"Va rog sa ma luminati dragi crestini "
Te-am "lumina" DAR inca nu ai ajuns la nivelul intelectual la care poti fi "iluminat". (asta dovedit de ce si cum ai pus intebarea).
Stai ca crestini interpreteaza propile bame in 4000 de feluri diferite, desi de care crestini vorbesti, catolici accepta evolutia, big bang nu le poti compara cu fanatici sectancti https://www.youtube.com/watch?v=XJmYQD1tUZA
https://www.youtube.com/watch?v=c3jzTRedjJ4
e credinta omule, nu trebuie dovezi
Milan9 acelasi argumente deiste,deisti se bucura cand vad asta, dovedeste existenta unui zeu teist, un zeu deist nu te trimite in iad, nu-i pasa de ceea ce faci, e indiferent, deismul inseamna eliberarea de sub jugul religilor
Irinel15123532 de ce minti? daca esti crestin fi ma corect, ateismul este lipsa credintei in zeii atat, stiinta este altceva omule, tu esti ateu pentru zeus omule, ia zi-mi ai nevoie de big bang, evolutiei? sa stim si noi
Sindbad crestinule creatia din nimic este o doctrina a biserici primare crestine
https://en.wikipedia.org/wiki/Ex_nihilo
Există dovezi care confirmă existența lui Dumnezeu. Dacă tu sau alții sunteți prea încăpățânați să le confirmați, asta este problemă voastră. Dacă nu ești documentat în acest sens, nu mai instiga la ură măcar.
Exista mii de argumente pentru cei care doresc sa creada, in timp ce, pentru cei care nu doresc sa vada nimic, pentru ceui care nu-si doresc ca Dumnezeu sa existe, acestora nu le ramane sansa de a sesiza ceva. Impietrirea inimii lor este cauza.
Iata spre exemplu, care crezi ca ar fi probabilitatea apariţiei vieţii în mod accidental, spontan, în afara influenţei unui,, Creator"?
- Mai mulţi biologi au estimat că pentru obţinerea până şi a celor mai mici fiinţe vii (virusuri, bacterii), sunt necesare 445 de unităţi de aminoacizi, de cca. 20 de tipuri diferite. Dintre aceste tipuri de aminoacizi doar glucina nu are o structură asimetrică. Se estimează că ar ramâne 410 de unităţi de aminoacizi cu o structură asimetrică.
- Dacă se consideră că într-o trapă se află un amestec din toţi aminoacizii necesari din cele două tipuri (dextro şi levo) şi că probabilitatea de asociere este egală pentru ei, în vederea obţinerii unei legături corecte pentru realizarea unei proteine complexe, probabilitatea va fi de 1 din 2,, la puterea" 410, (s-a luat baza 2 pentru că sunt câte 2 cazuri şi anume dextro şi levo), adică de 1 din 10,, la puterea" 123!
- Este necesar să luăm în considerare faptul că fizicienii în prezent nu lucrează cu mărimi mai mari de 10,, la puterea" 40. De altfel, fizicienii au apreciat ca numarul de electroni în întregul univers cunoscut astazi ar fi de 10,, la puterea" 80.
- Astfel, câteva calcule simple pot demonstra faptul că probabilitatea apariţiei vieţii ÎN MOD ÎNTÂMPLĂTOR prin amestecul de aminoacizi, este foarte mică, practic imposibilă, chiar dacă s-ar considera vârsta universului de 30 miliarde de ani (ceea ce ar însemna 10,, la puterea" 18 secunde), sau după alte calcule - 13, 75 miliarde ani.
- Dacă s-ar considera că pe pământ, în mai multe zone ale sale, ar fi existat (în mod foarte optimist) un milion de locuri în care s-ar fi efectuat câte 10 încercări de aranjare pe secundă a tuturor celor 410 structuri de aminoacizi simultan (!), totuşi, probabilitatea de a se forma în mod haotic înlănţuirea corectă ar fi de 1 din 10,, la puterea" 98, deci cu foarte mult peste „exponentul de 40" admis ca limită numerică de discuţie de către fizicieni! Deci şansa de apariţie în mod întâmplător, spontan a vieţii, este infimă, practic nu există!
2). Necesitate existenţei lui Dumnezeu se justifică şi prin complexitatea, perfecţiunea absolută a materiei vii, nemuritoare prin multiplicarea ereditară, "organizarea" universului.
Pentru a crede că viaţa a apărut în mod întâmplător, accidental, ar fi trebuit îndeplinite un lanţ întreg de,, coincidenţe’’, de întâmplări norocoase, de probabilităţi care însă tind spre zero (ca posibilitate de realizare):
-,, Coincidenţe’’ referitoare la univers (pentru ca naşterea panetelor şi a stelelor să poată fi posibilă): mărimea potrivită a exploziei iniţiale, mărimea potrivită a gravitaţiei, mărimea potrivită a forţei nucleare tari;
-,, Coincidenţe’’ referitoare la sistemul planetar (pentru a se putea susţine viaţa): mărimea şi masa exactă a soarelui, distanţa potrivită dintre soare şi centrul galaxiei, distanţa potrivită dintre soare şi cel mai apropiat braţ din spirala galactică, distanţa exactă dintre pământ şi soare, mărimea Pământului şi valoarea potrivită a forţei gravitaţionale a acestuia.
-,, Coincidenţe’’ referitoare la planeta Pământ (care să poată susţine viaţa); Câteva calcule simple pot demonstra că probabilitatea apariţiei vieţii în mod întâmplător (prin amestecul de aminoacizi de tipul dextro şi levo) este foarte mică, practic imposibilă chiar dacă s-ar considera vârsta universului de 30 miliarde de ani (aşa cum se consideră în prezent), ceea ce ar însemna 10,, la puterea" 18 secunde. Dacă s-ar considera foarte optimist că pe pământ ar fi existat un milion de locuri care să întrunească condiţiile ideale potrivite în care să se fi efectuat câte 10 încercări de aranjare pe secundă a celor 410 de structuri de aminoacizi, probabilitatea să apară înlănţuirea corectă ar fi de 1 din 10,, la puterea" 98, deci cu foarte mult sub limita de 1 din 10,, la puterea" 40 admisă ca limită de discuţie de către fizicieni. Deci şansa de apariţie a vieţii în mod accidental este infimă, practic nu exista!
În primul rand ai măcar idee cat de imens este Universul?
Uită-te aici dacă vrei să îți faci o idee: https://www.youtube.com/watch?v=i93Z7zljQ7I
Numai galaxia noastră are în jur de 100 de miliarde de planete, cel puțin. De asemenea, se crede că în Univers există un număr imens de galaxii, de la 200 de miliarde la 2 trilioane. Dacă luăm în calcul teorii precum Universul Ciclic, Multiversul, Universul fecund etc. atunci Universul nostru ar trebui să fie o necesitate statistică. Deci nu este absolut nimic extraordinar cu faptul că am reușit să ne formăm aici. Ar fi un miracol dacă fiecare stea ar avea mai multe planete cu viață pe ele și toate planetele ar fi perfect adaptate vieții. Dar, avand în vedere ce am spus mai devreme, pană și asta ar putea fi doar o necesitate statistică, fără să aibă nevoie de un creator. Având în vedere că 99, 99999999999% din Univers este complet de nelocuit, dovedește faptul că dacă Dumnezeu există, e un designer foarte, foarte, foarte prost!
Și da Pămantul e numai bun pentru viață și pentru noi oamenii. Doar găsește întai treimea făcută din pămant. Apoi nu te apropia prea mult de Nord sau Sud ca să nu îngheți. Și de asemenea, stai departe de deșerturi ca să nu mori de căldură. Stai de asemenea departe și de plaje, insule tropicale și orice regiune cu lumină solară puternică, ca să nu faci cancer. Apoi nu te urca pe vârful munților, ca să nu te sufoci sau îngheți. Stai departe și de jungle, ca să nu fii mancat de prădători sau otrăvit de insecte veninoase. Stai departe și de campii că și ele au prădători. Apoi stai departe de regiunile seismice, vulcani, lacuri de langă vulcani, regiuni cu vant extrem de puternic etc. Da, numai bună pentru noi:)
@Vagonas, relevant este faptul ca in majoritatea tarilor (este si cazul Taiwanului) procentul celor credinciosi este dublu in randul oamenilor de stiinta si a celor cu studii superioare decat in cazul mediei generale a poporului, a celor "simpli", daca pot spune asa.
Asta ce inseamna? Credinta in Dumnezeu este asociata cu cunoasterea stiintifica si nu cu ignoranta...
Iar în America 93% din oameni de știință sunt ori atei ori agnostici. Iar în ultimele 2-3 secole practic cam toți oamenii de știință importanți au fost atei. Faptul că mai există oameni de știință religioși dovedește doar cât de periculoasă este îndoctrinarea religioasă a copiilor. Știința și religia nu sunt compatibile de absolut nicio formă și nu pot coexista. Știința se bazează pe rațiune și dovezi concrete. Religiile se bazează doar pe credință oarbă în niște fabule primitive.
Singura diferenta e ca acei oameni de stiinta din taiwan nu cred in zeul biblic.
Cel mult, oamenii aia de stiinta pot ajunge la concluzia ca nu cunoastem prea multe si ca e posibil sa existe un creator, in afara universului, teorie destul de raspandita fiindca modelul fizic al coardelor permite existenta multiversurilor. (iar daca se doveste a fi adevarata teoria, vom putea si noi in viitor sa ne cream propriile noastre universuri de buzunar, devenind niste "zei" in ochii fiintelor ce vor evolua acolo, dar pe care nu vom da doi bani)
Dar acesti creatori ai "universurilor parinte" sigur nu-s vreun fel de zei, ca fiecare religie creationista le acorda puteri despre care se stie ca ar incalca legile guvernante ale universului, insa nimic nu le perturba.
"universul" pe care ti-l prezinta "mari savanti" care de fapt poarta sorti cu compas si litera G departe de vazul publicului, este o creatie intr-un studio de Hollywood. Chiar cineva de la NASA a spus adevarul pe fata: nimic nu poate penetra radiatiile Van Allen in afara de aur si alte materiale mult mai rare.
"Iar în America 93% din oameni de știință sunt ori atei"
De unde sti gicule? Ai vreo statistica? Eu vin cu alta, de exemplu la NASA cca 90% dintre oamenii de stiinta sunt protestanti si neoprotestanti (dupa anii '90) au fost o delegatie de la NASA in Politehnica (Lizeanu) care au tinut o conferinta cu publucul si au facut aceasta declaratie, eu fusei acolo, TU ERAI PE TERRA in acea vreme? Toti cei din delegatie erau neoprotestanti si apropos toata natia americana este religioasa, ateii sunt mai mult prin Europa.
In ultimele 2 secole? Te inseli amice. Tendinta incisiva impotriva oamenilor de stiinta crestini este de data recenta in Sua. Si este o lupta sustinuta financiar pentru cei care vad ceea ce se intampla la nivel fenomenelor globale... Majoritatea covarsitoare a oameniloor de stiinta au fost credinciosi. Unii chiar practicanti. Newton, Einstein, Pascal, Plank nu sunt decat unii dintre ei. Am citit despre acest subiect si intr-adevar este vorba de o majoritate.
Newton și Pascal au trăit într-o perioadă de supremație religioasă. Newton de asemenea a fost și alchimist și a petrecut ani de zile încercând să transforme metalele în aur. El era și în ocultism și în astrologie. A fost un om de știință genial, fără niciun fel de dubiu, dar era și o persoană foarte superstițioasă. Prin urmare trebuie să îi apreciem meritele, dar să nu ne băgăm prea mult și pe partea lui negativă. Albert Einstein a fost crescut într-o, dar în timpul vieții a fost ateu/agnostic/panteist, cam toate însemnând același lucru, nu credea în Dumnezeu. Și oricum nici când credea, nu a crezut niciodată în Iisus, deci din perspectivă creștină, el arde în iad. A spus clar că nu credea într-un Dumnezeu personal, nici într-unul care se implică în viețile oamenilor, iar atunci când se referea la Dumnezeu, se referea la natură. A și spus că el consideră Biblia o carte de povești copilăroase și primitive. A încerca să argumentezi că Einstein era religios este la fel de ridicol precum a încerca să dovedești că Hitler era ateu. Dar na, voi creștini oricum vreți să rescrieți istoria după cum vă convine.
Discutia nu era despre crestinism, ci despre existenta unei divinitatii. Nu o mai dati intoarsa in mod tendentios. Pasul cel mai dificil pentru un nihilist nu este sa accete crestinismul, ci credinta intr-un Dumnezeu.
Restul e floare la ureche...
Accept posibilitatea existentei unui creator.
Tu zici ca e absolut necesar ca daca exista vreaun creator, e neaparat zeul crestin. Si spui ca discutia nu era despre crestinism?
Einstein nu a fost ateu...
"Dumnezeu este un adevar universal." - Albert Einstein
"Dumnezeu nu joaca zaruri cu Universul." - Albert Einstein
"Coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramane anonim." - Albert Einstein
"Atunci cand solutia este simpla, Dumnezeu iti raspunde." - Albert Einstein
"Vreau sa cunosc gandurile lui Dumnezeu, restul sunt detalii." - Albert Einstein
"Dumnezeu este subtil, dar nu rau intentionat." - Albert Einstein
Tu ai dovezi ca exista spiriduși? Sau ai o relație personala cu ei pe care nu o poți dovedi dar o trăiești? Exact așa este si cu creștinul. Daca dorești să-ți schimbi stăpânul inca o mai poți face. Dumnezeu te asteapta! Inca mai este har pentru cei care doresc acest lucru.
Si argumentul tau, de ateu. Este ca dintr-un punct mai mic decat un atom, care era foarte fierbinte, a explodat si din acel punct a iesit si furnica si elefantul, planetele fiecare pe orbita ei, mergand pe propria axa imaginara ne miscandu-se mai la stanga sau mau la dreapta un centimetru ca sa nu intre in coliziune, totul intr-o armonie desavarsita cu legile fizicii fara de care ar fi haos in univers, totul perfect si armonios, doar o intamplare, o coincidenta, o pura intamplare si un ''asa a fost sa fie''. Gandul ca tot ce exista acum, este doar o intamplare, nu este nici macar logic. Nici un cercetator nu a spus vreodata cu certitudine ca doar si doar aceasta este unicul adevar, sunt doar teorii, la fel ca si mine, nici tu nu ai fost acum mii de ani sa vezi ce s-a intamplat, tu crezi o teorie, termenul de teorie, sau daca vrei, ipoteza, este o presupunere, nu un lucru cert, asa cum cercetatorii s-au certat un an intreg sa afle de ce Venus se roteste invers, mai intai au spus ca a fost lovita de un asteroid care i-a inversat rotatia, apoi au zis ca un asemena asteroid ar fi distrus in intregime planeta, pana la urma au ales sa ''creada'' ca planeta este cu susul in jos, poti cauta singur cercetarile pe internet. Nu spun ca teoria ta este eronata sau nu. Eu nu sunt de acord cu jignirile si cu lipsa de respect la adresa uneia dintre parti, la fel cum eu iti respect credintele si nu te jignesc pe tine sau credintele tale proprii, ma astept la acelasi respect. Daca intr-adevar ai fi dorit sa afli si argumentele celeilalte parti, nu ai fi pus intrebarea in asemenea mod ''Cum ai putea crede intr-un spiridus imaginar si sa pretinzi totusi ca esti o persoana culta?''
Intrebarea a fost pusa cu scop de ofensa, lipsa de respect.
Evident daca noi vedem un ceas presupunem ca l-a facut un ceasornicar. Baietii astia inspirati de mai sus (vagona si prietenii sai), mai au si ipoteza ca aparut din mixul de forte elementare.
"Spiridus Imaginar"
Da-mi o dovada mai concreta la inceputul universului, galaxiei, sistemului solar, planetei noastre, vietii pe pamant, tot.
Si nu, nu ma refer la teorii stiintifice ce raman doar simple teorii.
„Si nu, nu ma refer la teorii stiintifice ce raman doar simple teorii."
Tu știi măcar ce este aia o teorie științifică?
„O teorie științifică este o explicație a unui aspect al lumii naturale care poate fi testată în mod repetat și verificată în conformitate cu metoda științifică, folosind protocoale acceptate de observare, măsurare și evaluare a rezultatelor."
Tot ceea ce știm, știm datorită dovezilor și singura metodă bună pentru a afla adevărul este cea științifică. Dacă tu nu accepți știința, atunci nu ar trebui să ai niciun fel de beneficii aduse de aceasta. Adică renunță la tehnologie, mașini, medicamente, sisteme de încălzire etc.
Accept stiinta, iar multi inovatori stiintifici nu erau/sunt atei, cel putin agnostici.
Ce legatura are ateismul cu stiinta?
O sa-ti spun o chestie cu adevarat bizara: sunt pe lume oameni care cred ca din nimic, fara vreo interventie exterioara, BUF, a aparut ceva. I s-a zis Big bang. Actualmente, hoarde de oameni (autointitulati culti!) cred asa ceva! Pai cata credinta au! Si cu ce fanatism isi sustin credinta! este ceva de speriat! varati prin universitati (sa ne mai mire ca studentii ies din ce in ce mai prosti?) cenacluri samd. tuna si fulgera despre asta. Cica acum 15 miliarde de ani. Uliuuu ti se face si rau cand te gandesti cat a trecut. Eu unu’ n-am stat sa numar atat. Putea ca sa para mai interesanti sa zica 115 miliarde de ani, nu-I contrazicea nimeni.
Iti dai seama, ca plecand de la buful primordial, sunt mizilic restul credintelor lor cum ca din praf a aparut viata (tot asa hocus-pocus) si ca dintr-o celula, in absenta vreunei informatii genetice, au aparut dintr-odata mai multa si elaborata informatie genetica. Ca si cum imi tin calculatorul inchis si voila! el isi autoinstaleaza windows-ul ultima versiune.
Acu’ compara si matale cine sunt cei mai fanatici credinciosi
Dacă vrei să știi, înainte de Big Bang nu era un „nimic", ci doar o singularitate gravitațională. Nu 15 miliarde de ani, 13, 7 miliarde de ani. Ai fi știut dacă te documentai foarte puțin.
„Putea ca sa para mai interesanti sa zica 115 miliarde de ani, nu-I contrazicea nimeni"
Oamenii bisericii au zis că Pămantul e vechi de 6 mii de ani, deși există calendare, orașe și copaci mult mai vechi de atât și mulți credincioși nu i-au contrazis.
Și apropo dacă vrei să știi, nu s-a ajuns la numărul 13, 7 miliarde printr-o ghicire pe care trebuie să o înghiți pur și simplu, cum fac religiile. Știința se bazează pe fapte clare și dovezi concrete dacă vrei să știi. Vârsta Universului a fost aproximată stabilind viteza cu care galaxiile se îndepărtează unele de altele și cu ajutorul legii lui Hubble. Faptul că tu nu înțelegi ceva, nu înseamnă că nu este adevărat. Dacă vrei niște dovezi pentru teoria Big Bang documentează-te despre expansiunea spațiului, legea lui Hubble, efectul Doppler, radiația cosmică de fond, descoperirea undelor gravitaționale, abundența elementelor primordiale, evoluția și distribuția galaxiilor etc.
Cat despre abiogeneză, încă nu se cunosc procesele prin care aceasta a avut loc, însă s-au făcut progrese foarte mari și se aproximează că în timpul vieții noastre vom afla cum a decurs abiogeneza pe Terra. Dar chiar dacă va dura milenii, nu avem niciun motiv să inventăm vreun vrăjitor celest să ne scutească de efort.
Acum te rog frumos, cum îți justifici tu poziția de a crede că cineva a creat lumea în 6 zile?
Ai facut tu calculele si observatiile? ex propriis sensibus?
Ca daca nu, atunci intri in categoria credincios:
"In Big bang credo! Ameno! ameno ra! si in spiritus dopplerus! sanctus Hubble ora pro nobis! Miserere! Si pravaleste in capetele necredinciosilor cele 15 mld de ani (pardon cele 13.757.453.211 ani 3 luni si 8 zile +/- cateva ore) de cand puf! din singularitate gravitațională au aparut godzilla si serena wiliams (nu ca ar fi vreo diferenta intre cele doua).
Cum de unde stiu asta? Pai maritii vraci (oameni de stiinta) au dezvaluit adevarul! Te indoiesti? il trimit pe darwin cu maimutele pe tine sa te smenuiasca la taxi!"
Problema cu singularitatea gravitationala: daca nu era singura? mmm? si era si o amandina+confeti cu ea? Ce facem, le ignoram :)?
https://www.youtube.com/watch?v=s637-5A9Gro
PS Sincer nu stiu de unde ai pus cei 6000 de ani. In cronologia bizantina se vorbeste de 7528 ani de la Adam. Ce a fost inainte, nimeni nu calculeaza in ani, neavand nicio relevanta. Desi cam greu ca ziua creatiei sa fie fix 24 de ore de azi, avand in vedere ca soarele a fost creat a treia zi…
Eu nu justific nimic. Dar daca tu ai nevoie de justificari, atunci cauta. Dar, pentru binele tau nu o face ca (neo)protestantii care le stiu pe toate. Vezi ca intelesul litarar al cuvantului difera considerabil de intelesul real. Si intelesurile diferite nu se exclud, ci se completeaza. Nu din lipsa de ocupatie unii isi bateau capul toata viata cu un text aparent obscur.
"Biserica Crestina a afirmat ca lumea nu este eterna, ci "era o vreme cand nu era". Daca lumea "nu era", nu avea existenta, ce era? Era Dumnezeu. Nu era decat Dumnezeu. Aceasta este prima consecinta a conceptiei despre creatia ex nihilo.
O a doua consecinta este ca daca lumea a fost creata din nimic, este de asemenea posibil sa se intoarca in nimic. In cazul cand ceva nu este etern, nu poate trai etern. Lumea exista intotdeauna intr-o anume relatie cu acest nimic, ramane expusa lui si pasibila de a reveni la nimic. Atanasie spune, in lucrarea „Despre intrupare", ca natura fiecarei fapturi are inauntrul ei acest neant care poate aduce cu sine sfarsitul ei. Intrucat „nimic etern" nu poate fi creat, creatia trebuie sa fie muritoare si propria sa disolutie este latenta peste tot inauntrul ei.
Daca lumea a iesit din nimic si este destinata sa dispara inapoi in neant, ce existenta reala are? Pot fi evitate disparitia si moartea ei? Daca Dumnezeu a creat o lume din nimic, acea lume este pasibila sa se intoarca la nimic. Insa Dumnezeu nu a facut lumea cu intentia ca aceasta sa dispara, ci ca sa aiba viata. Propria sa natura nu ingaduie lumii sa supravietuiasca. Atunci cand Dumnezeu a creat lumea pentru viata si cu intentia ca ea sa transceanda neantul, El nu a dat naturii ei mijloacele de a-si asigura nemurirea."
Pentru cei (ne)interesati asta a fost tot timpul dogma Bisericii, si este perfect coerenta.
Evident, invers, este cu totul nerational cazul unui ateu care crede in big bang, adica creatie din nimic fara interventia lui Dumnezeu. In realitate este necesara o doza impresionanta de misticism si fanatism al ateului pentru a afirma asta.
Dar tu cum ai putea crede intr-un jeg al intunericului care cere sacrificii umane si sange si care se razbuna pe cei care nu mai vad in miscarea lui de rahat un reper
Pai de aia ii si zice "credinta", nu ai nevoie de dovezi ca sa crezi. Nu degeaba i-a spus Isus lui Toma:
„Tomo", i-a zis Isus, „pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice* de cei ce n-au văzut, şi au crezut."
Exilee întreabă: