| angus35 a întrebat:

Cum ati defini libertatea religioasa? Credeti ca exista asa ceva in Romania?

43 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns (pentru angus35):

Eu ţi-am explicat cum stau lucrurile. Că nu îţi convine este partea a doua şi este strict problema ta...şi nu este cazul să te legi de persoana mea în lipsa de contraargumente.

Dacă nu te interesează părerile celorlalţi, nu le cere, nu le căuta, iar pe ale tale păstrează-le pentru tine - aşa sigur nu vei fi contrazis.

| angus35 explică (pentru NOname):

I never make the mistake of arguing with people for whose opinions I have no respect- Edward Gibbon. Citatul asta e despre tine.

| angus35 explică (pentru KhludCiprian):

Mi se pare mie sau esti in aceeasi situatie cu Bart D. Ehrman?

| KhludCiprian a răspuns (pentru angus35):

Daca te referi: inteligent, rational, ce asteapta argumente ce respecta regulile logicii, istoriei si bunului simt, da sunt ca si Bart Ehrman.

Dar in rest, vezi ca ti-am pus niste intrebari, ce poate si Bart Ehrman ti le-ar fi pus: a gresit Matei de cateva ori cand citeaza Vechiul Testament? Dar ti-am pus intrebari concrete ce Bart nu le-a pus public: este iepurele rumegator? Dar liliacul pasare? Sau Biblia are greseli.

Nu-mi pasa ce crezi de Bart sau de mine, prefer doar argumente ce iti apara pozitia. "Biblia e adevarata prin definitie" e doar o pozitie fara sens altfel!

Spuneai ca ai fost baptist.Ai fost botezat? Daca da, ce s-a intamplat cu credinta
ta? Cine ti-a furat-o? Lui Bart profesorii de la seminarul teologic de la Princeton i-au furat credinta.

Te rog inainte sa imi raspunzi la intrebarile puse. A ataca caracterul lui Bart (sau al meu) nu e argument.

Biblia ca baptist, sau ortodox zice la fel: iepurele este rumegator, soarele s-a oprit pe cer (unii zic ca pamantul s-a oprit), ca liliacul e pasare, etc.

Are greseli in Matei? Are insertii? Are mai multe surse in cadrul anumitor carti, desi traditia zice doar de un autor? Are contradictii?

Deci are greseli?

Nota: am scris de vreo cateva ori ce "mi-a furat" credinta. Da, m-am botezat baptist.

"Are greseli in Matei? Are insertii? Are mai multe surse in cadrul anumitor carti, desi traditia zice doar de un autor? Are contradictii?"
Nu are greseli sau adaugari sau contradictii sau mai multi autori.

Atunci iti recomand sa citesti Craig Evans (e crestin si e exeget - el fiind unul dintre cei mai prietenosi teisti ce e si exeget). Din contra, el chiar avertizeaza crestinii sa NU pastreze o pozitie extrema legata de greselile Biblice (in special legat de contradictii dintre evanghelii):
https://www.youtube.com/watch?v=DOnJSKBVrys (poti sari cam de la minutul 31 si sa asculti pana la sfarsit ce zice).

El discuta diferite traditii si discuta de ce desi au probleme, ele sunt de incredere (dar nu sunt perfecte) si similare.

E o tema ce se intampla des in pozitia lui Craig Evans: el spune si de ce: el vede in contextul istoric cand a fost scrise. In minutul 31 el spune efectiv de erori (folosind standardul de azi, dar nu standardul secolului I) si critica inclusiv "biblicistii" si crestinii naivi!

Intre pozele lui Craig Evans, e una cu papa Francis:
http://www.craigaevans.com/photos.htm

| Mădă0611 a răspuns:

Cum o definesc eu, conteaza mai putin, stiu doar ca nu exista, cum o definesc altii ar trebui sa conteze:
"Constitutia Romaniei, republicata in 2003.
"Art.29 - Libertatea constiintei
(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc." Daca vede cineva asa ceva in Romania, eu ma calugaresc. :-&

| angus35 explică (pentru Mădă0611):

Si eu stiu ca nu exista libertate religioasa in Romania.

| Mădă0611 a răspuns (pentru angus35):

Ciudat, ca observ ca esti crestin, sau nu intelegi articolul dat de mine. thinking

| angus35 explică (pentru Mădă0611):

Sunt o multime de oameni care sunt incapabili sa argumenteze ce cred si de ce cred ceea ce cred. Daca ii intrebi de ce au o anumita credinta ei iti raspund:
"Asa e traditia".Ei jignesc ceea ce nu cunosc.De aici provine si intoleranta.

| danay72 a răspuns:

Libertate religioasa exista prin lege, dar oamenii au prejudecati fata de cei care nu au aceesi religie cu ei.

Întrebări similare