume, si de a avea un ajutor supranatural in vietile noastre. Dorinta de a sti de ce natura e atat de dura cu noi uneori, si ce trebuie sa facem ca s-o imbunam. Ne-a placut sa credem si ca suntem nemuritori, din simplul motiv ca moartea nu-i place nimanui, si ti-ai dori sa o eviti cat de mult se poate. Si doar un super-om putea sa ne ofere o asemenea sansa la o viata eterna pe lumea cealalta. Daca a creat un Univers intreg pentru oameni, e cam logic sa te gandesti ca nu a facut toate astea doar ca sa avem niste vieti scurte si grele, dupa care sa murim si asta sa fie sfarsitul absolut. Trebuie sa fie mai mult decat atat la existenta asta, se gandeau ei. Atunci cand ne dorim cu ardoare sa fim speciali, sau sa fim centrul tuturor lucrurilor, e foarte usor sa ne pacalim singuri crezand ceea ce e convenabil, decat sa vedem ce ne arata realitatea, si care sunt dovezile care sustin varianta noastra.

22 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Reduce anxietatea si explica fenomene aparent inexplicabile.
Mintea primitiva a oamenilor din acele timpuri era dependenta, psihologic vorbind, de credinta in supranatural.

| danut a răspuns:

Ideea de divinitate nu a aparut, dupa ultimile cercetari stiintifice ea a ESTE IMPLANTATA in codul nostru genetic. De altfel acum cateva luni in urma erau pe net concluzile la care au ajuns oamenii de stiinta de la Sorbona parca privind acest lucru. Daca vei cauta mesajele din iarna, primavara sigur vei gasi adresa cu respectivul studiu.

| Dandanache a răspuns (pentru danut):

Am căutat. Nu am găsit nimic relevant. Ești sigur?

| danut a răspuns (pentru Dandanache):

Http://www.descopera.ro/......ta-genetic
Iertare era vorba despre Universitatea Yale, nu Sorbona. mesjul e de prin februarie. La vremea aia erau mai multe informatii pe net.

| Dandanache a răspuns (pentru danut):

Mersi. Am gasit articolul original. E vorba de "divinitate si prieteni imaginari". E o nevoie de supranatural pe care oamenii o manifesta.

http://www.dailymail.co.uk/......iends.html

| danay72 a răspuns:

Am fost creati cu necesitati spirituale.Matei5:3.De aceea, omul intotdeauna a simtit nevoia sa se adreseze unei divinitati.

| LePotato a răspuns (pentru danay72):

Ai fost suspendat man? sad

| danay72 a răspuns (pentru LePotato):

Da,de ceva timp, dar inca nu stiu de ce.

| LePotato a răspuns (pentru danay72):

Intreaba adminii

| Dandanache a răspuns (pentru danay72):

Uita-te la comunitate, la utilizatori suspendați. Ai fost suspendata pentru răspunsuri copiate și pe lângă subiect.

| LePotato a răspuns:

Pentru "a-i proteja".

| TrăieşteClipa a răspuns:

Daca ne-am intoarce in timp si am avea cu noi si o simpla bricheta am fi considerati zei de cei de acum 6000 de ani.
Elohim din Biblie, deva ai hindusilor, anunnaki ai sumerienilor, etc, aveau la ei mai mult de atat.
In Biblie "gloria" lui Dumnezeu facea zgomot,scotea flacari si fum.
Daca in loc de glorie s-ar fi tradus" modul terestru" sau ceva greu cum sugereaza cuvantul in ebraica, se schimba putin sensul.
In Vimana sutra de acum 3500 de ani sunt desenate nave de zbor precum si modul de folosire al acestora.
Mai adauga faptul ca stiinta nici azi nu este in stare sa ofere explicatii plauzibile la multe fenomene asa zise inexplicabile.
Daca acceptam si existenta inconstientului colectiv al lui Jung, ceva incepe sa prinda contur.

| sabin89 a răspuns (pentru TrăieşteClipa):

Deci cuvântul "glorie" s-ar putea înlocui cu "modul terestru"?

| Buresbista123 a răspuns:

De frica,frica de necunoastere,de aceea venerau animalele,soarele etc acum mii de ani(unii si azi cazul illuminati),omul nu stia cum sa aprinda nici macar un foc si asa s a adaptat la mediul in care era,religia este o frica de frica,iti este frica de ceva simti emotia asta, dar iti e teama de ea si iti creezi involuntar o realitate care te poate ajuta sa supravietuiesti, care ti da un sens, asta s a intamplat cu unii oameni nu cu toti, din pacate urmatoarea varianta este implantul de cip uri in oameni si transformarea noastra in roboti
poti vedea filmul Cast away si o sa intelegi despre ce vorbesc

| justadream94 a răspuns:

Frica de moarte, necunoasterea, slabiciunea, dorinta de fabulos dar si de a fi supusi au impins mereu omenirea spre a avea un ''idol'' de multe ori inteleg gresit.

unele semne dar si maturii..precum chiar si istoria dovedesc intr-o maniera greu de inteles pentru noi existenta unui Dumnezeu.

| al9264 a răspuns:

Ca sa aiba guvernul cu ce sa aiba la mana vreo 20% din populatie (pentru cei care credeti ca sunt mai multi care merg la biserica si se omoara pentru un kiss cu un schelet ''sfant'' intr-un putregai de mormant, nu e asa, sunt doar minciuni care sa ne instige instinctul de turma ca sa ne apropiem de biserica, desi incepem prin a nu fi credinciosi convinsi). In realitate, relatia cu Dumnezeu este intima si foarte personala, astfel ca nu e nevoie de intermediari (preoti) care sa primeasca vreo 4000 de lei pe luna, chiar daca sunt liber-profesionisti, ca un fermier independent. Nu avem bani sa platim un profesor cu mai mult de 1000 de lei si nu avem nici 400 de spitale, dar avem 18000 de biserici si peste 20000 de preoti platiti de stat sa behaie (eventual la microfon) dintr-o evanghelie care nu contine intamplari si personaje chiar de treaba. Daca suntem in stare sa credem in salbaticiunile numite de prea-sfinti ''dumnezeiesti'', ne meritam soarta.

| al9264 a răspuns (pentru al9264):

Ma refer la oricine altcineva mentionat in biblie decat Dumnezeu pe care nu il putem recunoaste cu Iahve, Ieshua, Sabaot, El Shadai, Iehova sau altele, el e unul singur unic infinit omniprezent omnipotent omniscient neantropomorf necreat si real.

| Katherine20 a răspuns:

"Cum a apărut ideea de divinitate?" Nu a apărut, Dumnezeu a existat mereu.

| Lucică1998 a răspuns:

Conform Bibliei, pentru ca Dumnezeu "a pus gândul veșnicii in om"

| veryhonest a răspuns:

Divinitatile ii scutesc pe oamenii slabi (dpdv moral) sa gaseasca un scop al vietii si ii ajuta sa duca o viata optimista si lipsita de griji.

| KodrutZ a răspuns (pentru veryhonest):

... si mai trebuie adaugat ca pentru multi dintre ei existenta grijilor/dificultatilor de ordin financiar si nu numai sint mai usor de pus in circa divinitatii ("daca asa a dat dumnezo") in loc sa isi recunoasca incompetenta/prostia/lipsa de ambitie.

| 187VLAD a răspuns:

Sper ca e o intrebare personala de a ta si nu o tema tongue
parerea mea este ca dintotdeauna masele au avut nevoie de lideri, altfel am trai cu totii intr un haos general
inainte liderii spirituali ocupau un loc fruntas, atat in statele pagane, cat si in cele crestine, islamice etc.

cred ca cei mai mult oameni au nevoie de o forta divina pentru a-si gasi un scop in viata