Tot felul de tampenii, nu asa ceva se cere pentru natura! eu zic sa se dea Canon sa plantam puieti de brad langa canton..mai bine am face voluntariat pentru natura decat mantuire pentru ...chiar pentru ce?
Biblia nu prezintă postul ca o obligaţie, ci ca o preferinţă personală.
Singurul post pe care Dumnezeu la poruncit era cel din Ziua Ispăşirii (Leviticul 16:29–31). Evreii trebuiau să respecte această prevedere deoarece se aflau sub legământul Legii Mozaice. Creştinii în schimb, nu se află sub Legea lui Moise, deci nu mai au porunca de a posti.
Deci, cum am amintit mai sus faptul de a posti nu este nici obligatoriu, dar nici greşit. În unele cazuri, postul ar putea fi benefic. Totuşi, postul nu ocupă un loc important în cadrul închinării acceptate de Dumnezeu. Creatorul nostru este „fericitul Dumnezeu"; el doreşte ca şi slujitorii lui să fie fericiţi (1 Timotei 1:11). Biblia spune că ‘nimic nu este mai bun pentru om decât să mănânce, să bea şi să se bucure de truda lui. Acesta este darul lui Dumnezeu’ (Eclesiastul 3:12, 13).
Mai bine te lamuresc eu: poti tine post negru pana la orele 3, daca nu poti mai mult. In ziua respectiva poti manca mancare uscata, gen paine, fructe...adica mancare nepreparata. Daca poti tine mai mult, mai sunt ca puncte de reper orele 6 si 9 seara.
De aceea trebuie sa iti faci un duhovnic, la care poti apela fara ezitare, iar el desigur, cu buna-vointa iti va raspunde la toate intrebarile.
Postul negru tine o zi, in care nu mananci si nu bei nimic, desigur nu doar pe plan material, ci si spiritual, adica incercand sa nu pacatuiesti.
De obicei el se tine in Vinerea Mare/Neagra, cand sarbatorim Rastignirea lui Hristos.
Daca nu se poate o zi intreaga, se incearca macar pana la apusul soarelui, dar desigur, cel mai bine te poate sfatui preotul duhovnic.
Sa-ti fie spre folos duhovnicesc!
Domnule, matale dacă ești ortodox, ar trebui să întrebi la Spovedanie astfel de lucruri și ai să vezi că nu e nimic complicat.
În primul rând postul nu-ți folosește la nimic dacă, nu reușești să produci o schimbare în universul tău lăuntric-Sufletul.
Degeaba țin post dacă nu-i înțeleg sensul pentru că, mai rău risc să mă smintesc și după, să nu mai țin deloc pe motiv că nu mi-a folosit când l-am ținut în trecut.
Și ca să-ți exemplific să sții că dracii nici nu dorm și nici nu pun gura pe mâncare, dar duhul răutății îi îndepărtează de la Dumnezeu.
De aceea să încercăm să ne curățăm de răutate țintind la sursă, nu doar, să vedem postul strict formal, ca o abținere de la mâncare și să punem început bun al postului cu sfat în cadrul Sfintei a Taine Spovedaniei.
Postul negru se ține în Vinerea Mare dar, doar cu dreaptă socoteală după ce în prealabil ne-am sfătuit cu Părintele Duhovnic.
RAY întreabă: