Inainte ca Eva si Adam sa fi mancat din mar, intalnirea lor zilnica cu Dumnezeu era cel mai minunat lucru care se putea intampla, dupa ce au mancat din mar, intalnirea cu Dumnezeu a devenit cea mai ingrozitoare pentru ei; la fel se intampla cu cei nascuti din nou si cu cei care nu sunt.
Prietene, sa te gandesti la ceva si sa crezi tu ca exista, nu inseamna ca descoperi ceva.
Stii tu, si eu sunt la dieta zilele astea, mananc branza slaba de vaza si oua fierte. Ma gandesc de 3 zile la un burger bun, dar nu apare.
Asa ca daca te gandesti tu la ceva, nu inseamna ca exista.
Da, trebuie sa crezi in ceva ce exista. De aia suntem oameni si avem ratiune. sa o folosim. Imaginatia e pentru alte lucruri nu pentru viata de zi cu zi
In plus, nu tu ai pus intrebarea. Vreau sa stiu de ce la cel ce a intrebat cum crede el ca cineva descopera un persoanj create de alti oameni. E ca si cum l am cauta pe Yoda din Star Wars. Ca si ala e tot un persoanj aparut din imaginatia unor oameni. Dar nimeni nu o sa il descopere daca se gandeste la el.
Prietene, sa te gandesti la ceva si sa crezi tu ca exista, nu inseamna ca descoperi ceva.
Stii tu, si eu sunt la dieta zilele astea, mananc branza slaba de vaza si oua fierte. Ma gandesc de 3 zile la un burger bun, dar nu apare.
Daca dumnezeul exista in varianta iudeo-crestina we're fucked big time si il prefer pe ala de jos. Daca dumnezeul exista in varianta umanista ar fi o placere, avem o eternitate la dispozitie de stat la discutii.
Da acelasi care:
-Ineca tota populatia planetei in timpul potopului.
-Omoara toti primii nascuti ai egiptenilor
-Arde doua orase
+ nenumarate pasaje in care omoara oameni pentru nesupunere
Si moartea aia a fost la fel de valida ca si cum tu te-ai infecta cu un virus pentru care deja ai vaccinul, mare sacrificiu.
Cei care il acuza pe Dumnezeu spun ca nu face nimic sa opreasca raul iar cand il distruge spun ce nemilos e.
In Geneza 4.23 printr-un verset se contureaza cum era lumea inainte de potop, o anarhie totala:
"23. Lameh a zis nevestelor sale: "Ada si Tila, ascultati glasul meu! Nevestele lui Lameh, ascultati cuvantul meu! Am omorat un om pentru rana mea si un tanar pentru vanataile mele."
In Sodoma strainii care intrau in oras erau intampinati cu un viol in grup, fie ei si barbati, nu mai conta la cat de depravati erau.
In Egipt se practica un genocid al pruncilor evrei la scara larga, ca egiptenii au fost pedepsiti la fel iar nu ne convine.
Si restul relatarilor din Biblie in care oamenii erau pedepsiti pentru rautate si fapte concrete n-are rost sa le mai exemplific, ar fi destul sa citeasca cineva Biblia macar odata.
Trecand peste faptul ca potopul ala e un basm, gen matematica simpla, nu exista pe pamant destula apa incat sa il acoperi cu tot cu apa. Iar din descrierile bliblice arca aia nu era destul de mare pentru toate animalele de pe planeta etc.
Problemea mea filosofica nu e cu faptul ca dumnezeul tau pedepeseste raul ci cu modul in care o face. Descrierile din biblie ii fac pe multi dictatori gelosi de cruzimea extrema de care da dovada, probabil ca unii au incercat sa se inspire.
Daca era entitatea aia pe care o descrieti putea sa ii omoare pe toti instant si sa ii pasaporteze in morminte sau gropi comune dar nu, s-a gandit ca bolile, arderea de vii, inecatul sau leii, sunt variante mai elegante care denota milostivenia in mai mare masura.
Partea si mai proasta e ca a facut toate treburile alea si nu a shimbat nimic, violurile au continuat sa existe, genuciduri avem la cateva zeci de ani (chiar mai mari inclusiv ale poporului lui iubit) deci practic e si crud si extrem de inapt.
Tocmai de asta lasa graul sa creasca impreuna cu neghina dupa cum spune in evanghelii, ii da fiecarui om timp destul fie sa se pocaiasca fie sa isi dea arama pe fata.
Daca i-ar face pe toti pacatosii sa dispara pur si simplu in acest moment (putem fi si noi printre ei) ar mai reusi sa intoarca de la rau?
Si in plus de asta, unde e dreptatea cand un traficant de carne vie e pedepsit la fel precum un hot de buzunare?
Referitor la potop, ironia sortii face ca sunt mai multe dovezi in favoarea acestuia decat pentru teoria evolutiei de exemplu, sunt munti unde se gasesc si acum fosile marine.
In cazul in care nu te-ai gandit, mai e si varianta ca inainte de potop relieful nu era atat de abrupt iar muntii au ajuns la inaltimea actuala datorita presiunii exercitate de apa asupra scoartei terestre.
Daca pamantul ar fi avut suprafata complet nivelata ar fi fost acoperit de apa pana la o inaltime de 2, 7 km.
https://www.quora.com/......d-in-water
Iar la faza cu numarul de animale care ar fi intrat in arca sunt curios cam cate dintre speciile existe crezi ca ar fi avut nevoie de o corabie ca sa fie salvate, ca sa stiu daca meriti sa imi mai pierd timpul cu tine.
Probabil ca m-as umple de spaima si de furie ca n-am crezut.
Asta daca se va arata. Cel mai probabil, nu. Deci o sa continui sa nu cred.
Daca s-ar arata in modul in care iti imaginezi te-ai supune din frica iar in acest fel te-ar priva de liberul arbitru.
Daca ar fi un ateu bun,cred ca ar incepe sa rada in hohote, sa rada si sa planga de fericire. Si-ar spune intruna "Ce prost am putut sa fiu, ce orb".
"Tinand cond de ultima varianta, de ce unii se prefac ca Il cauta sincer pe Dumnezeu cand ei ar prefera sa ii nege existenta pentru confortul lor psihic?"
Comfort psihic, sa stii ca tu ai dreptate, nascut din egoism si lacomie.
Ca ateu, nu as fi nici fericit, nici inspaimantat, as fierbe de furie, ca a stat cu mainile in san in timp ce oamenii se distrug intre ei. Daca un dumnezeu ar exista cu adevarat sunt +100% sigur ca ori nu este unul bun ori pur si simplu nu ii pasa de creatiile sale.
"Daca un dumnezeu ar exista cu adevarat sunt +100% sigur ca ori nu este unul bun ori pur si simplu nu ii pasa de creatiile sale."
Mai exista si varianta a 3-a: ori nu ii intelegem si nici nu avem capacitatea de a-i intelege planurile.
Oricum, raspunsul tau arata mai mult cu degetul spre oameni, nu prea am avea de ce sa Il acuzam pe Dumnezeu ca ne lasa in voia noastra in cea mai mare parte, sau poate chiar ne limiteaza inclinatia spre rau prin constiinta si nici nu ne dam seama.