| gorlan a întrebat:

Cum a reusit maria sa nasca ea fiind fecioara? Cezariana nu se facea in timpurile alea. Nu inteleg de ce raportati, e deranjant?

25 răspunsuri:
| costis a răspuns:

Ghiorlan, ai teoria evolutiei, ai big bangul, bosonii, neutrinii, citate din Biblie pe care le poti suci cum vrei, urangutani si neandertalieni.
Insa nu dovezile te intereseaza pe tine, asa-i?
Te intereseaza sa murdaresti. Insa NU POTI. Poti sa iti murdaresti doar mintea ta si a celor care te acompaniaza.
NU POTI pentru ca este o alta lume, unde tu nu ai acces. Chiar daca ai sa postezi de o mie de ori pe zi intrebari de astea, NU POTI murdari cerul.

| danay72 a răspuns:

A fost Maria într-adevăr fecioară când l-a născut pe Isus?
În Luca 1:26–31 (BC) se relatează că îngerul Gabriel a venit la o „fecioară" numită Maria şi i-a adus această veste: „Iată, vei rămâne însărcinată şi vei naşte un Fiu, căruia Îi vei pune numele Isus". Atunci, conform versetului 34, „Maria a zis îngerului: «Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu nu ştiu de bărbat [când eu sunt încă fecioară, NTÎT; n-am relaţii intime cu vreun bărbat, NW]?»" În Matei 1:22–25 (BC) se mai spune: „Toate acestea s-au întâmplat ca să se împlinească ce spusese DOMNUL prin proorocul care zice: «Iată, fecioara va fi însărcinată, va naşte un fiu şi-I vor pune numele „Emanuel", care tradus înseamnă: „Dumnezeu este cu noi"». Şi Iosif, trezindu-se din somn, a făcut cum îi poruncise îngerul DOMNULUI; şi a luat la el pe soţia sa. Dar n-a cunoscut-o, până ce ea a născut pe Fiul ei. Şi el I-a pus numele Isus".
Este credibil lucrul acesta? Bineînţeles că pentru Creator, care a conceput organele de reproducere ale omului, nu era imposibil să determine fecundarea unui ovul în uterul Mariei prin mijloace supranaturale. Iehova a transferat în mod miraculos în uterul Mariei forţa vitală şi trăsăturile personalităţii Fiului său ceresc întâi-născut. Forţa activă a lui Dumnezeu, spiritul său sfânt, a ocrotit dezvoltarea copilului în uterul Mariei, astfel că acesta s-a putut naşte ca om perfect. — Luca 1:35; Ioan 17:5.
A rămas Maria veşnic fecioară?
Mat. 13:53–56, BC: „După ce a terminat Isus pildele acestea, a plecat de acolo. Şi venind în patria Sa, El a învăţat pe oameni în sinagoga lor, încât ei erau uimiţi şi ziceau: «De unde are El înţelepciunea şi minunile acestea? Oare nu este El fiul tâmplarului? Nu se numeşte mama lui Maria? Şi nu sunt fraţii [în greacă adelphói] Lui, Iacov, Iosif, Simon şi Iuda? Şi surorile [în greacă adelphái] Lui nu sunt toate printre noi?»" (Având în vedere aceste versete, era Isus singurul fiu al Mariei sau ea avea şi alţi fii şi fiice?)
O enciclopedie catolică afirmă că termenii greceşti adelphói şi adelphái folosiţi în Matei 13:55, 56 „aveau în lumea greacă din timpul evanghelistului semnificaţia de frate şi soră de sânge, şi aşa îi înţelegeau cititorii de limbă greacă. Spre sfârşitul secolului al IV-lea [cca 380], Helvidius a evidenţiat acest fapt într-o operă care s-a pierdut, arătând că Maria a avut şi alţi copii în afară de Isus, dând-o astfel ca exemplu pentru mamele cu familii numeroase. Sf. Ieronim, animat de credinţa tradiţională a Bisericii în virginitatea perpetuă a Mariei, a scris un tratat împotriva lui Helvidius [383 A.D.], în care a formulat o explicaţie care este şi acum de actualitate printre erudiţii catolici". — New Catholic Encyclopedia (1967, vol. IX, p. 337).
Mar. 3:31–35, BC: „Atunci au venit mama şi fraţii Lui şi, stând afară, au trimis să-L cheme. Mulţimea stătea în jurul Lui, când I-au spus: «Iată, mama Ta şi fraţii Tăi sunt afară şi Te caută». El le-a răspuns, zicând: «Cine este mama Mea şi fraţii Mei?» Apoi, aruncându-şi privirile peste cei care stăteau împrejurul Lui, a zis: «Iată mama Mea şi fraţii Mei: căci oricine va face voia lui Dumnezeu, acela Îmi este frate, soră şi mamă»". (Aici se face o distincţie clară între fraţii carnali ai lui Isus şi fraţii săi spirituali, discipolii săi. Nimeni nu susţine că prin cuvintele „mama Ta" nu s-a făcut referire la Maria, ci la altcineva. Atunci ar fi raţional să credem că prin cuvintele „fraţii Tăi" nu s-a făcut referire la fraţii săi carnali, ci, probabil, la nişte veri? Când se face referire la alte rude, nu la fraţi, este folosit alt cuvânt grecesc [syggenón], de exemplu în Luca 21:16.)

| mODIN a răspuns:

Extraterestrii

| milan9 a răspuns:

În tradiţia evreilor, termenul de "frate" era folosit în virtutea polisemiei şi cu sensul de văr sau rudă apropiată.

Sensul acesta general, de "înrudire", se foloseşte şi astăzi cu referire la o relaţie de rudenie, de apartenenţă la aceeaşi naţionalitate, grup, etc. În cadrul vieţii monahale, de mănăstire, termenii "frate" şi "soră" sunt folosiţi pentru numirea tuturor acelor vieţuitori din mănăstire, fără ca aceştia să fie cumva măcar rude!

Apostolii, spre exemplu, nu se referă la „fraţi" ca relaţie de rudenie, la fraţi după aceeaşi mamă! Frecvenţa folosirii în afara sensului de „bază" (de a avea aceiaşi părinţi) arată tocmai OBIŞNUINŢA apostolilor şi a evreilor de a folosi termenul „frate" doar cu scopul sublinierii apropierii sufleteşti:

-II Tesaloniceni 3, 6:,,Fraţilor, va poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriţi de orice frate care umblă fără de rânduială şi nu după predania pe care aţi primit-o de la noi."

-I Corinteni 11, 2:,,Fraţilor vă laud că în toate va aduceţi aminte de mine şi ţineţi PREDANIILE (se referă la învăţături ce nu fac parte din Noul Testament) aşa cum vi le-am dat".

,,Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut." - (Matei 25, 40)

"Fiecăruia din ei li s-a dat o haină albă şi li s-a spus să se mai odihnească puţină vreme, până când se va împlini numărul tovarăşilor lor de slujbă şi fraţilor lor care aveau să fie omorâţi ca şi ei" Apocalipsă 6, 9-11, etc...

Din contextul Noului Testament se deduce CLAR şi LOGIC faptul că mama acelor „fraţi"(veri) este alta decât Feioara Maria!

O singură dată S-a Întrupat Fiul lui Dumnezeu în lume, şi atunci se cuvenea ca atât naşterea Sa cât şi maica din care S-a născut cu trup, să aibă o "exclusivitate", prin natura deosebită a evenimentului, eveniment ce nu a fost însoţit sau "umbrit" vreo slăbiciune a firii umane.

| milan9 a răspuns:

Evreii foloseau termenul "frate" intr-un sens foarte general insemnand fie "var" fie chiar o persoana ce nu era ruda directa ci doar "semen", "apropiat"…:

- Fapte 1, 15 "Şi în zilele acelea, sculându-se Petru în mijlocul fraţilor (iar numărul lor era ca la o sută douăzeci), a zis"

- "Ei (mulţimea) auzind acestea (după "pledoaria" apostolilor sub influenţa Duhului primit), au fost pătrunşi la inimă şi au zis către Petru si ceilalti apostoli: Bărbaţi FRATI, ce să facem?" Fapte 2, 37

| PedoBarbie a răspuns:

Se făcea cezariană.

| doctorandus a răspuns (pentru PedoBarbie):

Da, de obicei dupa ce murea femeia (conform legislatiei romane).

| doctorandus a răspuns (pentru Radu284):

Articolul e cam speculativ si nu spune cate zile mai traia femeia dupa operatie. In vremurile respective nu existau antibiotice iar coaserea ranilor era problematica. Tot ce demonstreaza articolul este ca exista referinte in scrierile rabinice referitoare la cezariene pe femei vii, nu demonstreaza ce procentaj din aceste femei mai traiau la doi ani dupa aceasta operatie.

| Radu284 a răspuns (pentru doctorandus):

Pai nu a zis nimeni ca aveau o rata de succes comparabila cu anul 2014. Dar ideea e ca se faceau si atunci. Si aveau si pe atunci tot felul de substante cu care sterilizau ranile.

| Radu284 a răspuns:

Nu se facea cezariana in timpurile alea? @.@
Are you sure?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1034600/?page=1

| AlexanderAdrian a răspuns:

Nasterea n-are absolut nici o treaba cu virginitatea. Himenul poate fi elastic, in plus exista fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala. Presupunand ca ar exista vreo femeie nebuna in zilele noastre care ar fi impotriva sexului dar si-ar dori un copil si-ar face inseminarea asta, himenul are toate sansele sa ramana intact pana la nastere cand normal ca se va rupe.

Cum a reusit Maria? cu un himen elastic, facand sex anal si oral ca doar sot avea.

Apropo vad ca sunt o sumedenie de fete disperate ca ar putea ramane insarcinate fiindca partenerul le-a ejaculat prin preajma vaginului fara penetrare si nu cumva sa li se fi scurs sperma inauntru. Si DA in rare cazuri e posibil. Si-atunci? Hai sa avem ceva imaginatie.

| iurii75 a răspuns:

Şi care e problema după tine?
La unele persoane himenul e mai elastic şi rămâne intact chiar şi după actul sexual dar aceasta nu înseamnă că nu poate naşte în mod natural.

| Jardelin a răspuns:

Stai linistit gorlane ca au mai nascut si alte femei, virgine fiind la momentul nasterii! Se poate!

| iurii75 a răspuns (pentru Jardelin):

Depinde ce înţelegi prin "virgină". De obicei se referă la persoana ce n-a avut relaţii sexuale nu şi la cea care a avut relaţii dar a rămas himenul întreg.

| Jardelin a răspuns (pentru iurii75):

Chiar vrei detalii?!

| Jardelin a răspuns (pentru CinevaNou):

Merci, stiam stirea! Am comentat-o mai demult intr-un topic. Interesanta, oricum.

| Fantastic7 a răspuns:

A reusit laughing

| Razorcif a răspuns:

Din punct de vedere medical, nu exista nicio explicatie. Dar cum stim ca Dumnezeu este omnipotent, omniprezent... admiti decat ca asa a fost. Nu poti demonstra fiindca pur si simplu n-ai cum. Nu stie nimeni ce s-a intamplat in corpul Mariei acum 2014 ani. Cu atat mai putin oamenii la vremea aceea. Daca cea mai tare chestie intelectuala pe care o putem folosi e ratiunea, si daca s-au realizat lucruri cu ajutorul a ceva mai complex decat ratiunea, inseamna ca ratiunea e depasita de o forta net superioara pe care nu o putem intelege pur si simplu. Chestia asta apartine divinitatii. Poti ori sa o respecti, ori sa o negi.

Ca exemplu:
Cainele nu rationeaza si nu pricepe ce se intampla atunci cand se trezeste castrat. Nici nu stie cum a adormit si a ramas fara ****. "Gandirea" lui nu pricepe ce a fost si nu pricepe nici cum a fost. Imagineza-ti o lume in care fiecare fiinta ar putea vorbi ca omul, gandi si tot asa..in cazul in care Dumnezeu nu ar exista, si fiinta suprema ar fi Omul.(luat prin absurd bineinteles) n-ar fi nici macar ordine. Am fi murit toti rapid. Nu cred ca vrei sa vezi muste discutand politica cu gaini. rolling on the floor

Asa si aici, a intervenit divinitatea. Dar precis, acum 2014 ani nu stie nimeni ce s-a intamplat. Exista doar pareri si argumente pro si contra pe doar le intarati una contra celeilalte, fara ca de fapt, sa faci nimic.
Eu asa vad lucrurile...
Sau, dude, fura o masina a timpului, si vreo cativa doctori si lasa-i sa-si faca treaba laughing.
N-are nimeni de unde sa stie chiar ce a fost. Mai ales daca intrebi asta dupa 2000 de ani x))

| PreaDulcePreaFin a răspuns (pentru Razorcif):

Adica tu vrei sa zici ca dumnezeu mentine toata ordinea asta pe pamant? Daca omul vrea sa extermine o anumita specie de pe pamant, ar faceap extrem, de usor, fara sa il doara in **** de nici un dumnezeu, dar nu vrea

| Razorcif a răspuns (pentru PreaDulcePreaFin):

Prea grabit, prea infipt. Nu la aspectul asta ma refeream. NORMAL, fratele meu, ca omul poate sa extermine fiecare fiinta de pe planeta, daca nu, poate chiar sa declanseze singur apocalipsa. Asta nici nu mai intra in discutie.

Dar eu nu ziceam nimic de cat poate omul sa faca. Eu ziceam in principal de o forma de inteligenta superioara care depaseste ratiunea omeneasca. Tu doar alegi sa crezi sau nu.
Crezi, bine. Nu crezi, iarasi bine. Eu cred, dar nici nu imi imaginez daca as putea sa inteleg vreodata cum gandeste Dumnezeu, asa ca las sa fie de la sine. Noi doar ne folosim de ce avem sa ne facem viata mai buna etc. Avem ratiune si Creatorul in care cred stie el asta. Nu da nimanui mai mult decat poate duce.

Pe mine ma mira cum incearca unii atei sa rezolve misterele universului.
Stai frate in banca ta, traieste-ti viata ca tot o sa murim. Vedem la sfarsit ce e dupa moartea biologica si ne batem in cap dupa aia. Hai ciao.

Nu da nimanui mai mult decat poate duce? folosesti cuvinte mari. De asta sunt atat de multe cazuri in care oameni se sinucid din cauza saraciei sau a problemelor, sau cazuri in care tineri isi distrug viata din cauza drogurilor pentru ca au prea multi bani si nu stiu ce sa faca cu ei, de asta mor de foame 14 oameni pe ora pe pamant? Dumnezeu asta al tau e cam amator, traieste de o eternitate si nu a invatat nimic, lasa-mi onoarea sa ma pis pe el daca exista, pace

| Razorcif a răspuns (pentru PreaDulcePreaFin):

Lasa-mi onoarea sa-ti zic ca esti un ignorant incredibil. Am auzit de multe ori cacaturi de genul "ca ce a facut dumnezeu, ca sunt oameni care mor de foame in tari sarace, sinucideri si asa mai departe".
Prietene, suntem pusi pe acest pamant sa fim ca fratii, sa avem grija unul de celalalt. Nu a zis nimeni ca e usor, dar daca noi nu ne ajutam, desi putem sa ne ajutam, atunci ce vrei sa faca Dumnezeu, sa ne pupe in cur? Tu esti mai batut in cap decat orice ignorant. Tu habar n-ai ce se intampla in jurul tau, si vii sa iti "descarci sufletul," pe ceva ce tu crezi ca nu exista (nu esti intreg la minte), nu ca ai avea tu treaba cu religia. Nu ma dau rotund si da-ma-n spume daca gresesc, dar vad ca voi nu observati ca noi (cam toti oamenii) suntem absolut responsabili de tot ce ne inconjoara. Uite-te la corporatisti, la hoti, la oameni in general care au posibilitatea sa ajute dar nu o fac. Reclamele platite care promoveaza ajutorul pentru oamenii in cauza mi se par de **** si dezgustatoare. Pun bani pentru reclame, si nu pentru fonduri de ajutor.
Cat despre sinucigasi, nu pot sa ma pronunt prea bine fiindca e un subiect foarte sensibil si greu de atins. Ori sunt prea sensibili, ori plini de ura, ori asa, ori altfel etc. Sunt cazuri speciale care trebuie tratate separat, si cred ca e al dracu de greu sa faci pe cineva sa se intoarca de la sinucidere. Cel mai bine e sa previi lucrurile astea de la bun inceput, dar in ce lume traim, putini au mai "ramas" oameni. De ce? pentru ca taxe.

De la inceput, a fost vina oamenilor, cred eu. Ce se intampla acum, e doar efectul ignorantei. Toti: credinciosi, necredinciosi, popi, papistasi, bogatani, hotomani si alte soiuri de oameni. Toti suntem de vina. Ne-am format grupulete din cauza ignorantei iar cei ghinionisti sunt sortiti sa moara degeaba. Asta e lumea in care traim.
Si daca tot esti asa indignat si preocupat de problemele, du-te si rezolva situatia. Se vede ca ai potential si ca iti pasa. Dar ma intreb cati te vor asculta? Sau poate nu iti pasa deloc si nu ai pe ce sa-ti racesti gura? Nici mie nu imi pasa, cel putin la scara larga. Evreilor si iluminatilor ar trebui sa le pese. Cere-le lor socoteala. Ei sunt banosi.

De un singur lucru mai imi e scarba, fonduri pentru biserici. Biserica a devenit o afacere profitabila si ciudata. S-a ales praful de asa zisele invataturi.

In concluzie, banul fiind ochiul dracului ne-a corupt si nu putem face nimic. Si totusi mai exista bine, dar e vazut cu alti ochi.
Am impresia ca te prefaci ca iti pasa. Mai priveste situatia si cu alti ochi sau din alta ipostaza. Oricum nu am rezolvat mai nimic in discutia asta. Cat despre ce-i napastuiti, Dumnezeu cu mila.
Eu asa vad lumea si asa cred ca se intampla. Daca imi zici ca ma cred atotstiitor bazat pe ce am zis mai sus, atunci succes in viata omule. Am incercat sa pun in prim-plan aproape toate aspectele care dauneaza lumii, care in esenta este combimatia bani-nepasare. Ne-am facut-o cu mana noastra.

Hai pace.

Ideea era ca dumnzeu sa faca ceva pentru rugaciunile alea, atunci hai sa ne bagam **** in ea de biserica si sa ne rugam la oameni. ce rost are sa ma rog la ceva care oricum nu face nimic